Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 augustus 2016

Proef Smart-OV op grote schaal, inchecken kan niet met iPhone

KPN, Vodafone en de Nederlandse OV-sector maken zich op voor inchecken met de smartphone. Vorig jaar startte de klein­schalige test ‘Smart OV’ en vandaag werd bekend dat de proef -waarbij een smartphone als NFC-kaart dient- op grote schaal voortgezet wordt.

De bedrijven vertellen in een interview met Trouw nog dit jaar Smart OV open te stellen voor 10.000 reizigers. De dienst werkt met een app en NFC voor contact met de poortjes. iPhone-gebruikers kunnen niet meedoen omdat de NFC-chip van de iPhone niet werkt met apps van derden.

Smartphone als OV-chipkaart?

Naast NFC is ook een speciale simkaart nodig. Deze bevat een beveiligd onderdeel voor de communicatie met Trans Link Systems. Een bijbehorende SmartOV-app toont het actuele saldo, de reishistorie en weergeeft of de reiziger ingecheckt is. Tijdens de test is het alleen mogelijk om tegen het volle tarief te reizen, abonnementen en kortingskaarten werken nog niet.

Reishistorie in de SmartOV-app.

Niet alle banken, providers en smartphones

Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, over waarom niet alle banken, providers en smartphones ondersteund worden: “Ik sta te kijken van de vanzelfsprekendheid waarmee iedereen denkt dat iets in een keer moet kunnen. We zijn gewoon afhankelijk van banken en telecombedrijven. Alles kan, maar dan moeten we banken en telco’s nationaliseren zodat we ze kunnen opleggen akkoord te gaan.”

Volgens Schmeink waren de onderhandelingen met telecombedrijven “niet altijd even makkelijk, maar er zijn positieve ontwikkelingen bij Vodafone en KPN.”

Bankpas als alternatief

Een vaak geopperde vervanger van de OV-chipkaart is de bankpas, die ook over NFC beschikt. Volgens Schmeink is de toekomst op dit punt onzeker: “Banken willen garanties over het aantal betalingen dat via hun systemen gaat verlopen.” Die garanties kunnen de OV-bedrijven niet geven omdat moeilijk te voorspellen is wat het betaalsysteem van de toekomst wordt. Schmeink noemt specifiek Apple Pay en Google Wallet. “Als het aan de banken ligt duurt het tot 2019 tot mensen in het OV kunnen betalen met hun bankpas,” besluit de voorzitter van de OV-coöperatie.


Video: in de UK werkt Apple Pay inmiddels in het openbaar vervoer van Londen.

Reageer op artikel:
Proef Smart-OV op grote schaal, inchecken kan niet met iPhone
Sluiten