Eerste iPhone 7-reviews: glansrijk goed

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Enkele grote Amerikaanse media hebben vandaag hun iPhone 7- en iPhone 7 Plus-reviews gepubliceerd met daarin antwoorden op vragen zoals: Is de gitzwarte afwerking echt zo krasgevoelig? Is de nieuwe home-knop fijn? Hoe goed zijn nieuwe camera’s?

De antwoorden staan verspreid over diverse reviews van onder andere The Verge, Re/Code en Ars Technica. Wij hebben ze allemaal gelezen, de belangrijkste bevindingen op een rij.

Design

Alleen een geoefend oog kan de iPhone 7 van zijn voorgangers onderscheiden. Maar de verschillen die aanwezig zijn, worden veelal positief uitgelegd. Zo zijn de antennebanden minder aanwezig en zijn ze op voornamelijk de zwarte en gitzwarte variant bijna onzichtbaar, aldus The Verge. Een ontdekking van Mashable: de volumeknoppen aan de zijkant hebben niet langer een uitsparing, voor een meer uniforme look.

De nieuwe kleuren, zwart (mat) en gitzwart (glossy) valleen het meest op. Vooral het gitzwarte trekt de aandacht. De achterkant is van aluminium, maar oogt meer als glas. “Dit lijkt een volledig glazen telefoon, zonder de breekbaarheid van glas,” schrijft Ars Technica.

iphone7-7plus-zwart-gitzwart-16x9
iPhone 7 in gitzwart, iPhone 7 Plus in zwart.

Over het gitzwarte model schrijft Jim Dalrymple op The Loop: “Tot mijn verbazing is de gitzwarte afwerking helemaal niet glad en heb je een fijne griep.” Iedereen is het erover eens dat deze afwerking zeer gevoelig is voor krassen. “Mijn review-exemplaar was vrijwel direct bekrast, waarschuwt Nilay Patel van The Verge. John Gruber bevestigt dit op Daring Fireball: “De achterkant toont meer slijtage na twee dagen gebruik dan mijn grijze iPhone 6s na een jaar.”

iphone7plus-kras
De gitzwarte iPhone 7 schreeuwt om een hoesje…

Home-knop

De home-knop van de iPhone 7 lijkt als twee druppels water op die van de iPhone 6 (s), maar bij een druk op de kop is alles anders. De knop is niet langer fysiek, maar touch met haptische feedback, die de fysieke sensatie simuleert.

De reviewers zijn verdeeld, maar de algemene indruk is dat implementatie niet zo succesvol is als het Force Touch-trackpad van de MacBook. “Op de iPhone 7 heb je het gevoel alsof je op de hele onderkant drukt en niet op de knop,” zegt The Verge. De redacteur van Engadget wende snel aan de nieuwe knop en noemt die van de iPhone 6s nu vreemd. Blogger John Gruber is veel weerbarstiger: “Deze nieuwe home-knop is het enige waar ik niet van hou in de iPhone 7,” schrijft hij.

iphone7-homeknop-16x9
De home-knop lijkt onveranderd, maar is dat niet.

Waterdicht

Een val in de WC-pot overleeft de iPhone 7 zonder probleem. Diverse media hebben de waterdichtheid getest en vonden geen verrassingen. Apple zegt dat het toestel voldoet aan de IP67-standaard, wat wil zeggen dat de telefoon stofdicht is en tot 1 meter gedurende 30 minuten onder water kan blijven.

De iPhone 7 van The Wall Street Journal was ongedeerd na een half uur zwemmen in een aquarium. Een onderdompeling van anderhalf uur was ook geen probleem. Let op! Laat de iPhone na een duik ten minste 5 uur drogen voordat je gaat laden, waarschuwt de krant.

iphone7-koffie
Hey, dat is zonde van de koffie!

Camera iPhone 7

Het speerpunt van de iPhone 7 is natuurlijk zijn camera. De 4,7-inch iPhone 7 heeft een 12 megapixel camera met een diafragma van ƒ/1.8 (tegen ƒ/2.2 van de iPhone 6s), optische stabilisatie (ontbreekt op de 6s), zes lenselementen (in plaats van vijf) en een True Tone flash met vier LED’s (tegen twee in de 6s). Daarnaast legt de iPhone 7 beelden met een breder scala aan kleuren vast, om precies te zijn het P3-profiel, zoals het laatste scherm van de Retina iMac en de iPhone 7 kunnen weergeven.

Het verschil tussen de iPhone 6s en iPhone 7 is voornamelijk bij weinig licht goed zichtbaar, meldt The Verge. In een omgeving met veel licht, is het “een kleine stap, maar geen grote sprong.” Buzzfeed ziet niet echt verschil tussen de foto’s van 7 en 6s, maar merkt de meer natuurgetrouwe kleuren wel op.

Fotografie met weinig licht (klik/tap voor groter).
Fotografie met weinig licht (klik/tap voor groter).

Engadget geeft de voorkeur aan foto’s genomen met de iPhone 7 boven die van de Galaxy S7 Edge. “De Samsung legt een breder gezichtsveld vast en groene landschappen komen soms beter uit, maar de kleuren van de iPhone zijn over het algemeen prettiger,” schrijft de site.

