Lightroom schiet RAW/DNG met iOS 10

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Fotograferen als een pro met je iPhone of iPad? Dankzij iOS 10 hebben apps toegang tot de directe beelden die de camera maakt. Adobe is er als de kippen bij om Photoshop Lightroom voor iOS een update te geven en dit te ondersteunen.

De ingebouwde camera van Lightroom laat je nu kiezen: opslaan als JPG of als DNG, dat staat voor Digital Negative Specification en is een open formaat dat als basis voor de niet-destructieve bewerkingen dient.

Alleen recente iPhone-modellen

Voorwaarde voor opnames in DNG-formaat is een 12-megapixel camera. Deze zit alleen in de meest recente iPhone-modellen zoals de iPhone 6s (Plus), iPhone SE en iphone 7 (Plus). De iPad als deze in de meest recente iPhone-modellen en de iPad Pro met een 9,7-inch scherm is ingebouwd.

Adobe wijst erop dat DNG niet alleen een formaat zonder compressie is en daarom meer detail opslaat, maar dat het ook bijzonder geschikt is voor bewerkingen en experimenten achteraf. Denk aan het vrij aanpassen van de witbalans, iets dat bij JPG niet mogelijk is na het maken van een foto.

lightroom-dng-001
Klik/tap voor groter.

iPhone 7: P3 kleurenruimte

Naast DNG-ondersteuning, werkt Lightroom voor iOS nu ook met de DCI-P3 kleurruimte, door Apple ook wel ‘Wide Gamut P3’ genoemd. De schermen van de 9,7-inch iPad Pro en iPhone 7 (Plus) zijn in staat om een veel breder kleurbereik te weergeven dan eerder uitgebrachte iOS-apparaten. De Retina iMac heeft ook ondersteuning voor DCI-P3.

imac-srgd-p3-16x9

 • Adobe Photoshop Lightroom is een gratis download. Een Adobe Creative Cloud-abonnement is nodig om alle functies te gebruiken.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Cool

 • Profielfoto
  Edwin

  Nice! Ga er meteen mee spelen! ?

 • Profielfoto
  Niels

  ProCam nu ook trouwens(y)

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  O men, dit is fucking vet.
  Alleen heb ik een 6, maar haast maken met de 7:razz:

 • Profielfoto
  Afroman

  Waren al diverse apps die dit konden alleen vond ik het rawformaat heel veel ruimte in beslag nemen(logisch natuurlijk) maar je had zowat geen speelruimte. Dus eigenlijk zonde van alle moeite.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik schiet altijd met mijn camera in RAW formaat, maar soms is het wel handig als dit ook met je telefoon kan.
  Ik maak vaak even snel een foto van dingen waar ik te lui ben voor om het op te schrijven, dit moet natuurlijk gewoon in JPG.
  Maar soms heb ik mijn camera niet bij me of is er een andere reden waarom het super is dat de telefoon ook RAW kan knallen.
  Ik denk dat het dan wel reuze mee zal vallen wat betreft de ruimte op je toestel.
  Wil iemand meer RAW schieten, dan is dat een keuze en zal je een telefoon moeten kopen met meer geheugen of vaker leeghalen.

  Maar ja, dat is hoe ik het ziet;-)