‘Spotify gaat gratis streamen beperken’

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Gebruikers van de gratis variant van Spotify kunnen in de toekomst mogelijk een minder grote muziekcollectie beluisteren. De streamingdienst moet gratis luisteraars de toegang tot nieuwe releases ontzeggen om kosten te besparen, aldus de Financial Times.

Spotify onderhandelt momenteel over nieuwe licenties met labels en wil minder royalties betalen om winstgevend te worden. Het beperken van het aanbod nieuwe releases zou een van de opties zijn.

Nieuwe muziek eerst voor betalende abonnees

De dienst overweegt ‘windowing’ van nieuwe releases in te voeren. Deze zijn dan direct beschikbaar voor betalende abonnees, maar voor gratis luisteraars pas na een bepaalde tijd. Het invoeren van windowing zou betekenen dat gratis gebruikers een stuk minder keuze hebben in bijvoorbeeld de populaire Discover Weekly-playlist.
discover-weekly-001
Spotify hoopt hiermee een gunstige deal bij labels te krijgen en zo zijn financieel zwakke positie te verbeteren. Momenteel draagt de streaming­dienst 70 procent van zijn inkomsten aan platen­maatschappijen af. Spotify is echter zwaar verliesgevend en blijkt alleen door doorlopende investeringen draaiende. Tijdens de onderhandelingen met labels hoopt het dat percentage naar beneden te krijgen. Ter vergelijking: Apple draagt voor Apple Music 73 procent van zijn inkomsten af aan de labels.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Leuk zo’n -gratis- proefabonnement. Geeft ook een echt goed gevoel….maar niet heus.

 • Profielfoto
  jorikcaljouw

  Dit gaat niet om een proefabonnement maar de permanente gratis variant van Spotify. Ik kan me voorstellen dat Spotify verschillen willen maken tussen betalende en gratis accounts.

  Op dit moment is dat dacht ik alleen reclame. Vroeger kon de gratis variant alleen op desktops gebruikt worden en was er een limiet van een aantal uur luisteren per maand of dat elk nummer maar een beperkt aantal keer afgespeeld kon worden.

  Zolang er gratis proefabonnementen zijn voor de Premium accounts, zul je met je proefabonnement wel gewoon precies dezelfde mogelijkheden hebben als voor een betalende account.