Getest: Room Locator bewegingssensor voor HomeKit

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Met iOS 10 wordt HomeKit eindelijk een serieus onderdeel van iOS door de ingebouwde Woning-app en snelle bediening vanuit het bedieningspaneel. Tijd om meer HomeKit-accessoires te testen. Ons oog viel de Linkdesk Room Locator op.

De Room Locator is een kleine bewegingssensor die binnen HomeKit gebruikt kan worden. Anders dan traditionele sensoren is dit eigenlijk een iBeacon die met HomeKit praat. Dat biedt voor- en nadelen.

Van buiten

De Room Locator is een klein apparaatje waar niets aan in te stellen valt. Het staat altijd aan, zelfs bij het uit de verpakking halen en heeft verder geen knoppen. De batterij is niet vervangbaar, maar gaat wel twee jaar mee. In de doos zit naast een beknopte handleiding ook een plakstrip op het juiste formaat zodat de sensor gemakkelijk tegen een muur bevestigd kan worden.

roomlocator-002
Klik/tap voor groter.

Als-dan, maar alleen als…

Na een snelle installatie van de sensor via de Devices-app, is deze eenvoudig in te stellen. Een bewegingssensor voor HomeKit heeft eigenlijk maar één taak: als er beweging is in een ruimte, dan een of meerdere HomeKit-scenes activeren. Een scene kan gezien worden als een preset voor een apparaat. Deze zijn in de meegeleverde Devices-app te maken, maar ook bestaande scenes uit bijvoorbeeld de Philips Hue-app kunnen gebruikt worden. Dat is het voordeel van het universele HomeKit-platform.

roomlocator-003
Aanmaken van een Trigger (klik/tap voor groter).

Naast een simpele als/dan-trigger, kunnen ook voorwaarden opgegeven worden. Bij het automatisch inschakelen van lampen bij het betreden is het zinvol om de voorwaarde: alleen na zonsondergang toe te voegen. Bij het automatisch inschakelen van gekleurde sfeerverlichting rondom de TV is het alleen zinvol om dit te doen als de TV ook effectief aanstaat en je in de kamer bent. Een HomeKit-stopcontact (in dit geval de Elgato Eve Energy) kan de status van de TV doorgeven en dit als voorwaarde gebruiken.

roomlocator-004
Voorwaarden bij een trigger (klik/tap voor groter).

Een vreemd gemist is dat andere sensoren niet met de bewegingssensor lijken te werken. Een temperatuursensor in ons HomeKit-huis was geheel niet beschikbaar om een voorwaarde mee te creëren. Dit lijkt echter een tekortkoming van HomeKit en niet van de Room Locator. Mogelijk wordt dit later met een update verholpen.

Bewegingsdetectie

De Room Locator is een iBeacon en geen gewone bewegingsdetector. Het apparaatje kijkt dan ook op basis van Bluetooth Low Energy naar de aanwezigheid van de iPhone waarmee het apparaat ingesteld is. Loop je zonder je iPhone een ruimte binnen? Dan gebeurt er niets. In onze test werkte de detectie betrouwbaar en consistent. Het licht ging keurig aan bij het betreden van de woonkamer. Bij kleine kamers werkte het wat minder goed. Twee kleine kamers die direct naast elkaar gelegen zijn, activeerde de Room Locator het licht ook bij het betreden van de naaste kamer. Het apparaat werkt het best met kamers tussen de 10- en 40 vierkante meter. Bij een klassieke bewegingsmelder was dit probleem niet voorgekomen.

Het gebruik van Bluetooth heeft ook zo zijn voordelen, zo kunnen meerdere bewoners van een huis op basis van hun iPhone geïdentificeerd worden en kan bewoner A een andere scene activeren dan bewoner B. Ook is het fijn dat het licht al aangaat als je in de buurt van een kamer bent en niet pas wanner je er daadwerkelijk in staat. Dit werkte perfect bij een werkruimte in een afgelegen vleugel van het huis.

roomlocator-004
De room locator op de muur.

