iOS 10: nieuwe PDF- en printerfuncties

Door: Raymon Mens - 6 reacties

iOS-gebruikers die hun apparaat gebruiken om zo nu en dan een printje via een AirPrint-compatibele printer te maken, kunnen zich verheugen op een aantal kleine maar fijne verbeteringen in de PDF- en printerfuncties van iOS 10.

Zo is het mogelijk om snel een PDF te printen, laten pagina’s zich gemakkelijker selecteren en kunnen zakelijke gebruikers profiteren van AirPrint-beacons. Een overzicht:

PDF printen

Een goed verborgen functie is het maken van een PDF via het printmenu van iOS 10. Je maakt er gemakkelijk een PDF van een webpagina of route mee. Je bereikt de PDF-printer door op het deel-menu van iOS te drukken en door Druk af te kiezen. Vervolgens vergroot je de preview die onderaan getoond wordt en kom je in de PDF-weergave terecht. Met het deel-menu onderaan de PDF kun je deze vervolgens opslaan, doorsturen enzovoorts.

ios10-pdf-001
Klik/tap voor groter.

Gemakkelijker pagina’s selecteren

Een document waarvan je slechts enkele pagina’s wil printen? in iOS 10 wordt het gemakkelijker om pagina’s vanuit de preview onderaan het scherm te selecteren, je vinkt ze gewoon uit of aan en hoeft niet langer het gecompliceerdeĀ Bereik-menu te gebruiken.

ios10-print-001
Klik/tap voor groter.

Zakelijk: AirPrint-beacons

Dit is interessant voor middelgrote of grote bedrijven metĀ meerdere printers in een pand. In plaats van een eindeloze lijst met printers selecteren, kan een AirPrint-printer voorzien worden van een eigen iBeacon. iOS-apparaten in de buurt, tonen automatisch de dichtstbijzijnde printer afhankelijk van hun locatie. Dit is ook met een printerserver te implementeren. Meer info over AirPrint-beacons bij Apple.

 

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  GoeieDag

  Zit er toch allang in, zoiets dergelijks?
  In Safari (iOS) in het Deel-menu als ‘Bewaar PDF in iBooks’.

 • Profielfoto
  pippen2

  Een handige tip. Ik kende het nog niet. Het is alleen eerder een bug dan een feature. Want op de iPad werkt het namelijk weer niet. Daar kan je de preview niet fullscreen maken. Eigenlijk zou er gewoon altijd een pdf printer aanwezig moeten zijn. Zoals dat ook in OS X is.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Heeee! Handig!!! En goeiedag: lijkt er op maar nu iets uitgebreider. Printen? Ik heb nog steeds een papierallergie (start de grappen maar over het toilet).

 • Profielfoto
  App69

  Want op de iPad werkt het namelijk weer niet.

  Huh?

 • Profielfoto
  OMT-fan

  Ik gebruik al tijden Printopia werkt overal op.

 • Profielfoto
  Joffry

  Zo moe van dat airprint geleuter.