Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 september 2016

Bevestigd: Intel Inside de iPhone 7

Heb je een iPhone 7 (Plus)? Dan is de kans groot dat je het eerste iOS-apparaat met een Intel-chip bezit. Apple heeft een deel van de iPhone 7-lijn namelijk uitgerust met een 4G-modemchip van Intel. Dat blijkt uit een teardown van Chipworks.

Een deel van de iPhone 7-exemplaren bevat een Intel XMM7360 4G-chip, daarnaast maakt Apple ook gebruik van X12-chips van Qualcomm. Voorheen gebruikte Apple alleen modemchips van Qualcomm.

Belangrijke stap voor Intel

Hoewel een 4G-chip een klein begin is, zet Intel met zijn aanwezigheid in de iPhone een belangrijke stap richting een toekomst die uit meer dan desktopprocessors bestaat. Intel was in 2007 een van de partijen die een chip voor de eerste iPhone kon leveren, maar de onderhandelingen met Apple liepen spaak door onenigheid over de inkoopprijs. Paul Otellini, de oud-CEO van Intel, omschreef dit als “de grootste fout” die hij in zijn periode bij de chipfabrikant maakte. (Lees ook: Intel had iPhone-chip kunnen maken)

Sneller 4G+/LTE in iPhone 7

Naast de 4G-chip van Intel valt nog iets op aan de iPhone 7. Het toestel ondersteunt een downloadsnelheid van maximaal 450 Mbit/s. Ter vergelijking: de iPhone 6 haalde maximaal 150 Mbit/s en de iPhone 6s 300 Mbit/s. Apple bereikt dit omdat de nieuwe chips ondersteuning hebben voor LTE Advanced Cat. 9 met Carrier Aggregation. Nederlandse providers noemen dit veelal 4G+ en bieden een downloadsnelheid van maximaal 225 Mbit/s. In de praktijk heb je er weinig aan, maar de iPhone 7 is klaar voor de toekomst.

Schematische weergave van Carrier Aggregation
Reageer op artikel:
Bevestigd: Intel Inside de iPhone 7
Sluiten