AirPods: typisch Apple, niet voor iedereen

Door: Raymon Mens - 42 reacties

Een van de grootste verrassingen van het iPhone 7-event waren de Apple AirPods. Nieuwe, draadloze EarPods op de Apple-manier. Dat wil zeggen: met een boel slimme extra’s moeten je overtuigen om de kabel door te knippen.

Bluetooth wordt al jaren voor audio gebruikt, maar kent de nodige problemen. Verbindingen die verbroken worden, apparaten die niet gevonden kunnen worden, vertraging en meer. ‘It just works’ gaat nog lang niet op.

Only Apple

“Tot nu toe heeft niemand de kans gegrepen om draadloze audio tussen je smartphone en hoofdtelefoon eens flink te herzien en de plooien glad te strijken,” betoogde Apple-topman Phil Schiller op het podium.

Door zijn strakke ecosysteem is Apple een van de bedrijven die draadloze audio ook echt kan fiksen. Het bedrijf heeft zijn eigen W1-chip gemaakt die Bluetooth van een geheim sausje voorziet en volgens Apple zorgt voor een stabiele verbinding die bovendien moeiteloos tussen apparaten kan switchen. Je hoeft de AirPods alleen bij het apparaat te houden om te pairen. Via iCloud worden alle instellingen ook naar je Apple Watch, iPad en Mac overgedragen. Dit werkt alleen op Apple-apparaten met iOS 10, macOS Sierra en watchOS 3.

Geen knoppen, slimme sensoren

Een audiosignaal over een Bluetooth-verbinding sturen is niet zo moeilijk. Apple heeft de AirPods dan ook slimmer proberen te maken en ze letterlijk volgepropt met sensoren. Knoppen zijn overbodig, want de AirPods weten door een infrarood-sensor wanneer ze in je oren zitten. Haal je een van de twee uit je oor? Dan stopt de muziek met spelen. Muziek bedienen -doorspoelen etc- moet via Siri, die je oproept door twee keer op de AirPods te tikken, Dat voelt een beetje als Samantha uit de film Her.

Een accelerometer detecteert samen met twee richtmicrofoons aan de onderkant wanneer je praat, zo kun je oproepen aannemen. De accu gaat gemiddeld vijf uur mee en de AirPods laden in een eigen case op.

airpods-speaker
Klik/tap voor groter.

Duur begin, met beperkingen

De AirPods zijn een Apple-product dat ongetwijfeld de wow-factor oproept, maar zijn met een prijskaartje van € 179 lang niet voor iedereen. Heb je een niet-Apple-apparaat en wil je één setje oordopjes overal gebruiken? Pech. Zijn je oren dungevormd waardoor EarPods niet altijd lekker blijven zitten? Pech. Ben je een chaotisch type dat wel eens dingen kwijtraakt? (Hoi, ik raak mijn Apple Watch nog wel eens kwijt…) Pech.

Dat die beperkingen nu gelden, wil overigens niet zeggen dat ze altijd blijven gelden. Dit is een eerste, dure versie die vooral door enthousiastelingen gekocht zal worden. Apple heeft daarmee de tijd om de technologie te perfectioneren en verder te itereren. En laat Apple nu net erg goed zijn in itereren en perfectioneren. De toekomst is draadloos en dat vereist nog veel werk, maar de AirPods zijn een veelbelovend begin.
AirPods_Floating
Apple AirPods zijn eind oktober verkrijgbaar voor € 179.

Reacties

42 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Ze doen me ergens aan denken…

 • Profielfoto
  Arthur345

  Wat is er mis met een hoofdtelefoon van 60 euro vraag ik me dan af. Blijft tenminste zitten, en zal niet uitvliegen, zoals deze jongens ongetwijfeld zullen doen. USP is dat je ze gemakkelijk kan verbinden tussen je Mac en iPhone. Ik zou zeggen: maak dat ook mogelijk voor third party apparaten. Alhoewel: wellicht mogelijk met een app.

  Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier 179 euro voor over heeft.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik denk dat genoeg mensen het er voor over hebben. Ga naar een site waar ze oortjes verkopen en je zal zien dat 179 euro helemaal niet zo belachelijk duur is. Wat dat betreft kan het nog veeel erger! Ben alleen bang dat je voornamelijk betaald voor de draadloze technologie en dat de geluidskwaliteit gelijk blijft aan die van de Apple Earpods..

