iPhone 7: laden én luisteren met oplossing van Belkin en Apple

Door: Raymon Mens - 58 reacties

Een iPhone 7 zonder minijack-aansluiting zorgt ervoor dat je moet kiezen: laden of muziek luisteren met Lightning EarPods. Wil je laden en luisteren? Dan dien je een draadloze hoofdtelefoon te gebruiken, of een van deze van accessoires van Belkin en Apple.

Belkin is er als de kippen bij met een Lightning-splitter. Apple heeft ook een oplossing in de vorm van een iPhone 7-dock met minijack-aansluiting.

Belkin Lightning Audio + Charge RockStar

De Lightning Audio + Charge RockStar van Belkin zorgt voor twee Lightning-aansluitingen, een om op te laden en een om een hoofdtelefoon op aan te sluiten. Er kan maximaal 12 watt stroom doorheen en de audio is maximaal 48 kHz, 24-bits. Ook de microfoon en bedieningsknoppen van de Lightning EarPods blijven werken. Het apparaatje is vanaf 16 september verkrijgbaar voor € 39,99.
belkin-lightning-001

Apple iPhone-dock met minijack

De oplossing van Apple is vooral geschikt voor als je op een vaste plaats -zoals je bureau of nachtkastje- wil laden en luisteren. Het iPhone Lightning Dock is ook in het zwart verkrijgbaar (past mooi bij de zwarte iPhone 7) en bevat een minijack-uitgang. Het dock is verkrijgbaar voor € 59,00 in zwart, zilver, goud, spacegrijs en roségoud.
iphone7-dock-001

Reacties

58 reacties
 • Profielfoto
  Marijn100

  Speciaal voor Jan David, een adaptertje van 40 euro ?

 • Profielfoto
  Nummer 37

  Zou je met deze adapter ook kunnen gebruiken als audiosplitter? Zodat je met 2 paar oortjes kan luisteren? Of omgekeerd bv 2 laders insteken om je iPhone sneller op te laden?

 • Profielfoto
  KR1275

  Heel handig, maar je kunt natuurlijk ook een iP 6S kopen: een stuk goedkoper!

  Let op mijn woorden, op de 8 zit er weer gewoon een minijack op. Ik mag aannemen dat er geen 7s komt…

 • Profielfoto
  yasser

  Let op mijn woorden, op de 8 zit er weer gewoon een minijack op. Ik mag aannemen dat er geen 7s komt…

  Tuurlijk, net zoals ze de floppy drive , optical drive , de ethernet poort en de usb poorten op de macbook er na een jaar weer hebben ingestoken …..

 • Profielfoto
  GrannySmith

  ” Er kan maximaal 12 watt stroom doorheen…”

  Blijf moeilijk natuurkunde toch?

  Stroom wordt gemeten in Ampere. Watt is de eenheid voor vermogen.

  Bij gelijkstroom geldt dat vermogen (Watt) = spanning (Volt) x stroom (Ampere).

  Volgens mij verwacht een iPhone op de lightning ingang gewoon 5 Volt dus zal er dan door de lightning splitter maximaal 12/5 dus 2,4 Ampere doorgegeven kunnen worden.

 • Profielfoto
  wensink

  ^ moet ik je toch corrigeren dat we in Nederland spreken over stroomsterkte als we het hebben over Ampère, niet stroom.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Aangezien de iPhone minstens 40 uur audio playback doet is de veel betere oplossing: laad de iPhone gewoon op als je slaapt. Nergens last van, het betreft hier een (vrijwel) niet bestaand probleem. De iPhone 7 heeft ook nog eens 2 uur extra gebruiksduur gekregen t.o.v. de 6S.

  Op zich wel positief dat men blijkbaar geen substantiële kritiek kan verzinnen op de iPhone 7, het zal dus wel een uitstekend apparaat zijn.

 • Profielfoto
  Nummer 37

  @KR1275 Op jou woorden letten? Jij bent weer zo’n naïef ventje dat wat doelloos komt ijlen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Nee hoor, ik weet net zo veel als jullie. Alleen denken sommigen dat Apple nog steeds trendsetter is.
  De lightning uitgang is net zo analoog als de minijack. Conussen bewegen alleen door stroom en niet door een code…

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  @KR1275 maar zoals een ander beweert, hebben we je inderdaad op basis van Apple’s geschiedenis maar te geloven (floppy drive, optical drive, de ethernet poort en de usb poorten…).
  Jij let echt goed op zeg!

