AirPods: typisch Apple, niet voor iedereen

Apple rmens 8 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Een van de grootste verrassingen van het iPhone 7-event waren de Apple AirPods. Nieuwe, draadloze EarPods op de Apple-manier. Dat wil zeggen: met een boel slimme extra’s moeten je overtuigen om de kabel door te knippen.

Bluetooth wordt al jaren voor audio gebruikt, maar kent de nodige problemen. Verbindingen die verbroken worden, apparaten die niet gevonden kunnen worden, vertraging en meer. ‘It just works’ gaat nog lang niet op.

Only Apple

“Tot nu toe heeft niemand de kans gegrepen om draadloze audio tussen je smartphone en hoofdtelefoon eens flink te herzien en de plooien glad te strijken,” betoogde Apple-topman Phil Schiller op het podium.

Door zijn strakke ecosysteem is Apple een van de bedrijven die draadloze audio ook echt kan fiksen. Het bedrijf heeft zijn eigen W1-chip gemaakt die Bluetooth van een geheim sausje voorziet en volgens Apple zorgt voor een stabiele verbinding die bovendien moeiteloos tussen apparaten kan switchen. Je hoeft de AirPods alleen bij het apparaat te houden om te pairen. Via iCloud worden alle instellingen ook naar je Apple Watch, iPad en Mac overgedragen. Dit werkt alleen op Apple-apparaten met iOS 10, macOS Sierra en watchOS 3.

Geen knoppen, slimme sensoren

Een audiosignaal over een Bluetooth-verbinding sturen is niet zo moeilijk. Apple heeft de AirPods dan ook slimmer proberen te maken en ze letterlijk volgepropt met sensoren. Knoppen zijn overbodig, want de AirPods weten door een infrarood-sensor wanneer ze in je oren zitten. Haal je een van de twee uit je oor? Dan stopt de muziek met spelen. Muziek bedienen -doorspoelen etc- moet via Siri, die je oproept door twee keer op de AirPods te tikken, Dat voelt een beetje als Samantha uit de film Her.

Een accelerometer detecteert samen met twee richtmicrofoons aan de onderkant wanneer je praat, zo kun je oproepen aannemen. De accu gaat gemiddeld vijf uur mee en de AirPods laden in een eigen case op.

Klik/tap voor groter.

Duur begin, met beperkingen

De AirPods zijn een Apple-product dat ongetwijfeld de wow-factor oproept, maar zijn met een prijskaartje van € 179 lang niet voor iedereen. Heb je een niet-Apple-apparaat en wil je één setje oordopjes overal gebruiken? Pech. Zijn je oren dungevormd waardoor EarPods niet altijd lekker blijven zitten? Pech. Ben je een chaotisch type dat wel eens dingen kwijtraakt? (Hoi, ik raak mijn Apple Watch nog wel eens kwijt…) Pech.

Dat die beperkingen nu gelden, wil overigens niet zeggen dat ze altijd blijven gelden. Dit is een eerste, dure versie die vooral door enthousiastelingen gekocht zal worden. Apple heeft daarmee de tijd om de technologie te perfectioneren en verder te itereren. En laat Apple nu net erg goed zijn in itereren en perfectioneren. De toekomst is draadloos en dat vereist nog veel werk, maar de AirPods zijn een veelbelovend begin.

Apple AirPods zijn eind oktober verkrijgbaar voor € 179.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen