Snapchat-bril lost ‘vertical video syndrome’ op

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Snapchat wordt niet door iedereen begrepen, maar heeft wel ballen (courage, zou Apple zeggen). Niet alleen laat het bedrijf zich niet overnemen door Facebook, het komt ook met eigen hardware op de markt: een zonnebril met ingebouwde camera.

Met de Spectables-bril is het mogelijk om filmpjes van maximaal 10 seconden op te nemen en deze op je Snapchat Story te plaatsen. De video’s zien er zowel in horizontaal als verticaal formaat beeldvullend uit.

Circulaire video

De Spectables-bril communiceert draadloos (Bluetooth of Wi-Fi) met de Snapchat-app en bevat een knop aan de zijkant voor snel opnemen. Een LED-lichtje aan de voorkant geeft aan wanneer er gefilmd wordt. De zogenaamde ‘Specs’ worden in circulair videoformaat opgenomen (115 graden rond) en zijn daarom in iedere oriĂ«ntatie perfect te bekijken. Het vertical video syndrome wordt daarmee opgelost.
snap-rotate
Op de vraag “waarom?!” reageert Evan Spiegel, oprichter van Snapchat in een lang interview met de Wall Street Journal: “Omdat het leuk is!” De bril zal aanvankelijk in de categorie speelgoed vallen, maar is niet oninteressant. Actiecamera’s zoals de GoPro zijn populair en dit is een simpele versie van een dergelijke gadget. Spiegel vertelt over een prototype dat hij testte: “Ik liep door het bos, stapte over stronken en keek naar prachtige bomen. Toen ik later zag wat ik met de bril had opgenomen, zag ik de herinnering door mijn eigen ogen. Het was geweldig! Een foto van een moment is heel anders dan het opnieuw beleven.”

specs
Klik/tap voor groter.

Details zijn schaars, maar de bril zal in drie kleuren verkrijgbaar zijn en kost 130 dollar. De Spectables-bril moet in de nabije toekomst op de markt komen en grote landen met veel Snapchat-gebruikers krijgen prioriteit. Snapchat wordt volgens een schatting van TelecomPaper door ongeveer 2,56 miljoen Nederlanders gebruikt. De app is populair onder tieners, maar het gebruik is ook aan het groeien bij Nederlanders tussen 20 en 39 jaar.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  essiw

  Dit lost geen probleem op, maar creert een nieuwe. Dat je continu moet draaien om het belangrijke in beeld te krijgen.

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  Ik had toch ook een linkje verwacht naar YouTube Vertical Video Syndrome – A PSA:grin:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Niet helemaal waar, dat filmpje. Het allereerste experiment met televisie van Philips was ook verticaal. Ik kan er geen filmpje van terugvinden op YouTube, maar het was rechtopstaand beeld. Ook is het niet waar dat het menselijk oog horizontaal beeld heeft. Het oog geeft een grotendeels rond beeld, maar omdat je twee ogen hebt en het beeld door je hersenen tot Ă©Ă©n beeld wordt samengevoegd (inclusief 3D, dus: diepte!) wordt het beeld dat je zelf ziet een ovaal met halfronde zijkanten.
  Philips TV’s hadden in de jaren zestig ook zo’n soort vorm, dat benaderde dus het menselijk oog
  https://www.youtube.com/watch?v=2J2pHEiO168

  Ik ben heel benieuwd hoe het beeld van de Snap-Spectacles er uit zal gaan zien, want er zitten twee lensjes op, dus het lijkt me niet dat het volledig rond wordt. Ik denk ook ovaal met halfronde zijkanten – net als het menselijk oog.

  Wel een leuk origineel idee waarmee Snapchat ons verrast! De prijs is mooi voor zo’n grappige en direct bruikbare gadget. Waarom verzint Apple niet ’s een leuke verrassing?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Waarom verzint Apple niet ’s een leuke verrassing?

  Misschien omdat het Ă©cht heel erg vervelend is als je iemand tegenkomt met zo’n ding op z’n kop en dezelfde reden waarom mensen zo afwijzend reageren tegenover Google Glass: je weet nooit of je gefilmd wordt of niet.

 • Profielfoto
  computer space

  Er is helemaal geen Vertical Video Syndrome. En die beer op youtube is gewoon een lulhannis die het niet begrijpt.

  Vertikale Video is gewoon KUNST.