 • Profielfoto
  Buzz

  Er is ook een witte lightning dock voor €45 ipv €59.

  Als draadloze hoofdtelefoons inderdaad de toekomst zijn dan zal Apple wel de software voor het makkelijk pairen moeten openstellen voor andere fabrikanten.

 • Profielfoto
  Needler

  De toekomst is draadloos. En Apple is het enige bedrijf wat echte stappen richting die toekomst maakt. Stem met je portemonnee. Ik heb net een iPhone 7 Plus 256 Jet Black gekocht. En die oortjes komen er ook.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Flauwekul allemaal. Moeilijk gedoe. En de aanblik van iOS10 stemt me ook al niet veel vrolijker. Ik heb vandaag voor het eerst van m’n leven – echt waar – een Samsung in m’n handen gehad. Ik moet er toch ooit aan vrees ik als het zo door gaat.

 • Profielfoto
  Needler

  Als ie niet ontploft…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @THX-1138 grumpy grumpy, wat is er mis met iOS10?. Apple levert tenminste de meest recente OS-versie uit met nieuwe toestellen, anders dan Samsung. Wacht even op de reviews van de nieuwe iPhones zou ik zeggen. Kijk anders even hoeveel zo’n Samsung na een jaar nog waard is, voor als je weer terug wilt;-)

 • Profielfoto
  seek

  Wat een groot blok, kan dat allemaal niet veeeel kleiner en minder hoekig?

 • Profielfoto
  KR1275

  @KR1275 maar zoals een ander beweert, hebben we je inderdaad op basis van Apple’s geschiedenis maar te geloven (floppy drive, optical drive, de ethernet poort en de usb poorten…).
  Jij let echt goed op zeg!

  Niet alles recht praten wat van Apple komt! Sommige van de technieken die je noemt, zijn verouderd en worden niet meer of nauwelijks gebruikt. Voor minijack geldt dat zeker niet en van basis tot top wordt deze plug nog massaal gebruikt, omdat er niks mis mee is. Ik herhaal: de output is gewoon analoog van de lightning-port. Er zit echt geen D/A-omzetter in de koptelefoon of kabel. Niets anders dan stroom. En trouwens: wie snel internet wil, kan niet om ethernet heen, maar dat terzijde. Apple mag dan een weg in slaan, het hoeft niet altijd de juiste keuze te zijn. Ze hebben vaker alleen gestaan in keuzes en er uiteindelijk maar weer vanaf gezien. Ik ben 44 (geen ventje dus) en werk sinds de introductie van de MacED met Apple, dus ik ken het merk wel een beetje.
  Ik zou volwassen reacties waarderen, niet dat puberale gesnauw. Zou je zo praten op je werk of in je vriendenkring, dan ben ik bang dat ze je niet zo aardig vinden.

 • Profielfoto
  pippen2

  Het is een goede zet dat de minijack verdwijnt. Natuurlijk komt die nooit meer terug in volgende iPhones. Zeker niet omdat er voor alle “problemen” een oplossing is. Voor degene die het apparaat anders gebruiken dan bedoeld is, kunnen verloopjes gebruiken. Daardoor kan het apparaat compact blijven en vol techniek zitten. Prima toch!

 • Profielfoto
  yasser

  Niet alles recht praten wat van Apple komt! Sommige van de technieken die je noemt, zijn verouderd en worden niet meer of nauwelijks gebruikt

  Nee inderdaad nu niet meer, maar in de tijd dat apple het uit hun producten haalden werd bv de floppy drive nog veel gebruikt. Hoe kon apple nu zo dom zijn…
  Draadloos is gewoon de toekomst en apple is de enige (grote) speler die het aan durft om door te gaan. tussen nu en 2020 zit er geen enkele poort meer op je iPhone . Gewoon alles draadloos. Draadloos opladen , draadloze oortjes/koptelefoons , draadloos printen , draadloos bestanden overbrengen (AirDrop) , draadloos internet…. gewoon een draadloze toekomst

 • Profielfoto
  TheNick

  Beter maken ze ff iets dat ik kan opladen en audio via een minijack kan afspelen. Dubbele lighting kan ik nog geen kut mee…?

