Spotify groeit sneller dan Apple Music

Door: Raymon Mens - 30 reacties

Spotify heeft 40 miljoen betalende abonnees. Dit werd woensdag bevestigd door Daniel Ek, hoofd van de Brits-Zweedse streamingdienst. In maart van dit jaar waren dit nog 30 miljoen abonnees. In een half jaar zijn er 10 miljoen betalende gebruikers bijgekomen.

We kunnen concluderen dat Spotify veel harder groeit dan Apple Music. In april had Apple Music 13 miljoen abonnees en vorige week maakte Tim Cook bekend dat inmiddels 17 miljoen gebruikers betalen.

In vijf maanden, heeft Apple Music 4 miljoen betalen gebruikers aan zijn klantenbestand toegevoegd. Een verschil van 6 miljoen met marktleider Spotify en dat zal in dit tempo nog wel een tijdje zo blijven.
spotify-apps
Spotify en Apple zijn sinds het begin van de zomer in een conflict over de App Store-voorwaarden verwikkeld. Apple is van mening dat Spotify de voorwaarden schendt door gebruikers aan te moedigen buiten de App Store een abonnement af te sluiten. Apple heeft zijn eigen systeem voor in-app-abonnementen, maar Spotify gebruikt dat liever niet omdat Apple 30 procent van de inkomsten afroomt. Updates voor de Spotify iOS-app worden daarom geblokkeerd. Op moment van schrijven is de app sinds 26 mei niet meer bijgewerkt, terwijl deze voorheen om de twee weken een update kreeg.

Het cijfer van 40 miljoen betalende gebruikers helpt Spotify waarschijnlijk bij de onderhandelingen met labels. De dienst moet binnenkort zijn contracten vernieuwen en hoopt op een gunstige deal. Momenteel draagt de dienst 70 procent van zijn inkomsten aan platen­maatschappijen af.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Dus Spotify heeft 33% groei in 6 maanden en Apple Music heeft omgerekend naar 6 maanden 37% (31% in 5 maanden) groei. Apple Music groeit dan sneller lijkt me.

 • Profielfoto
  html-junky

  Als je kijkt naar hoe lang Apple Music bestaat en naar hoe lang Spotify bestaat groeit Apple Music dus inderdaad veel harder

 • Profielfoto
  Spinozo

  Het zijn de deals met de telecomproviders waardoor Spotify wint, niemand betaalt echt 10 euro pm

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple maakt het ook niet makkelijk met het betalen van je Apple Music abonnement. Ik heb daar grote problemen mee gehad. Ik betaalde al een jaar mijn gezinsabonnement via mijn (prepaid) Visa credit card. Op een gegeven moment werd er van mijn Apple Account zomaar geld afgeschreven door een (blijkbaar frauduleuze) app. Ik klaagde en kreeg het geld terug.

  Maar meteen deed mijn Apple Music het ook niet meer. Ik belde met Apple: mijn credit card was geblokkeerd. Routinehandeling in zo’n zaak.’Voor mijn eigen bestwil’. Na drie keer bellen werd mijn credit card tóch gedeblokkeerd. ‘Bij wijze van uitzondering’.
  Maar nog steeds kon ik niet betalen.

  Betaling met ‘prepaid credit cards’ is niet mogelijk, zei Apple. Dat deed ik al een jaar.
  Is ook onzin. Betalen via iDEAL of bankoverschrijving ook niet mogelijk.
  ‘U kunt wel iTunes kaarten kopen en zo betalen via uw Apple account’

  Dan zo maar. Ik voor €50 iTunes kaarten gekocht en op mijn Apple account gezet.
  Nóg lukte het niet. ‘Alleen een persoonlijk abonnement mag daarmee worden betaald, geen gezinsabonnement’ zei de ene Apple Care man. ‘Abonnement Apple Music betalen kan niet met hef tegoed op Apple Account via iTunes kaart. Daar moet je ándere kaarten voor hebben. Apple Store kaarten, zei de volgende. Ik zat dus met 50 euro op mijn Apple account waarmee ik alleen maar downloads mag betalen, die ik bijna nooit aanschaf. #fail #fail #fail…!!!

  Ik zag geen mogelijkheden meer. Dan maar géén Apple Music meer. Wat een absurd gedoe!

  Maar mijn zoon wilde graag het abonnement voortzetten, dus nam zijn vriendin een gezinsabonnement voor ons allemaal. Eerst drie maanden gratis. Daarna zou betaling via haar (gewone) credit card gaan. Dat lukte niet. Hups iedereen weer afgesloten. Bellen bellen bellen. Het ging nog twee keer fout. Apple incasseert gewoon niet goed. Er zijn te weinig betaalmogelijkheden en het is te ingewikkeld.

  En denk je dat wij de enige zijn waar het fout gaat? Ik denk het niet.

 • Profielfoto
  html-junky

  @Macaanzee anders neem je gewoon een normale creditcard bij je bank, weet Apple ook weer zeker dat je niet fraudeerd

 • Profielfoto
  pim939

  @html-junky

  Of Apple zorgt er gewoon voor dat je een abbonement kunt afsluiten door middel van een automatische afschrijving bij je bank. Net zo als alle andere bedrijven dat doen…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een drama allemaal weer.. Het zijn ook altijd dezelfde mensen die dit soort drama bouwen terwijl de rest nergens last van heeft.

