Eerste indruk: 48 uur met de iPhone 7

Door: Raymon Mens - 24 reacties

De iPhone 7 is sinds vrijdag te koop en nadat we ‘m live hebben uitgepakt, is het tijd voor een eerste indruk. Werkt de niet-mechanische homeknop een beetje, hoe zijn de nieuwe speakers, de camera en is het verdwijnen van de minijack-aansluiting echt een punt?

Antwoord op deze vragen en meer in dit artikel. Binnenkort volgt uiteraard een uitgebreide review van de iPhone 7 (Plus) met alle details.

Black is back

Het ontwerp van de iPhone 7 is natuurlijk niet écht heel erg nieuw. Apple heeft een jaartje genomen om het ontwerp dat de iPhone 6 in 2014 introduceerde nog verder te perfectioneren. Dat uit zich in minder aanwezige antennebanden op de achterkant en twee nieuwe kleuren: zwart en gitzwart.

Gitzwart is fantastisch om te zien en voelen, het lijkt glazig/plastic, maar de afwerking van de telefoon zorgt voor veel grip. Helaas is de realiteit dat de iPhone 7 amper leverbaar is in gitzwart, dus ging ik voor gewoon zwart. Ook dat maakt de iPhone een prachtig object om te zien. Het Apple-logo aan de achterkant valt nog net genoeg op en verder lijkt de iPhone naadloos. De antennebanden zitten alleen nog aan de boven- en onderkant en zijn ook zwart, waardoor ze amper opvallen.
i7-buiten-achter

Homeknop is anders, maar prima

Net als bij de MacBook met Force Touch-trackpad, heeft Apple in de iPhone 7 de homeknop voorzien van een Taptic Engine. De knop is dan ook niet langer mechanisch, maar bij het indrukken zorgt de Taptic Engine ervoor dat het lijkt alsof je drukt. Tot zover de theorie.

Bij de MacBook werkt dit fantastisch, maar bij de iPhone is de uitwerking minder realistisch. Het voelt niet alsof je op een knop drukt, maar meer alsof je op een deel van de onderkant drukt. Is dat erg? Nee, het went snel en voelt anders, maar niet slecht. Een nadeel is dat de feedback minder sterk is wanneer je de iPhone 7 op een tafel legt dan wanneer je deze in je hand hebt. Een voordeel is dat ontwikkelaars de Taptic Engine ook kunnen gebruiken voor feedback binnen hun apps. Apple gebruikt deze zelf ook om een een klein beetje feedback te geven bij het verwijderen een een e-mail of bijvoorbeeld bij het zetten van een timer. Anders, maar geen dealbreaker.
iphone7-home-001

Stereo is onzin, betere speakers niet

Naast een speaker onderaan, gebruikt de iPhone 7 een verbeterde bovenste speaker -die je normaal tegen je oor houdt- om stereogeluid te maken. Stereogeluid in een 4,7-inch iPhone is onzin, want de speakers zitten veel te dicht bij elkaar om écht een stereobeeld te kunnen waarnemen. Een voordeel is wel dat het geluid harder kan en de lage tonen beter uitkomen, wie dramatische verbeteringen in het geluid verwacht (zoals in de iPad Pro met vier speakers) komt bedrogen uit.
iphone7-volume

Draadloze audio is een must

Het leek wel alsof het internet zich drukker heeft gemaakt om het verdwijnen van de minijack van de iPhone 7 dan om de exploderende Samsung Galaxy Note 7. Het is dan ook een opmerkelijke move van Apple, maar gelukkig krijg je er Lightning-EarPods en een verloopje van Lightning naar minijack bij. Maakt dat alles goed? Nee. Reken op ongemak. Misschien niet dagelijks, maar vroeg of laat.
iphone7-verloop-001
Het eerste ongemak kwam voor tijdens lange treinreis waarbij ik persoonlijke hotspot via USB wilde gebruiken en een podcast wilde luisteren. De Lightning-poort was al bezet met de EarPods, dus via USB verbinden lukte niet. Lightning EarPods passen ook niet in een MacBook, dus de keuze was: de accu snel leeg laten gaan door personal hotspot, of geen podcast luisteren. Het werd snel en pijnlijk duidelijk: Als je een iPhone 7 koopt, investeer ook meteen in draadloze audio en bespaar je het mogelijke ongemak.
lighting-macbook-16x9

Waterproof, zorgeloos

Het is fascinerend hoe Apple op zijn site schrijft dat de iPhone 7 water- en stofdicht is volgens de bestendigheidsnorm IP67, maar er toch geen enkele garantie op biedt. IP67 houdt in dat de behuizing stofdicht is en het toestel maximaal 30 minuten tot maximaal 1 meter onder water kan.