 • Profielfoto
  dushi

  Wat zijn jullie allemaal aan het zagen, neuten enz… heb nog nooit iemand gezien die zijn iPhone oplaad terwijl hij met oortjes luistert naar muziek:cool:

 • Profielfoto
  PowerMac

  Inderdaad zie ik het probleem niet zo: laden en muziek luisteren doe ik vrijwel nooit.
  Maar goed, aan alles komt een eind, de eerste iMac was ook heel even klooien met enkel USB en ethernet, en dat ging ook goed.
  Ik denk dat het merendeel liever langere batterijduur heeft dan een mini-jack.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik begrijp Apple wel, vanwege ruimte en waterdichtheid.

  Helaas is de Lightning geen wereldstandaard, het is een zeer typisch Apple ding.
  En dat is nou net gebrek aan visie. Het is eigenwijzigheid.
  Er zijn nog wel wat nadelen op te sommen met de Lightning, terwijl USB dit ook allemaal kan.

  Visie kan ook zijn: kijk eens naar de rest van de wereld.

 • Profielfoto
  AdvanDongen

  Laden en luisteren doe ik in de auto. iPhone wordt gebruikt als routeplanner en op vakantie staat dan de hele dag het scherm aan.
  Kost me dus 40 euro om dit in mijn auto te laten werken en dan heb ik ook nog een hoop extra stekkers/draden op mijn dashboard hangen.

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik denk dat het helemaal niet erg is dat je die ene keer per jaar op vakantie een extra lightning splitter eraan hebt hangen. Als dat echt een belemmering is, zou je uit kunnen kijken naar een autoradio met bluetooth.

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  In de auto laad ik op terwijl ik hem mrt een aux kabel aansluit op de radio. Dat kan dan niet meer.
  Als ik ga slapen laad ik altijd op en luister ik een podcast. Helaas, mag ook niet meer.
  Ik heb noise cancellation headphones van €300 gekocht. Bedraad. Ik had ook de draadloze versie van Beats geprobeerd (ook €300). De geluidskwaliteit was daarvan echt heel erg slecht. Helaas, dan kan ik zelfs met deze adapter niet gebruiken, dus heb ik nóg een adapter nodig.

 • Profielfoto
  Needler

  In de auto laad ik op terwijl ik hem mrt een aux kabel aansluit op de radio. Dat kan dan niet meer.
  Als ik ga slapen laad ik altijd op en luister ik een podcast. Helaas, mag ook niet meer.
  Ik heb noise cancellation headphones van €300 gekocht. Bedraad. Ik had ook de draadloze versie van Beats geprobeerd (ook €300). De geluidskwaliteit was daarvan echt heel erg slecht. Helaas, dan kan ik zelfs met deze adapter niet gebruiken, dus heb ik nóg een adapter nodig.

  Dan raad ik je aan om geen iPhone 7 te kopen. Een iPhone 6S is ook een prima toestel. Die kan dit allemaal wel. Dat toestel houdt het makkelijk 3 tot 5 jaar uit. Tegen die tijd zijn nagenoeg alle koptelefoons draadloos en heeft geen enkel ‘vlaggenschip-toestel’ een 3.5mm poort meer.

  Mensen, onthoud, je hoeft helemaal niets te kopen. Het is niet dat je gedwongen wordt spullen van Apple te kopen. Stem met je portemonnee. Als niemand de iPhone 7 koopt, zit de 3.5mm poort weer in de iPhone 7S.

 • Profielfoto
  Shyos

  Tja, de 7 verkoopt als warme broodjes… dus die poort komt nooit meer terug.
  De probleemzoekers moeten het idd maar met de 6 of 6S blijven doen.

  Hop weer een zorg de wereld uit! ?

 • Profielfoto
  Rini

  @needler : Nou, je wil toch aan iedereen laten zien dat je de nieuwste iPhone hebt? De iPhone 6s is oud model. Daar kun je je niet meer mee vertonen. Wat zullen de buren wel niet denken zeg als je met een oud toestel rond loopt.