  Ik zou wel eens willen weten wat die mensen doen wanneer ze moeten poepen en het doet gewoon heel erg veel pijn, omdat wat eruit moet komen, te groot is voor je gaatje waar het doorheen moet. Waarschijnlijk gaan ze dan een 4 uur in bad liggen losweken en puffen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  @Spinozo Nee, ik betaal €2,50, voor een familie abbo;)

  En voor wat betreft de betaalmogelijkheden: dat mag Apple inderdaad echt uitbreiden, op alle fronten (App Store, iTunes, reparaties…). Ze hadden bankafschrijving, via een derde partij, maar die derde partij wat zo ongelooflijk … Kwalitatief Uitermate Teleurstellend, dat Apple er eerder dit jaar zelf maar mee zijn opgehouden.

  Betalen voor Spotify? Dat kan gewoon via iDEAL, PayPal, PaySafe Card én credit card. Betalen voor een spelletje op Steam? Dat kan via 10 betaalmogelijkheden, waaronder iDEAL en inclusief BitCoin!

  Ik bedoel maar, Spotify en Valve zijn ook internationale bedrijven die bovendien een heel stuk kleiner zijn dan Apple. Het kan dus prima.

 • Profielfoto
  Beakerflo

  De manier van betalen is inderdaad beroerd. Je moet verplicht een creditcard hebben als je een gezin abo wilt. Idioot.

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  >ln.XSOcam op 14 september 2016
  >Dus Spotify heeft 33% groei in 6
  >maanden en Apple Music heeft
  >omgerekend naar 6 maanden 37%
  >(31% in 5 maanden) groei. Apple
  >Music groeit dan sneller lijkt me.

  Precies ook wat ik dacht! Veelgemaakte denkfout: incidentie versus prevalentie. Met andere woorden: rekenen met of zonder noemer.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  De betaalmethode is voor mij als creditcardhouder nooit een issue geweest. Snap wel dat dat niet voor iedereen hetzelfde uitpakt. Ik heb vooral geen behoefte aan een streamingdienst. Spotify, AppleMusic, Deezer, Tidal, ik luister wel naar de gewone radio en als het me niet bevalt dan zet ik een andere zender op. Gratis, geen abbo, geen gezinsafhankelijkheid, waar ik maar wil, op ieder apparaat.

 • Profielfoto
  Jurr

  Heb ongeveer een half jaar Apple Music gebruikt. Concludeerde na een tijdje dat ik toch vaak naar dezelfde muziek aan het luisteren was en daarom m’n abo weer stopgezet. Die 10€ per maand die ik nu overhoud geef ik lekker uit aan albums die ik echt graag wil hebben én ga luisteren én ook echt van mij zijn en blijven. Heb verder geen klachten over AM, werkte prima (zelfs betalen lukte)!

 • Profielfoto
  polansky

  Soms zijn appels ook zuur voor Apple…

 • Profielfoto
  polansky

  Dus Spotify heeft 33% groei in 6 maanden en Apple Music heeft omgerekend naar 6 maanden 37% (31% in 5 maanden) groei. Apple Music groeit dan sneller lijkt me.

  Rekenen is best moeilijk nietwaar?

  Ten eerste is 17/13 = 1.308 ofwel een groei van 30% vooruit bijna 31%

  en 40/34 = 1.176, ofwel een groei van 17.5%

  En ondanks de lagere groei van 17.5% krijgt spotify in absolute getallen er dus 2 miljoen méér betalende klanten bij dan Apple.

  (heb ik het voor de apple fans hier nog keurig naar boven en beneden afgerond).

  Ook zou Apple eens moeten stoppen met het laten van die krokodillentranen.
  Apple vangt van iedereen die Spotify via de Appstore betaald 30% van de inkomsten waar Apple geen reet voor hoeft te doen.

  Het is dan ook niets meer dan kinderachtig gedrag van Apple om de app niet te willen updaten – ook nog eens omdat de app alleen via de appstore kan worden gedownload vanwege het o-zo-fijne gesloten eco systeem van Apple.

  Tijd dat er een keer wordt ingegrepen op deze maffiapraktijken die Apple er op nahoudt. Als consument van een iPhone mag en kan ik niet ergens anders winkelen. Dat is als het bezitten van een merkauto, maar niet bij een andere garage het onderhoud mag laten uitvoeren. Iets wat automerken ook graag proberen te voorkomen…Gelukkig lukt dat ze niet en het scheelt je al snel honderden euro’s om je auto bij die vakgarage te laten onderhouden in plaats van bij die merkgarage.

  Uiteindelijk moet je dat als consument gewoon zelf mogen bepalen. Het is niet aan de leverancier waar ik mijn boodschappen mag doen.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Laat ik voorop stellen dat ik muziek kopen nog altijd fijner vind, al zijn de streaming diensten uiteraard wel handig wanneer je gewoon even iets wil luisteren wat je misschien volgend jaar niet weer hoeft te horen of gewoon voor een leuke playlist.

