Duitsland fluit Facebook terug om datadelen WhatsApp

Door: Raymon Mens - 9 reacties

De afgelopen tijd was veelvuldig in het nieuws dat Facebook en WhatsApp data gaat uitwisselen. Een Duitse privacywaakhond komt nu in actie en verbiedt Facebook gegevens te verzamelen. Reeds opgeslagen data moet verwijderd worden.

Johannes Caspar, toezichthouder voor gegevensbescherming in Hamburg is van mening dat Facebook zijn boekje te buiten gaat, gebruikers misleidt en inbreuk maakt op de Duitse wetgeving inzake gegevensbescherming.

Toestemming vooraf nodig

In een aankondiging schrijft de privacywaakhond: “Deze ingreep beschermt de gegevens van ongeveer 35 miljoen WhatsApp-gebruikers in Duitsland. Het moet hun beslissing zijn of ze data willen uitwisselen met Facebook. Bovendien moet Facebook vooraf toestemming vragen en dat is niet gedaan.”

Volgens Caspar zijn Facebook en WhatsApp onafhankelijke bedrijven die de gegevens van hun gebruikers verwerken op basis van hun eigen gebruiksvoorwaarden en privacybeleid. Er is volgens de waakhond “geen effectieve toestemming van WhatsApp-gebruikers, noch een wettelijke basis voor de uitwisseling van gegevens.”

Rechter moet beslissen

De Duitse toezichthouder meent jurisdictie te hebben omdat Facebook een commerciële afdeling in Hamburg heeft. Het sociale netwerk laat in een reactie weten zich aan de Europese wet te houden en in overleg met de privacywaakhond te willen treden. Caspar beroept zich op een uitspraak van het Europese Hof waarin staat dat nationale wetgeving inzake gegevensbescherming van toepassing is als een bedrijf een lokale afdeling heeft.

Het is onwaarschijnlijk dat de twee er het onderling eens worden. Naar verwachting moet een rechter over de kwestie beslissen.
whatsapp-sfeer-001

Uitwisseling beperkt tot metadata

WhatsApp kondigde op 25 augustus per direct een verandering van zijn privacyvoorwaarden aan. De chat-app deelt sinds kort metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn bijvoorbeeld je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt.

Facebook zegt deze data te gebruiken voor het verbeteren van de dienstverlening en advertenties. Het is waarschijnlijk een opmaat naar de zakelijke WhatsApp-variant die al enige tijd in ontwikkeling is. Heb je bijvoorbeeld veel contact met de klantenservice van Essent? Dan kan Facebook advertenties van Nuon en Eneco tonen.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Helemaal klaar met dat WhatsApp.

 • Profielfoto
  Nummer 39

  @Neowip, ik ook, vorige maand regelrecht verwijderd, eveneens als de Facebook- en Messenger-app. De enige reden dat ik mijn Facebook-profiel nog niet verwijderd heb is vanwege de communicatiemogelijkheden.

 • Profielfoto
  tarun

  Je kan je account verwijderd hebben, maar je gegevens hebben ze allang geanalyseerd en herverbruikt. Ook anderen die jouw gegevens hebben maken het eenvoudig om je in een netwerk te plaatsen.

 • Profielfoto
  Blieper

  Ook anderen die jouw gegevens hebben maken het eenvoudig om je in een netwerk te plaatsen.

  Jaaah, dat was gisteren wel duidelijk in ‘Opgelicht’, en zo is het hier in Nederland, alles kan, maar oooo wee…:razz:

 • Profielfoto
  SvS

  En dat te bedenken dat politie en grote groepen buurtpreventie allemaal aan het WhatsAppen geslagen zijn… goed dat ik geen Facebook meer heb. Je mist totaal niets, wel leuke plaatjes van de buurvrouw, vriend en een verre neef in Verweggistan… maar wat je niet weet te missen, mis je niet en is dus ook niet relevant in je leven.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Facebook zegt deze data te gebruiken voor het verbeteren van de dienstverlening en advertenties. Verbeteren van advertenties zal het meest belangrijke voor Facebook zijn, waarom hier zit het verdienmodel achter, niet meer en niet minder. Gelukkig heb ik geen Facebook, zie er totaal het nut niet van in en, ik mis helemaal niets want ik weet niet wat ik mis, dus mis ik het niet. Nederland zou net als Duitsland een zelfde soort actie kunnen ondernemen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  FB is ook geen vrienden community website. Maar gewoon een ordinaire advertentie website. Ik ben al lang heel lang geleden al gestopt met FB. Afgelopen week heb ik WhatsApp verwijdert van mijn cellphone. Wat kan een wereld leuk zijn zonder FB en WhatsApp.
  Volgens mij heeft Google ook een nieuwe berichten dienst in het leven geroepen.
  Ik dacht Allo voor Android en iOS . Zal wel het zelfde verdien model hebben als FB.

 • Profielfoto
  maconly

  Sukkelberg irritant kereltje irritante programma’s.

 • Profielfoto
  JJmac

  Ik moet van Whatsapp nu inloggen bij iTunes ?