Sissende iPhone 7? Niet nieuw of gevaarlijk, wel hinderlijk [update]

33 reacties

Afgelopen weekend bleek dat enkele iPhone 7-exemplaren last hebben van een sissend geluid bij het uitvoeren van intensieve taken. Een sissend geluid uit electronica klinkt gevaarlijk, maar is het niet, het komt al jaren voor bij computercomponenten.

Dit heet Coil Whining en wordt veroorzaakt door resonanties binnen spoelen in apparaten. Door de kleine spoelen wordt het al snel een hoog geluid. Ook routers, videokaarten en andere apparaten hebben er last van.

Luisteren of zelf testen

Podcaster Stephen Hackett was de eerste die over de sissende geluiden blogde. Het blijkt bij meer iPhones voor te komen, in meer of mindere mate. Wij konden het verifiëren door GFXBench Metal op een iPhone 7 uit te voeren, maar het geluid was alleen hoorbaar wanneer de iPhone met het oppervlak net boven het Apple-logo direct tegen het oor werd gehouden. Ook bij een iPhone 6s was het enigszins hoorbaar. Blijkbaar verschilt de resonantie per iPhone 7-exemplaar.

Niet gevaarlijk

Er is absoluut geen reden om je iPhone om te ruilen als je het geluid alleen hoort wanneer je de iPhone tegen je oor houdt. Dit is een fenomeen dat allerlei electronica al jaren heeft en zorgt niet voor explosie- of brandgevaar. Het is logisch dat iedereen door de exploderende Samsung Galaxy Note 7 extra alert is, maar hier is niets nieuws onder de zon.

Is het geluid zo sterk dat het vanaf afstand hoorbaar is en het je merkbaar irriteert? Dan kun je een bij Apple gekochte iPhone 7 omruilen. Nederlandse Apple Stores hebben een aparte voorraad van ieder iPhone 7-model om deze direct om te ruilen. Hackett schrijft dat Apple ook aangeboden heeft zijn iPhone om te ruilen, maar dat het per post wel een aantal dagen kan duren.

Update: hinderlijk tijdens opnemen video

OMT-lezer Stef wijst erop dat het sissende geluid ook hoorbaar is tijdens het opnemen van video. Hij stuurde een voorbeeld van een video die is opgenomen in een stille ruimte. Wij hebben de audio vergeleken met die van een video gemaakt met een iPhone SE en iPhone 7 zonder dit probleem en zien een opvallend patroon. De iPhone 7 Plus laat een onnatuurlijke piek zien bij iedere 1000 hertz. Dit is onmiskenbaar een ratel/sissend geluid. Heb je dat ook in je gemaakte video’s? Dan is het wijs de iPhone 7 om te ruilen.

ratel
Rood = iPhone SE, Blauw = iPhone 7, Geel = iPhone 7 Plus met sis-probleem.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als je één van de problemen hebt die nu langs komen, kan je nog denken dat het een enkel exemplarisch foutje is.

  Maar je zou maar een sissende iPhone 7 mét geel en minder helder scherm hebben, die nauwelijks een dag met zijn batterij doet.:)

 • Profielfoto
  UtregCity

  Het loopt dus met een sisser af…:grin:

 • Profielfoto
  freewel

  Ik heb dit probleem idd, ook als ik gewoon op de homescreen zit maakt hij een sissend geluid. en hoor het ook op video….

 • Profielfoto
  Odie

  Mijn iPhone6s maakt een zacht ratelend geluid als ik Asphalt opstart. Klinkt nog het meeste als interferentie die een mobieltje op een externe speaker kan maken. Maar ik moet dan echt mn oor TEGEN de iPhone aan houden…

  Niets aan de hand, doorlopen mensen….

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Een sissend geluid uit electronica klinkt gevaarlijk, maar is het niet…

  .
  Het klinkt vooral irritant, en is voor een product van minimaal € 769,-, dat je toch veelvuldig dicht bij je oor houdt, zeker niet acceptabel.

 • Profielfoto
  Kiljon

  Is het niet gewoon een slimme truuk van Samsung om snel de aandacht af te leiden van hun eigen Note probleem….?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Deed de PowerMac G5 dat ook niet? Hij is weer terug van weggeweest.

 • Profielfoto
  Dennischo

  Ah, wisselen dus. Dit weekend maar weer een bezoekje brengen.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Maar je zou maar een sissende iPhone 7 mét geel en minder helder scherm hebben, die nauwelijks een dag met zijn batterij doet.:)

  Taptic engine… Je vergeet de taptic engine die na 24 uur dood is…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oh, sh.. . Ja, die hadden we ook nog.

  Maar verder is alles oké toch?!:grin::cool:

 • Profielfoto
  Nummer 37

  @Odiebla dit is exact wat ik heb met mn iPhone 6.

  @KarelWillem, veel bij je oor houden? Als je aan het telefoneren bent ga je er nooit last van hebben, de ruis op de lijn alleen al overtreft veruit het “sissen”, ik weet niet in welke andere occasies jij je telefoon tegen je oor houd maar bij mij blijft het bij het bellen.

 • Profielfoto
  JayJ

  Ook ik heb een sissende toon, niet echt hinderlijk en volgens mij niet hoorbaar bij video’s. Terug naar MediaMarkt geweest en wilde reparatieprocedure starten bij een telefoon van 3 dagen uit. Reparatie zou 3-4 weken duren. Ik ben toch niet gek!?

  Ik ga morgen terug om de telefoon terug te geven gezien dit geen redelijke termijn is.

