Tim Cook blikt terug op drie fouten: Maps, John Browett en Music

16 reacties

Het is de zomer van bezinning voor Apple-managers. Gaf Eddy Cue eerder nog toe dat de iPhone-maker het opzetten van een eigen kaartendienst volledig onderschat had, nu blikt Tim Cook openhartig terug op zijn eerste vijf jaar aan het roer van Apple.

In een lang interview met de Washington Post laat de CEO, die Steve Jobs op 24 augustus 2011 opvolgde, zien een flinke dosis zelfkritiek niet te schuwen en blikt terug op Apple Maps, John Browett en Apple Music.

Apple Maps

Eddy Cue, die bij Apple verantwoordelijk is voor internetdiensten, zei het eerder al: “We hebben het opzetten van een eigen kaartendienst volledig onderschat”. Tim Cook vult dat aan met: “Maps was een grote fout. Vandaag de dag hebben we een product waar we trots op zijn. We hebben eerlijk toegegeven dat het niet onze beste productlancering was en we pakken het nu anders aan. Je fouten erkennen en verbeteringen doen is belangrijk.”

Context ontbreekt, maar Cook doelt hiermee waarschijnlijk op de schaal die nodig is om een kaartendienst draaiende te houden. Bij Apple werken doorgaans erg kleine teams aan producten. Het team dat verantwoordelijk is voor het bijhouden van Apple Maps bestaat echter uit bijna duizend medewerkers. Een ongewone schaal van opereren voor Apple.

John Browett

Tegenwoordig zwaait Angela Ahrendts de scepter bij de Retail-tak van Apple. Ze volgde John Browett op die slechts enkele maanden bij Apple werkte. Cook geeft toe dat het zijn fout was: “Ik had de verkeerde man aangenomen. Geen slecht woord over John, maar hij paste gewoon niet bij onze bedrijfscultuur. Het was mijn fout en we zijn samen snel tot die conclusie gekomen. Misschien zou je denken dat het beter was om hem nog wat tijd te geven, maar zijn beslissingen beïnvloedde 50.000 medewerkers in onze winkels op de verkeerde manier.”

 John Browett
John Browett was van april tot oktober 2012 Apple’s Retail-chef. Daarvoor was hij werkzaam bij Dixons.

Apple Music

De overname van Beats was Apple’s grootste acquisitie ooit. Cook zegt dat de voornaamste reden om het bedrijf van Dr. Dre en Jimmy Iovine voor 3 miljard over te nemen de streamingdienst Beats Music was. “We waren al bezig met een streamingdienst en op zoek naar iets dat dit zou bespoedigen.” Misschien was het toch iets te snel, Cook: “Ik denk dat we eerder met Apple Music zijn begonnen dan we hadden moeten doen.”

Eerder reageerde Bozoma Saint John, het hoofd van marketing voor Apple Music, ook al op de kritiek. De vrouw die iedereen verraste met haar presentatie tijdens WWDC 2016 noemende kritiek vooral een motivator.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Daar gaan we weer.

 • Profielfoto
  iMachia

  Het management van Apple heeft blijkbaar een PR-cursus gehad?

 • Profielfoto
  strigoi

  Je fouten erkennen en verbeteringen doen is belangrijk

  Of gewoon weer eens zorgen dat je pas een product of dienst lanceert als deze echt goed en af is? Apple heeft genoeg cash op de bank en een trouwe fanbase, dus het kan en mag best een keer wat langer duren.
  Hopelijk zorgen ze daar in Cupertino er weer eens een keer voor dat we collectief achteroverslaan en de eerste reactie na het zien van de keynote is: “Ik gooi al m’n oude … weg. Dit moet ik hebben!”.

  Apple Watch heeft nog steeds geen killer feature, Apple Music is nog verre van wat het had kunnen en moeten zijn, iPad Pro is natuurlijk geen laptop vervanger en/of Pro device en de Apple TV is een aardige stap in de goede richting maar ook daar moeten nog de nodige stappen worden gemaakt.

