Tim Cook vandaag 5 jaar CEO van Apple

34 reacties

Waar was jij toen Steve Jobs aftrad als CEO? Ik weet het ook niet meer. Maar vandaag precies 5 jaar geleden plaatste Apple een persbericht op haar website waarin het aftreden van Steve Jobs werd aangekondigd. Tim Cook nam het roer per direct over.

“The Board has complete confidence that Tim is the right person to be our next CEO,” schreef Art Levinson, lid van de board of directors. In de afgelopen 5 jaar lanceerde Apple onder Cooks supervisie onder andere 6 iPhones, de iPad mini, iPad pro, een nieuwe Apple TV, een nieuwe MacBook en natuurlijk de Apple Watch.

Als dank voor 5 jaar uitsloven, kan Tim Cook vandaag een bonus in de vorm van aandelen incasseren. Die aandelen zijn vandaag zo’n 100 miljoen dollar waard. Maar wees niet afgunstig, Tim Cook heeft gezegd dat hij zijn fortuin zal weggeven aan goede doelen.

Tim Cook werkte na zijn studie jarenlang bij IBM. Via een korte omweg van een paar maanden bij Compaq (bestaat het nog?) ging hij in op de uitnodiging van Steve Jobs om bij Apple te werken. The rest is history.

Laten we tot slot de klassieke vraag maar weer eens stellen: denk jij dat Apple het beter of slechter had gedaan onder Steve Jobs? Of zullen we daar nu na 5 jaar gewoon mee stoppen?

Reacties

34 reacties
 • Profielfoto
  macpeto76

  Beter… 100%

 • Profielfoto
  makoe

  Tja, dat blijft koffiedik kijken natuurlijk. Hij is er niet meer, punt.
  Maar als…..dan denk ik dat sommige zaken toch door de perfectionist Jobs anders gegaan waren. Bijvoorbeeld maps/kaarten was zeker niet gelanceerd zoals nu gedaan is. Ook een 480p webcam in een nieuwe MacBook heb ik mijn twijfels over of Jobs dit had goedgekeurd.
  En er zullen vast nog wel meer voorbeelden te noemen zijn.
  De cijfers die Apple steeds produceert zijn nog nooit zo hoog geweest sinds Cook, dus hij doet ook dingen zeker heel goed.

 • Profielfoto
  StefanV

  Hoewel Steve een groot oog voor detail had denk ik niet dat er veel dingen anders waren gegaan in de afgelopen 5 jaar als hij er nog was. Misschien was Maps wat later uitgebracht bijvoorbeeld. Ik denk vooral dat de grootste verandering, sinds dat hij weg is, de keynotes zijn. Soms mis ik hem mog tijdens zo’n presentatie, hij bracht een soort van rust op het podium en wist er echt een mooie verhaal van te maken waardoor je ook echt direct naar de winkel wilde rennen voor wat er was aangekondigd… Dat mis ik nu wel een beetje met de huidige keynotes, het “Wow-effect”

  Maar verder denk ik dat we na 5 jaar gewoon moeten stoppen met ons afvragen wat er was gebeurt of hoe het zou zijn als Steve er nog was…

 • Profielfoto
  ajseesink

  Niet slechter, niet beter, maar gewoon anders

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik denk dat de details waarvan we ons afvroegen “Hoe kan dit van Apple komen?” er onder Jobs’ beleid niet waren doorgeraakt.

  Dingen zoals het woordje “non” in het gatenhoesje van de iPhone 5c, de bult op de battery case (als die er zelfs al was gekomen), een stylus die je onhandig onderaan je iPad moet inpluggen, de antennestrepen op de iPhone 6 of de camera die niet in de behuizing past.

  Er wordt vaak beweerd dat Jobs zelfs de details die je niet zag wilde perfectioneren. Dingen zoals een iPod in een aquarium gooien en afleiden aan de hand van de belletjes dat het ding nog nét 1 mm dunner kon.

  Grove fouten zoals die camerabult, dat had hij niet zelf opgelost, maar wel tegengehouden als Jony het trots liet zien.

