Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 september 2016

Einde roamingkosten Europa: Brussel verduidelijkt limieten

Op 15 juni 2017 is het zover, dan worden de roamingkosten binnen de EU afgeschaft. Er zit echter wel een fair use policy aan het idee ‘Roam Like At Home’ dat vorig jaar door het Europees Parlement goedgekeurd werd. De eerste details zijn bekend.

In een ontwerpverordening van de EU-commissie lezen we onder andere dat reizigers minimaal 30 dagen achter elkaar kosteloos moeten kunnen roamen met een maximum van 90 dagen per jaar.

30 dagen achter elkaar, 90 dagen per jaar

De limiet is gesteld om te voorkomen dat consumenten een simkaart in een land met lagere kosten kopen, om deze daarna in het thuisland te gebruiken. Volgens de commissie is de limiet tot stand gekomen omdat de gemiddelde Europese burger maximaal 30 dagen achter elkaar op reis is. Door de limiet van 90 dagen per jaar is eigenlijk niet meer te spreken van een afscheid van roamingkosten. Voor studenten die bijvoorbeeld stage in een ander Europees land lopen, is dit te kort.

Regels prepaid en onbeperkt-abonnementen

Voor prepaid-simkaarten gelden speciale regels. Zo kunnen providers eisen stellen aan het minimale gebruik van een prepaid-sim in het thuisland. Denk aan een minimaal aantal keer opladen of gebruiksvolume. Dit moet voorkomen dat prepaid-simkaarten alleen aangeschaft worden om voor roaming te gebruiken.

Providers mogen abonnementen met een onbeperkt aantal belminuten, sms-berichten of MB’s bovendien beperken tot het gemiddelde verbruik van abonnees met een dergelijke bundel.

Maximale kosten

Als een gebruiker deze fair use policy overschrijdt, mogen providers na een waarschuwing maximaal 4 cent per belminuut of SMS en 85 cent per 100 MB in rekening brengen. Over deze tarieven wordt overigens nog onderhandeld.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Einde roamingkosten Europa: Brussel verduidelijkt limieten
Sluiten