Realtime samenwerken nu beschikbaar in iWork voor Mac

13 reacties

Kort na de lancering van macOS Sierra heeft Apple zijn iWork-applicaties Pages, Numbers en Keynote voor Mac bijgewerkt met een nieuwe functie: realtime samenwerken. In de iOS-versies van de iWork-apps was deze functie al eerder beschikbaar.

De samenwerkingsfunctie is nog in beta en werkt binnen Pages, Numbers en Keynote op macOS, iOS en Windows-gebruikers kunnen vanaf iCloud.com bijdragen aan documenten, spreadsheets en presentaties.

Wijzigingen die in documenten worden gemaakt, zijn real-time zichtbaar voor alle personen die samenwerken. iWork concurreert hiermee met Google Drive, dat deze functionaliteit al langer aanbiedt. Om samen te kunnen werken aan een document, dient degene die de sessie initieert iCloud en iCloud Drive aan te hebben staan.

Schermafbeelding 2016-09-21 om 10.19.45
Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Begint het gezeik weer van Apple, bij elke update van deze software ben je wel verplicht te upgraden naar het laatste OS.

  Als je nu nog El Capitan gebruikt dan is er wel een update voor Pages en Numbers maar die kun je alleen installeren als je Sierra gebruikt.
  Waardeloos weer, ik begrijp ook wel dat je mogelijk niet deze nieuwe functies krijgt wanneer je niet omhoog gaat maar alle kleine verbeteringen die niets te maken hebben met de laatste versie van OS X en iOS die kun je toch nog wel gewoon krijgen.

  Bah, computeren met software van Apple begint steeds meer irritant te worden. Er komt een dag dan koop je een Mac en dan ga drie uur stoeien met de computer om alles dat gemaakt is door Apple eraf te flikkeren.

 • Profielfoto
  Neowip

  Serieus, waar zeur je over?

  Is niet alsof je updates nog betaald moeten worden, deze worden gratis verstrekt, maar ouwe zeurdoos heeft wel weer wat te zaniken.

  Real time collaboration wegzetten als een kleine verbetering? Je hebt werkelijk echt totaal geen idee waar je het over hebt, nog wat er in het OS voor nodig is om dit eventueel te ondersteunen, maar laat ik je dit zeggen, een kleine update is het zeker niet.

  iWork is daarnaast nog optioneel ook en staat niet standaard op je nieuwe Mac en als het tegenwoordig wel zo is is het verwijderen ervan nog geen 10 seconden werk.

  Ik word doodziek van dat gezever van je. Er kan geen post voorbij komen en Shmoo moet z’n ondeskundige en ongefundeerde mening weer ventileren. Dit was sinds te dagen dat het nog macOSX.nl was een leuk forum, maar dit soort geneuzel, de lol is er wel af.

  Ik ga nu eerst een Shmoo filter bouwen, laterz

 • Profielfoto
  Shmoo

  Sukkel leer eerst eens rustig lezen voordat je meteen weer begint te raaskallen!

 • Profielfoto
  Neowip

  alle kleine verbeteringen die niets te maken hebben met de laatste versie van OS X en iOS die kun je toch nog wel gewoon krijgen.

  :razz:lol, hier is niets chinees aan

 • Profielfoto
  Shmoo

  Quote het gedeelte dat er voor staat ook meteen even, het gedeelte dat jij blijkbaar helemaal niet gelezen hebt omdat je de eerste drie woorden las en toen al begon te typen omdat je een hekel aan mij hebt.

  ik begrijp ook wel dat je mogelijk niet deze nieuwe functies krijgt wanneer je niet omhoog gaat maar alle kleine verbeteringen die niets te maken hebben met de laatste versie van OS X en iOS die kun je toch nog wel gewoon krijgen.

  Misschien is het op deze manier iets duidelijker.

  Er staat helemaal nergens dat ik real time collaboration wegzet als kleine verbetering. Je verzint gewoon dingen die er niet staan zodat over een paar minuten Helena met al zijn denkbeeldige vriendjes langskomt en dit een schreeuw-festijn richting Shmoo moet worden, waarom alleen omdat jij mij niet mag. Prima, je hoeft niet met mij te appen, lees gewoon over mijn bijdrages heen als je mij niet mag.

