Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 september 2016

Jimmy Iovine: “Apple Music had een te ambitieuze start”

Tim Cook noemde Apple Music deze zomer een van de drie fouten die Apple onder zijn leiding heeft gemaakt. Nu geeft ook Jimmy Iovine, hoofd van de muziekdienst, het in een interview met Buzzfeed toe: “We waren te ambitieus, we wilden te veel doen.”

Iovine spreekt samen Bozoma Saint John, de dame die verantwoordelijk is voor de marketing van Apple Music, over de moeilijke start, exclusieve deals en nieuwe Apple Music-functies in iOS 10 en macOS Sierra.

Valse start voor verkeerde publiek

Apple Music kreeg na één jaar al een compleet redesign met iOS 10 en macOS Sierra. Dat was niet voor niets, Iovine legt uit dat de meeste Apple Music-abonnees al lange tijd met iTunes werken, wat ouder zijn en geen ervaring met streaming muziek hebben. De eerste versie van Apple Music was voor dat publiek onnodig ingewikkeld. De nieuwe interface is minder druk en prioriteert de eigen muziekbibliotheek boven playlists van Apple Music.

Bozoma Saint John vult aan: “De vraag die we proberen te beantwoorden is hoe onze gebruikers door de dag heen met muziek omgaan en hoe we dat zo goed mogelijk kunnen aanbieden.”

De nieuwe Apple Music-interface in iOS 10 – Klik/tap voor groter.

Kritiek op exclusieve deals

Apple probeert met exclusieve content en samenwerkingen met artiesten nieuwe abonnees te lokken. Vanuit artiesten en labels leidt dat nogal eens tot kritiek. Zo sprak rapper Kanye West zich onlangs op Twitter uit (okay, waar spreekt Kanye zich niet over uit?) over de fragmentatie die optreedt wanneer artiesten slechts met één streamingdienst samenwerken.

https://twitter.com/kanyewest/status/759436006810460160

Ook de platenlabels worden soms verrast door de deals. Zo besloot de Amerikaanse singer-songwriter Frank Ocean zijn nieuwe album Blonde met financiering van Apple uit te brengen. Dit tot ergernis van Universal Music Group (UMG), het label waar de artiest voorheen mee samenwerkte. UMG wil daarom voorlopig geen exclusieve deals meer met streamingdiensten maken.

Iovine wil het nog even aanzien: “Bij iedere exclusieve samenwerking leren we weer nieuwe dingen. Het is bovendien niet ondenkbaar dat enthousiastelingen zich in de toekomst op meerdere muziekdiensten abonneren. Kijk maar naar Netflix, HBO en Hulu. Over een jaar staat het er misschien heel anders voor.”

https://youtu.be/fK_zwl-lnmc

Werking persoonlijke mixen

Een van de nieuwe functies van Apple Music in iOS 10 en macOS Sierra zijn de persoonlijke mixen met nieuwe muziek en favorieten. Deze twee playlists worden gegenereerd door algoritmen, in tegenstelling tot andere playlist binnen Apple Music die vaak door curators worden samengesteld.

Bozoma Saint John legt uit hoe het werkt: “De meeste Apple-gebruikers hebben een lange luistergeschiedenis binnen iTunes of iOS. Als je in je iTunes-bibliotheek een nummer een hoge rating geeft of vaak hebt afgespeeld, merk je dat in je favorieten-mix. We hebben jaren luistergedrag om te analyseren. In de nieuwe muziek-mix worden nieuwe nummers die overeenkomen met je luistergedrag gesuggereerd. Ieder liedje is door een van onze experts beoordeeld op een aantal kenmerken.”

De twee mixen in iTunes – Klik/tap voor groter.

Apple Music heeft op moment van schrijven 17 miljoen betalende abonnees. Spotify passeerde onlangs de 40 miljoen betalende gebruikers. Iovine sluit af met een teaser: “We hadden misschien een valse start, maar komen er nu stap voor stap. Ik denk niet dat iemand de dingen die we nog gaan doen aan ziet komen.”

Iets dat we zeker niet zagen aankomen: een interview dat Mary J Blige voor Apple Music met presidentskandidaat Hillary Clinton had. Vanaf vrijdag online en je raadt het al: alleen voor abonnees.

Reageer op artikel:
Jimmy Iovine: “Apple Music had een te ambitieuze start”
Sluiten