 • Profielfoto
  yasser

  Grove fouten zoals die camerabult, dat had hij niet zelf opgelost, maar wel tegengehouden als Jony het trots liet zien.

  Nop de iPod Touch heeft ook een “uitstekende” camera en dat heeft Steve ook laten gebeuren

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Nope, de iPod Touch heeft ook een “uitstekende” camera en dat heeft Steve ook laten gebeuren.

  Als ik me niet vergis is het design (binnenkant is inmiddels wel geüpdated) van de meest recente iPod Touch aangekondigd samen met de iPhone 5, exact een jaar na de dood van Jobs. Ik heb de vierde generatie nog liggen, en kan bevestigen dat de camera daar mooi in de behuizing glijdt.

 • Profielfoto
  RoyB

  De iPod touch met “uitstekende” camera kwam pas in 2012 op de markt . En Steve is in 2011 overleden , dus of hij heeft mee beslist weet ik nog eens niet.

  Ik denk dat Apple hetzelfde zal zijn met Steve Jobs alleen zoals hierboven gezegd de grove design fouten niet goedgekeurd zouden worden.

 • Profielfoto
  yasser

  Als ik me niet vergis is de meest recente iPod Touch aangekondigd samen met de iPhone 5, exact een jaar na de dood van Jobs. Ik heb de vierde generatie nog liggen, en kan bevestigen dat de camera daar mooi in de behuizing glijdt.

  En jij denkt dat apple is begonnen met de 5de generatie iPod Touch toen steve dood was? Ik bedoel die man heeft zelfs de beginselen van de AppleWatch nog meegemaakt.
  En denk je dat apple nu nog niet weet hoe de iPhone er gaat uitzien in 2018? Niet dat ze na elke iPhone presentatie aan een tafel gaan zitten om dan te zeggen ja iemand ideeën voor een nieuw model , want volgend jaar hebben we weer wat nieuws nodig..?

 • Profielfoto
  yasser

  O ja en de meest recente iPod touch komt uit 2015;)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Tim is geen Steve en dat kan niet anders dan weerslag hebben op het bedrijf en zijn producten. Steve was de controlfreak/dictator aan het hoofd, Tim is een uitstekende manager die meer oog heeft voor de mensen en de samenleving lijkt het.

  Apple heeft het bijzonder goed gedaan, maar is wel erg afhankelijk geworden van de iPhone melkkoe. Het postPC tijdperk lijkt nog steeds niet overtuigend aangebroken. Was dit onder Steve anders geweest? Mogen we dat vragen. Ja dat mogen we. Maar niemand die dat zal kunnen zeggen.

  De Apple Watch is een belofte, maar nog steeds in de dop. De auto zit nog in de broedmachine en verder is er vooralsnog niet heel veel spannends te beleven geweest.

  Dus ja, ik mis Steve nog steeds en kan nog steeds niet goed naar de licht tenenkrommende optredens van Tim kijken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een geluk vandaag..

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  @yasser

  Sorry, maar dat vind ik een wel heel gammele redenering. En ik had ook wel verwacht dat iemand ze zou maken als reactie op m’n post.

  Dus omdat de grondbeginselen van een project reeds begonnen waren toen Steve Jobs nog in leven was, is het ook zijn verantwoordelijkheid geweest?

  Op die manier kan je het uitblijvende success van de Apple Watch ook aan Jobs wijten, want Apple was reeds bezig met een hartslagmeter in 2010.

  Geloof me, het feit dat de iPod Touch een bultje zou krijgen is niet besloten toen Jobs nog leefde. Hij is een paar dagen voor de introductie van de 4S gestorven. Méér dan een volledig jaar voor de komst van de volgende iPod-keynote. Neen, toen was er nog niet besloten dat er een bultje nodig zou zijn. Hooguit dat hij een 4″-scherm en kleurtjes zou krijgen.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Ik ben er van overtuigd dat Tim Cook het beter doet dan Steve Jobs. Ik denk dat Tim in de periode van Steve al heel veel deed en dat daardoor Steve kon focussen op externe communicatie. Steve was de verkoper, Tim het brein.

