BlackBerry stopt productie smartphones

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Het BlackBerry-tijdperk is ondanks verwoede pogingen door te gaan voorbij. De ooit succesvolle Canadese fabrikant stopt met de ontwikkeling en productie van smartphones en gaat zich op het ontwikkelen van veilige Android-software richten.

Er blijven smartphones met de naam BlackBerry te koop, maar dit zijn Alcatel-toestellen met BlackBerry-logo en -software. BlackBerry CEO John Chen maakte dit tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekend.

Ook ontwikkeling BlackBerry OS 10 stopt

Naast de productie van smartphones wordt ook de ontwikkeling van BB10, het besturing­systeem dat de fabrikant in 2013 lanceerde, gestopt. Het OS kreeg de laatste tijd weinig updates en bovendien draait de laatste BlackBerry-smartphone, de Priv, op Android. De enige smartphone die nog op BB10 werkte, de BlackBerry Classic, wordt sinds kort niet meer geproduceerd.

bb10-001
De interface van BB 10 – Klik/tap voor groter.

Software is het nieuwe BlackBerry

Stoppen met het maken van hardware moet de kosten terugdringen en met de focus op software wil BlackBerry weer winstgevend worden. De Canadese fabrikant richt zich vooral op eigen aanpassingen op Android waardoor het -naar eigen zeggen- een erg veilig OS wordt. BlackBerry heeft onder andere de Hub+ die bestaat uit een eigen Launcher, password manager, notities-app en agenda-app die de zware beveiliging waar het bedrijf bekend om staat gebruiken.

bbbold
De BlackBerry Bold 9700 (2009) – Klik/tap voor groter.

Ping, daar is de iPhone

BlackBerry groeide tussen 2008 en 2010 het hardst met de BlackBerry Bold en Curve. Deze smartphones waren erg populair door de meegeleverde messenger, beter bekend als Ping. Deze werd veelvuldig gebruikt als gratis alternatief voor SMS, destijds was WhatsApp nog niet zo groot. Samen met Nokia stond BlackBerry op één als meestverkochte smartphone.

Dit veranderde door de iPhone, waar de Canadese fabrikant geen goed antwoord op had. BlackBerry kwam op verzoek van telecomprovider Verizon met de BlackBerry Storm, de eerste BlackBerry met touchscreen. De telefoon werd verkocht als serieuze iPhone-concurrent (Apple werkte alleen met AT&R) maar werd door het haastige ontwikkelproces geplaagd door problemen en kon op geen enkel front tegen de iPhone op. Verizon besloot na een jaar met Motorola in zee te gaan en hielp met de ‘Droid’ Android in het zadel.

De omzet van BlackBerry bedroeg het afgelopen kwartaal 334 miljoen dollar. Tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar verdubbelde de omzet uit software naar 156 miljoen dollar. Onder de streep ziet het er niet best uit en blijft een een nettoverlies van 372 miljoen dollar over. Vorig jaar maakt het bedrijf nog 51 miljoen winst.

bbstorm
De BlackBerry Storm werd nooit de beloofde iPhone-killer.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  16jeffrey

  Wie?

 • Profielfoto
  no_poo

  Best absurd hoe lang die productie door bleef gaan terwijl al lang duidelijk was dat het geen toekomst had. Zelf voor bedrijven als Sony, HTC en LG is het tegenwoordig lastig in de smartphone business, terwijl zij gewoon Android toestellen maken met de laatste specs en trends.

 • Profielfoto
  Usain

  De enige smartphone die nog op BB 10 draaide, de BlackBerry Classic, wordt sinds kort niet meer geproduceerd.

  De Passport en de Leap draaien ook BB10.

  Jammer, vind Blackberry nog altijd wel een cool merk. Als ze nou gewoon chique android smartphones gingen maken is er echt nog wel markt voor ze, maar zal wel te duur zijn om zelf nog wat te ontwikkelen. Nu brengen ze alleen nog maar rebrande zooi van alcatel uit.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ik heb nog steeds een BlackBerry 9800 en die houd Ik, en @no_poo waarom niet door gaan met productie ? Ook al wordt het niks Ik vind het nog heel wat dat ze niet opgaven. Valt niks over te zeggen. En een complete domper was het ook niet want heel veel bedrijven hebben profijt gehad van BlackBerry telefoons.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  En over een paar jaar hebben we alleen nog Apple en Samsung. Lekker overzichtelijk!

