macOS Sierra: drie geweldige, maar minder bekende functies

Door: Lucas Raggers - 12 reacties

Vanaf nu komt de naam OS X alleen nog in geschiedenisboeken voor. Apple heeft macOS Sierra uitgebracht en naast grote nieuwe features zoals Siri, zijn er ook talloze kleine verbeteringen gedaan in de twaalfde versie van het besturingssysteem voor de Mac.

Dit zijn drie minder bekende functies in macOS Sierra die absoluut de moeite waard zijn:

Foto’s op de kaart

Met Photos kregen we in 2015 een snelle en frisse manier om foto’s te beheren. Maar veel functies moesten daarvoor het onderspit delven. Maar langzaam komen ze weer terug. Dankzij extensies kun je foto’s uitgebreid bewerken en ook foto’s zoeken op een kaart is weer mogelijk.

Photos gif
Hoe meer je inzoomt, hoe meer locaties getoond worden

‘Plaatsen’ zit op het niveau van albums en is niets meer dan een wereldkaart. Het toont al je foto’s netjes in thumbnails. Hoe meer je inzoomt, hoe gedetailleerder de foto’s geplaatst worden.

Optimaliseer Mac-opslag

Clouddiensten zijn natuurlijk leuk, maar ze nemen op je SSD-schijf ook kostbare ruimte in. Dit verandert in macOS Sierra. Het idee van iCloud Photo Library en iCloud Music Library komt naar je Mac. Raakt je harde schijf vol, dan worden bestanden die je nooit gebruikt opgeslagen in de cloud en weer van de plank gehaald als je ze wilt openen.

Laat macOS bestanden schuiven tussen je Mac en iCloud
Laat macOS bestanden schuiven tussen je Mac en iCloud

Daarnaast gaat macOS Sierra pro-actief vragen om overtollige bestanden weg te gooien. Denk aan installers, kopieën van bestanden, logbestanden, etc. Op deze manier raakt je Mac nooit vol zolang je iCloud opslag maar op pijl blijft. Eerder kondigde Dropbox een soortgelijke functie al aan voor haar zakelijke klanten.

Picture-in-picture

Het optimaliseren van opslag en Siri zijn niet de enige trucjes die macOS van kleine broer iOS overneemt. Ook picture-in-picture komt naar de Mac. Een filmpje in Vimeo bekijken en daarnaast browsen hoeft niet meer in 2 vensters, maar kan makkelijker dankzij picture-in-picture. Klik op het icoontje rechts onderin het filmpje en hij sprint naar een zelf te bepalen hoek van je scherm. Kleine functionaliteit, groot genot.

Filmpje kijken én browsen tegelijk
Filmpje kijken én browsen tegelijk

MacOS bevat natuurlijk meer kleine en grote functionaliteiten die hier niet worden genoemd. Op welke functionaliteit in macOS Sierra zat jij echt te wachten?

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Hidde Collee

  YouTube kan ook in picture in picture

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Heb je dan onbeperkt ruimte inde cloud? Of die max 5 gigabyte die je gratis van apple krijgt?

 • Profielfoto
  xaddict

  Nou. 3 te verwerpen punten dus. Opera ondersteunt al een tijdje picture in picture, er zijn al genoeg programma’s voor foto die die foto’s op een kaart tonen en voor die Mac opslag geldt niet alle clouddiensten plek in beslag nemen op je systeem. Bij Box bijvoorbeeld hoef je niet alles te syncen naar je systeem. Ik zie dan ook niet in hoe het syncen van gesyncte bestanden van bijvoorbeeld dropbox naar Apple’s cloud nou zin heeft. Gewoon syncen in dropbox uitzetten en je bestanden daar bewerken. Of bij Amazon storage kopen en dat via een programma als transmit rechtstreeks benaderen op je Mac.

  Siri, memories in photos, Apple pay op de Mac, auto Unlock, universal clipboard, iCloud drive desktop, automatisch systeem opschonen, tabs overal en de verbeterde iTunes lijken me stuk voor stuk betere verbeteringen dan de gimmicks die in dit artikel aangehaald worden

 • Profielfoto
  Ruwepit

  “Opera ondersteunt al een tijdje picture in picture” “er zijn al genoeg programma’s voor foto die die foto’s op een kaart tonen” “Gewoon syncen in dropbox”, “Of bij Amazon storage kopen”

  Fijn maar dat zijn stuk voor stuk allemaal externe programma’s die je separaat moet installeren op diverse devices. Gewoon lekker handig als het gewoon geïntegreerd is zonder allemaal aparte zaken te installeren.

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  In iPhoto en Apperture bestond het al langer om je foto’s op te zoeken op een kaart.

 • Profielfoto
  Dashter

  In iPhoto en Apperture bestond het al langer om je foto’s op te zoeken op een kaart.

  Dat staat dus ook gewoon in het artikel hé Sherlock…

 • Profielfoto
  koen

  Wat een gemopper weer zeg…

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik draai het nu sinds de dag na de Keynote. Ben vooral nog bugs aan het rapporteren. Geen ernstige, maar voldoende klein grut.

  Van de verbeteringen heb ik eindelijk alleen iets met Foto’s en iTunes. Automatisch opschonen ga ik in beta echt niet doen op mijn productiesysteem, maar kan best interessant zijn. Apple Pay is voorlopig niet van toepassing in Nederland, Siri is leuk voor als je eenzaam/alleen bent maar niet in kantooromgeving etc.

  Kortom: ik denk dat het nog even duurt voordat ik macOS zelf onmisbaar acht. Vooralsnog hebben alleen iTunes en Foto’s welkome verbeteringen.

 • Profielfoto
  Edwin

  “Opera ondersteunt al een tijdje picture in picture” “er zijn al genoeg programma’s voor foto die die foto’s op een kaart tonen” “Gewoon syncen in dropbox”, “Of bij Amazon storage kopen”

  Fijn maar dat zijn stuk voor stuk allemaal externe programma’s die je separaat moet installeren op diverse devices. Gewoon lekker handig als het gewoon geïntegreerd is zonder allemaal aparte zaken te installeren.

  Precies, gros van de gebruikers koopt een Mac en gebruikt wat erop staat.

 • Profielfoto
  Melle

  foto’s terug kunnen weergeven op een kaart

  ik heb dat zo gemist !!!!

  alleen daarom zou ik upgraden.

  Maar ik zit nog lekker op Yosemite of hoe noemt het, ik ging nu rustig naar El Capitan eens gaan – want ik kan vermoeden dat El Capitan al zijn kinderziektes wel kwijt is intussen zeker?

 • Profielfoto
  Dydefox

  Op pijl blijft……..manmanman

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  Dydefox 1 uur geleden
  Op pijl blijft……..manmanman

  Ook ex-docenten Nederlands laten wel eens een steekje vallen, blijkbaar.