 • Profielfoto
  Nummer 37

  @Arthur345;THX-1138, ik heb het er zeker voor over, als je inderdaad eens kijkt naar soort gelijke producten (op dit moment kan je niet zeggen dat er echt DRAADLOZE oortjes zijn die op alle vlakken goed scoren… Verbinden is vaak een hel, batterijduur is vaak wel om en bij die van de AirPods en vele hebben dan ook een charging case om ze mee te nemen. Diegene die dan makkelijl connecten en een goede batterijduur hebben hebben dan vaak weer een slechte geluidskwaliteit. Als de eerste reviews iets of wat positief zijn bestel ik ze direct!

 • Profielfoto
  Pietje Puk

  180 euro voor oor vibrators…. Nope!

 • Profielfoto
  Arthur345

  Ik denk dat genoeg mensen het er voor over hebben. Ga naar een site waar ze oortjes verkopen en je zal zien dat 179 euro helemaal niet zo belachelijk duur is. Wat dat betreft kan het nog veeel erger! Ben alleen bang dat je voornamelijk betaald voor de draadloze technologie en dat de geluidskwaliteit gelijk blijft aan die van de Apple Earpods..

  Ze zijn er ook goedkoper, met waarschijnlijk ook dezelfde kwaliteit als de airpods. Ik vind persoonlijk zoals ik al zei een hoofdtelefoon trouwens een beter product om diverse redenen.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Arthur345: bluetooth bestaat al vrij lang en heeft dus nog steeds gebreken. Als het met een app op te lossen was dan was dat al jaren geleden gebeurd. En dan waren bluetooth koptelefoons nu een stuk populairder geweest.

  Mooi dat Apple nu wat gedaan heeft om de nadelen van bluetooth op te lossen. Ik wacht met belangstelling de tests af. En als het goed werkt, wie weet zien we het straks overal terug. Weg met die draadjes. De oude gedrade Apple EarPods blijven bij mij overigens goed (en prettig) zitten, en dat kan ik van andere oortjes niet zeggen. Kwijtraken blijft natuurlijk altijd een gevaar, dat wel.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is weer echt zo iets waar je van denkt.. JA… Dit kan alleen Apple. Hoe arrogant dit mogelijk ook mag klinken maar het is gewoon de waarheid. Apple heeft in het verleden de uitspraak “Only at Apple we blablabla…” te vaak gebruikt in de verkeerde context en bij dingen die andere ook heel goed deden alleen niet op de Apple manier maar dit is weer zoiets waar iedereen A doet, de focus ligt op A en dan komt Apple met B en zodra ze hun product laten zien zal B de standaard worden voor altijd.

  Elk bedrijf dat met draadloze oortjes op de markt komt, komt met een op ander propje, bolletje, kistje, hoorapparaat-achtig device op de markt waarvan je denkt. Ja dat is draadloos idd. En daarmee wil ik niet zeggen dat die dingen meteen allemaal super lelijk zijn maar wat je hier boven ziet gebeuren is eigenlijk de standaard EarPods -minus het kabeltje = AirPods. Hoe eenvoudig dit mogelijk ook mag klinken is er niemand op de wereld die dit verwacht had. En daar zit de klasse in.

  Hoeveel renderings, hebben we wel niet zien opduiken van designers die met 3D software hun draadloze oortjes ontwierpen en die heel het internet over gingen alsof dat de Apple oortjes zouden worden want ze waren mooi genoeg. Dan komt Apple met dit resultaat en dan is meteen van gisteren op vandaag duidelijk dat die designer gewoon een ‘pannenkoeken-designer’ was want wie had dit design verwacht. Niemand heeft dit vooraf ontworpen op deze manier.

  Ik vind dat zo geweldig. Dit had je ook met de Apple Watch, of beter gezegd de iWatch waar iedereen het over had. Iedereen ontwierp een of ander super modern horloge en dan komt Apple met het echte design en dan blijkt het horloge wel digitaal te zijn maar toch een relatief normale uitstraling en feeling te hebben. Design is dus meer dan hoe het alleen maar oogt.

  Helaas ben ik niet zo’n audio junky die staat te springen om 200,- uit te geven aan oortjes zonder draadjes – dus ik wacht wel tot deze dingen richting de 99,- gaan.