 • Profielfoto
  Shyos

  @Rini da’s ook weer zo.

  Maar dan kan je toch ook niet met die ouwe koptelefoons, waar die rare draadjes aanhangen, blijven rondlopen of in die ouwe auto, waar geen iPhone aansluitingen inzitten, blijven rondrijden…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik kijk ’s nachts nog wel eens Netflix met koptelefoon om niet te storen. Omdat dan de telefoon tegen die tijd sowieso aan de oplader moet is dat dan dus ook het geval. Dat je die situatie nooit gezien hebt, snap ik wel: ik lig dan mijn bed.

  Volgens mij lost dat splittertje dat wel op. Hopelijk split ie ook naar jack. Ik zit niet te wachten op een desinvestering van 299€ voor de Bose noise cancellation headphones die ik heb.

  Verder vind ik de huidige adapter voor normaal gebruik overdag, die ze bijleveren matig. Hij steekt veel te ver uit: dat gaat knakken in je broekzak.

  Na de Keynote wist ik het zeker: mijn iPhone 6 doet het nog prima het komende jaar.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Zouden de vliegtuigen binnenkort ook allemaal de Jack wegdoen en draadloos gaan? Anders moet je een aparte koptelefoon voor in het vliegtuig hebben omdat de draadloze toekomst nog wel even op zich laat wachten. Oh nee wacht je kunt ook kwaliteitsoortjes van de maatschappij krijgen:-)

 • Profielfoto
  ismirnoff

  ahenket

  Mijn bose is draadloos maar kan ook gewoon bedraad aangesloten worden. Er zit zelfs een speciale vliegtuigadapter bij.

 • Profielfoto
  Ree

  Hopelijk split ie ook naar jack.

  Nope

  Ik zit niet te wachten op een desinvestering van 299€ voor de Bose noise cancellation headphones die ik heb.

  Geen probleem, want bij de iPhone 7 zit een lightning naar minijack converter in de doos meegeleverd. Dus; splitter op phone, usb later op splitter, lightning naar jack op splitter bose op converter.

  Tja, het is niet anders, maar het werkt wel:P

 • Profielfoto
  Ree

  En dat is nou net gebrek aan visie. Het is eigenwijzigheid.
  Er zijn nog wel wat nadelen op te sommen met de Lightning, terwijl USB dit ook allemaal kan.

  Apple, gebrek aan visie?!

  Eigenwijsheid, dat wel ja, het “is van hun eigen” en het is wijsheid.

  Nadelen aan de lightning connector? Verblind ons met je wijsheid, want ik zie geen enkel nadeel aan lighting, sterker nog, alleen maar voordelen boven USB.

  Lightning doet namelijk veel meer dan USB. (USB-C doet nog meer, maar dat gaan we voorlopig toch niet in telefoons zien.) USB mini is een degelijke connector, maar de markt heeft gekozen voor Micro USB, de meest fragiele USB stekker ooit.

  Lightning is een fysiek super degelijke connector, is omkeerbaar, waterdicht.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Hahaha, het is gewoon een soort 90’s breakout box. Echt een ENORME oplossing:)

 • Profielfoto
  NapO

  Ik hou m’n 6s nog wel ff…

 • Profielfoto
  icegodd
 • Profielfoto
  gjg78

  Even wat rechtzetten hier. De Lightning poort is wel degelijk een digitale connector. Er zijn dus geen pinnen bij waarbij een delicated analoog audio signaal over heen gaat.

  Om dus de ALAC, AAC of MP3’s ten gehore te laten brengen is er wel degelijk een externe DAC nodig.

  Hier een oud artikel op Mac rumors over de Lightning naar 30 pins adapter waar dus een DAC in bleek te zitten:

  Lightning to 30 pins adapter

  Ik verwacht dan ook dat in de meegeleverde Lightning EarPods en de Lightning naar 3,5 jack ook in elk een DAC zal zitten.

  Hier nog een artikel op 9to5mac waarin de nieuwe specificaties over de Lightning poort worden besproken:
  MFI specificaties geüpdatet

  Er staat in dat fabrikanten die de standaard configuratie gebruiken de Wolfson DAC dienen te gebruiken. Er wordt ook gesproken over 48 kHz lossless digitaal audio.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Hmmm, mijn koptelefoon gaat nog wel een aantal jaar mee, zijn er ook verloopstekkerjes de andere kant op? Dus dat ik de koptelefoon in een dongel prik die Bluetooth kan ontvangen?

