Einde roamingkosten Europa: Brussel verduidelijkt limieten

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Op 15 juni 2017 is het zover, dan worden de roamingkosten binnen de EU afgeschaft. Er zit echter wel een fair use policy aan het idee ‘Roam Like At Home’ dat vorig jaar door het Europees Parlement goedgekeurd werd. De eerste details zijn bekend.

In een ontwerpverordening van de EU-commissie lezen we onder andere dat reizigers minimaal 30 dagen achter elkaar kosteloos moeten kunnen roamen met een maximum van 90 dagen per jaar.

30 dagen achter elkaar, 90 dagen per jaar

De limiet is gesteld om te voorkomen dat consumenten een simkaart in een land met lagere kosten kopen, om deze daarna in het thuisland te gebruiken. Volgens de commissie is de limiet tot stand gekomen omdat de gemiddelde Europese burger maximaal 30 dagen achter elkaar op reis is. Door de limiet van 90 dagen per jaar is eigenlijk niet meer te spreken van een afscheid van roamingkosten. Voor studenten die bijvoorbeeld stage in een ander Europees land lopen, is dit te kort.

Regels prepaid en onbeperkt-abonnementen

Voor prepaid-simkaarten gelden speciale regels. Zo kunnen providers eisen stellen aan het minimale gebruik van een prepaid-sim in het thuisland. Denk aan een minimaal aantal keer opladen of gebruiksvolume. Dit moet voorkomen dat prepaid-simkaarten alleen aangeschaft worden om voor roaming te gebruiken.

Providers mogen abonnementen met een onbeperkt aantal belminuten, sms-berichten of MB’s bovendien beperken tot het gemiddelde verbruik van abonnees met een dergelijke bundel.

Maximale kosten

Als een gebruiker deze fair use policy overschrijdt, mogen providers na een waarschuwing maximaal 4 cent per belminuut of SMS en 85 cent per 100 MB in rekening brengen. Over deze tarieven wordt overigens nog onderhandeld.

roaming_2016_timeline_final_v4
Klik/tap voor groter.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  kosten per MB naar mijn inziens is nog steeds te hoog!

 • Profielfoto
  Rensvw

  Voor diegene voor wie deze wet juist het handigst zou zijn (frequente reizigers, studenten etc), valt hij juist het slechtst uit. Hoe kan het toch dat je in Nederland 50 euro per maand betaalt en er alleen gebruik van kan maken in het kleine Nederland? Terwijl je bijvoorbeeld in Amerika hetzelfde bedrag betaalt en er door heel Amerika gebruik van kan maken. Naar verhouding klopt dat van geen kant.

  Had gehoopt dat met deze wet daar verandering in zou komen. Gebeurt wel een beetje. Maar voor precies 24,65 procent veranderen ze er wat aan.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Rensvw nou rens, die vergelijking gaat ook mank, met Amerika bedoel je waarschijnlijk De Verenigde Staten, maar dat is ÉÉN (1) land ook al is het groter dan Europa (als geheel continent), je hebt dan op het continent Amerika ook nog Canada, Mexico en meer landen.. En Amerikanen hebben tussen die landen ook roamingkosten!

 • Profielfoto
  Rensvw

  @DaveFlash, ik bedoelde met mijn vergelijking ook de VS. En mijn punt is als je kijkt naar het aantal vierkante kilometers waar je gebruik kan maken met je abonnement ( Nederland 41.500 km2 en de VS 9.800.000 km2) is dat je in de VS voor hetzelfde geld er op veel meer plekken gebruik van kan maken.

  Nou begrijp ik ook wel dat dat 1 land is en dat je als 1 bedrijf dit makkelijker kan uitrollen, maar het voordeel van 1 Europa is dat dit in de toekomst ook moet kunnen in Europa. En ik had gehoopt dat met deze wet dit zou gebeuren, maar dat valt aardig tegen naar mijn mening.

 • Profielfoto
  xaddict

  Weer een typisch kapot gelobby’de wet dus :s vooral die achterlijke regels voor sim-only gebruikers.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  In de VS heb je dan ook providers die in heel dat gebied operationeel zijn. Hier zitten we met “één Europa” (dat willen ze ons toch doen geloven) dat verkapt is in te veel stukken, en elk deel heeft z’n eigen providers…

 • Profielfoto
  martin21

  Ik snap niet wat iedereen nu weer loopt te klagen. Mijn inziens is het een erg mooi voorstel waar de gemiddelde consument veel aan heeft. Iemand die langer in het buitenland is geen gemiddelde consument en zal een speciaal abonnement moeten aanschaffen of een lokale simkaart moeten kopen. Dat laatste deed ik de afgelopen paar vakanties.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik wacht nog steeds op onbeperkt internet, het is 2016 en de netwerken kunnen dat qua bandbreedte echt wel aan. Daar moet de EU iets aan doen, hoe durven ze ons nog af te rekenen op MB’s. Het zijn gewoon een stel criminelen die Telco’s!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Prima hoor. Ik zal echt niet langer dan negentig dagen in het buitenland zijn. En ben je dat wel, dan heb je daar gewoon een kaart.

  Net op tijd voor de volgende lange vakantie dus.

 • Profielfoto
  donut

  kosten per MB naar mijn inziens is nog steeds te hoog!

  Je hebt gelijk – veel te hoog – anders zou een abonnement met 1000MB minstens 85 euro per maand moeten kosten…

 • Profielfoto
  Stef.Doornewaard

  @donut
  85 cent per 100mb is 0,85 euro per 100mb is toch gewoon 8,50 euro per 1000mb:roll:

 • Profielfoto
  Rensvw

  Kent iemand een provider die wereldwijde bundels aanbiedt? Vanaf volgend jaar ga ik veel reizen door verschillende landen, waardoor telkens een kaartje kopen niet echt praktisch is. De enige die in de buurt komt is KPN met de wereldwijde bundel, alleen die mag ook max 90 dagen per jaar.

 • Profielfoto
  aaa

  @Rensvw Vodafone UK bied wereldwijde bundels aan voor 20/30 pound per maand. Let wel op dat je maar een paar GB internationaal kunt gebruiken een ander deel europees en de rest van de 20GB binnen UK.

 • Profielfoto
  whaha

  @Rensvw:

  Er is een provider die hier specifiek op inspeelt, maar helaas ben ik zijn naam vergeten. Deze provider rekent overal dezelfde prijs en je hoeft nooit van sim te wisselen of weet ik wat meer.

 • Profielfoto
  remcovanravenswaaij

  “De limiet is gesteld om te voorkomen dat consumenten een simkaart in een land met lagere kosten kopen, om deze daarna in het thuisland te gebruiken. ” dat was toch de essentie van één Europa?