Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 6 september 2016

Het is tijd voor een MacBook Air SE

MacBook-modellen komen en gaan. De inmiddels eerbiedwaardige MacBook Pro 13-inch met SuperDrive is na vier jaar zonder upgrade nog steeds verkrijgbaar in een donker hoekje van de Apple Store en verkoopt blijkbaar nog goed genoeg.

De MacBook Air wordt nog prominent aangeboden, maar de 12-inch Retina MacBook duwt de Air onverbiddelijk richting uitgang. Toch is de Air nog lang niet afgeschreven, het is gewoon tijd voor een MacBook Air SE.

Bestseller

De MacBook Air heeft een paar goede jaren achter de rug. De laptop die in 2008 geïntroduceerd werd, heeft vele iteraties gezien en is nu een veelzijdige machine. de MacBook Air is krachtig genoeg voor alle dagelijkse taken, stil, heeft een goede accuduur van ongeveer 12 uur en is bovenal redelijk betaalbaar met een 13-inch instapmodel voor € 1099.

Het is de som van deze voordelen die de MacBook Air tot bestseller maakt en dat zal waarschijnlijk nog een aantal kwartalen zo blijven. Het komt ongetwijfeld ook door Apple’s onvermogen om de MacBooks te vernieuwen, maar de balans prijs, prestaties en compactheid is nog altijd dik in orde. Vraag maar aan Windows-fabrikanten die met door Intel gefinancierde ultrabooks al jaren een vergelijkbaar succes proberen te scoren.

Steve Jobs introduceerde de MacBook Air in 2008.

Pragmatisme

De laatste upgrade van de MacBook Air bracht slechts verbeteringen in de marge. Standaard 8GB RAM-geheugen voor het 13-inch-model… en dat was het. De 11-inch heeft nog altijd standaard 4GB geheugen. Hoewel dit bijna het einde van de Air inluidde, is er een sprankje hoop uit de pen van Mark Gurman, die altijd goed op de hoogte is. Volgens de scooptijger werkt Apple aan een nieuwe MacBook Air met een onverwachte noviteit: de integratie van een USB C-poort.

Als dit gerucht waar is, geeft het aan dat Apple gelooft in de USB-C en dat is goed nieuws voor deze connector en zijn ecosysteem. Daarnaast blijkt dat de bestseller nog niet volledig van Apple’s radar verdwenen is. Bovendien heeft Apple met de iPhone SE laten zien niet vies te zijn van een beetje pragmatisme. De nieuwe 4-inch iPhone in de behuizing van de iPhone 5s is een uitstekende smartphone die beter verkocht dan Apple had verwacht.

iPhone SE
Nog een bestseller, de iPhone SE.

Even dromen

Heeft Apple de ballen om dit jaar een soort MacBook Air SE te lanceren? Als bezitter van een Macbook Air uit 2013 en een iPhone SE kan ik dit alleen maar aanmoedigen. Gebruikers die op zoek zijn naar de beste prijs/kwaliteit/prestatieverhouding zullen het daar ongetwijfeld mee eens zijn. Wat zou een MacBook Air SE moeten bevatten? Even een beetje dromen…

De grootste zwakte van de MacBook Air is het scherm. Het paneel maakt gebruik van TN-technologie met slechte kijkhoeken en kleurweergave. Een upgrade naar een IPS-paneel met goede kleurweergave en brede kijkhoeken zou een grote verbetering zijn. Alle Apple-computers -met uitzondering van de MacBook Air- hebben een IPS-scherm. Retina? In een SE-product dat ruimte moet laten voor de 12-inch MacBook is dat wellicht een te grote stap.

Klik/tap voor groter.

De MacBook Air heeft momenteel een Core i5 Broadwell-processor uit 2014. De overstap naar Skylake brengt vooral meer grafische kracht en een extra uur accuduur. Inmiddels staat ook Skylake-opvolger Kaby Lake in de steigers. Intel belooft 12 tot 19 procent snelheidswinst, voornamelijk door hogere kloksnelheden. Welke generatie Apple ook kiest, het zal vooral de accuduur maximaliseren en ondersteuning voor USB-C en Thunderbolt 3 bieden.

Op het gebied van opslag lijkt het tijd om het basismodel naar 256GB te upgraden. In tijden waarin zelfs de iPad (en binnenkort de iPhone?) in een 256GB configuratie beschikbaar is, kan de MacBook Air met 128GB als standaard niet achterblijven. Bovendien heeft de 12-inch Retina MacBook tegenwoordig standaard 256GB flashopslag.

De MacBook Pro is inmiddels vernieuwd met een Force Touch-trackpad en een nieuw vlindermechanisme onder de knoppen. Het trackpad en toetsenbord van de MacBook Air zijn echter ergonomisch in orde en het idee van een SE-product is om niet alles te vernieuwen.

Of het gaat gebeuren?

Met een paar aanpassingen kan de MacBook Air als SE-versie weer jaren mee. Met een IPS-scherm en USB-C zou de ultra-portable weer bij de tijd zijn. Of Apple dit echt wil? Niets is minder zeker. Natuurlijk heeft de fabrikant duidelijk de voorkeur voor grote vernieuwingen met de 12-inch Retina MacBook. Maar zoals we zagen met de iPhone SE, schuwt Apple niet om van zijn bestsellers een gedenkwaardige SE-editie te maken.

Reageer op artikel:
Het is tijd voor een MacBook Air SE
Sluiten