Tijd voor een test. Zou de iPhone 7 echt nog werken nadat je ‘m in een bak met water gooit. Ja. Ongeschonden. De speaker kraakte alleen een beetje omdat er nog water voor zat, maar dat was met wat droogwrijven zo opgelost. Waterproof wil niet zeggen dat je onderwater foto’s kunt gaan maken, maar het gebruik is een stuk zorgelozer. iPhone 7 vuil? Even afspoelen onder de kraan. Die krakerige doucheradio? Neem je gewoon je iPhone 7 mee in de badkamer. Strand of zwembad? Hij kan tegen een spatje. Heerlijk zorgeloos.

Onderstaande video is van een Snapchat Story afkomstig, omdat één keer in het water wel genoeg was…

Camera

De camera van de iPhone 7 is net als die van de iPhone 6s en iPhone SE 12 megapixels. Het diafragma is nu ƒ/1.8 en zowel de iPhone 7 als iPhone 7 Plus hebben optische beeldstabilisatie. De flits bevat nu 4 LEDS en de lens bestaat uit zes elementen. Voor deze snelle eerste indruk hebben we uit de losse hand drie dezelfde foto’s gemaakt met een iphone SE (gelijk aan iPhone 6s), een iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De optische zoom van de iPhone 7 Plus is nog niet gebruikt en komt in een uitgebreide review aan bod. De prestaties van de iPhone 7 zijn vooral in omstandigheden met weinig licht beter.Kleine details

Niet alles is binnen 48 uur te testen. Deze kleine details vielen ons nog op en zijn het vermelden waard:

 • De accuduur van de iPhone 7 is beter dan die van de iPhone 6s, maar niet veel beter dan die van de iPhone SE.
 • De meegeleverde EarPods klinken even goed als de oude EarPods.
 • De kabel van de Lightning-EarPods is dunner dan die van de EarPods met minijack en voelt kwetsbaarder aan. Dat geldt ook voor de Lightning-naar-minijack-adapter.
 • De taptic engine van onze iPhone 7 ging na één dag al kapot. Gewoon pech? Waarschijnlijk wel. Apple ruilde deze meteen om. Alle details in dit Twitter-draadje.


Een complete review met alle details volgt binnenkort. Zelf ook een iPhone 7 (Plus)? Laat je eerste ervaring achter in de reacties op dit artikel.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Maurice

  Eerst dat sissende geluid, en nu de eerste klant op dag één met een kapotte Taptic Engine…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik wil wel eens weten hoeveel verschil er zit tussen het aantal mb’s van de foto’s. Dus de iPhone 6, iPhone SE en iPhone 7.

 • Profielfoto
  Reschram

  IPhone 7, 128GB zilver, T-mobile: Het geluid vind ik wel degelijk enorm verbeterd, over de camera ben ik ronduit enthousiast: goede kwaliteit selfies nu en gewone foto’s bij slecht licht veel beter. Nu net zo goed als iPhone 6 met Microsoft Pix. Ik merk ook dat de beeldkwaliteit scherper en helderder is. Alleen de accuduur valt me tegen. Nu nog 14% en ook gisteren haalde ik het eind van de dag niet. Ter vergelijking: met vorige iPhone 6 haalde ik in het begin telkens twee dagen…
  Als Apple zo’n goede iPhone maakt, die uitnodigt tot meer gebruik, dan moet wat mij betreft echt die accuduur omhoog!
  P.S. Na typen van dit berichtje en Pinguin radio aan nu nog 12% ?

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Leuk artikel Raymon:)

 • Profielfoto
  html-junky

  @reschram: De accuduur ligt aan wat je ermee doet. De batterij zou langer mee moeten gaan, maar apps zijn in twee jaar tijd ook veeeel zwaarder geworden, die vragen nu meer energie. Twee jaar geleden speelden video’s nog niet automatisch af in facebook om maar een voorbeeld te noemen.

  Mensen denken dat alle apps en alle activiteiten een gelijke energie consumptie hebben, dat is gewoon niet zo

 • Profielfoto
  sciletto

  Wow, was de taptic engine kapot na 1 dag?:( dat is niet echt des apples, net als dat sissende geluid, maar goed, zo vinden ze aan de ene kant met elk model wel iets en het blijft natuurlijk ook techniek.

  Vallen de problemen met producten meer op omdat de impact van internet groter is of hoe zit dat:P

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik heb ook sinds vrijdag de iPhone 7 zwart (128GB). Voor mij is het gemis van de minijack totaal geen probleem. De homeknop vind ik plezierig. De accu gaat bij mij ook snel leeg afgelopen 2 dagen. Maar dat had ik bij al mijn iPhones in het begin. De eerste week doe je er veel meer mee. Omdat het nog nieuw is wil je er continu gebruik van maken. Na een langere periode kan je eigenlijk pas echt bepalen of de accu nu beter of slechter is geworden.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Werkt de afstandsbediening van je headset ook als je deze via het mini jack naar Lightning verkoopkabeltje aansluit?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Yosemite: Gelukkig wel.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  black is inderdaad weer back . De iPhone 5 was toen ook zwart , maar dat lukte niet zo goed (scuffgate)

 • Profielfoto
  Shmoo

  black is inderdaad weer back .

