Beta iOS 10.1 activeert scherptediepte-effect iPhone 7 Plus

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Apple heeft woensdagavond een eerste betaversie van iOS 10.1 uitgebracht. Een van de verbeteringen die de nieuwste beta voor ontwikkelaars bevat, is het scherptediepte-effect (bokeh) op de iPhone 7 Plus. Apple noemt dit de portrait-modus.

In deze modus gebruikt de iPhone 7 Plus beide camera’s om het hoofdonderwerp van de foto scherp te houden en de achtergrond te blurren. De eerste foto’s zijn veelbelovend:

Camera-app geeft instructies

Het scherptediepte-effect wordt in de camera aangegeven als portrait modus en is net als een video of panorama te activeren. De camera-app geeft instructies om het object of de persoon binnen 2,5 meter te plaatsen en het effect wordt vervolgens softwarematig gemaakt met behulp van de tweede camera van de iPhone 7 Plus. Door beelden van de twee camera’s te vergelijken kan de software de afstand tot objecten inschatten en de achtergrond blurren.

bokehhhhh001
Klik/tap voor groter.

De eerste kiekjes

Apple benadrukt dat het effect nog in testfase is, maar het werkt al verrassend goed. Hoewel tijdens de aankondiging van de iPhone 7 Plus werd gezegd dat het scherptediepte-effect voornamelijk voor het fotograferen van mensen is, werkt het bij objecten en dieren ook aardig. Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Matthew Panzarino van TechCrunch.

bokeh001
Klik/tap voor groter.
bokeh002
Klik/tap voor groter.
bokeh003
Klik/tap voor groter.
bokeh004
Klik/tap voor groter.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Dat ziet er echt goed uit! Als bokeh whore word ik daar wel enthousiast van xD. Jammer dat alleen voor de iPhone 7 Plus is :X

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Inderdaad jammer dat het alleen voor de Plus is, vind 5,5″ toch echt te groot om elke dag mee te nemen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Welke foto’s zijn wat?

  Ik neem aan dat foto’s links een gewoon blur effect zijn en rechts de Apple versie?

 • Profielfoto
  michiel112

  Het lijkt er eerder op dat rechts geen blur heeft en links de Apple versie.

 • Profielfoto
  Arnoud van Houwelingen

  Shmoo niet zo bijdehand doen:) Jij weet ook wel dat beide foto’s met de iPhone 7S zijn geschoten waarbij de foto links me de scherpte diepte effect zijn genomen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Fuck it.. Ik ga wel het originele artikel lezen, hier heb ik geen zin in.

 • Profielfoto
  Arnoud van Houwelingen

  het is nog in Beta .. ik hoop dat het Apple nog lukt om het te perfectioneren .. nu lijkt alles in de achtergrond evenveel blur te hebben bv. bij de 2 bomen terwijl de ene boom duidelijk dichterbij staat .. met een echte dslr heb je het effect waarbij de dichtsbijstaande boom minder blur heeft dan de boom erachter.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het effect is duidelijk softwarematig. De geplaatste voorbeeldfotos overtuigen me nog niet echt. Het is echt minder mooi dan met een (D)SRL camera, maar je moet het eigenlijk niet gaan vergelijken. Ik wil het eerst zelf gaan proberen áls m’n jet black 7 Plus Ă©indelijk een keer wordt bezorgd…!

 • Profielfoto
  SvS

  Het effect is duidelijk softwarematig. De geplaatste voorbeeldfotos overtuigen me nog niet echt. Het is echt minder mooi dan met een (D)SRL camera, maar je moet het eigenlijk niet gaan vergelijken. Ik wil het eerst zelf gaan proberen áls m’n jet black 7 Plus Ă©indelijk een keer wordt bezorgd…!

  Lens van de beste smartphones moet je niet vergelijken met DSRL camera’s, die neiging hebben de mensen soms wel. DSRL is nog steeds de koning onder camera’s. Maar ontwikkeling gaat sowieso de goede kant op.

  PS wanneer mag je de 7+ ontvangen, MacAanZee?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Er moet nog wel wat aan geschaafd worden lijkt me. Die aardbei verliest nu op de randen scherpte en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Dat de achtergrond volledig geblurred wordt snap ik wel, ik verwacht niet van een smartphone camera dat ie dat ook perfect verwerkt.

