Het is tijd voor een MacBook Air SE

Door: Raymon Mens - 14 reacties

MacBook-modellen komen en gaan. De inmiddels eerbiedwaardige MacBook Pro 13-inch met SuperDrive is na vier jaar zonder upgrade nog steeds verkrijgbaar in een donker hoekje van de Apple Store en verkoopt blijkbaar nog goed genoeg.

De MacBook Air wordt nog prominent aangeboden, maar de 12-inch Retina MacBook duwt de Air onverbiddelijk richting uitgang. Toch is de Air nog lang niet afgeschreven, het is gewoon tijd voor een MacBook Air SE.

Bestseller

De MacBook Air heeft een paar goede jaren achter de rug. De laptop die in 2008 geïntroduceerd werd, heeft vele iteraties gezien en is nu een veelzijdige machine. de MacBook Air is krachtig genoeg voor alle dagelijkse taken, stil, heeft een goede accuduur van ongeveer 12 uur en is bovenal redelijk betaalbaar met een 13-inch instapmodel voor € 1099.

Het is de som van deze voordelen die de MacBook Air tot bestseller maakt en dat zal waarschijnlijk nog een aantal kwartalen zo blijven. Het komt ongetwijfeld ook door Apple’s onvermogen om de MacBooks te vernieuwen, maar de balans prijs, prestaties en compactheid is nog altijd dik in orde. Vraag maar aan Windows-fabrikanten die met door Intel gefinancierde ultrabooks al jaren een vergelijkbaar succes proberen te scoren.

jobs-air-16x9
Steve Jobs introduceerde de MacBook Air in 2008.

Pragmatisme

De laatste upgrade van de MacBook Air bracht slechts verbeteringen in de marge. Standaard 8GB RAM-geheugen voor het 13-inch-model… en dat was het. De 11-inch heeft nog altijd standaard 4GB geheugen. Hoewel dit bijna het einde van de Air inluidde, is er een sprankje hoop uit de pen van Mark Gurman, die altijd goed op de hoogte is. Volgens de scooptijger werkt Apple aan een nieuwe MacBook Air met een onverwachte noviteit: de integratie van een USB C-poort.

Als dit gerucht waar is, geeft het aan dat Apple gelooft in de USB-C en dat is goed nieuws voor deze connector en zijn ecosysteem. Daarnaast blijkt dat de bestseller nog niet volledig van Apple’s radar verdwenen is. Bovendien heeft Apple met de iPhone SE laten zien niet vies te zijn van een beetje pragmatisme. De nieuwe 4-inch iPhone in de behuizing van de iPhone 5s is een uitstekende smartphone die beter verkocht dan Apple had verwacht.

iphone-se-16x9
Nog een bestseller, de iPhone SE.

Even dromen

Heeft Apple de ballen om dit jaar een soort MacBook Air SE te lanceren? Als bezitter van een Macbook Air uit 2013 en een iPhone SE kan ik dit alleen maar aanmoedigen. Gebruikers die op zoek zijn naar de beste prijs/kwaliteit/prestatieverhouding zullen het daar ongetwijfeld mee eens zijn. Wat zou een MacBook Air SE moeten bevatten? Even een beetje dromen…

De grootste zwakte van de MacBook Air is het scherm. Het paneel maakt gebruik van TN-technologie met slechte kijkhoeken en kleurweergave. Een upgrade naar een IPS-paneel met goede kleurweergave en brede kijkhoeken zou een grote verbetering zijn. Alle Apple-computers -met uitzondering van de MacBook Air- hebben een IPS-scherm. Retina? In een SE-product dat ruimte moet laten voor de 12-inch MacBook is dat wellicht een te grote stap.

mba-screen-16x9
Klik/tap voor groter.

