Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2016

Sissende iPhone 7? Niet nieuw of gevaarlijk, wel hinderlijk [update]

Afgelopen weekend bleek dat enkele iPhone 7-exemplaren last hebben van een sissend geluid bij het uitvoeren van intensieve taken. Een sissend geluid uit electronica klinkt gevaarlijk, maar is het niet, het komt al jaren voor bij computercomponenten.

Dit heet Coil Whining en wordt veroorzaakt door resonanties binnen spoelen in apparaten. Door de kleine spoelen wordt het al snel een hoog geluid. Ook routers, videokaarten en andere apparaten hebben er last van.

Luisteren of zelf testen

Podcaster Stephen Hackett was de eerste die over de sissende geluiden blogde. Het blijkt bij meer iPhones voor te komen, in meer of mindere mate. Wij konden het verifiëren door GFXBench Metal op een iPhone 7 uit te voeren, maar het geluid was alleen hoorbaar wanneer de iPhone met het oppervlak net boven het Apple-logo direct tegen het oor werd gehouden. Ook bij een iPhone 6s was het enigszins hoorbaar. Blijkbaar verschilt de resonantie per iPhone 7-exemplaar.

Niet gevaarlijk

Er is absoluut geen reden om je iPhone om te ruilen als je het geluid alleen hoort wanneer je de iPhone tegen je oor houdt. Dit is een fenomeen dat allerlei electronica al jaren heeft en zorgt niet voor explosie- of brandgevaar. Het is logisch dat iedereen door de exploderende Samsung Galaxy Note 7 extra alert is, maar hier is niets nieuws onder de zon.

Is het geluid zo sterk dat het vanaf afstand hoorbaar is en het je merkbaar irriteert? Dan kun je een bij Apple gekochte iPhone 7 omruilen. Nederlandse Apple Stores hebben een aparte voorraad van ieder iPhone 7-model om deze direct om te ruilen. Hackett schrijft dat Apple ook aangeboden heeft zijn iPhone om te ruilen, maar dat het per post wel een aantal dagen kan duren.

Update: hinderlijk tijdens opnemen video

OMT-lezer Stef wijst erop dat het sissende geluid ook hoorbaar is tijdens het opnemen van video. Hij stuurde een voorbeeld van een video die is opgenomen in een stille ruimte. Wij hebben de audio vergeleken met die van een video gemaakt met een iPhone SE en iPhone 7 zonder dit probleem en zien een opvallend patroon. De iPhone 7 Plus laat een onnatuurlijke piek zien bij iedere 1000 hertz. Dit is onmiskenbaar een ratel/sissend geluid. Heb je dat ook in je gemaakte video’s? Dan is het wijs de iPhone 7 om te ruilen.

Rood = iPhone SE, Blauw = iPhone 7, Geel = iPhone 7 Plus met sis-probleem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sissende iPhone 7? Niet nieuw of gevaarlijk, wel hinderlijk [update]
Sluiten