  Ik vind het overzicht / de interface van Apple music er wel wat overzichtelijker uitzien en het is ook prettig dat je de muziek in je iTunes overzicht duidelijk terug kan vinden. De play-lists en suggesties van Spotify vind ik wel weer een stuk beter. Het werkt in dat opzicht ook wat fijner.

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky: je mag van Apple best op andere plekken winkelen, maar Apple wil niet dat je er via hun APIs reclame voor gaat maken. Dat is dus iets anders.

 • Profielfoto
  sciletto

  Die procentuele berekeningen interesseren me nooit zoveel. Dat is altijd variabel in mijn ogen.

  Wat ik bijzonder vind is dat spotify al 10 jaar bestaat en 40 miljoen abonnees heeft (door te smijten met abbo’s bij KPN klanten en dergelijke) en Apple Music bestaat dik een jaar en die zit al bijna op de helft van Spotify. Ben benieuwd hoeveel abbo’s Apple heeft over 10 jaar;)

 • Profielfoto
  scarracs

  als spotify en apple music in dezelfde procenten blijven stijgen dan zal apple music over x aantal jaren spotify hebben ingehaald…

 • Profielfoto
  Ziegler

  Dus Spotify heeft 33% groei in 6 maanden en Apple Music heeft omgerekend naar 6 maanden 37% (31% in 5 maanden) groei. Apple Music groeit dan sneller lijkt me.

  Rekenen is best moeilijk nietwaar?

  Ten eerste is 17/13 = 1.308 ofwel een groei van 30% vooruit bijna 31%

  en 40/34 = 1.176, ofwel een groei van 17.5%

  De groei van Spotify is van 30 naar 40. Dat is toch gewoon 33%. 10/30?

 • Profielfoto
  sciletto

  als spotify en apple music in dezelfde procenten blijven stijgen dan zal apple music over x aantal jaren spotify hebben ingehaald…

  Dat denk ik dus ook:) Wat ik een slimme zet vond is die 3 maanden proberen. In die periode raak je er zo aan gewend dat die 10 euro je ook niet uit maakt. Buiten dat vind ik de manier waarop Apple Music werkt heel fijn. Ik had hiervoor iTunes Match dus ik kon al wennen aan het systeem maar de eigen radio shows, de afspeellijsten die samengesteld worden voor je:) heerlijk

 • Profielfoto
  i.am.will

  Ik vind Spotify gewoon gemakkelijker in gebruik. Niet te veel poes pas en een donker thema. Wel zo fijn.

 • Profielfoto
  Murdock

  ik vind ook spotify veel makkelijker in gebruik, je kan gewoon alles snel downloaden.
  ook de muziek keuze, daar heb je de Belgische top iets wat je bij apple music niet hebt. De kwaliteit vind ik gelijk, apple music is niet beter.
  is kinderachtig van Apple de update van de app te weigeren om zo klanten te lokken.

 • Profielfoto
  Murdock

  wat vinden jullie een goede keuze? apple music of spotify?
  welke is jullie voorkeur?

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Spotify verkoopt je gegevens, Apple niet. Einde verhaal voor mij.

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  @Murdock: Ligt er ook een beetje aan op welke apparaten je wilt luisteren. Spotify werkt met tal van receivers middels Spotify Connect, het werkt prima onder linux (Ubuntu, Mint), via Chromecast, Android, Windows Phone en nog veel meer.

  Apple Music ben je erg gebonden aan Airplay. Dit zijn lang niet zoveel receivers en apparaten, en ook met Airplay werkt Spotify net zo goed.

 • Profielfoto
  Q-collective

  @SonofWoz Heb je daar een bron van? Deze website maakt namelijk geen melding van dergelijk doorverkopen.

  Of lul je maar wat?

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Je berekent je groei van hetgeen je had. Niet terugrekenen van hetgeen je nu hebt Polansky. Het is bovendien een half jaar versus 5 maanden. Rekenen is inderdaad moeilijk Polansky. Gelukkig kunnen Ziegler en Brenets het prima. Zoals gezegd: 33% van 30 = 10. …. 30 + 10 = 40 . Die 37% is mogelijk iets te laag gekozen omdat de groei maand over maand niet lineair is waarschijnlijk.

 • Profielfoto
  Caszz

  @Mr_Freeze. Ik stream Apple Music gewoon via Bluetooth hoor. AirPlay was ik snel van genezen

 • Profielfoto
  MC Hussey

  Spotify is mijn favoriete muziek streaming-dienst. Tegenwoordig zijn aanbod van streaming diensten voor de prijs van minder dan Apple muziek. Maar, het is nog steeds veel hoger voor studenten zoals ik. Dus, Onlangs heb ik mijn zelfvertrouwen te app die is geweldig spotify alternatief en biedt alle nummers gratis Setbeat verschoven. Heel erg bedankt voor de geweldige paal.

 • Profielfoto
  MC Hussey

  Setbeat app is favoriete muziek streaming toepassingen tegenwoordig