 • Profielfoto
  pippen2

  Je fouten erkennen en verbeteringen doen is belangrijk

  Of gewoon weer eens zorgen dat je pas een product of dienst lanceert als deze echt goed en af is? Apple heeft genoeg cash op de bank en een trouwe fanbase, dus het kan en mag best een keer wat langer duren.

  Op zich vind ik de lancering van nieuwe software al veel te lang duren. Ik snap echt niet waarom zo’n groot bedrijf het niet voor elkaar krijgt om software veel sneller goed te programmeren (en ook nog goed te testen). Als ze echt zouden willen kunnen ze dat makkelijk voor elkaar krijgen. Het is natuurlijk absurd dat bijvoorbeeld de iOS Photo en kaarten app maar 1x per jaar een redelijke update krijgen. Of het hele iCloud gebeuren… Ieder jaar wordt het iets beter, maar toch moet je iedere keer wachten op een volgende iOS of OS X versie voordat er weer verbeteringen zijn toegepast.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb al eens gehoord dat Scott Forstall en John Browett al 5 keer opnieuw zijn begonnen met tellen omdat ze tijdens hun ontslag bij Apple veel meer dollars hebben gekregen dan ze zelf kunnen tellen.

  Foutje, bedankt. Tim Cook’s plan B: Laten we Angela Ahrendts nemen en dan geven we haar ongeveer 80 miljoen aan bonussen en salaris dan moet het wel goed komen, toch?
  Stel je voor je moet Angela wippen (en dan bedoel ik eruit wippen/ontslaan) hoeveel zou dat dan gaan kosten? Volgens mij kunnen straks alle ex Apple werknemers samen Europa kopen.:lol:

 • Profielfoto
  Buzz

  Jammer van de slechte vertaling / conclusie over Apple Music:

  Misschien was het toch iets te snel, Cook: “Ik denk dat we eerder met Apple Music zijn begonnen dan we hadden moeten doen.”

  In het interview wordt die kritische vraag helemaal niet gesteld. Alleen dit citaat van Cook bevat iets wat er op lijkt:

  I think we got Apple Music out probably a little sooner than we would have otherwise.

  Met otherwise verwijst hij naar de Beats acquisitie. Maar dat betekent natuurlijk helemaal niet dat Cook hier zegt dat ze iets anders hebben gedaan dan ze hadden moeten doen. Hij bedoelt alleen dat ze met het “intellectual property” en het “talent” van Beats, de streamingdienst iets sneller hebben kunnen introduceren, in vergelijking met als ze Beats niet hadden gekocht.

  Eerder reageerde Bozoma Saint John, het hoofd van marketing voor Apple Music, ook al op de kritiek.

  Saint John reageerde op “mixed reviews” bij de introductie. Ook in dat artikel wordt over de mogelijkheid dat Apple Music te snel zou zijn geïntroduceerd helemaal niet gesproken.

  Ook bij Maps gaat het er slordig aan toe, met de vertaling van “mistake” in “grote fout”. Eigen mening van de vertaler?

 • Profielfoto
  Hydræ

  Er zijn helaas wel wat meer dan drie fouten te benoemen:

  – De Lightning-poort onder de Magic Mouse
  – Het opladen van de Apple Pencil
  – De dromedarisbult van de batterijhoes
  – De antennebandjes van de iPhone
  – Het uitgeven van een 16GB model
  – De bijzonder hoge prijs voor een iPhone
  – Verwarrende naamgeving
  – Het heruitgeven van een 2012-ontwerp iPhone
  – Het lozen van Aperture ten faveure van Foto’s
  – De teleurstellende Mac-line up en specs
  – Instabiele versies van iOS en OS X

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nu moet je ook niet blindelings vertrouwen op de MacRumors site hoor. Het BuyersGuide gedeelte op MR heeft ook voor het laatst een update gehad toen Raymon nog een snor had.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik blik terug op één grote fout.

  Tim Cook als directeur van Apple.