  Ik vind zoveel mensen hier op OMT redelijk eng. Daar ga ik ook niet op reageren, die laat ik gewoon links liggen.

 • Profielfoto
  Neowip

  Dat zou het betekenen dat je in n.a.v. artikel over verbetering X klaagt dat je verbetering Y niet krijgt omdat je gratis update Z niet wilt installeren.

  Apple, wat denken ze wel niet daar!!

  Tja da’s logisch

 • Profielfoto
  hokkie

  Mooie update, alleen jammer dat dit via iCloud moet en niet mogelijk is met bijvoorbeeld Dropbox.

 • Profielfoto
  Rini

  offtopic:
  Toen ik mijn bookje kocht begin 2011. Kwam dat met zo uit het hoofd 10.6. Komen nieuwe functies die je wil gebruiken, dan moet je het os upgraden. Allemaal gezeik en gezever. En dat blijft zich herhalen. Veel gezever gehad met iPhoto updates / photo’s op het laatst. Gelukkig goede backups van de iPhoto library gemaakt. maar man man.
  Mijn bookje ging kapot end vorig jaar en ben het windows kamp in gegaan.
  Sinds vele jaren een (gewaagd) uitstapje wat tot heden prima bevalt.

  Heb nog een laatste versie powerbook g4 met 10.5 en dat werkt nog primo voor een lijk. Tijdje terug nog een dvdtje gemaakt met iDvd (dvd – geen + lol) . Gewoon een oude firewire dv camera eraan en gaan met die banaan.
  Ding heeft 2 gb ram ofzo. :D

  Ontopic.
  Zelf zou ik het niet gebruiken dat collaboration. In ieder geval geen reden om het os te upgraden en het gezever traject weer in te gaan.
  Maar goed ik ben wellicht te oud en teveel gebruiker.

 • Profielfoto
  BomC

  Zelf zou ik het niet gebruiken dat collaboration. In ieder geval geen reden om het os te upgraden en het gezever traject weer in te gaan.
  Maar goed ik ben wellicht te oud en teveel gebruiker.

  Dat vermoed ik ook. Als onderzoeker die in een wereld werkt met nogal wat Macs is dit een grote verbetering. Hoppa, weg met het toch vaak problematische Google Drive, naar een app waar ik m’n bibliografieëen gewoon in kan fabrieken.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  Begint het gezeik weer van Apple, bij elke update van deze software ben je wel verplicht te upgraden naar het laatste OS.

  Als je nu nog El Capitan gebruikt dan is er wel een update voor Pages en Numbers maar die kun je alleen installeren als je Sierra gebruikt.
  Waardeloos weer, ik begrijp ook wel dat je mogelijk niet deze nieuwe functies krijgt wanneer je niet omhoog gaat maar alle kleine verbeteringen die niets te maken hebben met de laatste versie van OS X en iOS die kun je toch nog wel gewoon krijgen.

  Bah, computeren met software van Apple begint steeds meer irritant te worden. Er komt een dag dan koop je een Mac en dan ga drie uur stoeien met de computer om alles dat gemaakt is door Apple eraf te flikkeren.

  Wat is het nadeel van updaten dan? Kost toch niks?

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  @Shmoo De meesten hier hebben niet zomaar een hekel aan jou, ze hebben (net als ik) een VERSCHRIKKELIJKE hekel aan jouw gedrag!! Je verkl**t elk artikel met je aanvulling waar echt niemand op zit te wachten. Ik zie je ontzettend graag verdwijnen of liever, wat spaarzamer zijn met je reacties. Neem je gewoon voor eens in de 5 of 10 artikelen te reageren, dat brengt alle anderen wat meer plezier hier.

 • Profielfoto
  Di May

  Er is bij van Dale een voorstel binnen voor
  opname van het werkwoord ‘Shmooën’.

  Regelmatige bezoekers van OMT weten al langer wat dat inhoud.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat is het nadeel van updaten dan? Kost toch niks?

  .
  Waarom impliceer jij dat het iets met geld te maken zou hebben?

  Mogelijk zijn er mensen die graag op hun eigen termijn upgraden en niet meteen alles willen uitproberen en testen maar veel meer waarde hechten aan een ‘perfecte’ computers zonder kleine irritaties.

  Niet ieders Apple-hand is even snel gevuld.