 • Profielfoto
  Arthur345

  Oké dus nu wordt de prijs gerechtvaardigd door het te vergelijken met concurrentie, en diens kwaliteit ten opzichte van de AirPods. In dat geval betaal je dus 150 euro extra (even simpel ivm oordopjes van 30 euro) alleen om de kabel kwijt te zijn. Vind ik ook niet helemaal mals, plus een extra aparaat om op te laden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind wel dat mensen met een mooie donkere huidkleur extra korting moeten krijgen van Apple.
  Zij maken als het ware dit stukje Apple design net even iets mooier of completer. Het is eigenlijk lopende reclame voor Apple. Ik denk niet dat deze AirPods even mooi zullen stalen in de oren van een oerhollandse kaaskop.:grin:

 • Profielfoto
  bartvdv

  179€? Da’s spot goedkoop, kijk maar even hier: …

  Voor een paar draadloze oortjes. En je hebt bij Apple nog steeds je GSM nodig om muziek te kunnen luisteren ?

  De oortjes van Samsung doen het zonder en dat voor 230 euro.

 • Profielfoto
  Soulshaker
 • Profielfoto
  ozzie X

  Maar grote vraag is, wil je hiermee echt gaan rondlopen? Wat een bizarre witte stokjes uit je oor. Als ze transparant waren, zou ik zeggen vooruit, maar nu? Nee echt geen gezicht!

 • Profielfoto
  Zakske

  Volgens mensen die de AirPods gisteren even hebben kunnen testen klinken ze net zo goed / slecht als de standaard EarPods; die vind ik persoonlijk niet geweldig, plus ze doen pijn in mijn oren. Dat laatste zal wel aan mij liggen, maar €150 extra om een probleem op te lossen wat er niet was… nee, bedankt.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Wat voor veel mensen ook belangrijk zal zijn is de integratie met Siri en ook telefoneren. Apple heeft veel aandacht besteed aan de microfoons en ze schijnen erg goed te werken. Even afwachten of stembediening van de iPhone (en Apple Watch) met die dingen handig werkt. Geen gepruts met knopjes. In dat geval lijkt me €179 geen overdreven bedrag. Voor wie het geld heeft natuurlijk…

 • Profielfoto
  Facundo

  Die oortjes, zéker die van Apple, hebben me nooit goed gezeten. Als ik een keer slik zit links en rechts alweer verschillend en klinkt het onevenwichtig. Een goede over-ear koptelefoon zit me zoveel beter. En goede noise-cancelling is voor mij onmisbaar. Ik ben helemaal verliefd geworden op m’n Bose QuietComfort 35. Wèl nog veel duurder dan die Airpods, maar het ding komt bijna niet meer van m’n hoofd. En een verbluffende 20 uur batterijduur, die nog wordt waargemaakt ook. Ik zou het aankoopbedrag alleen al voor de noise-cancelling over hebben gehad, maar die geluidskwaliteit via bluetooth was eveneens een openbaring voor me. En ik had ze allemaal al eens geprobeerd: Sennheiser, AKG, Beats, Beyer Dynamics. Een absolute aanrader voor wie het geld er voor over heeft en niet met die oortjes overweg kunnen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Maar grote vraag is, wil je hiermee echt gaan rondlopen?

  Het is een Apple product dus ga er maar vanuit dat er hordes mensen ermee zullen rondlopen. Of heb je onder een steen geleefd afgelopen decennia?

  Oh ja, weleens van een Bluetooth oortje gehoord? Bestaat ook al 15 jaar of zo.:angel:

 • Profielfoto
  4GTL

  Verkopen zal het vast wel doen, maar aan mij is het niet besteed. Waarom?

  Als ik muziek wil luisteren zonder anderen te storen zet ik wel een goede hooftelefoon op, en die hoeft zelfs niet zo gek duur te zijn.

  Oortjes zijn voor mij goedkope dingen die gemakkelijk in mijn broekzak kunnen voor die zeldzame keer dat ik eens alleen in de trein zit, of ga fietsen. Die momenten in de trein zijn zeldzaam, en tijdens het mountainbiken geraak ik draadloos spul veel te snel kwijt.

  In de auto maakt men iphone automatisch verbinding met de radio, en kan ik zo mijn muziek beluisteren of telefoneren.

