Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 september 2016

‘Spotify gaat gratis streamen beperken’

Gebruikers van de gratis variant van Spotify kunnen in de toekomst mogelijk een minder grote muziekcollectie beluisteren. De streamingdienst moet gratis luisteraars de toegang tot nieuwe releases ontzeggen om kosten te besparen, aldus de Financial Times.

Spotify onderhandelt momenteel over nieuwe licenties met labels en wil minder royalties betalen om winstgevend te worden. Het beperken van het aanbod nieuwe releases zou een van de opties zijn.

Nieuwe muziek eerst voor betalende abonnees

De dienst overweegt ‘windowing’ van nieuwe releases in te voeren. Deze zijn dan direct beschikbaar voor betalende abonnees, maar voor gratis luisteraars pas na een bepaalde tijd. Het invoeren van windowing zou betekenen dat gratis gebruikers een stuk minder keuze hebben in bijvoorbeeld de populaire Discover Weekly-playlist.

Spotify hoopt hiermee een gunstige deal bij labels te krijgen en zo zijn financieel zwakke positie te verbeteren. Momenteel draagt de streaming­dienst 70 procent van zijn inkomsten aan platen­maatschappijen af. Spotify is echter zwaar verliesgevend en blijkt alleen door doorlopende investeringen draaiende. Tijdens de onderhandelingen met labels hoopt het dat percentage naar beneden te krijgen. Ter vergelijking: Apple draagt voor Apple Music 73 procent van zijn inkomsten af aan de labels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Spotify gaat gratis streamen beperken’
Sluiten