Veel instellen

Een smart home staat niet gelijk aan een simpel huis. Wat me stoorde was dat voor zowel het betreden als verlaten van de kamer een aparte scene gemaakt moest worden. Het licht gaat bij het betreden van een ruimte aan, maar niet automatisch uit, tenzij je een trigger maakt die bij het verlaten van een kamer de scene “lichten uit in kamer xx” heet en die activeert. Een huis met 5 kamers vereist daarmee al snel 10 triggers en scenes, waarvan de helft dient om apparaten uit te schakelen. Dit is zeker als er voorwaarden bij komen kijken een vervelend werkje om in te stellen. Het woord “HomeKit” is dan ook geen garantie dat alles eenvoudig en intuïtief zal zijn.

kamers-001
Maak je geen scene voor het verlaten van een kamer? Dan gebeurt er niets… (klik/tap voor groter)

Conclusie

Voor de prijs van € 24,95 is er weinig aan te merken op de Room Locator van Linkdesk. Het apparaatje werkt betrouwbaar en als de voor- en nadelen van de Bluetooth-werking je duidelijk zijn, is dit een is een leuke gimmick die je HomeKit-huis een stuk dynamischer maakt. Als je klein behuisd bent en meerdere kamers wil schakelen, is het wellicht beter om te wachten op de beschikbaarheid van sensoren die niet als iBeacon, maar als traditionele sensor werken. Elgato heeft er een aangekondigd, maar deze is nog niet beschikbaar.

rl-wide-001
Klik/tap voor groter.
 • De LinkDesk Room Locator is nog niet bij Nederlandse retailers verkrijgbaar, maar voor Nederlanders bij Amazon.de te bestellen.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Kiljon

  Dus na twee jaar kan je m weggooien omdat de batterij dan op is ?? Raaaaar !

 • Profielfoto
  Q-collective

  @Kiljon Dan koop je inderdaad een nieuwe voor €25 of kijk je naar de concurrent. Welke concurrenten er zijn? Geen idee. Ik laat me ook graag informeren.

 • Profielfoto
  kris251069

  Se eee

 • Profielfoto
  Wammesonline

  Werkt dit ook als je met je Apple Watch in de buurt komt (en je iPhone ligt elders in huis)?

 • Profielfoto
  THX-1138

  Raar fenomeen inderdaad. Weggooien wanneer de batterij leeg is. Wat dat betreft vind ik dat fabrikanten veel meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen bij het op de markt brengen van producten met een accu. Het lijkt alsof iedereen alleen maar kijkt naar het gemak van een product met batterij en helemaal niet wat er nadien eigenlik gebeurt naar de afgedankte batterij. Maar ook de consument zou kritischer moeten zijn bij aanschaf van zo’n product.

  en ik quote “Als je denkt dat je weggegooide batterij wordt herverwerkt tot een nieuw produkt: vergeet het maar. Men kan alleen gesorteerde batterijen verwerken (op chemische soort) en dat sorteren geeft grote problemen.
  Moderne Lithiumaccu’s uit bijv. laptops veranderen in de opslagen tot handgranaten in de handen van afvalverwerkers en regelmatig gaan batterijdepots in vlammen op. Je moet er niet aan denken wat er dan in de lucht komt aan zware metalen. 95% van ons elektronisch afval wordt niet gerecycled,
  maar gedumpt of geëxporteerd naar lagelonenlanden. Dit betekent: geen recycling”

  Dus als je bv. een elektrische fiets koopt, denk er dan aan dan je vier of vijf jaar later een nieuwe accu moet kopen van 3, 4, 500 euro en de enorme, oude accu verdwijnt in het milieu. En ik vraag me dus werkelijk af hoe mileuvriendelijk die Tesla-auto’s zijn…

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Als je dat ding gewoon eens opent, zou er dan echt niets te verzinnen zijn om die batterij te vervangen voor een duurzamere oplossing?