 • Profielfoto
  bjel

  Mag ik een cynische noot laten vallen over AirDrop, voor de gelovers in de draadloze toekomst? Nee? Ok.

 • Profielfoto
  flam

  Misschien vinden sommigen het een oplossing om te werken met allerlei ‘verloopjes’, maar ik niet. Is de iphone 7 compacter geworden met het verdwijnen van de minijack? Dat Apple de keuze heeft gemaakt om de minijack niet meer toe te voegen is hun goed recht, maar daarom niet de juiste keuze. De argumenten die Alle gebruikt wijken niet af van het commerciële gebrabbel van andere fabrikanten (elk argument pro weglaten van de minijack kan perfect weerlegd worden en andere fabrikanten slagen er wel in om hun toestellen compacter te maken en vol technologie te steken met behoud van de minijack), de waarheid is dat het past binnen hun verdienmodel. Op zich niets mis mee, het is aan elke individuele consument om hier al dan niet in mee te stappen, maar ik ben het eens met KR1275 dat we niet alles moeten recht praten wat van Apple komt.

  Ik werk zelf ook al jaren met allerlei Apple toestellen, maar mijn iphone 6 plus heb ik na 6 maanden snel doorgeschoven naar mijn echtgenoot. OSX en IOS zijn perfecte besturingssystemen voor zakelijk gebruik (ik gebruik dan ook met plezier dagelijks mijn macbooks en ipads), maar voor een smartphone is IOS te beperkend voor mij. Ik wil alles kunnen aanpassen, alles kunnen aansluiten, alles kunnen gebruiken (dus ook nfc) en mijn smartphones moeten kunnen communiceren met allerlei andere toestellen. Als ik alleen maar Apple toestellen zou gebruiken, zou ik overigens ook af en toe moeten inboeten (de Apple TV4 is hier een voorbeeld van, ik heb twee Apple TV3 toestellen, maar de beslissing van Apple om geen 4K en HDR ondersteuning te voorzien heeft ervoor gezorgd dat ik niet overgestapt ben op de Apple TV4), niet alle Apple toestellen zijn dus geschikt voor mij. Ook op het vlak van design slaat Apple de bal wel eens mis. Je zal mij niet horen zeggen dat de iphone een lelijk toestel is, maar er zijn mooiere toestellen op de markt. Het spreekt voor zich dat een smartphone in de eerste plaats goed moet werken (en dat doet de iphone dan wel weer voortreffelijk), maar voor mij is het design toch ook belangrijk en dan zijn de iphones 6 en 7 toch een stap terug ten opzichte van oudere iphone modellen. Maar dit terzijde, wie een vlot werkend toestel wil met een strak (en weinig aanpasbaar besturingssysteem) moet de iphone kopen, wie meer vrijheid wil moet nog altijd bij android zijn. Dat sommigen hun neus optrekken voor android en er niet willen mee werken is echter wel onbegrijpelijk. Wie op de arbeidsmarkt en in het bedrijfsleven meer kansen wil maken zal ook moeten leren werken met android en windows (ik werk in een groot universitair ziekenhuis en daar moeten we wel werken met allerlei besturingssystemen omdat bijv. medische apparatuur zelden kan samenwerken met het Apple OS). En ik kies er toch liever voor om alles uit te proberen…

  En waar bepaalde mensen hier op dit forum het vandaan halen dat android toestellen niet up-to-date zijn is mij ook een raadsel. Ik gebruik twee android smartphones en die hebben allebei het laatste nieuwe android OS gekregen (ze krijgen over een aantal maanden ook nougat) en krijgen bovendien maandelijks beveiligingsupdates. Het enige argument tegen android is de beveiliging van goedkopere toestellen (maar gelukkig zijn er ook goedkope smartphone of een groot deel van de wereldbevolking zou uitgesloten worden van nieuwe technologieën) of dat google het niet altijd zo nauw neemt met de privacy. Anderzijds is het wel grappig om vast te stellen dat diegenen die de ‘privacy vriendelijkheid’ van Apple inroepen om voor Apple te kiezen doorgaans wel hun hele leven te grabbel gooien via bijvoorbeeld facebook en allerlei andere apps die zich niets aantrekken van onze privacy en op zich dus niet beter zijn dan google.

