BlackBerry stopt productie smartphones

Apple rmens 28 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Het BlackBerry-tijdperk is ondanks verwoede pogingen door te gaan voorbij. De ooit succesvolle Canadese fabrikant stopt met de ontwikkeling en productie van smartphones en gaat zich op het ontwikkelen van veilige Android-software richten.

Er blijven smartphones met de naam BlackBerry te koop, maar dit zijn Alcatel-toestellen met BlackBerry-logo en -software. BlackBerry CEO John Chen maakte dit tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekend.

Ook ontwikkeling BlackBerry OS 10 stopt

Naast de productie van smartphones wordt ook de ontwikkeling van BB10, het besturing­systeem dat de fabrikant in 2013 lanceerde, gestopt. Het OS kreeg de laatste tijd weinig updates en bovendien draait de laatste BlackBerry-smartphone, de Priv, op Android. De enige smartphone die nog op BB10 werkte, de BlackBerry Classic, wordt sinds kort niet meer geproduceerd.

De interface van BB 10 – Klik/tap voor groter.

Software is het nieuwe BlackBerry

Stoppen met het maken van hardware moet de kosten terugdringen en met de focus op software wil BlackBerry weer winstgevend worden. De Canadese fabrikant richt zich vooral op eigen aanpassingen op Android waardoor het -naar eigen zeggen- een erg veilig OS wordt. BlackBerry heeft onder andere de Hub+ die bestaat uit een eigen Launcher, password manager, notities-app en agenda-app die de zware beveiliging waar het bedrijf bekend om staat gebruiken.

De BlackBerry Bold 9700 (2009) – Klik/tap voor groter.

Ping, daar is de iPhone

BlackBerry groeide tussen 2008 en 2010 het hardst met de BlackBerry Bold en Curve. Deze smartphones waren erg populair door de meegeleverde messenger, beter bekend als Ping. Deze werd veelvuldig gebruikt als gratis alternatief voor SMS, destijds was WhatsApp nog niet zo groot. Samen met Nokia stond BlackBerry op één als meestverkochte smartphone.

Dit veranderde door de iPhone, waar de Canadese fabrikant geen goed antwoord op had. BlackBerry kwam op verzoek van telecomprovider Verizon met de BlackBerry Storm, de eerste BlackBerry met touchscreen. De telefoon werd verkocht als serieuze iPhone-concurrent (Apple werkte alleen met AT&R) maar werd door het haastige ontwikkelproces geplaagd door problemen en kon op geen enkel front tegen de iPhone op. Verizon besloot na een jaar met Motorola in zee te gaan en hielp met de ‘Droid’ Android in het zadel.

De omzet van BlackBerry bedroeg het afgelopen kwartaal 334 miljoen dollar. Tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar verdubbelde de omzet uit software naar 156 miljoen dollar. Onder de streep ziet het er niet best uit en blijft een een nettoverlies van 372 miljoen dollar over. Vorig jaar maakt het bedrijf nog 51 miljoen winst.

De BlackBerry Storm werd nooit de beloofde iPhone-killer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen