Einde roamingkosten: Brussel wil tóch geen limieten

Door: Raymon Mens - 19 reacties

Europa bereidt zich voor op het afschaffen van de roamingkosten in juni 2017 en in Brussel wordt nagedacht over de exacte uitvoering. De EU-commissie wilde eerder een limiet van 90 dagen per jaar roamen, maar dat plan gaat toch niet door.

Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) heeft bekendgemaakt dat bij de afschaffing van roamingkosten geen limieten zullen gelden. Niet in het aantal dagen per jaar en niet in de hoeveelheid dataverkeer.

Hele bundel gebruiken

De limiet van 90 dagen per jaar uit eigen bundel roamen werd geopperd om te voorkomen dat consumenten een simkaart in een land met lagere kosten kopen, om deze daarna in het thuisland te gebruiken. Volgens Ansip zorgt dit ervoor dat Europeanen “nieuwe mobiele diensten niet ten volle kunnen gebruiken.” Daarom mogen providers geen limiet aan het aantal dagen roaming of dataverkeer stellen. Je kunt straks dus je hele bundel zo lang en vaak je tijdens het reizen wil gebruiken.

Providers kunnen misbruik op een aantal andere manieren meten. De Eurocommissaris noemt weinig binnenlands dataverkeer ten opzichte van het roamingverkeer, lange inactiviteit van een SIM-kaart die vooral bij roaming wordt gebruikt en de aanschaf van verschillende SIM-kaarten door dezelfde klant bij roaming als voorbeelden.

Beoogde startdatum: 15 juni 2017

Met het huidige voorstel is het mogelijk om de roamingkosten vanaf 15 juni 2017 af te schaffen. Brussel voert dan de zogenaamde “roam like at home” regeling in waarbij je je eigen bundel binnen Europa kunt gebruiken. Providers kunnen in zeer uitzonderlijke gevallen uitsluiting aanvragen, maar alleen wanneer prijsstijgingen of andere negatieve effecten voor hun binnenlandse klanten dreigen. In dat geval mag maximaal €0,04/min per oproep, €0,01/sms en €0,0085/MB worden gerekend.

Het college van Commissarissen neemt het definitieve voorstel uiterlijk op 15 december 2016 aan, op basis van de lidstaten en alle betrokken partijen. Op 15 juni 2017 moet Europa vrij van roamingkosten zijn.
dataroaming-16x9

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind het geweldig! Het beste nieuws dat we kunnen verzinnen. Hoera voor onze Neelie Kroes. Ook al beschuldigen ze haar ervan dat ze toch nog ergens een bijbaantje had tijdens haar werk als Eurocommissaris, zij is deze strijd tegen de uitbuitende providers jaren geleden begonnen en tenslotte heeft ze toch gewonnen. Dit is eindelijk zoals het moet zijn. Het is toch absurd dat wij in zo’n minilandje als Nederland het zelfde kwijt zijn als in enorm grote landen. Goed daarom om hiermee de EU als één land te beschouwen. Ik hoop dat er geen kink in de kabel komt én dat de mensen zich realiseren dat zoiets als dit alleen mogelijk is door een goede Europese samenwerking.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Heel fijn ja. Zo onnozel dat je 3 kilometer de grens over gewoon terug stapt in de digitale middeleeuwen. Ik ben er blij mee!

 • Profielfoto
  ibla

  Behalve in de UK na die “geweldige” Brexit. Daar zal m’n provider me waarschijnlijk zwaarder gaan belasten dan nu…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Mijn voorspelling over de Brexit: uitstellen, uitstellen en uiteindelijk komen de Britse politici met een fraaie studie waaruit blijkt dat ze het niet moeten doen en gaat het hele zaakje niet door. Ook daar was het referendum alleen raadgevend, maar omdat het enorm hoog is opgespeeld kunnen ze het niet doodzwijgen, wel ‘temporiseren’ en uiteindelijk niet door laten gaan.

 • Profielfoto
  VxP

  Eerst zien of het definitief wordt want het peleton lobbiesten zal nu op volle sterkte gaan voor behoud van limieten.
  Maar ik hou hoop.