 • Profielfoto
  yasser

  @NoPlasticPhones

  Ja oké hier kunnen we blijven over discussiëren maar enkel de mensen in Cupertino kennen het antwoord.

  En over het succes van de AppleWatch kan je nu nog niet veel zeggen. De eerste iPhone was ook niet meteen een doorslaand succes , de eerste iPad nja dat vonden we maar een opgeblazen iPhone en dat zou zeker niets worden….

  En laten we niet vergeten dat Apple ook fouten heeft gemaakt onder Jobs , kijk naar de iPod video.. , John Sculley…,WebApps…, en nog vele anderen zaken

 • Profielfoto
  THX-1138

  Of hij het beter of slechter had gedaan heb ik geen idee van. Ik weet wel dat ik tegenwoordig het Apple-nieuws gapend – bijna ongeïnteresseerd – doorneem.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  @Yasser

  100% gelijk heb je daar.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Als we naar de cijfertjes kijken zullen de aandeelhouders tevreden zijn. Tim Cook heeft goed op de winkel gepast, uiteindelijk de juiste mensen op de juiste plekken gezet, er wordt volop winst gemaakt maar het houdt niet over. Steve wordt duidelijk gemist als het gaat om de perfectie en de inspiratie van de Apple producten. Perfectie: er komt teveel op de markt waaraan iets mankeert. Antennegate, Bendgate, Apple Maps enzovoort. Een Apple Watch waarbij niet eens de helft van de verwachtingen zijn waargemaakt en dat nog steeds een product is dat de ‘must-have’ factor helemaal mist. Leuk speeltje als je het geld ervoor hebt, maar je kunt heel goed zonder. ‘Apple gaat het televisiekijken voorgoed veranderen’ is zo’n beetje een van de laatste dingen die Steve Jobs gezegd heeft. Het is helemaal niet gebeurd.

  De Apple TV is van een hobby dingetje misschien een aardig dingetje geworden. Maar het werkt vooral binnen de grenzen van Amerika en daarbuiten lang niet zo goed. De speciale TV-kanalen waarmee Apple bezig was. Niets van terecht gekomen. De allergrootste misser vind ik de pijnlijke afwezigheid van Apple bij het apparaat waaraan de meeste mensen de meeste tijd besteden: de televisie. Apple had op de markt moeten komen met een supergrote supergoede killer-smarttelevisie waar all je Apple apparaten automatisch mee kunnen connecten. In plaats van met zo’n zielig set-top-boxje dat ik eigenlijk Apple onwaardig vindt. Hoe je ook kijkt: live of on demand – het gaat allemaal via de Smart Televisie en daar had Apple het verschil kunnen maken door met het allerbeste apparaat te komen. Dat zou je ook kunnen koppelen aan eigen kanalen, films of series. Een prima verdienmodel na eerst wat investeringen. Dat bewijst Netflix. Waarom heeft Apple dát niet overgenomen? Er worden miljarden gespendeerd aan dat stompzinnige Beats, terwijl Apple verder met al z’n geld niks doet. Niet iets wat we merken in elk geval.

  Sony’s televisiedivisie was voor het grijpen en had zo overgenomen kunnen worden. Of Sharp of LG. Er is geld genoeg. En wat doet Apple tot nu toe? Nada!
  Geld gooien in de bodemloze put van de Apple Auto, waarvan we nog maar moeten afwachten of dat echt wat oplevert!

 • Profielfoto
  yasser

  Bij Antennegate had steve het nog voor het zeggen hoor .

 • Profielfoto
  Sven De Mey

  Ik heb sterke twijfels dat de iPhone 6 (en later) geproduceerd zou zijn met een uitpuilende lens en plastic lijnen in de body. Maps zou nooit de flater geweest zijn die ze nu was.

 • Profielfoto
  polansky

  Of het aan Tim Cook ligt weet ik niet, wel dat Apple me minder interesseert dan onder Jobs. Echte vernieuwingen blijven uit. De hele focus op professionals is onder Cook verloren gegaan en Apple is min of meer verworden tot een luxere versie van Sony.