Dual Camera iPhone 7 Plus

De dubbele camera van de iPhone 7 Plus is misschien wel de grootste upgrade. Deze bestaat uit twee lenzen die naast elkaar gepositioneerd zijn. Er is een ‘gewone’ 28mm groothoeklens (diafragma ƒ/1.8) met daarnaast een “telelens” van 56 mm (ƒ/2.8).

Iedereen is het eens over één ding: dankzij de tweede camera, zien foto’s er met 2x optische zoom prima uit. Tussen 1x en 2x is de zoom nog steeds digitaal en is de kwaliteit dan ook niet zo goed.

iphone7-7plus-galaxy-zooom
Klik/tap voor groter.

Waar het ingewikkeld wordt is dat volgens de meeste sites de dubbele camera iPhone 7 Plus alleen voor gezoomde beelden dient. De kleuren gaan wanneer de telelens het van de groothoek overneemt achteruit, aldus TechCrunch. Journalist Matthew Panzarino is blijkbaar goed op de hoogte en legt uit dat het gecompliceerder is. Wanneer je een foto met de iPhone 7 Plus neemt, worden de twee camera’s geactiveerd. Vervolgens worden de twee beelden samengevoegd voor het beste shot. Hoe dan ook, de iPhone 7 Plus heeft een van de beste smartphone-camera’s en optische zoom wordt zeer gewaardeerd.

ip7zoom2
Klik/tap voor groter.

Performance en accuduur

De reviews geven meer informatie over de quad core A10 Fusion-processor in de iPhone 7. De twee high performance cores zijn geklokt op 2,34 GHz, terwijl de twee low power cores draaien op 1,05 GHz, waardoor deze iPhone een energiebesparende modus geeft.

Volgens onderzoek van Ars Technica is de A10 Fusion “in theorie een quad-core CPU, maar in de praktijk is nog steeds een dual-core met twee grote cores.” Apps zien altijd slechts twee cores en het wisselen tussen cores wordt geheel door iOS afgehandeld. Geeft dat iets? Nee. De iPhone 7 is de best presterende iPhone ooit en maakt gehakt van andere high end smartphones. Alles is vloeiend en snel, maar dat was de iPhone 6s ook al.

iPhone-7-charts.004
iPhone 7 vs. Android-topmodellen.
iPhone-7-charts.002
iPhone 7 vs. oudere iPhones.
iPhone-7-charts.009
Prestaties grafische chip.

Accuduur

Apple beloofde twee uur extra accuduur in de iPhone 7 vergeleken met de iPhone 6s en een uur extra bij het Plus-model. Die belofte wordt volgens alle reviews waargemaakt. De reviewer van TechCrunch zegt aan het eind van de dag -vergeleken met de iPhone 6s- een beetje meer accu over te houden. Bij Daring Fireball zien we hetzelfde verhaal, volle tevredenheid met de vooruitgang op dit punt.

iPhone-7-charts.017
Maar de iPhonse SE is nog steeds acuu-koning. Getest door Ars Technica (klik/tap voor groter).

Tot slot

De critici zijn over het algemeen zeer positief. Design, accuduur, het gebruik van de Taptic Engine, de (dubbele) camera en waterbestendigheid worden erg gewaardeerd. Aan de negatieve kant, niet echt verrassend, wordt het verdwijnen van de minijack genoemd, daarnaast is de kwetsbaarheid van het gitzwarte model een duidelijk minpunt.

“Als je een nieuwe smartphone wil, koop dan zonder aarzeling de iPhone 7”, schrijft The Verge. Ook volgens Mashable is de iPhone 7 het upgraden waard. Veteraan Walt Mossberg is wat minder enthousiast. Hij is van mening dat de vernieuwingen goed, maar niet spectaculair zijn: “Sommige mensen zullen misschien willen wachten tot volgend jaar, voor het échte next big thing.”

iphone7-16x9
Klik/tap voor groter.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Ja, inderdaad wachten op the next big thing…..

 • Profielfoto
  Andor Bastiaenen

  Leuk artikel en zeer waardevol

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Discussie over taalfouten als gevolg van haastige publicatie in de reacties opgeruimd. Back on topic.

 • Profielfoto
  Zakske

  De gitzwarte iPhone 7 schreeuwt om een hoesje…

  Waarom zou je die versie dan in godsnaam kopen?:roll:

 • Profielfoto
  Livebox

  Zelf heb ik de zwarte versie geannuleerd en andere kleur besteld. Mede door de reviews mbt het krassen. Het is voor mij een werktelefoon. Dus een 7+ rosegold. Levertijd dan maar een week later;-)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Bizar dat Apple een product op de markt brengt dat zo krasgevoelig is én als Keynote topper presenteert. Misschien trek ik te snel conclusies maar dit model, hoe mooi ook, had nooit door de test heen mogen komen, laat staan maximum exposure krijgen. Ik begrijp overigens iedereen die hem besteld heeft, mijn emotie ging ook vol naar de Jet Black. Ik hoop voor iedereen en voor Apple, dat het allemaal meevalt.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Mijn geld gaat dit jaar naar de Watch geloof ik. Hoe zijn de reviews daarover?

