Bevestigd: Intel Inside de iPhone 7

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Heb je een iPhone 7 (Plus)? Dan is de kans groot dat je het eerste iOS-apparaat met een Intel-chip bezit. Apple heeft een deel van de iPhone 7-lijn namelijk uitgerust met een 4G-modemchip van Intel. Dat blijkt uit een teardown van Chipworks.

Een deel van de iPhone 7-exemplaren bevat een Intel XMM7360 4G-chip, daarnaast maakt Apple ook gebruik van X12-chips van Qualcomm. Voorheen gebruikte Apple alleen modemchips van Qualcomm.

Belangrijke stap voor Intel

Hoewel een 4G-chip een klein begin is, zet Intel met zijn aanwezigheid in de iPhone een belangrijke stap richting een toekomst die uit meer dan desktopprocessors bestaat. Intel was in 2007 een van de partijen die een chip voor de eerste iPhone kon leveren, maar de onderhandelingen met Apple liepen spaak door onenigheid over de inkoopprijs. Paul Otellini, de oud-CEO van Intel, omschreef dit als “de grootste fout” die hij in zijn periode bij de chipfabrikant maakte. (Lees ook: Intel had iPhone-chip kunnen maken)
iphone7-teardown-16x9

Sneller 4G+/LTE in iPhone 7

Naast de 4G-chip van Intel valt nog iets op aan de iPhone 7. Het toestel ondersteunt een downloadsnelheid van maximaal 450 Mbit/s. Ter vergelijking: de iPhone 6 haalde maximaal 150 Mbit/s en de iPhone 6s 300 Mbit/s. Apple bereikt dit omdat de nieuwe chips ondersteuning hebben voor LTE Advanced Cat. 9 met Carrier Aggregation. Nederlandse providers noemen dit veelal 4G+ en bieden een downloadsnelheid van maximaal 225 Mbit/s. In de praktijk heb je er weinig aan, maar de iPhone 7 is klaar voor de toekomst.

Schematische weergave van Carrier Aggregation
Schematische weergave van Carrier Aggregation

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Vilscon

  Conspiracy theory! Intel mag de chips voor de iPhone leveren. In ruil daarvoor zijn wij de primary partner voor de mobiele kaby lake chips. Hierdoor zullen in oktober de MacBooks met kaby lake komen.

  / vanuit marketing zal dat waarschijnlijk niet, maar komen de nieuwe MacBooks van 2017 weer met een nieuwe generatie.. Maar de mens mag hopen:)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Yay Kaby Lake confirmed!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Yay Kaby Lake confirmed!

  He, wut?

  Dit was puur een random gedachte van mij. Geen feit. Mocht je ergens de bevestiging van Kaby Lake vinden dan zou ik wel ontzettend benieuwd zijn.

  En mijn conspiracy theory wat kracht bij zetten:)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hoezo heb je weinig aan een 4G chip met hoge downloadsnelheid? De mobiele netwerken worden steeds sneller, vooral dat van T-Mobile die zijn hele netwerk nieuw heeft aangelegd. Ook de WiFi wordt steeds sneller. Ik ben geen technicus, weet niet of dat ook via deze chip gaat. Misschien niet. Met mijn Ziggo WiFi meet ik met mijn iPhone 6 Plus een snelheid van 205Mbit/sec en dat is lekker snel. Zelfs meer dan de bekabelde maximum internetsnelheid van 200Mbit die Ziggo zelf aangeeft.
  De allernieuwste abonnementen van Ziggo, met Horizonbox, geven 300Mbit/sec.

 • Profielfoto
  Di May

  Kaby Lake ? …

  Is dat een poezensoort ?
  Of een meer in Timboektoe ?

 • Profielfoto
  SvS

  Kaby Lake ? …

  Is dat een poezensoort ?
  Of een meer in Timboektoe ?

  Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Kaby_Lake

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ahaaaa! Dat hoor je dus sissen!