Na Apple Watch ook keramische iPhone, iPad en Mac?

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Naast de Apple Watch Series 2 zou Apple ook een keramische uitvoering van de iPhone, iPad en Mac(Book) willen maken. Dat claimt zelfbenoemd alchemist en metafysicus Brian Roemmele na een nieuw Apple-patent te hebben gezien.

Roemmele haalt een patent aan waarin Apple omschrijft hoe het keramisch kristal kan gebruiken om behuizingen voor wearables, smartphones en laptops kan maken. Het materiaal heeft een aantal voordelen.

Vijf voordelen

Keramisch materiaal heeft een aantal voordelen die het erg geschikt maken voor de behuizing van een iPhone, iPad of Mac. Het is een van de hardste materialen ter wereld, tot 4x harder dan roestvrij staal en laat daarnaast radiosignalen door, geen antennebanden meer nodig. Ook geleidt het hitte goed weg en is het krasvast. Bovendien is het gemakkelijk te produceren.

Apple heeft ervaring met keramiek

Hoewel de keramische Apple Watch Series 2 als dure ‘Edition-uitvoering’ wordt verkocht, past Apple keramiek al langer op grote schaal toe. Zo is de achterkant van de witte, gouden en roségouden iPhone 5/5s/SE van een keramisch materiaal gemaakt. Volgens Roemmele is het materiaal op grote schaal goedkoper dan de aluminium behuizing van iPhones.

iphone-keramisch-001
De strip aan de achterkant van de iPhone SE in zwart: glas. In wit: keramiek.

Apple experimenteert al sinds 2006 met keramiek. Het eerste patent waarin het materiaal genoemd wordt, werd één jaar voor de release van de iPhone aangevraagd. De mede-uitvinder was Zadesky Stephen, de man die tot begin dit jaar Apple’s autoproject overzag. In 2014 volgde een methode om de kwaliteit van keramische stukken te verbeteren en onvolkomenheden te verwijderen. Tot slot, afgelopen donderdag, de dag na de presentatie van de Apple Watch 2, werd een patent uit augustus 2015 gepubliceerd. Het beschrijft de combineren van keramiek en polymeer.

Of we in de toekomst ook écht een keramische iPhone, iPad en Mac zien, blijft onduidelijk. Twee jaar terug dachten we nog dat saffier Apple’s nieuwe wondermateriaal was, maar die droom viel in duigen.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Needler

  Heel tof. Als je dit combineert met een edge to edge scherm zonder homeknop is de voorkant scherm en de achterkant één solide stuk keramiek. Ik kom bijna in de verleiding mijn iPhone 7 + 2 jarig abonnement te annuleren om te wachten op de iPhone 8.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Krasvast. Dat doet het voor mij. Eindelijk geen hoesje meer?

  Apple maakt iPhones zo enorm prachtig, maar ook zo krasgevoelig. De Jet Black iPhone is daar het ultieme voorbeeld van: de mooiste iPhone, en tegelijkertijd de meest fragiele.

 • Profielfoto
  dafo

  De grote vraag is volgens mij of keramiek ook goed bestemd is tegen breuk door bv vallen of een puntbelasting. Hoe harder een materiaal hoe minder de schok-absorptie, dacht ik. Of zou die combinatie met een polymeer zorgen voor de breekbestendigheid?

 • Profielfoto
  yasser

  Keramieke behuizing met een saffier scherm lijkt me wel goed. Misschien niet niveau Nokia maar toch ..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is wel een dingetje he… Apple wil zo graag een exclusief model ergens van hebben.. Goud, nu weer keramisch en uiteindelijk verkoopt het voor geen meter, kijk eens hoe goedkoop/plastic wit dat Apple Watch modelletje uitziet. En daar moet je dan 1500,- voor betalen. Belachelijk.

  Ze willen te veel, te graag. Ze moeten gewoon accepteren dat ze een palletpusher zijn geworden, en als je dat kunt doen met volumes en belachelijke winstmarges dan is dat prachtig maar dat maakt je nog geen exclusieve leverancier van producten.

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Toch wel geglazuurd keramiek hoop ik?

 • Profielfoto
  MEEUW

  Binnenkort in keramische delfs blauwe tegel motief.

 • Profielfoto
  AT024

  Als je een fatsoenlijke Apple watch wilt kopen ben je al gauw 720 euro kwijt.. bijna even duur als een iPhone. Echt goed bezig Apple..
  Not..

 • Profielfoto
  Q-collective

  @AT024 Wat is er precies “minder fatsoenlijk” aan een Apple Watch van €439 (38mm) of €469 (42mm)? Zelfs met een AppleCare+ erbij van €65 kom ik op max €534?

  Als je een andere kast wil of duurdere bandjes… Tja, dat is een kwestie van smaak. Maar qua specificaties is dat niet meer of minder “fatsoenlijk”.

