Eerste reviews Apple Watch Series 2 bijzonder positief

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Toen de Apple Watch vorig jaar uitgebracht werd, kon het horloge op veel scepsis rekenen. Net als de eerste iPhone in 2007 maakte de smartwatch indruk, maar er waren ook gebreken: traag, een complex OS, geen GPS en niet helemaal waterdicht.

Is de tijd nu w√©l rijp voor een smartwatch? De Amerikaanse pers heeft de Apple Watch Series 2 al voor de offici√ęle verkoopstart getest en wij zetten de belangrijkste inzichten op een rij.

Aanzienlijk sneller

Allereerst moet gezegd worden dat watchOS 3.0 de ergste problemen met traagheid oplost. De nieuwe S2-chip van de Apple Watch Series 2 zorgt daarnaast nog voor een flinke dosis extra snelheid die zeker merkbaar is, schrijft¬†Jim Dalrymple van The Loop. Alle andere testers beamen dit. Een app¬†zal vanuit het Dock direct¬†starten en alle andere applicaties die niet in het geheugen zijn geladen, starten binnen enkele seconden. “Het is nog niet instant, maar een stuk sneller¬†dan de eerste Watch”, concludeert Dalrymple.

watch2-16x9
Afbeelding via: The Verge.

Accuduur beter

Het is moeilijk om na enkele dagen testen een goed beeld van de accuduur te hebben. John Gruber merkt op dat de Apple Watch Series 2 een verbeterde accuduur is, maar de blogger van Daring Fireball ging van een 38- naar een 42-mm model en dat kan ook een rol spelen.

Stuart Miles van Pocket Lint is wat stelliger en had aan het eind van een lange dag (10 kilometer hardlopen, veel notificaties en interactie) nog accu over. De eerste generatie Apple Watch haalde dat volgens de blogger niet. Jim Dalrymple van The Loop voegt toe dat hij de Apple Watch niet op een dag leeg kreeg, zelfs niet met activiteiten die de GPS vereisen (snelwandelen) en met gekoppelde AirPods voor muziek.

Toch concluderen alle reviewers dat twee volle dagen zonder laden nog niet mogelijk is, iedere nacht opladen blijft dus vereist.

watch2-charged
Ook de status van gekoppelde AirPods wordt weergeven.

Eindelijk GPS

De komst van GPS is een van de grootste nieuwigheden. John Gruber benadrukt de snelheid waarmee de Apple Watch een locatie kan vinden, er is geen wachttijd. Een ander interessante ontdekking van Daring Fireball: de Apple Watch gebruikt de GPS alleen wanneer er geen verbinding met een iPhone is. Een klein ding dat sommige testers vervelend vonden: er is geen indicator die meldt dat de GPS actief is. Je moet maar aannemen dat het werkt, aldus Lauren Goode van The Verge.

Goode beschrijft de GPS als erg accuraat en kon geen afwijkingen vinden. Voor haar is de Apple Watch Series 2 door de toevoeging van GPS en waterdichtheid -komt zo aan bod- nu een echt sporthorloge. Pocket Lint heeft ontdekt dat de nieuwe Apple Watch naast de GPS ook GLONASS (het Russische equivalent van GPS) ondersteunt. Dit verklaart deels waarom de Apple Watch zo snel een locatie kan pinpointen.

watch2-gps
Apple Maps en een kaart van een work-out. (Klik/tap voor groter)

Bij het zwembad

Bij een bezoek aan het zwembad hoeft de Apple Watch nog langer in de kleedkamer te blijven. Zoals Apple tijdens de onthulling van het horloge uitlegde, is de Apple Watch nu waterdicht en zijn er twee nieuwe work-outs mogelijk: zwemmen in een zwembad en in open water zwemmen. De laatste maakt gebruik van GPS.

“De Apple Watch is niet gemakkelijk te hanteren wanneer het scherm nat is,” merkt TechCrunch op.¬†Gelukkig wordt het scherm automatisch vergrendeld wanneer je een activiteit in het water start. Om te ontgrendelen, druk je stevig op de¬†wijzerplaat. Dat activeert¬†ook het mechanisme voor het uitstoten van water via de luidspreker.

apple-watch-water-eject
Het zit er misschien een beetje vreemd uit, maar is wel effectief.

