Jimmy Iovine: “Apple Music had een te ambitieuze start”

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Tim Cook noemde Apple Music deze zomer een van de drie fouten die Apple onder zijn leiding heeft gemaakt. Nu geeft ook Jimmy Iovine, hoofd van de muziekdienst, het in een interview met Buzzfeed toe: “We waren te ambitieus, we wilden te veel doen.”

Iovine spreekt samen Bozoma Saint John, de dame die verantwoordelijk is voor de marketing van Apple Music, over de moeilijke start, exclusieve deals en nieuwe Apple Music-functies in iOS 10 en macOS Sierra.

Valse start voor verkeerde publiek

Apple Music kreeg na één jaar al een compleet redesign met iOS 10 en macOS Sierra. Dat was niet voor niets, Iovine legt uit dat de meeste Apple Music-abonnees al lange tijd met iTunes werken, wat ouder zijn en geen ervaring met streaming muziek hebben. De eerste versie van Apple Music was voor dat publiek onnodig ingewikkeld. De nieuwe interface is minder druk en prioriteert de eigen muziekbibliotheek boven playlists van Apple Music.

Bozoma Saint John vult aan: “De vraag die we proberen te beantwoorden is hoe onze gebruikers door de dag heen met muziek omgaan en hoe we dat zo goed mogelijk kunnen aanbieden.”

music-ios10-new
De nieuwe Apple Music-interface in iOS 10 – Klik/tap voor groter.

Kritiek op exclusieve deals

Apple probeert met exclusieve content en samenwerkingen met artiesten nieuwe abonnees te lokken. Vanuit artiesten en labels leidt dat nogal eens tot kritiek. Zo sprak rapper Kanye West zich onlangs op Twitter uit (okay, waar spreekt Kanye zich niet over uit?) over de fragmentatie die optreedt wanneer artiesten slechts met Ă©Ă©n streamingdienst samenwerken.

https://twitter.com/kanyewest/status/759436006810460160

Ook de platenlabels worden soms verrast door de deals. Zo besloot de Amerikaanse singer-songwriter Frank Ocean zijn nieuwe album Blonde met financiering van Apple uit te brengen. Dit tot ergernis van Universal Music Group (UMG), het label waar de artiest voorheen mee samenwerkte. UMG wil daarom voorlopig geen exclusieve deals meer met streamingdiensten maken.

Iovine wil het nog even aanzien: “Bij iedere exclusieve samenwerking leren we weer nieuwe dingen. Het is bovendien niet ondenkbaar dat enthousiastelingen zich in de toekomst op meerdere muziekdiensten abonneren. Kijk maar naar Netflix, HBO en Hulu. Over een jaar staat het er misschien heel anders voor.”

Werking persoonlijke mixen

Een van de nieuwe functies van Apple Music in iOS 10 en macOS Sierra zijn de persoonlijke mixen met nieuwe muziek en favorieten. Deze twee playlists worden gegenereerd door algoritmen, in tegenstelling tot andere playlist binnen Apple Music die vaak door curators worden samengesteld.

Bozoma Saint John legt uit hoe het werkt: “De meeste Apple-gebruikers hebben een lange luistergeschiedenis binnen iTunes of iOS. Als je in je iTunes-bibliotheek een nummer een hoge rating geeft of vaak hebt afgespeeld, merk je dat in je favorieten-mix. We hebben jaren luistergedrag om te analyseren. In de nieuwe muziek-mix worden nieuwe nummers die overeenkomen met je luistergedrag gesuggereerd. Ieder liedje is door een van onze experts beoordeeld op een aantal kenmerken.”

Schermafbeelding 2016-09-27 om 13.01.11
De twee mixen in iTunes – Klik/tap voor groter.

Apple Music heeft op moment van schrijven 17 miljoen betalende abonnees. Spotify passeerde onlangs de 40 miljoen betalende gebruikers. Iovine sluit af met een teaser: “We hadden misschien een valse start, maar komen er nu stap voor stap. Ik denk niet dat iemand de dingen die we nog gaan doen aan ziet komen.”