  Telefoneren met die oortjes? bedienen met Siri? Leuk, maar waarom zou ik mijn telefoon niet gewoon aan mijn oor kunnen houden?

 • Profielfoto
  Ian L

  “Tot nu toe heeft niemand de kans gegrepen om draadloze audio tussen je smartphone en hoofdtelefoon eens flink te herzien en de plooien glad te strijken,” betoogde Apple-topman Phil Schiller op het podium.

  Wat een rare opmerking is dit.

  Als je een fabrikant van Bluetooth koptelefoon maker bent en je ontwikkelt een beter verbinding maar werkt niet op de huidige telefoons. Hoe kun dat dan een succes maken? Je moet dan een aantal grote telefoon makers overtuigen dat de extra kosten waard is.

  Apple heeft deze probleem niet want zij bouwen het in hun telefoon en klaar.

  Tevens van de mensen die ik ken met Bluetooth koptelefoon hoor ik weinig over verbinding of koppeling problemen. Alleen dat de batterij maar 10 uur meegaan.

 • Profielfoto
  TheNick

  Nou, mij inderdaad veel te duur, de bedraade earpots vielen al eens uit, deze ben ik dus zo kwijt…

  Voor gewoon lekker de IEM van shure.. Zit nog goed geluid in ook;)

 • Profielfoto
  ego

  Weet er iemand hoe die case dan gaat opladen?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Lightning aansluiting. Zoals bij de Apple TV 4 ook het geval is. USB naar lightning voor het laden van de case/remote.

 • Profielfoto
  #eGM077

  Voor iedereen die negatieve reactoe heeft over de oortjes. Waarom kopen jullie geen earskinz. Is makkelijk over de airpods te bevestigen en gebruiken en die blijft gewoon in je oortjes vastzitten, tijdens joggen, voetballen en basketballen.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Hahaha! Enkele weken geleden reageerde ik dat ik alleen draadloos zou kopen als er ook draadloos opgeladen kan worden. Nou! Verkocht dus! En laat iedereen zijn mening maar hebben over design, beperking en techniek….uiteindelijk blijft er een groep over die Apple producten ziet voor wat ze waard zijn.
  En zonder gekheid: ik haalde vanmorgen mijn earpods uit de wasmachine, niet expres gedaan maar ja: nu moet ik die nieuwe wel halen he??

 • Profielfoto
  morwatz

  Itereren?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Dat voelt een beetje als Samantha uit de film Her.

  Ja inderdaad, al voelt Siri nog lang niet zo grappig, gevat, en sensueel.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  1. Ze zitten voor geen meter
  2. Ze vallen uit je oren
  3. Ze klinken niet echt top
  4. Ze moeten de hele tijd opgeladen worden
  5. Ze zijn absurd duur

 • Profielfoto
  proXify

  Werken deze ook op mijn iPhone 6?:)

 • Profielfoto
  Ruwepit

  1. Ze zitten voor geen meter
  2. Ze vallen uit je oren
  3. Ze klinken niet echt top
  4. Ze moeten de hele tijd opgeladen worden
  5. Ze zijn absurd duur

  Ik begrijp dat ze jou niet bevallen. Kan ik ze overnemen?
  Wacht….jij hebt natuurlijk hele speciale airpods? Die nog niet uit zijn?
  Lucky guy.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Je hoeft de airpods niet kopen. Het mag! Over 5 jaar weet niemand meer wat een minijack is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Werken deze ook op mijn iPhone 6?:)

  .
  Ze werken zelfs nog op een iPhone 5. iOS 10 is volgens mij de enige vereiste.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je hoeft de airpods niet kopen. Het mag! Over 5 jaar weet niemand meer wat een minijack is.