 • Profielfoto
  gipsman

  Neelie Kroes zocht uitweg om goedkoop naar de Bahama’s te bellen en UK rules the waves, ?

 • Profielfoto
  Melle

  Hopelijk wordt dit vooral geen verhaal van uitstel na uitstel na uitstel…

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Goed nieuws ook voor mensen in de grensregio. Als je in NL woont en in DLD werkt (dat komt best veel voor) dan is dit de goede regeling.

 • Profielfoto
  computer space

  Gooi gewoon de hele boel open. Iedere inwoner mag iedere provider in de EU gebruiken, ongeacht de woonlocatie. Dan breekt maar even de pleuris uit en legt KPN het loodje tegen Estonia Mobile. Boeien.

  Met een Ests mobiel abbo, via een VPN als virtuele Est in Nederland roamen. Dat lijkt me wel wat.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben in hier in elk geval ook heel blij mee:-) Zal wel tijd gaan worden, die kosten zijn belachelijk. En het is al even belachelijk dat het nog eens bijna een jaar moet duren eer het in werking treed. Als wij als burger moeten betalen gaat dat allemaal veel sneller in werking;-)

 • Profielfoto
  bassbug

  Inderdaad!

  Ik was vorige week in Duitsland. 3x zo\n belachelijk tarief (€4,95 voor 100Mb data) moeten afnemen bij T-Mobile om even mail te kunnen checken, wat nieuws lezen en een paar Youtube strams. Na een klein half uur is het op…

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, ik ben er ook blij mee, eindelijk…

  Alleen, ik ben benieuwd naar de nieuwe, kleine lettertjes en voorwaarden, ze willen toch ergens hun toekomstige misgelopen inkomen vandaan halen?

 • Profielfoto
  tcb61

  yeahhhhh Neelie is ok ole ole !!!!!!!!!;-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gooi gewoon de hele boel open. Iedere inwoner mag iedere provider in de EU gebruiken, ongeacht de woonlocatie. Dan breekt maar even de pleuris uit en legt KPN het loodje tegen Estonia Mobile…

  .
  Ja, en dan wordt na twee jaar geen enkele mobiele mast meer actief gehouden, want daar is geen geld meer voor. Sta je dan met je abbo’tje uit Estonia in mobiel niemandsland.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Ik was vorige week in Duitsland. 3x zo’n belachelijk tarief (€4,95 voor 100Mb data) moeten afnemen bij T-Mobile…

  .
  Ik dacht er voor een dagje wel genoeg aan te hebben.:) Vragen een paar mensen om me heen of ik wat gegevens wil checken, ben je in een paar uur er doorheen. Gelukkig betaalde ik dan ‘maar’ 3,45 voor 100 MB.

 • Profielfoto
  smvanderlee

  Ik ben benieuwd of het alleen voor nieuwe abonnementen is, of dat de bestaande abonnementen worden aangepast..

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het heeft niets met je abonnement te maken. Welk abonnement dan ook: als je data hebt, heb je in de hele EU data.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Toch wel grappig om de reacties hier te lezen. De publieke discussie over de EU is over het algemeen bijzonder negatief (“Nexit” hoor ik meer dan eens voorbij komen), maar als er een richtlijn als deze wordt aangenomen, is het “onze Neelie Kroes” die het maar voor elkaar heeft gekregen. Ik vind dat toch een vreemde paradox.

  On topic: Ein-de-lijk! Nu kan de EU een echt continentale markt worden op het mobiele vlak. Daarbij zullen ongetwijfeld een aantal spelers het onderspit delven, ook in Nederland, maar mits we monopolisering kunnen voorkomen (en ook daar zit de EU wel aardig boven op), is dit een van de betere situaties voor de consument in een markt model.

  Persoonlijk heb ik dan weer weinig met de vrije markt, maar dat is een ander soort discussie:nerd:

 • Profielfoto
  ultem

  Nu de rest van de wereld nog….

  Ik ben voor mijn werk vaker in Amerika, ik heb gelukkig een speciaal abonnement, maar hier kost het 9.85 Euro per Mb….