  Besluit: ik gebruik graag Apple toestellen, maar dit wil niet zeggen dat ik alles zo maar slik van Apple. Als consument mogen we af en toe ook wel eens wat kritischer zijn. Het Apple toestel dat aan al mijn wensen tegemoet komt bestaat nog niet en dus moet ik ook af en toe eens over het muurtje kijken en al eens iets anders kopen dan een Apple toestel. De iphone (in welke uitvoering dan ook) en allerlei ‘verloopjes’ is dus niets voor mij.

 • Profielfoto
  gjg78

  Fabrikanten die al wat jaartjes koptelefoons voor de iPhone maken nemen deel aan het MFi programma. Zij hebben dan ook al langer de specificaties van de lightning aansluiting in hun bezit.

  De fabrikanten van koptelefoons uit het hogere segment bieden voor klanten vaak de mogelijkheid om aansluitkabels na te bestellen. Deze kabels kunnen door de klant zelf worden vervangen. Aan de koptelefoon zijde zijn deze bijvoorbeeld verbonden met een 2,5mm jack.

  Het zou zomaar kunnen dat deze fabrikanten ook een 2,5mm jack naar Lightning kabel met ingebouwde DAC gaan maken. Daardoor hoeven klanten die al reeds in het bezit zijn van een dure koptelefoon van 300 euro of meer slechts de kabel te bestellen en te vervangen. De aanschaf van een nieuwe dure koptelefoon is dan niet nodig. Het verloop kabeltje van Apple kan dan ook in de doos blijven.

 • Profielfoto
  Needler

  @flam: dat is toch prima? Als iOS te beperkt voor jouw wensen is kies je een ander besturingssysteem. Waarom moet Apple rekening houden met niches? Het grote gros van de mensen heeft die drang tot aanpassen helemaal niet.

 • Profielfoto
  flam

  @Needler: klopt, Apple moet helemaal geen rekening houden met niches. Ik verwacht dit ook niet en combineer vlot Apple toestellen met toestellen van andere fabrikanten. Maar wat vandaag niche is, kan het morgen niet meer zijn. Vroeger duurde het langer vooraleer een nieuwe technologie doorbrak, maar tegenwoordig gaat het wel sneller en dan dreig je als fabrikant wel een grotere groep consumenten te verliezen. Soms wacht Apple iets te lang…

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @flam, dat patroon van een Apple gebruiker met allerlei “kritiek” die bij nader inzien geen steek houdt komt me bekend voor: eindeloze rijen Android trolls gingen je voor.

  Apple legt hier uit waarom ze de minijack aansluiting weg hebben gelaten: https://www.buzzfeed.com/johnpaczkowski/inside-iphone-7-why-apple-killed-the-headphone-jack

  Mixen van iOS en Android apparaten lijkt me trouwens niet optimaal. En voor het geval je het niet wist: Nougat is al een tijdje uit, dus wat je daarover schrijft komt bij mij niet door de controle. Ook je idee dat het niet uitmaakt dat je je privacy opgeeft aan Google slaat nergens op. Hoe langer ik er naar kijk hoe minder serieus ik je verhaal kan nemen.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik koop dat ding er wel bij en anders fabriceer Ik zelf iets wat het mogelijk maakt, heb wel technische kennis dus

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Nummer38 twee laders er in ? Zou Ik niet doen… dan maak je kortsluiting en dan is de boel kapot

 • Profielfoto
  Nikita

  USB-C doet nog meer, maar dat gaan we voorlopig toch niet in telefoons zien.

  Uh, geen USB-C in telefoons? Ik zou even verder kijken… Op de Pricewatch van Tweakers staan er momenteel 14 verschillende telefoons met USB-C connector.

  USB-C is veel universeler dan de Lighting connector en kan ook op beide manieren erin worden geprikt (geen boven- en onderkant). Het zou Apple sieren als ze die industriestandaard over zouden nemen.

