Overname SoundCloud kan voor Spotify gunstig uitpakken

Door: Raymon Mens - 4 reacties

The Financial Times heeft lucht gekregen van ‘vergevorderde gesprekken’ tussen Spotify en SoundCloud. De Zweedse streamingdienst zou het Duitse SoundCloud over willen nemen voor een onbekend bedrag. Het gaat mogelijk om een strategische zet.

SoundCloud is een open platform dat gebruikers muziek en andere audio laat uploaden. Het wordt vooral door onafhankelijke artiesten en podcasters gebruikt. Een markt waar Spotify nog geen vaste voet in heeft.

Onafhankelijk van labels

SoundCloud is een groot platform met 175 miljoen maandelijkse gebruikers, de catalogus is zeer gevarieerd met 135 miljoen remixes, experimentele tracks, podcasts en meer van onafhankelijke artiesten. Allemaal content die niet in handen is van de drie grote labels (Sony, Universal en Warner).

Spotify is verwikkeld in onderhandelingen met deze labels en hoopt een gunstige deal te krijgen. Momenteel draagt de dienst 70 procent van zijn inkomsten aan platenĀ­maatschappijen af, maar hoopt minder te betalen om zijn zwakkeĀ financiĆ«le positie te verbeteren. Met de grotendeels onafhankelijke catalogus van SoundCloudĀ achter de hand, kan het gemakkelijker zijn om dit af te dwingen.

soundcloud-web-001
De webinterface van SoundCloud.

Afgelopen zomer zei Daniel Ek, oprichter van Spotify, graag een groeiend aantal artiesten in staat te willen stellen hun passie met een groot publiek te delen. SoundCloud zou ook op dat gebied goed bij deze wens van Spotify passen. De bedrijven hebben nog nooit winst gemaakt. SoundCloud maakte in 2014 ongeveer 39 miljoen euro verlies. Spotify noteerde in 2015 een verlies van ruim 180 miljoen euro.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Spotify Deens? Volgens mij is het Zweeds.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je hebt gelijk, ik heb het aangepast.

 • Profielfoto
  Tomac5

  Ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken voor alle betalende Soundcloud gebruikers, waaronder ikzelf. Met een Pro account kan ik monitoren wie mijn tracks beluisterd etc. Opzicht wel weer mooi als eigen werk ook via Spotify naar buiten kan treden.
  Bijvoorbeeld https://soundcloud.com/thomas-gaarthuis/cymande-dove-thommie-g-edit

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Allebei zijn ze geniaal! Dus ik wens ze het allerbeste en veel succes toe! Ik ben blij met allebei