 • Profielfoto
  Hydræ

  John Browett werkt vast graag met Windows.

  hij paste gewoon niet bij onze bedrijfscultuur.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wie niet zou kunnen weten dat je geen man van Dixons moet aannemen, beschikt niet over veel beoordelingscapaciteiten. Dixon was één van de meest verschrikkelijke winkels die er bestond. Dan weten ze bij de Mediamarkt nog meer over hun producten. (en hebben ook meer concurrerende prijzen..!)
  De aankoop van Beats is dus inderdaad alleen vanwege Beats Music, wat ik eigenlijk onbegrijpelijk vindt. Ik snap het nog als Apple een bedrijf overneemt dat belangrijke knowhow heeft of beschikt over belangrijke techniek dat je wilt gebruiken in je producten. Maar zo’n streamingdienst. Ik denk niet dat het technisch zo ingewikkeld is. Zou Apple Music echt niet te maken zijn geweest zonder de veel te dure aankoop van Beats? En wat dacht Apple te bereiken met zo’n stelletje rappers. Het ergste is nog dat ze die hele rimram van slecht klinkende sterk overgeprijsde speakers en koptelefoons erbij kregen. Dat heeft Apple volgens mij geen goed gedaan.

  Het belangrijkste dat er ontbreekt, is visie. Er wordt links en recht ’s wat aangekocht en het duurt te lang voordat er wat uitkomt. Dat zie je ook met de Apple TV. Jarenlang een hobby-projectje en nu begint het een beetje te werken, maar dan duurt het nog jaren voordat dat buiten Amerika ook zo is. En dan nog is er wat betreft de content niks of nauwelijks wat geregeld. Beter hadden ze LG over kunnen nemen, dat toch al vaak de schermen voor de Macs heeft gemaakt. Of de noodlijdende TV-afdeling van Sony, die een paar jaar geleden voor relatief weinig geld gekocht had kunnen worden. Als Apple een écht perfecte Apple Smart Televisie gemaakt zou hebben, waarmee al je Apple apparaten in verbinding staan, niet alleen je iPhones, iPads, maar ook je Mac en waarbij eigen Apple TV content-kanalen naast de andere kanalen bekeken kunnen worden, dan hadden ze echt een slag kunnen maken. Een hele grote kans is daar gemist. Apple zou het televisiekijken voorgoed veranderen. Ik heb er nog niks van gezien. En naar het TV-scherm blijven mensen wel kijken. Nog veel meer dan dat ze muziek luisteren. Of het nu naar ‘gewone’ kanalen is of naar Netflix en vergelijkbare content apps.

  De Apple Watch is jaren te laat uitgebracht. Hoe lang wisten we al niet dat het eraan kwam. Intussen hadden alle concurrenten al een vergelijkbaar product op de markt gebracht. Overigens is het – afgezien van een mooie afwerking etc – nog steeds een product waarbij de ‘must have’ factor totaal ontbreekt. Slecht doordacht dus. Hebben ze er jaren aan gewerkt of jaren zitten slapen? Het werkt te weinig onafhankelijk en heeft nauwelijks of geen belangrijke functies die de iPhone niet heeft. Leuk speeltje als je genoeg geld hebt, maar absoluut (nog) niet iets waar je niet buiten kunt. Eigenlijk het eerste Apple product waar je helemaal buiten kunt. En dat heb ik de afgelopen decennia nog niet meegemaakt.

  Visie is wat we nodig hebben!

 • Profielfoto
  Buzz

  De beste stuurlui…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben het voor 90% eens met “MacAanZee”. De Apple Watch daar ben ik het maar gedeeltelijk mee eens. Maar dat is ieder zijn mening.

  Verder ben ik het ook (gedeeltelijk) eens met “Hydrae”:

  Er zijn helaas wel wat meer dan drie fouten te benoemen:

  – De Lightning-poort onder de Magic Mouse: eens, hoewel de batterij echt lang meegaat en als het nodig is om te laden zet ik ze tegen de avond in en s’ochtends kan ik weer aan de slag (zeker voor 4 a 6 weken en ik werk er elke dag mee:-) (van s’morgens tot s’avonds, jawel…

  – Het opladen van de Apple Pencil

  – De dromedarisbult van de batterijhoes: eens

  – De antennebandjes van de iPhone

  – Het uitgeven van een 16GB model: eens, dat zou gewoon niet meer mogen. 64 zou nu echt de basis moeten zijn!