  Vast wel lijkt mij zo.

 • Profielfoto
  polansky

  Voor de prijs van € 24,95 is er weinig aan te merken op de Room Locator van Linkdesk

  .
  .
  Sorry Raymon, meen je dit nu serieus of moest je dit opschrijven omdat de review persé positief moest blijven?

  Een batterij die niet vervangbaar is – Vindt je dat zelf ook niet een beetje heel erg NIET duurzaam?

  Vind je het normaal om iets weg te flikkeren als de batterij leeg is?
  Terwijl een knoopcelbatterij die hier waarschijnlijk in schuil gaat te koop is voor 8,9 cent bij de Action (een doosje van 10 CR2032 batterijen kost namelijk €0,89)

  Nee niks op aan te merken….

  Kuch… ‘ik flikker alles gewoon weg en het milieu interesseert me geen zier.
  Mijn kinderen? ach joh die moeten dat probleem maar oplossen…

  Lang leve de wegwerpmaatschappij!

 • Profielfoto
  Dydefox

  Euh….we hebben het over een zeldzaam aan te kopen device, waar een micro batterijtje opeens de oorzaak van de wereldwijde milieu-ellende wordt….zullen we eens ons aankoopgedrag rondom iPhones, iPads en laptops kritisch bekijken? Ik denk dat weinigen een device hebben dat drie jaar oud is.

 • Profielfoto
  koen

  Even opletten, wanneer je een Apple TV 3 hebt kun je die niet meer voor HomeKit gebruiken nadat je iOS 10 op je iPhone hebt geïnstalleerd. Dan werkt alleen een ATV 4 nog maar.

  http://www.macrumors.com/2016/09/16/apple-removed-homekit-support-apple-tv-ios-10/

 • Profielfoto
  hans dorsman

  dan maar liever die nieuwe Philips bewegingssensor, die detecteert gelijk ook het licht.

 • Profielfoto
  Eprom

  “Dit werkte perfect bij een werkruimte in een afgelegen vleugel van het huis”
  Als ik naar de afgelegen vleugels van mijn huis ga, doet de butler altijd eerst het licht aan.

 • Profielfoto
  fin

  Dit soort apparaten zijn een interessante trend. Ik heb een beetje gezocht en twijfel nog tussen deze opties:

  Signul: acties op basis van microlocatie
  signul.io

  Estimote: context voor apps
  estimote.com

  Flic: wireless smart button
  flic.io

  Ze werken volgens mij allemaal ook met ifttt wat de flexibiliteit en mogelijkheden aanzienlijk vergroot. HomeKit ziet er mooi uit maar is redelijk laat op de markt en zeer beperkt ondersteund door fabrikanten tot nu toe.

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  ‘Dit werkte perfect bij een werkruimte in een afgelegen vleugel van het huis.’

  Doe mij ook zo’n huis!

 • Profielfoto
  Huub Toussaint

  enthousiast door de review een paar van de Room Locaters besteld bij amazon.
  De app (‘Devices’) gedownload op mijn iPhone 6 (iOS10)
  maar noppes nada niks
  Volgens Devices zijn er geen Room Locators…
  Dan naar de website: https://www.linkdesk.com/support/
  Die blijkt niet te werken
  Ook de Duitstalige versie bevat wel tekst maar de symbooltjes die toegang moeten geven op de vraag wat nu te doen om de Room Locator te koppelen ontsluiten het antwoord niet.
  Kortom ik zou nog even wachten met bestellen: not ready for prime time

 • Profielfoto
  Huub Toussaint

  in aanvulling op mijn commentaar: de desktop versie van de website (iMac/Safari) werkt niet; de mobile versie (iPhone/ iPad) werkt wel. Zonder de instructies is het knap lastig uit te vogelen hoe je de room locators moet toevoegen. Nu wel gelukt dus.