Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 september 2016
Leestijd: 5 minuten

Eerste indruk: 48 uur met de iPhone 7

De iPhone 7 is sinds vrijdag te koop en nadat we ‘m live hebben uitgepakt, is het tijd voor een eerste indruk. Werkt de niet-mechanische homeknop een beetje, hoe zijn de nieuwe speakers, de camera en is het verdwijnen van de minijack-aansluiting echt een punt?

Antwoord op deze vragen en meer in dit artikel. Binnenkort volgt uiteraard een uitgebreide review van de iPhone 7 (Plus) met alle details.

Black is back

Het ontwerp van de iPhone 7 is natuurlijk niet écht heel erg nieuw. Apple heeft een jaartje genomen om het ontwerp dat de iPhone 6 in 2014 introduceerde nog verder te perfectioneren. Dat uit zich in minder aanwezige antennebanden op de achterkant en twee nieuwe kleuren: zwart en gitzwart.

Gitzwart is fantastisch om te zien en voelen, het lijkt glazig/plastic, maar de afwerking van de telefoon zorgt voor veel grip. Helaas is de realiteit dat de iPhone 7 amper leverbaar is in gitzwart, dus ging ik voor gewoon zwart. Ook dat maakt de iPhone een prachtig object om te zien. Het Apple-logo aan de achterkant valt nog net genoeg op en verder lijkt de iPhone naadloos. De antennebanden zitten alleen nog aan de boven- en onderkant en zijn ook zwart, waardoor ze amper opvallen.

Homeknop is anders, maar prima

Net als bij de MacBook met Force Touch-trackpad, heeft Apple in de iPhone 7 de homeknop voorzien van een Taptic Engine. De knop is dan ook niet langer mechanisch, maar bij het indrukken zorgt de Taptic Engine ervoor dat het lijkt alsof je drukt. Tot zover de theorie.

Bij de MacBook werkt dit fantastisch, maar bij de iPhone is de uitwerking minder realistisch. Het voelt niet alsof je op een knop drukt, maar meer alsof je op een deel van de onderkant drukt. Is dat erg? Nee, het went snel en voelt anders, maar niet slecht. Een nadeel is dat de feedback minder sterk is wanneer je de iPhone 7 op een tafel legt dan wanneer je deze in je hand hebt. Een voordeel is dat ontwikkelaars de Taptic Engine ook kunnen gebruiken voor feedback binnen hun apps. Apple gebruikt deze zelf ook om een een klein beetje feedback te geven bij het verwijderen een een e-mail of bijvoorbeeld bij het zetten van een timer. Anders, maar geen dealbreaker.
iPhone, iPhone 7

Stereo is onzin, betere speakers niet

Naast een speaker onderaan, gebruikt de iPhone 7 een verbeterde bovenste speaker -die je normaal tegen je oor houdt- om stereogeluid te maken. Stereogeluid in een 4,7-inch iPhone is onzin, want de speakers zitten veel te dicht bij elkaar om écht een stereobeeld te kunnen waarnemen. Een voordeel is wel dat het geluid harder kan en de lage tonen beter uitkomen, wie dramatische verbeteringen in het geluid verwacht (zoals in de iPad Pro met vier speakers) komt bedrogen uit.

Draadloze audio is een must

Het leek wel alsof het internet zich drukker heeft gemaakt om het verdwijnen van de minijack van de iPhone 7 dan om de exploderende Samsung Galaxy Note 7. Het is dan ook een opmerkelijke move van Apple, maar gelukkig krijg je er Lightning-EarPods en een verloopje van Lightning naar minijack bij. Maakt dat alles goed? Nee. Reken op ongemak. Misschien niet dagelijks, maar vroeg of laat.

Het eerste ongemak kwam voor tijdens lange treinreis waarbij ik persoonlijke hotspot via USB wilde gebruiken en een podcast wilde luisteren. De Lightning-poort was al bezet met de EarPods, dus via USB verbinden lukte niet. Lightning EarPods passen ook niet in een MacBook, dus de keuze was: de accu snel leeg laten gaan door personal hotspot, of geen podcast luisteren. Het werd snel en pijnlijk duidelijk: Als je een iPhone 7 koopt, investeer ook meteen in draadloze audio en bespaar je het mogelijke ongemak.

Waterproof, zorgeloos

Het is fascinerend hoe Apple op zijn site schrijft dat de iPhone 7 water- en stofdicht is volgens de bestendigheidsnorm IP67, maar er toch geen enkele garantie op biedt. IP67 houdt in dat de behuizing stofdicht is en het toestel maximaal 30 minuten tot maximaal 1 meter onder water kan.

Tijd voor een test. Zou de iPhone 7 echt nog werken nadat je ‘m in een bak met water gooit. Ja. Ongeschonden. De speaker kraakte alleen een beetje omdat er nog water voor zat, maar dat was met wat droogwrijven zo opgelost. Waterproof wil niet zeggen dat je onderwater foto’s kunt gaan maken, maar het gebruik is een stuk zorgelozer. iPhone 7 vuil? Even afspoelen onder de kraan. Die krakerige doucheradio? Neem je gewoon je iPhone 7 mee in de badkamer. Strand of zwembad? Hij kan tegen een spatje. Heerlijk zorgeloos.

Onderstaande video is van een Snapchat Story afkomstig, omdat één keer in het water wel genoeg was…

Camera

De camera van de iPhone 7 is net als die van de iPhone 6s en iPhone SE 12 megapixels. Het diafragma is nu ƒ/1.8 en zowel de iPhone 7 als iPhone 7 Plus hebben optische beeldstabilisatie. De flits bevat nu 4 LEDS en de lens bestaat uit zes elementen. Voor deze snelle eerste indruk hebben we uit de losse hand drie dezelfde foto’s gemaakt met een iphone SE (gelijk aan iPhone 6s), een iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De optische zoom van de iPhone 7 Plus is nog niet gebruikt en komt in een uitgebreide review aan bod. De prestaties van de iPhone 7 zijn vooral in omstandigheden met weinig licht beter.

Kleine details

Niet alles is binnen 48 uur te testen. Deze kleine details vielen ons nog op en zijn het vermelden waard:

  • De accuduur van de iPhone 7 is beter dan die van de iPhone 6s, maar niet veel beter dan die van de iPhone SE.
  • De meegeleverde EarPods klinken even goed als de oude EarPods.
  • De kabel van de Lightning-EarPods is dunner dan die van de EarPods met minijack en voelt kwetsbaarder aan. Dat geldt ook voor de Lightning-naar-minijack-adapter.
  • De taptic engine van onze iPhone 7 ging na één dag al kapot. Gewoon pech? Waarschijnlijk wel. Apple ruilde deze meteen om. Alle details in dit Twitter-draadje.


Een complete review met alle details volgt binnenkort. Zelf ook een iPhone 7 (Plus)? Laat je eerste ervaring achter in de reacties op dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Eerste indruk: 48 uur met de iPhone 7
Sluiten