TechCrunch en Pocket-Lint zijn erg¬†tevreden met de prestaties van Apple Watch in het water. Het horloge herkent automatisch de verschillende slagen die je¬†tijdens het zwemmen maakt en de hartslagmeter doet het ook onder water perfect.¬†De work-out-app geeft na zwemsessies nuttige informatie zoals de¬†gemiddelde snelheid¬†en het¬†aantal calorie√ęn dat je¬†hebt verbrand.

watch-zwem-001
Samenvatting van een zwemsessie (Afbeelding: Pocket Lint)

Ontwerp en scherm

Het scherm is helderder dan het oude model. Voor Jim Dalrymple is het veel gemakkelijker om het scherm in direct zonlicht te lezen. Deze mening wordt gedeeld door de meeste van zijn collega’s, met uitzondering van Lauren Goode van The Verge. Ze merkt geen verbetering en betreurt bovendien dat het scherm van de Apple Watch nog steeds niet altijd aan staat, maar alleen bij het draaien van de pols. Tot slot merkt John Gruber op dat de Taptic Engine is verbeterd.

watch2-achterkant-16x9
Het uiterlijk is ongewijzigd.

Conclusie

De reviewers zijn over het algemeen zeer positief over de Apple Watch Series 2. De conclusies vari√ęren van “het is de smartwatch die Apple vorig jaar al had moeten maken” tot “het is nog steeds geen noodzaak, maar wel een apparaat dat je wil hebben.” Lance Ulanoff van Mashable vat het misschien wel het best samen. Hij is van mening dat Apple met de Watch Series 2 en watchOS 3 zijn weg heeft gevonden. De Apple Watch Series 2 biedt volgens hem “een prima balans tussen sport, mode en nuttigheid.”

Apple Watch Series 2-nat-16x9
Afbeelding via: Mashable.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  JWB

  “Bij een bezoek aan het zwembad hoeft de Apple Watch nog langer in de kleedkamer te blijven”

  Hier klopt iets niet helemaal.

 • Profielfoto
  Kiljon

  nog => niet

  Weet iemand of het middels instellingen wel mogelijk is om het display continue aan te laten staan zodat je de tijd kan aflezen?
  Of slurpt dat je batterij leeg?

 • Profielfoto
  Edwin

  Hier heb ik op gewacht! Nu wil ik zeker een Ô£ŅWatch series 2! Ff sparen! ?

 • Profielfoto
  Nummer 37

  @Kiljon, daar is geen instelling voor en ook al moest er een “jailbreak” voor de Apple Watch komen, zou je met deze functie tot de middag toekomen schat ik.

 • Profielfoto
  ikra

  Tim, en het team komen terug op de rails. 5 jaar om de visie van Steve over te nemen is plausibel voor zo’n bedrijf. We gaan nog mooie dingen zien.

 • Profielfoto
  wensink

  Weet iemand of het middels instellingen wel mogelijk is om het display continue aan te laten staan zodat je de tijd kan aflezen?
  Of slurpt dat je batterij leeg?

  Misschien als ze komen met een combinatie van E-ink en LED dat zoiets mogelijk wordt.. Tot die tijd denk ik dat het teveel batterij gebruikt.

 • Profielfoto
  Jochem De Jong

  Ik merk dat mijn Apple watch sinds watchOS 3 stukken sneller is geworden. Echt een verbetering tegenover os 1. Maar ik ben nog tevreden met de huidige dus de serie 2 sla ik over.

  trouwens ik vind dat het uitspugen van het water door de speaker een behoorlijk innovatie is.

 • Profielfoto
  Lonestar

  Het is vast en zeker een leuk speeltje…
  Heb afgelopen tijd vele smartwatches in handen gehad van familie, collega’s en kennissen
  Maar ik zie het nut van een smart watch nog steeds niet in;-)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik mis GPS niet, ik douche al met series 1, alleen die 1000 nits extra helderheid is voor mij echt interessant want de dag kom ik ook wel door. Ietsje minder bulky is ook welkom maar opgeteld niet voldoende voor een upgrade van 1 naar 2.
  Nog steeds heel tevreden dus met series 1. Een juweeltje van een smartwatch, en ook met watchOS3. Mogelijk trekt 4G en always on me wel over de streep bij versie 3.

 • Profielfoto
  Fokkema

  Alinea 7 of 8, “Bij het zwembad”: “Bij een bezoek aan het zwembad hoeft de Apple Watch niet langer in de kleedkamer te blijven”?

 • Profielfoto
  KrijnB

  Ik mis wel een flink toevoeging aan leuke watch faces! Ik zou daar graag veeeeeel meer opties voor zien