 • Profielfoto
  AT024

  @Q ok maar die goedkope versie heeft mindere glas en de behuizing is minder mooi. Zoveel betalen voor een smartwatch? Liever niet

 • Profielfoto
  PowerMac

  Waar komt de bewering vandaan dat de piano iPhone snel krast?
  Niemand heeft zo’n ding in huis.

 • Profielfoto
  Buzz

  PowerMac: Dat maakt men op uit de kleine lettertjes in de voetnoot op de pagina van Apple’s website waar je het ding kan bestellen:

  The high-gloss finish of the jet black iPhone 7 is achieved through a precision nine-step anodization and polishing process. Its surface is equally as hard as other anodized Apple products; however, its high shine may show fine micro-abrasions with use. If you are concerned about this, we suggest you use one of the many cases available to protect your iPhone.

  Het is dus de enige afwerking waarbij Apple zich op deze manier indekt voor de kwetsbaarheid van het materiaal.

  Maar of het in de praktijk mee of tegenvalt weet inderdaad nog (vrijwel) niemand.

 • Profielfoto
  AT024

  Als ik jullie was zou ik mat black nemen. Die is ook heel mooi. Van jet black krijg je spijt. Mijn tv meubel is van hetzelfde materiaal en zit al vol met krassen

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Waarom zou je Jet Black nemen als je ‘m vervolgens in een hoekje moet doen?

 • Profielfoto
  Dydefox

  @marc enschede: omdat het kan…..zodat je wat te vertellen hebt.

 • Profielfoto
  Spinozo

  @AT024: je tv op die mooie nieuwe Jet Black iPhone zetten is natuurlijk vragen om problemen.
  Overigens is op diverse YouTube filmpjes al te zien dat de Jet Black in de hands on sessies al vol met krassen zat dus dat wordt echt de miskoop van het jaar als je jezelf helemaal hebt laten meevoeren op de prachtige Keynote plaatjes.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Ik denk dat het wel meevalt.
  Daarnaast heb ik alle iPhones zonder hoesje etc gebruikt, en vind een krasje of deukje niet zo erg.
  Zoals een juwelier me ooit vertelde: sommige mensen komen elk jaar even langs om hun gouden trouwring te laten polishen, anderen zien het juist als een symbool voor het huwelijksleven dat er er wat krassen opkomen.
  Ik ben inderdaad nog nooit teruggegaan om hem te laten opboenen.
  Volgen jaar komt er weer een nieuwe iPhone.

  Je TV erop zetten is niet mijn bedoeling hahaha

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben benieuwd of dat keramisch materiaal écht zo sterk is. Volgens mij werd in het verleden ook gezegd dat de eerste iPhones ook een achterkant hadden van keramisch materiaal. Ik twijfel daaraan, want de achterkant van de iPhones 3G/s zag er meer uit als plastic. Het beschadigde bij vallen nogal snel en er kwamen bij veel mensen ook scheuren in.

  Ook ik heb me – inderdaad door de prachtige plaatjes en video’s op de Keynote – laten verleiden tot het bestellen van zo’n mooie glossy zwart glimmende iPhone 7 Plus Jet Black. Ik verwacht dat de krasjes van die fijne krasjes zullen zijn, zoals die ook in autolak zitten, wat vooral bij zwarte auto’s goed zichtbaar is – maar alleen in het volle zonlicht. Niet echt een probleem. Dat zou het pas worden als er grote delen van het oppervlak dof worden.

  Meestal gebruik ik mijn iPhone ook zonder hoesje en in elk geval zonder screenprotector. Het nut van zo’n lelijke plastic laag op je mooie glazen scherm heb ik nooit begrepen. Sinds mijn iPhone 6 Plus (die ik nu (nog) heb), gebruik ik een volledig transparant gel hoesje en dat bevalt me goed.
  Je ziet het nauwelijks; je kunt aan alle kanten genieten van het fraaie design van je iPhone én je hebt meer grip, zodat ie niet makkelijk uit je handen glipt.

  Ik hoop dat m’n iPhone er vrijdag is. En anders een paar dagen later.;-)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Met die instelling is succes verzekerd Macaanzee. Enjoy your New iphone

 • Profielfoto
  Boomfok

  Hoesje is niks voor mij. Ik heb zo’n gel hoesje bij mijn iPhone 6 gehad, maar ik ben juist zo blij dat ie dun is en met dat hoesje was dat effect een stuk minder.
  En qua krassen. Tja het moet niet te gek worden maar als je kan zien dat je hem normaal gebruikt vind ik niet erg. Ik heb nog een iPod uit 2011 met een chromen achterkant. Prachtig design. Inderdaad wel krasjes, nog steeds mooi. Maar het is een lekker licht en handig model voor in broekzak. Zou wel een iPhone willen hebben zoals die iPod, dun en licht.