De MacBook Air heeft momenteel een Core i5 Broadwell-processor uit 2014. De overstap naar Skylake brengt vooral meer grafische kracht en een extra uur accuduur. Inmiddels staat ook Skylake-opvolger Kaby Lake in de steigers. Intel belooft 12 tot 19 procent snelheidswinst, voornamelijk door hogere kloksnelheden. Welke generatie Apple ook kiest, het zal vooral de accuduur maximaliseren en ondersteuning voor USB-C en Thunderbolt 3 bieden.

Op het gebied van opslag lijkt het tijd om het basismodel naar 256GB te upgraden. In tijden waarin zelfs de iPad (en binnenkort de iPhone?) in een 256GB configuratie beschikbaar is, kan de MacBook Air met 128GB als standaard niet achterblijven. Bovendien heeft de 12-inch Retina MacBook tegenwoordig standaard 256GB flashopslag.
apple-flashopslag-16x9
De MacBook Pro is inmiddels vernieuwd met een Force Touch-trackpad en een nieuw vlindermechanisme onder de knoppen. Het trackpad en toetsenbord van de MacBook Air zijn echter ergonomisch in orde en het idee van een SE-product is om niet alles te vernieuwen.

Of het gaat gebeuren?

Met een paar aanpassingen kan de MacBook Air als SE-versie weer jaren mee. Met een IPS-scherm en USB-C zou de ultra-portable weer bij de tijd zijn. Of Apple dit echt wil? Niets is minder zeker. Natuurlijk heeft de fabrikant duidelijk de voorkeur voor grote vernieuwingen met de 12-inch Retina MacBook. Maar zoals we zagen met de iPhone SE, schuwt Apple niet om van zijn bestsellers een gedenkwaardige SE-editie te maken.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Dat niet-Retina scherm kan echt niet meer hoor vind ik.

 • Profielfoto
  no_poo

  Als ze gewoon vol voor de 12″ MacBook gaan en ook een 14″ model maken kunnen die zo goedkoper worden en de MacBook Air vervangen.

  De 13″ MacBook Pro uit 2012 die ze nog altijd verkopen is ook geen drol goedkoper geworden, dus die SE versie gaat vast niet ver onder de 1000 grens zitten. Dan kan de Retina MacBook de plaats van de Air best innemen.

  Daarbij wordt de MacBook Pro (waar ik dan persoonlijk meer op zit te wachten) net zo dun of dunner dan de Air (naar verwachting), dus dan lijkt de Air helemaal ouderwets en achterhaald.

 • Profielfoto
  brabant

  ” Het komt ongetwijfeld ook door Apple’s onvermogen om de MacBooks te vernieuwen, ”

  Jij durft zeg. Ik vermoed dat hier een geheel ander idee achter zit, maar ik waag me niet aan zo’n conclusie.

 • Profielfoto
  tomc

  1080p ips scherm erop, dual core i5, 8GB RAM en 256GB flash-opslag voor €999 en dat ding vliegt de winkels buiten.
  De meeste mensen die bovendien een Air kopen zijn mensen die zich niks aantrekken van specificaties en al dat gedoe. Die willen gewoon een licht, goed presterend toestel met een goede accuduur en als er aan de achterkant dan ook nog eens een Apple logo opstaat is dat nog eens mooi meegenomen.

 • Profielfoto
  jan jansen

  Hoewel ik al dik 25 jaar met Apple werk ben ik niet echt zoals jullie Apple gek. Vorige week bij MediaMarkt een Air gekocht voor €979,-. De MacBook was €1449.- dus het ging puur om de prijs. 50% voor mijn gebruiksdoel is toch wel even te veel.

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik werk nog elke dag met een 11″ MBA als hoofdcomputer. Wel de maximum specs (2,2Ghz dual core i7, 8GB ram, 512 GB SSD), met de ultieme verhouding draagbaarheid/kracht in het achterhoofd bij aankoop. De stap naar een quadcore betekent al dat je naar een 15″ MPB moet gaan kijken en die was toch echt te groot om dagelijks van hot naar her mee te nemen. Ik gebruik enkel totebags als “transportmiddel” en dat gewicht aan 1 schouder word je wel gewaar.
  Lange batterijduur en (als het nodig is om ‘m mee te nemen) de kleine powerbrick schelen ook al heel wat.

