Grote schoonmaak in de App Store treft 750.000 apps

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Het gaat niet langer om kwantiteit, maar om kwaliteit. Onder dat motto kondigde Apple onlangs een grote schoonmaak in de App Store aan, waarbij oude apps die niet aan de huidige kwaliteitseisen en regels voldoen worden verwijderd.

Apple begon 7 september met het beoordelen van apps en uit een analyse van App Figures blijkt dat minstens 750.000 apps beïnvloed zijn. Deze worden, tenzij de ontwikkelaar actie onderneemt, verwijderd.

Naam bij 11 procent problematisch

Een van de nieuwe regels is dat de app-naam niet langer mag zijn dan 50 tekens. Volgens App Figures heeft ongeveer 11 procent van de apps in de App Store een te lange naam. Een snelle blik op de toplijsten leert dat Google met “Google Maps – Realtime navigatie, files, openbaar vervoer, en plaatsen in de buurt” in overtreding is. Ook populaire betaalde apps zoals “Pocket Earth PRO Offline Maps – GPS Navigatie, Topografische Contour Kaarten, Reisgids” moeten een kortere naam gaan hanteren.

Ontwikkelaars kiezen deze namen vaak om de zoekresultaten te beïnvloeden. De zoekmachine van de App Store staat niet als erg goed bekend en het opnemen van een extra omschrijving in de naam van de app kan de resultaten positief beïnvloeden. Dat is binnenkort afgelopen.

Half miljoen zonder updates

Daarnaast gaat Apple ook verwaarloosde apps aanpakken. Applicaties die langer dan twee jaar niet bijgewerkt zijn, worden verwijderd. Het gaat om minimaal 562.688 apps, waarvan het een grootste deel experimenten of eenmalige projecten zijn, maar ook hits uit het verleden zoals Tiny Wings (laatst bijgewerkt augustus 2014), Temple Run (september 2013), en Infinity Blade (februari 2012) zullen er niet aan ontkomen.

fart-001
Deze app zal niemand missen.

30 dagen

Ontwikkelaars krijgen een maand de tijd om hun apps bij ge werken. Applicaties die bij het opstarten crashen worden echter onmiddellijk uit de App Store verwijderd.

app-stats-cleansing
Stats: App Figures, Nederlandse bewerking: OMT.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Pokerface

  Tiny Wings, ik hoop dat daar een update van komt.

 • Profielfoto
  Rolf

  terecht. Al die ouwe eendags meuk mag weg.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Feit is volgens mij wel dat het enkel iOS apps betreft en geen enkele Mac app, tenminste ik zie nog geen verschil op AppShopper (al updaten zij ook zeer traag).
  Ze mogen van mij nog veel verder gaan in dit gebeuren, zodat er enkel kwaliteit overblijft.

  Developers die meer dan 30 apps op hun account hebben staan, ook verwijderen, verbergen, terugzetten in de zoekresultaten of gewoon jaarlijks 10.000,- voor hun developer-account laten betalen. Dan is het namaken van apps en marketing rotzooi ook een stuk minder populair.

  Volgens mij als je al het rommel uit de Mac App Store zou halen dan blijven er enkel 3000 apps over van de 30.000 apps die er nu instaan.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Goede zaak!
  Ik hoop dat een aantal ontwikkelaars nog de behoefte voelen een App te updaten. Liefst dan ook nog wat nieuwe api’s toepassen;)

 • Profielfoto
  cmug

  Prima. Al die ouwe eendags Apps graag weg.

 • Profielfoto
  Needler

  Heerlijk. Wat zal de App Store schoon aanvoelen dan.

 • Profielfoto
  Jeroen3007

  Jammer, Tiny Wings is het enige spelletje op mijn telefoon en ik raad het nog wel eens aan vrienden aan

  Kunnen ze beter kijken naar lang niet ge├╝pdatet EN door veel gebruikers heel lang niet meer gebruikt

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Super. Alles weer lekker schoon. Alle apps die zelfs nooit geoptimaliseerd werden voor het 4″ scherm van de iPhone 5 moesten al lang verdwenen zijn.

 • Profielfoto
  Lucas V

  Bij ge werken en ik zie de plaatjes niet

 • Profielfoto
  gipsman

  Sommige actuele apps, bv. airbnb, crashen makkelijk na update. Gaan die er ook uit? Ik dacht van niet. Voor de rest prima. En zeggen dat de hoeveelheid apps in de store ooit een verkoopsargument was.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Er is een verschil tussen een instabiele app waar wel gewoon elke keer aan gewerkt wordt maar waar de developer gewoon niet zo goed van is. En apps die gewoon out-of-date zijn omdat ze al jaren niet meer ge├╝pdatet worden. Developers die deze apps gewoon verlaten hebben, die vol met oude API’s zitten en verbindingen maken met diensten als Twitter, Google Maps en al dat soort zaken terwijl Twitter en Google al heel wat jaren geleden deze diensten al heeft ge├╝pdatet en afgesloten. Kortom die apps functioneren niet meer goed omdat ze niet ge├╝pdatet worden.

 • Profielfoto
  Hydr├Ž

  Weer lekker fris achter de oren. Good job.

 • Profielfoto
  koen

  Schoonmaaktooltjes heb je toch helemaal niet nodig bij Apple? :evil:

 • Profielfoto
  SvS

  Goed werk.
  Mac App Store, daar mag ook naar gekeken worden, met name naar de prijzen, pff de games zijn daar gewoon gruwelijk duurder dan bij Steam. Bijv. Lego spellen. Nee, ik ga geen PC voor enkele Lego games kopen.