Iets dat we zeker niet zagen aankomen: een interview dat Mary J Blige voor Apple Music met presidentskandidaat Hillary Clinton had. Vanaf vrijdag online en je raadt het al: alleen voor abonnees.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Als je in je iTunes-bibliotheek een nummer een hoge rating geeft of vaak hebt afgespeeld, merk je dat in je favorieten-mix.

  Zouden we ratings dan toch nog terug krijgen?

 • Profielfoto
  Willem

  Het is bovendien niet ondenkbaar dat enthousiastelingen zich in de toekomst op meerdere muziekdiensten abonneren. Kijk maar naar Netflix, HBO en Hulu.

  De arrogantie hier alleen al. Probeer “winnaar” te worden door een puike, goede en duidelijke interface in plaats van die exclusieve deals.

  Daarnaast bijten twee Film-diensten elkaar niet naast elkaar. Maar muziek luister je achter elkaar en het is ongelofelijk onhandig als het ene nummer bij X is en het andere bij Y. Zo wordt het onmogelijk om lekkere playlists te maken met de nummers die je graag wilt. Gevolg: terug naar downloaden van muziek.

  Ik heb tegelijk met iOS 10 weer een Apple Music abonnement genomen, maar ik blijf het erg verwarrend vinden. Daarnaast vind ik de aanbevolen (“voor mij”) muziek een drama, het is het gewoon nog niet. Benieuwd waar ze mee gaan komen – maar wat mij betreft mogen ze nog even goed naar Spotify kijken. Bijvoorbeeld het zoeken naar muziek: ik wil niet dat steeds de ‘toggle’ verkeerd staat tussen “Mijn muziek” en “Apple Music”: combineer de zoekresultaten maar gewoon mooi tot 1 lijstje.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik blijf lekker bij Spotify, ik ben er zeer tevreden over en zie geen reden om over te stappen. Apple moet eerst eens met echte redenen komen waarom zij beter zijn dan andere partijen.

  Leuk dat Apple Music allemaal muziek wil voor schotelen, maar ben zelf prima in staat muziek te kiezen die ik leuk vind. Daar heb ik geen hulp van algoritme’s voor nodig.

  En dan is er ook nog Tidal, waar ik al helemaal de meerwaarde van zie. (Alleen Jay Z’s blueprint 2 mis ik nu.)

  Met de komst van iOs 10 heb ik ook de hele Music app van mijn iPhone gegooid.

 • Profielfoto
  Niels

  Met het hele interface gebeuren ben ik het eens, al vind ik de iOS9 versie er nog steeds beter uitzien. Maar zeker de navigatie is een stuk verbeterd en op sommige punten een stuk beter dan Spotify.

  Maar qua exclusieve deals, tja, dat is iets wat de artiesten kennelijk ook zelf willen. Dan kan het me verder aan me reet roesten wat een of ander platenlabel daar van vindt, die zijn toch alleen maar bezig met hun zakken te vullen over de ruggen van artiesten. Dan zie ik liever dat een artiest z’n centjes verdient bij Apple.

  En Kanye, tja dat is gewoon een zielig figuur die van gekkigheid niet meer weet wat hij moet doen. En logisch dat ie zo uitvalt, gaat tenslotte om ‘zijn’ Tidal. Dat hij al verloren heeft is al duidelijk, want anders ga je niet wanhopig lopen roepen dat Apple Tidal moet overnemen.

  Voorlopig trouwens nog geen Apple Music voor mij, maar dat heeft meer met geld te maken: Spotify krijg ik gratis via KPN. Maarja, dat is misschien ook wel de reden dat Spotify 40 miljoen gebruikers heeft.

 • Profielfoto
  Jellepetje12

  Geef mij de iOS 9 muziek app maar terug.