 • Profielfoto
  jorikcaljouw

  USB-C is veel universeler dan de Lighting connector en kan ook op beide manieren erin worden geprikt (geen boven- en onderkant). Het zou Apple sieren als ze die industriestandaard over zouden nemen.

  USB-C is inderdaad een industriestandaard, waar Apple ook aan meegewerkt heeft. De Apple MacBook is dan ook een van de eerste apparaten die een USB-C kabeltje gebruikt. Ik denk dat Apple Lightning geschikter vindt voor kleinere apparaten (iPad, iPhone, iPod, afstandsbediening, etc) en USB-C geschikter voor grotere apparaten als laptops (en waarschijnlijk binnenkort ook op de iMac en misschien op een nieuwere Mac Pro?)

 • Profielfoto
  freewel

  Maar hoe moet ik nu met mijn mac muziek luisteren? 2 paar oordopjes??

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Apple’s oplossing zelf is, naar mijn mening, niet echt een passende oplossing. Zo’n dock is meer voor op een bureau en dus voor thuis of kantoor. De kans dat je thuis of op kantoor muziek via oordopjes aan je iPhone muziek wilt luisteren en je op dat moment toevallig ook je batterij zo leeg dat ie moet opladen, komt weinig voor.

  In een vliegtuig of trein is er een veel grotere kans dat je muziek of een film met oordojes aan het luisteren of kijken bent over je mobiele netwerken en intussen 100 appjes verstuurd en je batterij dus flink leegloopt. Dan wil je tegelijk luisteren en laden en dan sleep je niet een heel dock mee, maar wil je een klein verloopje. Die van Belkin zou kleiner kunnen, maar is een stuk handzamer. Over een tijdje verschijnen er vermoedelijk kleineren versies die je makkelijker kan meenemen.

  Maar die aansluiting van dat dock. Je iPhone steunt dus op de Lightning aansluiting. Ziet er niet echt stevig uit. Ik denk dat die vast weleens af gaan knappen en zit je met een lightning stekkertje vast in je iPhone.

  Ik wacht wel op een kleiner verloopje met Lightning en minijack eraan.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Nou zo nieuw is het ook weer niet.
  Ik doe al jaren laden en luisteren. Deze opa deed dit met de 30-pins connector al.
  1 ding inpluggen, klaar. Niks Bluetooth.
  In de auto met de iTrip AUX (en z’n voorganger voor de 30-pins).

 • Profielfoto
  Metten

  @honnes
  Een autoradio met USB en/of Bluetooth ondersteuning kost tegenwoordig ook niet de hoofdprijs meer. Ik kan uberhaupt iedereen een Bluetooth radio aanraden, dan kan je meteen handsfree bellen.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hmmm, mijn koptelefoon gaat nog wel een aantal jaar mee, zijn er ook verloopstekkerjes de andere kant op? Dus dat ik de koptelefoon in een dongel prik die Bluetooth kan ontvangen?

  Ja die zijn er. Meestal zit er dan wel een koptelefoontje bij, maar in plaats daarvan kun je elke andere koptelefoon gebruiken. Ik heb nu de Philips SBH-5000; die gebruik ik met het bijgeleverde koptelefoontje. Maar ik kan er elke andere koptelefoon met 3.5mm jackplug instoppen. In het ontvangertje zit ook de microfoon al verwerkt, dus die heb je niet meer extra nodig.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Toch een iPhone 6S genomen, ging feitelijk voor de 7 en ja, die niet aanwezige aansluiting gaf de doorslag voor een 6S.

 • Profielfoto
  knekkie

  Niks negatiefs over de keuze voor lightning en de gedachte er achter. Praktisch is anders als je niet bereid bent te investeren in draadloze oordopjes van Bragi of de minder geavanceerde draadloze oordoppen van apple zelf.

  Ik denk dat er een hoop mensen zijn die om die reden nog een jaartje gebruiken wat ze nu hebben of upgraden / sidegraden naar een iphone 6.

  Hoe dan ook apple blijft een lachende winnaar voor wie in het ecosysteem van Apple blijven wil. Ik ben wel benieuwd waar de innovatie rondom smartphones heen gaat. Die lijkt te vertragen. Bijna alle merken kruipen meer en meer naar 1 en de zelfde ideale vorm en functionaliteit.