  Nee het kan me niet echt meer bekoren wat Apple op de markt brengt of de zoveelste iPhone die net even sneller is en eigenlijk maar marginaal beter is dan de vorige versie.

 • Profielfoto
  Jojo890

  De magie en focus naar perfectie is weg. Ze luisteren teveel naar wat de consument wil, niet naar hun eigen visie die ze zelf onder Jobs hadden. Voor het eerst overweeg ik eens een andere telefoon.

 • Profielfoto
  tomc

  Cook is een goede zakenman. Niet meer niet minder.
  Zoals velen hierboven zeggen is de absolute perfectie, waar Jobs geheel alleen verantwoordelijk voor was, en Apple’s eigenzinnige karakter weg. Dat was iets wat Apple typeerde maar ik denk dat we er (jammer genoeg) mee zullen moeten leren leven.
  De boot zal allesinds niet zinken onder Cook zijn gezag.

 • Profielfoto
  maconly

  Cook is niet de juiste man , geen uitstraling en niet innovatief .

  Wat is het gemis van Steve Jobs groot , de 200 miljard op de bank bij Apple verhult veel.

 • Profielfoto
  maconly

  Ik ben er van overtuigd dat Tim Cook het beter doet dan Steve Jobs. Ik denk dat Tim in de periode van Steve al heel veel deed en dat daardoor Steve kon focussen op externe communicatie. Steve was de verkoper, Tim het brein.

  Steve Jobs is Apple , Cook is een gewone ceo , Apple maakte onder Jobs geweldige dingen nu is het middle of the road.

  Steve was het brein en Steve was de verkoper .

  Ga eerst maar eens wat keynotes kijken van Steve en ga je daarna diep schamen.

 • Profielfoto
  Remko

  Steve was goed in de tijd dat hij aan het roer stond. Tim doet het goed in de tijd dat hij aan het roer staat. Elke tijd heeft zijn leider. Ik denk dat Tim het in deze tijd op een goede humane manier doet.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Sorry, maar dat vind ik een wel heel gammele redenering.

  Geloof me,

  Tja, wat moet je met deze onzinnigheid. Geef ons eens 1 reden waarom we jou zouden moeten geloven?

 • Profielfoto
  Dydefox

  Tim doet het financieel beter dan Steve, maar ik zou Tim niet missen als ie wegging. Steve wel. Iedere dag. Zelfs de mislukkingen waren briljant.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Tja, wat moet je met deze onzinnigheid. Geef ons eens 1 reden waarom we jou zouden moeten geloven?

  Och man, jij wordt wel echt geil van dat quote-knopje naast andermans naam. Inhoudelijke disccusie? Nope. Liever een beetje afgeven op andermans formuleringen. En het is niet de eerste keer dat ik je dat zie doen.

  Punt is dat ik mijn ideeën perfect zonder die bewoording had kunnen formuleren. Jij weet perfect dat ik evenzeer niet weet hoe Apple werkt. En dan toch reageren. Ik voer een gezonde discussie met een ander lid van OMT, uiteindelijk besluiten we dat we het beide niet weten en daar stoppen we de discussie op een positieve noot.

  En waar hou jij je mee bezig? Beetje triest.

 • Profielfoto
  donut

  Tim was ook tijdens Jobs all de manager van het bedrijf Apple;
  Dit is wat hij nog steeds doet.
  Het is dus gewoon zo dat er een geniale despoot ontbreekt op dit moment; iemand die ook iets door kan drukken.
  Apple vaart een beetje op automatische piloot en is minder coherent.
  Men voert een drukgevoelig scherm in, maar brengt daarna weer een SE uit zonder.
  Zo kom je nooit tot een eenduidig gebruik van de apparatuur. Men brengt een Applewatch uit, maar weet niet wat je ermee moet, behalve je hartslag meten.
  Apple is verworden tot een MS. Geld verdienen staat op 1, de macht is in handen van de niet creatieven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Zó jammer en onnodig dat Apple vier jaar geleden het uitbrengen van de Steve Jobs Action Doll heeft tegengehouden. Die had ik erg graag op mijn kast zien staan. En naast mijn televisie om die suffige Keynotes van nu een beetje op te leuken…!