 • Profielfoto
  macpride

  Gelukkig heb ik mijn oude CD verzameling nog.. :o)

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik zie vaak een opmerking voorbij komen dat spotify beter is in bepaalde interfaces en zoekacties/playlisten. Mijn ervaring met spotify is dat ik het net zo prettig aan vind voelen als Apple Music alleen heeft Apple het beter voor elkaar in mijn ogen met Beats1 Radio en de hele intergratie tussen je devices. Ik vind het gewoon te lekker om naar beats1 te luisteren en dan een nummer aan me bibliotheek kunnen toevoegen die je voorbij hoort komen en op wilt slaan.

  Die hele race wie de meeste abonnees heeft vind ik altijd kansloos. Ik kan ook veel publiek trekken door gratis abbo’s bij een dienst te geven of wat dan ook. In mijn ogen gaat het om aanbod, interface en intergratie. Daar heeft Apple Music bij mij een +1 vergeleken met spotify.

  Ik ben al lid sinds vorig jaar en dat zal niet snel over gaan.

  Wat ik trouwens wel echt hinderlijk begin te vinden zijn platenlabels en hun gierigheid om zoveel mogelijk geld te verdienen over een artiest. Dat UMG al niet meer meedoet met streamingdiensten is al een doorn in het oog voor de artiest, maar ja, dat boeit ze niet.

 • Profielfoto
  wensink

  Het begon al bij het een ‘one more thing’ te noemen.. zonde hoor.. geef mij maar weer gewoon de muziek app van iPhone OS 1, mooi zat.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Algoritmes gaan never nooit goed werken, we zijn geen machines…
  Gecureerde en/of publiek gedeelde lijstjes, daar geloof ik dan weer wel in.
  En dat doet Spotify veel beter, perfect zelfs! Heeft Apple niet eens.
  En Radio is dood, net als tv

 • Profielfoto
  kris251069

  Na 3 maanden proef nu overgegaan op familieabonnement en ben best wel tevreden. Het heeft de manier waarop ik naar muziek luister toch wel omgegooid. Ik heb veel muziek en vele artiesten ontdekt die ik niet kende maar wel binnen de grenzen van de genres die ik leuk vind.

 • Profielfoto
  maconly

  Irritante meuk dat apple music , zoek me suf naar mn eigen muziek en naar radiostations.

  Kan dat niet los van itunes

 • Profielfoto
  maconly

  Ik luister liever radio of mn eigen muziek die ik ooit eens van mn eigen cd’s heb geimporteerd.

 • Profielfoto
  mmww

  Ik ben er zwz klaar mee, geprobeerd maar nee. Op mijn telefoon luister ik
  alleen naar streaming radio. En thuis via mijn zeer goede stereo set. Blij dat ik mijn
  CD’s, LP’s en Minidisc’s nog heb. Muziek is voor mij ontspanning! Het is ook fijn om soms dingen te doen zonder je telefoon! Dat scherm ben ik soms zo zat, in huis gebruik het zo min mogelijk. Gewoon een LP of CD opzetten is gewoon meer relaxed. Nu opnieuw gaan betalen voor de zelfde muziek via streaming lijkt mij een beetje zinloos. Het geluid wordt er dan zeker niet beter op.?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik gebruik applemusic net zoals ik de itunesstore vroeger gebruikte: ik ‘koop’ muziek en zet die dus in mijn eigen bieb. Vervolgens kijk ik niet meer om naar applemusic.
  Dat werkt en bevalt prima.

 • Profielfoto
  MC Hussey

  Deze eigenschappen maakt Apple muziek erg populair. Tegenwoordig Gratis muziek apps zoals Setbeat dat is een geweldig alternatief voor Spotify en Apple muziek. Bedankt voor de geweldige paal.

 • Profielfoto
  MC Hussey

  Deze eigenschappen maakt Apple muziek erg populair. Tegenwoordig Gratis muziek apps zoals Setbeat (http://setbeatapp.com) dat is een geweldig alternatief voor Spotify en Apple muziek. Bedankt voor de geweldige paal.

 • Profielfoto
  MC Hussey

  Deze eigenschappen maakt Apple muziek erg populair. Tegenwoordig Gratis muziek apps zoals Setbeat dat is een geweldig alternatief voor Spotify en Apple muziek. Bedankt voor de geweldige paal