 • Profielfoto
  Zakske

  Bizar dat Apple een product op de markt brengt dat zo krasgevoelig is én als Keynote topper presenteert.

  Misschien was het een “pet project” van Jony Ive. De gouden versie van de Apple Watch viel ook onder die noemer, en deze hebben ze na één generatie geruisloos afgevoerd. Het ziet er prachtig uit, maar deze coating werkt niet voor een telefoon.

 • Profielfoto
  tomc

  Pure nostalgie!
  Maar desondanks zou ik hem waarschijnlijk nog steeds kopen als ik ergens 800 euro teveel had.
  Van mij mochten ze er ook wel een glanzende stalen versie bij stoppen dat heb ik bij de iPod altijd erg mooi gevonden.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dus we zijn verbaasd anno 2016 dat een apparaat onder water kan, en we kunnen nog steeds niet anno 2016 een iphone dag zonder krassen gebruiken.

  Innovatie ten top:)

 • Profielfoto
  Jesper

  Vind de lowlight foto van de Samsung Galaxy echt een stuk mooier en natuurlijker hoor…

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik deel de mening van Jesper.
  En ben ook erg benieuwd naar een vergelijking met de nieuwe Sony XZ (voor mij een serieuze kandidaat om mijn iP5S te vervangen).

 • Profielfoto
  maconly

  Vrijdag zelf uitproberen ik verwachte meer van de camera van de 7 plus.

 • Profielfoto
  Xenophon

  De iPhone 7; voor de liefhebbers van virale infecties:

  “Tot mijn verbazing is de gitzwarte afwerking helemaal niet glad en heb je een fijne griep.”

 • Profielfoto
  App69

  Discussie over taalfouten als gevolg van haastige publicatie in de reacties opgeruimd. Back on topic.

  “Tot mijn verbazing is de gitzwarte afwerking helemaal niet glad en heb je een fijne griep.”

  ???

 • Profielfoto
  ibla

  /uploads/community/6935295febe7437daddbfd15102266c5447cd38f_55996.png
  De gitzwarte iPhone 7 schreeuwt om een hoesje…

  Ben ik nou de enige die raar tegen deze foto aankijkt? Het is net alsof er een stalen rand omheen zit zoals bij de iPhone 3G en 3GS….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Beide nieuwe iPhones scoren heel duidelijk het beste in vergelijking tot de concurrenten. En natuurlijk ook ten opzichte van de vorige iPhones. Enorm als je de verschillen ziet. De opmerking dat de iPhone SE nog steeds ‘de accukoning’ is, klopt natuurlijk niet. Dat geldt alleen in vergelijking tot de andere ‘kleine’ iPhones, maar de iPhone 7 Plus doet langer met zijn batterij.

  Journalist Matthew Panzarino is helemaal niet goed op de hoogte en heeft in elk geval niet goed opgelet tijdens de Keynote en/of Apple’s informatie niet goed gelezen. En weet weinig of niets van camera’s. Natuurlijk worden de beide camera’s wel tegelijk geactiveerd, maar daarna kan je kiezen met welke lens je fotografeert en daarmee maak je dan de foto.
  Het is natuurlijk onbestaanbaar dat je met een groothoeklens en een telelens tegelijk een foto maakt en die dan combineert. Dat zou een hele rare en onscherpe foto geven :jazz: Er zijn wel andere telefoons die twee lenzen hebben en foto’s combineren, maar die moeten dan gelijke lenzen hebben.

  Van de heftige krassen op de Jet Black iPhone schrik ik wel flink. Natuurlijk heeft Apple gewaarschuwd, maar de meesten dachten dat het vooral fijne krasjes of hier en daar lichte dofheid zou zijn. Of zouden ze deze iPhone echt stevig over grof beton hebben geschraapt om deze krassen te krijgen en daarmee even lekker het nieuws te halen? Ik vraag me af of ik er goed aan gedaan heb een Jet Black iPhone 7 Plus te bestellen. Ik heb trouwens wel al een volledig transparant gelhoesje gehaald. Dat is me bij de iPhone 6 Plus ook prima bevallen.
  Valt nauwelijks op, je ziet het hele design van je iPhone erg goed, hebt toch bescherming en meer grip, zodat hij niet zo snel uit je handen valt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PS: de verschillen tussen de foto’s zijn niet goed zichtbaar en vergelijkbaar. Het wachten is daar op een meer professionele vergelijking.

 • Profielfoto
  MacMartino

  De verschillen niet goed zichtbaar?… De Samsung steekt er met kop en schouders bovenuit helaas :((

 • Profielfoto
  Gnomity

  De verschillen niet goed zichtbaar?… De Samsung steekt er met kop en schouders bovenuit helaas :((

  Ik wacht nog even op de eerste uitgebreide camera-reviews, maar zo op het eerste gezicht kan ik geen reden bedenken om de Plus te kopen. Ik neig nu eerder tot een 7 Edge.