  .
  Precies.. Maar wel wie Sia was.:grin:

 • Profielfoto
  Jerry.w

  @Ruwepit volgens mij ga je er van uit dat als iemand nadelige punten van een product benoemt hij of zij over een beter product dient te beschikken. Als dat het geval is heb je dat mis. En het lijkt alsof je zwaar teleurgesteld bent met de reacties die mensen op de oortjes hebben, maar voor veel mensen is 180 euro voor een oortjes met precies dezelfde geluidskwaliteit als oortjes van 30 euro de extra functionaleit gewoon niet waard. Als je zo boos bent omdat je denkt niet met de oortjes te kunnen pronken als je ze heb dan hoef je niet bang te zijn, vrijwel iedereen die je kent zal ze gewoon herkennen zoals vrijwel elk apple product. En je zult vast veel bekijks trekken als je over straat loopt en hey siri loopt te roepen tegen je oortje:)

  On topic: leuk deze ‘vernieuwde earbuds’ maar eigenlijk zou ik dit product eerder als een refresh van apple bluetooth oortje zien. Als iemand een beetje audiofiel is zal hij deze oortjes in ieder geval niet kopen. Ik zie er eerder zakenlui mee lopen die constant aan de telefoon hangen en informatie uit bijvoorbeeld hun agenda enzo moeten opvragen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is wel een stukje uniek werk hoor.. Supermooi.

  https://youtu.be/PHQG_XfDrDE

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Voor muziek dus ongeschikt; daar zijn ze te slecht voor. Voor gesprekken en Siri wel geschikt. Ben ik effe blij met mijn Plantronics M55 van € 33 waarvan Apple hiermee bevestigt dat deze niet aan vervanging toe is. Die is twee keer zo klein, kraakhelder en met Siri-knop. Seek no further.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  @Tys Brenets: aha, jij weet dus al hoe ze klinken: “voor muziek dus ongeschikt”. Maar ik heb nog geen test gelezen. Wat betreft de M55 heb je absoluut gelijk: ongeschikt voor muziek. Een heel andere categorie apparaat.

  Ik las wel een (positieve) eerste indruk van de AirPods hier: http://www.macworld.com/article/3117706/headphones/airpods-hands-on-they-stayed-in-my-ears-and-sounded-awesome.html

 • Profielfoto
  icegodd
 • Profielfoto
  4GTL

  @Icegodd,

  Je vergeet de Mac pro nog, als je dezelfde mogelijkheden als zijn voorganger wil.

  Die batterijcover is anderzijds onzin, de huidige generatie iPhones heeft zowat de beste accuduur van alle high-end smartphones op de markt.

 • Profielfoto
  BomC

  Die prijs is nog wel te slikken, als het geluid inderdaad enigszins behoorlijk is. Een groter probleem is de interface:

  – een oortje eruit nemen: geluid stopt
  – twee oortjes eruit: geluid naar speakers van de iphone
  – tap op een van de oortjes: Siri vragen om iets te doen. Dat “iets” omvat alle andere handelingen.

  Nou heb ik zelf de charme van die voice-interfaces nooit zo gesnapt en maak ik er ook geen gebruik van. Maar ik verheug me er al helemaal op om in een volle treincoupé te zitten vol idioten die Siri aan het vragen zijn om het geluid harder of zachter te zetten of een track verder te gaan.

 • Profielfoto
  BelegenBelg

  Dure AirPods behoeven natuurlijk ook dure woorden die wij in deze context niet begrijpen.
  Neem nu itereren.

  Apple heeft daarmee de tijd om de technologie te perfectioneren en verder te itereren. En laat Apple nu net erg goed zijn in itereren en perfectioneren.

  Kijk, dat vinden we nu contextuele woordverklaring. Door de spontane iteratie van het woord itereren heeft iedereen door dat itereren herhaling betekent.
  Schitterend gevonden toch.
  En nu voor de simpele zielen onder ons:
  Apple heeft daarmee de tijd om de technologie te perfectioneren en verder te herhalen. En laat Apple nu net erg goed zijn in herhalen en perfectioneren.
  Er zijn dus van die momenten dar iteratie in irritatie ontaardt.
  Vooral als je merkt dat het woord dat omwille van de potentiële irritatie niet voor iteratie in aanmerking komt, hier als een tang op een varken slaat.

  Dirk
  senior procrastinator

 • Profielfoto
  Raddie

  Ik vind “itereren” wel een mooi woord eigenlijk. In de (toegepaste) wiskunde wordt het algemeen gebruikt om een herhaalde berekening aan te duiden, waarbij het beste (juiste?) antwoord steeds dichter wordt benaderd. Het is dus eigenlijk het stapsgewijs toewerken naar een betere uitkomst. In die zin is het in dit artikel dus een prima woordkeuze.

  Of iedereen het met de strekking eens is, is natuurlijk een andere vraag,