  De nieuwe iPhone introduceren en demonstreren.

  En déze om Tim Cook een beetje schrik aan te jagen!

  Ik hoop dat ze alsnog een keer op de markt komen. Voor zover ik weet waren ze nog net niet in productie en heeft Apple het tegengehouden door te dreigen met ‘legal lawsuits..’

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik heb Jobs eens gezien in een interview, vlak voor de introductie van de iPad.
  Op dat moment voelde ik dat hij wel iets bijzonders op het oog had, er stond iets aan te komen waar hij heel duidelijk in was.
  Maar hij bleef precies vaag genoeg om de iPad niet met naam te noemen.

  Na de introductie van de iPad keek ik dat interview nog een keer.
  En toen was het mij duidelijk.

  Jobs had de gave een erg scherpe voorstelling van zaken te maken van dingen die nog niet bestaan.
  Die alleen maar in de fantasie konden bestaan en nog werkelijkheid moesten worden.

  Dat heet: Visie.

  Vervolgens wist hij dat uit te bouwen met ongelofelijk oog voor detail en kwaliteit.
  En de rest van het bedrijf liep achter hem aan.

  Ik mis in Tim wel deze visie.

  Terwijl Tim veel meer winst heeft weten te maken van Apple dan Steve ooit had kunnen doen.
  Een tweede Tim is gemakkelijker te vinden dan een tweede Steve.
  Apple heeft ze beide nodig.

 • Profielfoto
  maconly

  Tim maakt winst op het geplaveide pad het pad van Steve Jobs.

 • Profielfoto
  Androidgirl

  Het enige dat mij nog rest van Apple momenteel is een Wired Keyboard. Heerlijk voor mijn 4.000.000 aanslagen per maand. Maar ik heb er dan ook al aardig wat (4) versleten want ze kunnen niet tegen een stootje, en ik snap nog steeds niet waarom W7 en daarna W10 de toetsen daarvan niet goed mapped .. zegt denk ik wel genoeg .. :shock:

  Mijn laatste iMac was de duurste early 27″, maar heb ik weggedaan vanwege de belabberde grafische prestaties. Mijn Dell Precision T3400 + een 2GB kaartje van €150 rende rondjes daar omheen.
  Die voldoet – nog steeds – aan mijn eisen, imagine .. een Core2Duo @ 2.33 met 8GB. :roll:

  Mijn beroep is grafisch ontwerper .. JFYI

  Ik ben niet benieuwd naar de nieuwste iPhone met leuke nieuwe knopjes en apenglas. Ik heb een redelijke en betaalbare 5.5″ Huawei, en dat is prima. De batterij doe ik nog steeds 3 dagen mee. Twee jaar oud nu. En ik deel niet mijn hebben en houden met dat ding. Dus ik maak me niet zo druk om het vergiet dat Android is. Van een kale kip kun je weinig plukken.
  Als ik al de Matrix zombies zie in de tram, starend in hun mobieltje .. blegh.

  Nietemin ben ik een vaste bezoeker van OMT, omdat Apple nog steeds prachtige innovaties heeft betreffende functionaliteit.
  Ik mag hopen dat de visie van Apple weer verlegd gaat worden naar het produceren van goede grafische desktops, in plaats van bling-bling 700 euro iPhones.
  Als je in de jaren ’90 had gezegd dat de mensheid met zoveel geld in hun broekzak zouden lopen in 2016 zou je naar je voorhoofd hebben gewezen.

  Maar: Gefeliciteerd Tim. Leuk dat Apple een lieve gay als frontman heeft .. Ga wel eens goed nadenken over de koers, misschien dat ik dan weer een echte investering in Apple doe.

  Dankzij mijn vader (programmeur bij de UVA) heb ik sinds 1986 de ontwikkeling van Apple mogen ervaren. Wij hadden een Mac+ thuis! Hihi.