Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 19 september 2016
Leestijd: 2 minuten

Exploderende Note 7: Samsung wilde te snel om Apple voor te zijn

De berichten over de Samsung Galaxy Note 7 die explodeert of vlam vat, zijn je vast niet ontgaan. Samsung heeft inmiddels een officiële terugroepactie op touw gezet en probeert de schade te beperken. Maar waar ging het precies fout?

Samsung wilde te veel, te snel en te groot. De Koreaanse fabrikant voerde een race tegen de klok om de iPhone 7 voor te zijn en het ontbrak aan goed management dat weloverwogen beslissingen kon nemen.

Samsung wilde uitpakken

Medewerkers van de Koreaanse fabrikant vertellen tegen Bloomberg dat Samsung wilde uitpakken omdat Apple met een weinig vernieuwende iPhone 7 uit zou komen. Om de reputatie van copycat af te schudden, werd de Note 7 voorzien van een gebogen scherm, irisscanner en grote accu van 3500mAh (in plaats van 3000mAh) die bovendien razendsnel zou laden.

Het zal maar in je broekzak gebeuren…

Ongekende druk, slecht management

Om de lancering van de iPhone 7 voor te zijn, werd de Note 7 op 2 augustus gepresenteerd en in een tiental landen vanaf 19 augustus verkocht. Dit was ongeveer tien dagen eerder dan vorig jaar en hoewel dat niet zo bijzonder lijkt, stonden medewerkers en leveranciers onder meer druk dan ooit.

“Leveranciers stonden onder ongekende druk en het management faalde…”

Er waren ook problemen in het management. De smartphonedivisie van Samsung zit al twee jaar zonder echte eindverantwoordelijke. De enige bevoegde manager zit om gezondheidsredenen thuis en Koreaanse tradities weerhouden zijn opvolger -zijn zoon- ervan om zijn volledige functie over te nemen. Volgens leveranciers leidde dit tot “onduidelijkheid in de eisen, wensen en specificaties die op het laatste moment veranderden.”

Vernederend

Inmiddels heeft Samsung alle 2,5 miljoen verkochte Galaxy Note 7-toestellen teruggeroepen, al was het lang onduidelijk of deze stap genomen zou worden. Een vervangingsprogramma voor de accu was een optie die overwogen werd, maar een engineer schreef op het intranet van Samsung: “Dit is vernederend, ik lever mijn bonus wel in, roep de toestellen gewoon allemaal terug.”

“Te grote accu in te kleine behuizing gepropt…”

Inmiddels hebben diverse toezichthouders de problemen onderzocht. De officiële verklaring van Samsung is dat een productiefout zorgt voor grote druk binnen de accucellen, waardoor negatieve en positieve polen in contact komen. Dit leidde tot overmatige warmte die ervoor zorgde dat de accu explodeerde. De Amerikaanse consumentenwaakhond concludeert dat Samsung een te grote batterij in een te kleine behuizing heeft gestopt, waardoor kortsluiting ontstaat.

Samsung heeft inmiddels alle 2,5 miljoen verkochten Note 7-toestellen teruggeroepen. In een reactie ontkent de fabrikant dat de iPhone 7 een rol speelde bij het haastige ontwikkelproces: “De lancering van nieuwe producten wordt bepaald op basis van een goede afronding van het ontwikkelproces en of het product klaar is voor massaproductie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Exploderende Note 7: Samsung wilde te snel om Apple voor te zijn
Sluiten