  – De bijzonder hoge prijs voor een iPhone: Hangt er vanaf, een Samsung S7 kost ook geen €200/€300

  – Verwarrende naamgeving: eens

  – Het heruitgeven van een 2012-ontwerp iPhone: eens

  – Het lozen van Aperture ten faveure van Foto’s: eens

  – De teleurstellende Mac-line up en specs: eens, ik ben dringend toe aan een upgrade!

  – Instabiele versies van iOS en OS X: eens, Vroeger vond ik het toch ook stabieler. Snow Leopard vond ik één van de beste (persoonlijk), qua stabiliteit:-)

 • Profielfoto
  PowerMac

  Zoals ik wel eens eerder heb gezegd, is het niet zo dat het bij Steve Jobs nou zoveel beter ging, of dat ze nu zoveel meer “nieuwe” producten op de markt brachten: sterker nog, bij aantreding van Steve Jobs werd de productielijn juist geminimaliseerd: het bekend 4 producten tabelletje, 2 consumers en 2 pro-producten.
  (http://www.macworld.com/article/2009941/steve-jobss-seven-key-decisions.html ->>
  In the Macintosh realm, Jobs wiped the slate clean. He defined a simple four-square grid to represent the future of the Macintosh: two for consumer desktops and portables (which would be occupied by the iMac and the iBook, respectively), and two for pro desktops and portables (filled by the Power Macintosh and the PowerBook, respectively). Anything that didn’t fit in that grid got cut.
  Dat je vandaar uit dan heel veel producten op de markt kan brengen, ja dat snapt mijn moeder ook nog wel.
  Maar dan nog, zoveel producten zijn er ook onder Steve Jobs niet ontstaan.
  Heel simpel gezegd, de iPod, de iPad en de iPhone. Maar in zekere zin hadden we die al in de prehistorische vorm van de Newton (https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton) en de Marco (https://en.wikipedia.org/wiki/Motorola_Marco), dus ook dat waren geen nieuwe producten van/door Apple.
  iTunes werd gekocht door SoundJam van Casady & Greene te kopen, en in een nieuw jasje te stoppen.

  En dan de omvang: Apple anno Steve Jobs was wel even iets anders dan Apple anno Tim Cook 2016. Vandaag de dag Apple is ruimschoots 10 keer zo groot dan de niche company het was onder Steve Jobs.

  Maar wellicht het allergrootste verschil is dat er eigenlijk geen verschil is: wat velen vergeten (te melden of te overdenken) is dat Tim Cook al op de tweede plaats van Apple stond ten tijde van Steve Jobs, en derhalve dus wel ietsje langer zijn stempel heeft weten te drukken.
  Tim Cook was al 13 jaar (onder Steve Jobs) bij Apple als Senior Vice President voordat hij CEO werd.
  Daarnaast is het natuurlijk niet zo dat de CEO van een bedrijf de dienst uitmaakt, al vangen hoge bomen wel altijd veel wind.

  Apple TV, tijdens Steve Jobs gelanceerd, is nog wel de grootste flop die slechts door heel veel geld en koppigheid in het zadel blijft: elke start-up company zou allang een onbekende dood hebben geleden.
  Apple watch is een start-up company binnen Apple, dat door er veel geld in te pompen, en een hele lange adem te hebben, uiteindelijk wel heel erg goed zal worden. (het eerste model is uiteraard veelbelovend, maar dient toch minstens gezien te worden als een hobby-project, net als de Apple TV dat werd genoemd, door Apple zelf: in dat opzicht wist Steve Jobs het altijd net iets leuker, of ondoorzichtiger, te benoemen, dan Tim Cook.

  In het algemeen is men nu eenmaal weg van flamboyante mensen.

  Begrijp me goed, ik vind Steve Jobs een geweldig iemand, maar het gezeur over Tim dit en dat, het is geen Steve meer, er zijn geen nieuwe producten, blah, blah, blah, tja, dat is inderdaad, zoals Tim Cook in het interview zegt, een nogal erg korte termijn visie.

 • Profielfoto
  TandMac

  Ik huiver bij de gedachte dat ze een auto op de markt zouden brengen..

  Om nog maar te zwijgen over alle mogelijke verloopstukken die je na versie 2.0 nodig zal hebben.