 • Profielfoto
  Jurr

  Zou graag willen dat je het effect er later (nadat je de foto hebt genomen) nog kunt toepassen.:smile:

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Zou graag willen dat je het effect er later (nadat je de foto hebt genomen) nog kunt toepassen.:smile:

  Dat kan. Alleen niet op de telefoon.

 • Profielfoto
  xaddict

  Het is een leuk effect voor luie mensen maar dit kan je natuurlijk ook al jaren met apps die aan rand-detectie doet waarbij je zelf kunt aangeven welke onderdelen geblurred moeten worden. Hadden ze dat beter in hun Photos app kunnen verwerken

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je het originele artikel leest dan zie je pas waar de fouten zitten. Poeh! Er is nog vet veel werk aan de winkel voor deze functie uit beta te laten komen en ik zie ze dit niet fixen voor het eind van dit jaar.

  Als ik deze resultaten zie dan weet ik wel dat de afbeeldingen die wij gezien hebben tijdens de keynote gewoon geshopt (bewerkt) waren en echt niet direct uit de iPhone 7 Plus camera kwamen want de kwaliteit op de foto’s on stage was 26 keer beter dan dit.

  Let op.

  vergroot

  Het groene is wat ze proberen te doen. Een extreem kleine blur maken op de achtergrond. Niet de volle gaussian? blur. Maar daar lijkt het wel heel vaak op, daar waar het fout gaat.
  Op de stam van de boom gaat het dus goed. Er zit een extreem kleine blur op de stam. Dat willen ze dus bewerkstelligen. Dan kijk je naar het gras en de bomen in de achtergrond en daar gaat het compleet fout. Dat is vee let veel blur en dat is iets wat wij al jaren doen met fotobewerkingen.

  Dit gaat nog een dingetje worden, later in het jaar!

 • Profielfoto
  Buzz

  Shmoo: Wel eens van het begrip scherptediepte gehoord? De hoeveelheid blur/bokeh die je in een SLR foto ziet is natuurlijk afhankelijk van de afstand tot het punt waarop je scherp stelt. De dubbele camera in de iPhone 7 meet die afstanden om dit effect na te maken. De boom op de voorgrond is veel dichter bij het onderwerp dan de bomen op de achtergrond. Terecht dus dat de achtergrond veel meer blur heeft. Met een SLR kan je door een grotere diafragma te kiezen, als je wilt, nog veel meer detail verliezen in de achtergrond, want de scherptediepte wordt dan nog kleiner. Dat is bij een SLR en een goede fotograaf dus een kwestie van smaak en keuze van de fotograaf. Bij de iPhone 7 heb je zo’n keuze (nog) niet (portrait mode kan alleen aan of uit), maar ik vind dit wel een geslaagde immitatie van een SLR foto met een lens met groot, maar niet extreem groot, diafragma.

  Het “driehoekje” achter de baby-arm is natuurlijk wel een voorbeeld van waar het mis gaat. De camera kan niet goed zien of dit voorgrond of achtergrond is. Overigens ziet dat stukje op de onbewerkte foto (rechts) er al ook erg raar uit, voor mijn oog, dus geen wonder dat het algoritme zich daar dan vergist. Het lijkt wel alsof daar een stukje struik in schaduw midden op de (overbelichte) straat staat, achter de baby.

  Maar met de bomen werkt het dus wel degelijk goed, in ieder geval veel beter dan je met simpele rand-detectie kan bereiken. Je ziet dat de diepte-informatie op een goede manier is gebruikt.

  Bovenstaande foto’s zijn ook bewust uitgekozen om de mogelijkheden en beperkingen van het algoritme te laten zien. Ik denk dat als je als fotograaf die beperkingen een klein beetje leert kennen, je heel geslaagde foto’s kan gaan maken, die je met geen enkele anders smartphone+software kan maken. En mocht het misgaan met het effect heb je altijd ook de “onbewerkte” foto nog.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @SvS: ik heb m’n nieuwe iPhone 7 Plus gitzwart bij T-Mobile besteld in het eerste uur op vrijdag 9 september, maar het is nog onbekend wanneer die komt. Er staat voor vroege bestellers nu een wachttijd van 2-3 weken. Waarschijnlijk is het bij andere providers het zelfde. T-Mobile klantenservice zakelijk zei vanmiddag tegen mij dat ze nog geen enkele iPhone geleverd hebben gekregen van Apple. Ze hebben geen idee wanneer er geleverd wordt. Slechte zaak hoor, als Apple zo traag levert.