Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 september 2016
Leestijd: 1 minuut

Einde roamingkosten: Brussel wil tóch geen limieten

Europa bereidt zich voor op het afschaffen van de roamingkosten in juni 2017 en in Brussel wordt nagedacht over de exacte uitvoering. De EU-commissie wilde eerder een limiet van 90 dagen per jaar roamen, maar dat plan gaat toch niet door.

Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) heeft bekendgemaakt dat bij de afschaffing van roamingkosten geen limieten zullen gelden. Niet in het aantal dagen per jaar en niet in de hoeveelheid dataverkeer.

Hele bundel gebruiken

De limiet van 90 dagen per jaar uit eigen bundel roamen werd geopperd om te voorkomen dat consumenten een simkaart in een land met lagere kosten kopen, om deze daarna in het thuisland te gebruiken. Volgens Ansip zorgt dit ervoor dat Europeanen “nieuwe mobiele diensten niet ten volle kunnen gebruiken.” Daarom mogen providers geen limiet aan het aantal dagen roaming of dataverkeer stellen. Je kunt straks dus je hele bundel zo lang en vaak je tijdens het reizen wil gebruiken.

Providers kunnen misbruik op een aantal andere manieren meten. De Eurocommissaris noemt weinig binnenlands dataverkeer ten opzichte van het roamingverkeer, lange inactiviteit van een SIM-kaart die vooral bij roaming wordt gebruikt en de aanschaf van verschillende SIM-kaarten door dezelfde klant bij roaming als voorbeelden.

Beoogde startdatum: 15 juni 2017

Met het huidige voorstel is het mogelijk om de roamingkosten vanaf 15 juni 2017 af te schaffen. Brussel voert dan de zogenaamde “roam like at home” regeling in waarbij je je eigen bundel binnen Europa kunt gebruiken. Providers kunnen in zeer uitzonderlijke gevallen uitsluiting aanvragen, maar alleen wanneer prijsstijgingen of andere negatieve effecten voor hun binnenlandse klanten dreigen. In dat geval mag maximaal €0,04/min per oproep, €0,01/sms en €0,0085/MB worden gerekend.

Het college van Commissarissen neemt het definitieve voorstel uiterlijk op 15 december 2016 aan, op basis van de lidstaten en alle betrokken partijen. Op 15 juni 2017 moet Europa vrij van roamingkosten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Einde roamingkosten: Brussel wil tóch geen limieten
Sluiten