Lucas Raggers
Lucas Raggers Nieuws 20 september 2016
Leestijd: 2 minuten

macOS Sierra: drie geweldige, maar minder bekende functies

Vanaf nu komt de naam OS X alleen nog in geschiedenisboeken voor. Apple heeft macOS Sierra uitgebracht en naast grote nieuwe features zoals Siri, zijn er ook talloze kleine verbeteringen gedaan in de twaalfde versie van het besturingssysteem voor de Mac.

Dit zijn drie minder bekende functies in macOS Sierra die absoluut de moeite waard zijn:

Foto’s op de kaart

Met Photos kregen we in 2015 een snelle en frisse manier om foto’s te beheren. Maar veel functies moesten daarvoor het onderspit delven. Maar langzaam komen ze weer terug. Dankzij extensies kun je foto’s uitgebreid bewerken en ook foto’s zoeken op een kaart is weer mogelijk.

Hoe meer je inzoomt, hoe meer locaties getoond worden

‘Plaatsen’ zit op het niveau van albums en is niets meer dan een wereldkaart. Het toont al je foto’s netjes in thumbnails. Hoe meer je inzoomt, hoe gedetailleerder de foto’s geplaatst worden.

Optimaliseer Mac-opslag

Clouddiensten zijn natuurlijk leuk, maar ze nemen op je SSD-schijf ook kostbare ruimte in. Dit verandert in macOS Sierra. Het idee van iCloud Photo Library en iCloud Music Library komt naar je Mac. Raakt je harde schijf vol, dan worden bestanden die je nooit gebruikt opgeslagen in de cloud en weer van de plank gehaald als je ze wilt openen.

Laat macOS bestanden schuiven tussen je Mac en iCloud

Daarnaast gaat macOS Sierra pro-actief vragen om overtollige bestanden weg te gooien. Denk aan installers, kopieën van bestanden, logbestanden, etc. Op deze manier raakt je Mac nooit vol zolang je iCloud opslag maar op pijl blijft. Eerder kondigde Dropbox een soortgelijke functie al aan voor haar zakelijke klanten.

Picture-in-picture

Het optimaliseren van opslag en Siri zijn niet de enige trucjes die macOS van kleine broer iOS overneemt. Ook picture-in-picture komt naar de Mac. Een filmpje in Vimeo bekijken en daarnaast browsen hoeft niet meer in 2 vensters, maar kan makkelijker dankzij picture-in-picture. Klik op het icoontje rechts onderin het filmpje en hij sprint naar een zelf te bepalen hoek van je scherm. Kleine functionaliteit, groot genot.

Filmpje kijken én browsen tegelijk

MacOS bevat natuurlijk meer kleine en grote functionaliteiten die hier niet worden genoemd. Op welke functionaliteit in macOS Sierra zat jij echt te wachten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
macOS Sierra: drie geweldige, maar minder bekende functies
Sluiten