 • Profielfoto
  defores

  Nogal een slap excuus om het af te schuiven van op ‘Coil Whining’ de iPhone bevat helemaal geen componenten van een degelijk formaat waar dit dusdanig hoorbaar is.

  Ik zou wel degelijk zorgen maken (zeker betreft het levensduur) en een deugdelijk apparaat eisen.

 • Profielfoto
  defores

  @JayJ
  Groot gelijk, aan gezien het toestel nog geen 3 dagen oud is moet men het ook te vervangen voor een nieuw exemplaar (die men natuurlijk op voorraad heeft).

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …@KarelWillem, veel bij je oor houden? Als je aan het telefoneren bent ga je er nooit last van hebben…

  .
  Of je hem nu wel of niet veel aan je oor houdt, bijgeluiden horen niet op een vlagschip in deze prijsklasse.

 • Profielfoto
  defores

  Ter verduidelijking – Wiki: Coil Whining
  “Any device with heavy currents passed through coils may produce acoustic noise”
  Vertaald
  “Elk apparaat met zware stromen doorgegeven via spoelen kan akoestisch geluid produceren”

  Dat gaat dus niet op voor de iPhone

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Sissy gate

 • Profielfoto
  Spinozo

  Er zit Fusion in die nieuwe A10 chip. Die wil af en toe wat stoom afblazen, vooral bij zware belasting. Dat is de waterstof die eigenlijk niet naar buiten hoort te komen anders krijg je een natte broek. Daarom heeft Apple de 7 waterdicht gemaakt. Ik zou hem snel terugbrengen met de opmerking dat ie lek is.

 • Profielfoto
  Jurr

  Tsjonge je zou bijna denken dat een iPhone een klein computertje is.:lol:

 • Profielfoto
  sciletto

  Die piek in de gele lijn lijkt wel van een piep die ik had in me macpro en met de aangesloten microfoon. Sinds maverick kreeg ik tijdens de opnames met me microfoon om de paar seconden een piep, ik kreeg het niet weg tot ik alles opnieuw installeerde met Yosemite.

 • Profielfoto
  tomc

  Apple heeft gewoon uit schrik voor exploderende batterijen een ventilator in de iPhone gestoken. Zo simpel is het

 • Profielfoto
  yasser

  Tsjonge je zou bijna denken dat een iPhone een klein computertje is.

  Zou je denken ?:nerd:

  Hij heeft maar een singel core scoren van 3300….:evil:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk nog steeds dat het gewoon een microfoon is die iemand van de overheid heeft aan laten staan na het afluisteren..

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik denk nog steeds dat het gewoon een microfoon is die iemand van de overheid heeft aan laten staan na het afluisteren..

  Ben jij het niet Shmoo? Dat je je naam inspreekt maar hij blijft bij de eerste letter hangen?:P

 • Profielfoto
  Jeffry

  Er is absoluut geen reden om je iPhone om te ruilen als je het geluid alleen hoort wanneer je de iPhone tegen je oor houdt. Dit is een … is, maar hier is niets nieuws onder de zon.

  Absoluut geen reden en niets nieuws? Ik heb nog nooit een sissend geluid uit een telefoon horen komen en bij een apparaat dat o.a. bedoeld is om bij je oor te houden zou een objectief advies moeten zijn dat je er mee terug gaat.

  Apple is een mooi merk maar als het niet deugd, ga je dat toch niet gewoon accepteren?

 • Profielfoto
  Buzz

  Jeffry: er wordt alleen gezegd dat als je er geen last van hebt je je er ook geen zorgen over hoeft te maken. Weet je de paniek rond bendgate en antennagate nog? Achteraf bleek ook dat de mensen die het groter probeerden te maken dan het was in hun hemd stonden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je hoeft je nergens zorgen over te maken. Dat is het mooie. Je kunt echter wel balen van het feit dat je 1100 euro device een irritant kut-geluidje maakt, wat zelfs een Android telefoon van 56 euro niet maakt.

 • Profielfoto
  Buzz

  KarelWillem: Heb je er last van? Dan ruil je hem toch om?

  Met mijn 7 plus geen enkel probleem. Maar logisch toch, dat als je van een complex product miljoenen exemplaren produceert en voor het eerst in omloop brengt, er een klein percentage daarvan problemen blijkt te hebben. Het gaat er om hoe dit wordt opgelost. Ik vind de tot nu toe gevonden problemen nou ook weer niet wereldschokkend. Het is volgens mij nog niet voorgekomen dat er één in brand vliegt, om maar eens wat te noemen.

  En waar baseer je op dat bij goedkope Android telefoons geen irritante geluidjes voorkomen? Heb je wel eens op google gezocht naar de combinatie “Android” en “hissing noise”?

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  En zo is er ieder jaar weer iets anders vreemd aan de hand :). Ik zou niet blij worden van een sissende iPhone

 • Profielfoto
  Buzz

  Raymon: Kan je laten weten met welke software het plaatje van het audiospectrum / periodogram is gemaakt?

 • Profielfoto
  Epke12

  En zo is er ieder jaar weer iets anders vreemd aan de hand :). Ik zou niet blij worden van een sissende iPhone

  Omdat er ieder jaar weer een sport van gemaakt wordt om ergens over te kunnen zeiken..

 • Profielfoto
  4GTL

  Doet me denken aan de eerste generatie Macbook Pro (voorjaar 2006). Ik heb ooit nog zo een onding gehad, en dat geluid was om gek van te worden.

  Hopelijk loopt het met de iPhone 7 zo geen vaart.

 • Profielfoto
  Shmoo

  iPhone Sssssssssssssssssssssseven