  .
  Zou zwartepiet dan over een paar maanden ook weer gewoon mogen?:roll:

 • Profielfoto
  Reschram

  @pippen2 Mee eens, ik moet nog aanzien hoe het komende weken gaat. Nog iets opvallends: opladen lijkt sneller te gaan. Bij wijze van uitzondering aan de iPad pro lader gehangen en binnen twee uur weer 100%…
  Minijack mis ik ook niet, Homeknop al gewend. Behalve als hij net aan lader ligt; dan voel je alleen het scherm want geen feedback.

 • Profielfoto
  appelman

  EarPods met een goedkoop aanvoelende kabel en verpakt in een kartonnetje. Geen mooi opbergdoosje meer. Ook de iPhone zelf is nu in de verpakking verborgen achter een kartonnen mapje met handleidingen. Het gevoel van luxe en de sensatie die ik kende bij het uitpakken van een nieuwe iPhone is niet meer. Verliest Apple het gevoel voor details?

 • Profielfoto
  cmug

  Willen jullie in de vervolg review met de camera aandacht besteden aan ruis bij low light situaties?
  En wat ik ook dus ver mis is testen van de iPhone-7 camera is opnames bij hoog contrast onderwerpen. Mijn oude iPhone vond ik matig met hoog contrast. Een landschapsfoto met schapenwolkjes bijv. al snel zijn de witte partijen in de wolken uitgevreten met een iPhone (of de rest te donker als je de wolken perfect wilt hebben)

 • Profielfoto
  Infinitatus

  Grappig hoe Apple altijd speelt met de kleuren en dan er eentje na een paar jaar weer ¨in de mode¨ brengt.

  Ik weet nog hoe mensen in het vorig decenium achter een zwarte macbook aangingen, terwijl vrijwel iedereen pas van zwarte en beige computers afstapten.

  En zo proberen ze het keer op keer. En het lukt zo ook nog. Ik geef het ze na. Slimme jongens.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik ben ook zeer tevreden en enthousiast over m’n matzwarte 7. Supersnel, speakers zijn beter, camera beter, homeknop is beter zo, water- en stofdicht is heerlijk, het scherm is nog beter en mooier. Minijack mis ik totaal niet. Ben na m’n 6S+ weer terug naar klein, gaat voorlopig ook goed.

  Ook IOS10 vind ik op heel veel fronten een aangename verbetering. Ik gebruik zelfs eindelijk Siri. Af en toe dan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ook IOS10 vind ik op heel veel fronten een aangename verbetering. Ik gebruik zelfs eindelijk Siri. Af en toe dan.

  .
  Jammer dat ze geen handen heeft he?;-)

 • Profielfoto
  essiw

  Of je koopt een splitter (van belkin dacht ik) en je hebt geen bluetooth koptelefoon nodig;)

 • Profielfoto
  no_poo

  Neem je gewoon je iPhone 7 mee in de badkamer.

  Dit is dus hoe mensen aan waterschade gaan komen! Gewoon water komt niet binnen, maar waterdamp met zijn kleine druppeltjes zou zo binnen kunnen dringen.

  Zie deze video: https://youtu.be/mAMyiyTYUxQ

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @essiw: Die splitter van Belkin is nog niet te koop.

 • Profielfoto
  Buzz

  @essiw: Ik zou echt niet aan splitters beginnen! Personal Hotspot werkt ook prima via BlueTooth / WiFi, en zoals we hebben gehoord komen er ook sterk verbeterde BlueTooth koptelefoons aan.

  Het gebruikt misschien allemaal wel wat meer batterij, maar als je je daar zorgen over maakt zou ik dan eerder proberen onderweg wat extra op te laden, desnoods met een battery pack, dan dat ik met meerdere draadjes zou blijven klooien.

  Het wordt wel tijd dat er in meer typen treinen stopcontacten komen, zoals in het buitenland allang het geval is.

 • Profielfoto
  essiw

  @buzz, waarom niet? Niet dat ik em nodig zou hebben, want ik laad niet op terwijl ik muziek luister e.d. Maar je geeft geen reden waarom het slecht zou zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Raymon zegt het prima in het artikel: “bespaar je het mogelijke ongemak”.

  Het idee achter deze telefoon is dat je juist met minder draadjes toe kan. Met zo’n splitter voeg je juist een element toe. Als er nou geen draadloos alternatief was, ok, maar dat alternatief is er wel. Zowel voor audio als voor Personal Hotspot. Als je aan splitters gaat beginnen dan kan je er van uitgaan dat je de komende jaren op zijn minst mild geërgerd blijft over dit aspect van je dure telefoon. Als je zo snel mogelijk draadloos gaat voorkom je die ergernis.

 • Profielfoto
  Spam

  Ik wil wel eens weten hoeveel verschil er zit tussen het aantal mb’s van de foto’s. Dus de iPhone 6, iPhone SE en iPhone 7.

  Waarom zou er verschil zitten? Alledrie hebben een 12MP camera. Okee, wellicht iets grotere foto’s met de frontcamera?