 • Profielfoto
  diotav

  Het zat eraan te komen.

 • Profielfoto
  imathijs

  Erg jammer, was altijd fan van BB. De Bold 9700 was één van de beste telefoons die ik ooit heb gehad. Jammer dat ze niet meer verder kunnen.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik heb de Bold 9700 gehad en de Torch, allebei vond ik het sucks. Het systeem werkte niet lekker en aansluiten op WiFi vond ik echt een drama. Ping was hetgeen wat ze omhoog heeft geholpen en dit hadden ze voor WhatsApp moeten delen met andere mobiele systemen. Ik hoop trouwens ook echt dat mensen een overstap maken naar een andere messenger ipv WhatsApp maar dat ter zijde.

  Ik heb een hele hoop telefoons gehad in me leven maar wat zaten daar slechte bij en dat waren op dat moment ”DE” telefoons. De beste telefoons zijn in mijn ervaring de Nokia 32 en 3310 en de iPhone. Door de blackberry’s heb ik tijdens de iPhone 4 even een switch gemaakt ”want de iPhone 4S kocht ik bijna op het einde” maar in die 2 jaar heb ik de BB Bold 9700, de Torch en de Nokia Lumia geprobeerd maar die heb ik allemaal snel weer verkocht. Ik blijf toch echt bij de iPhone. De andere systemen hebben het allemaal net niet, net niet wat de iPhone met iOS heeft. Ik weet nog wel het gevoel tijdens de 3G ….. ”he he, dit is wat een smartphone moet zijn”.

  Ik heb nog nooit Android in mijn abbo gehad maar heb het wel geprobeerd via andere maar daar ben ik echt na een uur al klaar mee. Ik snap niet dat Android zoveel bereik heeft kunnen krijgen, net zoals ik tijdens de BB periode had.

 • Profielfoto
  Dydefox

  @sciletto: Android zoveel bereik? Ligt aan de prijs van Apple.

 • Profielfoto
  Elvis

  Ook bekend als “CrackBerry”…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik heb de Bold 9700 gehad en de Torch, allebei vond ik het sucks. Het systeem werkte niet lekker en aansluiten op WiFi vond ik echt een drama. Ping was hetgeen wat ze omhoog heeft geholpen en dit hadden ze voor WhatsApp moeten delen met andere mobiele systemen. Ik hoop trouwens ook echt dat mensen een overstap maken naar een andere messenger ipv WhatsApp maar dat ter zijde.

  Ik heb een hele hoop telefoons gehad in me leven maar wat zaten daar slechte bij en dat waren op dat moment ”DE” telefoons. De beste telefoons zijn in mijn ervaring de Nokia 32 en 3310 en de iPhone. Door de blackberry’s heb ik tijdens de iPhone 4 even een switch gemaakt ”want de iPhone 4S kocht ik bijna op het einde” maar in die 2 jaar heb ik de BB Bold 9700, de Torch en de Nokia Lumia geprobeerd maar die heb ik allemaal snel weer verkocht. Ik blijf toch echt bij de iPhone. De andere systemen hebben het allemaal net niet, net niet wat de iPhone met iOS heeft. Ik weet nog wel het gevoel tijdens de 3G ….. ”he he, dit is wat een smartphone moet zijn”.

  Ik heb nog nooit Android in mijn abbo gehad maar heb het wel geprobeerd via andere maar daar ben ik echt na een uur al klaar mee. Ik snap niet dat Android zoveel bereik heeft kunnen krijgen, net zoals ik tijdens de BB periode had.

  De Nokia 32 & 3310, Zalige telefoons waren dat. Zeker op hun tijd zo ver vooruit, één van de eerste telefoons zonder uitstekende antenne. Voor mij toch:P

  Heb nadien nog zo een kleine Nokia 8310 gehad:-) Was heel erg mooi!