  Hoewel m’n iPhone 6s en iPad mini 2 allebei een retinascherm hebben mis ik dit helemaal niet op m’n Air. Thuis en op kantoor hang ik ‘m aan een extern scherm en voor onderweg behelp ik me prima met het kleine scherm, hoewel dat wel wat aanpassing vergde in het begin. Ik werk meestal met apps in fullscreen en switch zo tussen de verschillende desktops. Toetsencombinaties en apps zoals Alfred maken dat allemaal heel erg makkelijk.

  De gewone Macbook is nu nog té traag om deftig werk mee te verzetten, tegen de tijd dat m’n Macbook Air aan vervanging toe is zal dit hopelijk wel al wat anders zijn.
  Ik heb langer met een 15″ MBP gedaan dan ik zou willen net omdat de Air nog niet genoeg ontwikkeld was. De 11″ is voor mij een mooi voorbeeld van de ultieme mac voor iemand die veel onderweg is.

 • Profielfoto
  gipsman

  @plonserd
  “De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten”?.

 • Profielfoto
  steveb

  ik vind het spijtig dat er nog zoveel details zijn die niet kloppen bij apple.

  hoe simpel kan het bijvoorbeeld zijn om te zien hoe oud een bepaald (goed verkopend) model is. en die op tijd een upgrade geven
  zie mac pro 3jaar oud
  en idd de macbook air 4.

  maar ook in software
  hoe moeilijk kan het zijn. om de contacten app correct af te werken.
  als ik in mijn contactenlijst aanduid dat mr A echtgenoot is van mevrouw B waarom moet ik dan bij mevrouw B ook nog eens de instelling echtgenoot maken.
  als alle relatie links automatisch zouden aanpassen dan zou de medic id app er ook baat bij hebben.

  ik hoop dat het developer seizoen 2016 2017 het jaar wordt van afwerking en detail

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik denk dat een ‘MacBook Air SE’ minder veranderingen met zich meebrengt dan iedereen hoopt. Een up-to-date processor lijkt mij de enige optie. Toevoeging van USB-C betekent een verandering van de aluminium behuizing, dus mogelijk ook een verandering voor de machines die de body produceren. Dit brengt extra kosten met zich mee. Hetzelfde geldt mogelijk voor een verandering van het scherm. In principe is de iPhone 5 SE hetzelfde als een iPhone 5S, met alleen een update van interne componenten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  + vergeet niet het zoutzuurlaagje zodat MacBooks in dezelfde kleuren te koop zijn als de Retina MacBook en iPhones.

 • Profielfoto
  no_poo

  ik vind het spijtig dat er nog zoveel details zijn die niet kloppen bij apple.

  hoe simpel kan het bijvoorbeeld zijn om te zien hoe oud een bepaald (goed verkopend) model is. en die op tijd een upgrade geven
  zie mac pro 3jaar oud
  en idd de macbook air 4.

  ik hoop dat het developer seizoen 2016 2017 het jaar wordt van afwerking en detail

  De Mac Pro is oud, maar de MacBook Air is pas van 2015.

 • Profielfoto
  pin

  Ik las op een andere site dat de Air juist de meest verkopende notebook is bij Apple’s eigen retailtak. Ik denk niet dat ze ‘m in de steek gaan laten tenzij een goedkopere Macbook het gat opvult.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is de meest verkochte Mac omdat het ook de goedkoopste is. Dat was vroeger ook de MacBook en niet de MacBook Pro.

  Als de Air weg gaat dan moet de Retina MacBook dat gat opvullen maar aangezien deze nog te prijzig is zal er nog wel twee jaar een Air op de markt blijven.
  Dan heeft Apple de tijd om langzaam richting die 999,- toe te werken voor een instap Retina MacBook.

 • Profielfoto
  BomC