Proef Smart-OV op grote schaal, inchecken kan niet met iPhone

Door: Raymon Mens - 22 reacties

KPN, Vodafone en de Nederlandse OV-sector maken zich op voor inchecken met de smartphone. Vorig jaar startte de klein­schalige test ‘Smart OV’ en vandaag werd bekend dat de proef -waarbij een smartphone als NFC-kaart dient- op grote schaal voortgezet wordt.

De bedrijven vertellen in een interview met Trouw nog dit jaar Smart OV open te stellen voor 10.000 reizigers. De dienst werkt met een app en NFC voor contact met de poortjes. iPhone-gebruikers kunnen niet meedoen omdat de NFC-chip van de iPhone niet werkt met apps van derden.

Smartphone als OV-chipkaart?

Naast NFC is ook een speciale simkaart nodig. Deze bevat een beveiligd onderdeel voor de communicatie met Trans Link Systems. Een bijbehorende SmartOV-app toont het actuele saldo, de reishistorie en weergeeft of de reiziger ingecheckt is. Tijdens de test is het alleen mogelijk om tegen het volle tarief te reizen, abonnementen en kortingskaarten werken nog niet.

smart-ov-001
Reishistorie in de SmartOV-app.

Niet alle banken, providers en smartphones

Bart Schmeink, voorzitter van Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, over waarom niet alle banken, providers en smartphones ondersteund worden: “Ik sta te kijken van de vanzelfsprekendheid waarmee iedereen denkt dat iets in een keer moet kunnen. We zijn gewoon afhankelijk van banken en telecombedrijven. Alles kan, maar dan moeten we banken en telco’s nationaliseren zodat we ze kunnen opleggen akkoord te gaan.”

Volgens Schmeink waren de onderhandelingen met telecombedrijven “niet altijd even makkelijk, maar er zijn positieve ontwikkelingen bij Vodafone en KPN.”

Bankpas als alternatief

Een vaak geopperde vervanger van de OV-chipkaart is de bankpas, die ook over NFC beschikt. Volgens Schmeink is de toekomst op dit punt onzeker: “Banken willen garanties over het aantal betalingen dat via hun systemen gaat verlopen.” Die garanties kunnen de OV-bedrijven niet geven omdat moeilijk te voorspellen is wat het betaalsysteem van de toekomst wordt. Schmeink noemt specifiek Apple Pay en Google Wallet. “Als het aan de banken ligt duurt het tot 2019 tot mensen in het OV kunnen betalen met hun bankpas,” besluit de voorzitter van de OV-coöperatie.


Video: in de UK werkt Apple Pay inmiddels in het openbaar vervoer van Londen.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Hele slechte zaak dat Apple de NFC chip niet openstelt voor derden. De iPhone gebruiken als OV Kaart en Betaalpas vindt ik één van de belangrijkste en handigste opties die we kunnen verzinnen. Ik vind dat Apple ervoor moet zorgen dat het mogelijk wordt.

 • Profielfoto
  Imade

  @macaanzee – Hoe wil je het dan veilig houden?
  Het handige aan Apple Pay is de privacy en veiligheid.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben geen technicus, maar er zijn manieren genoeg om het te beveiligen. Dat is technisch allemaal al uitgezocht. Het is alleen nog niet ingevoerd omdat iedereen eraan wil verdienen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Je kan aan dit artikel al zien wat er gebeurt als Apple de NFC chip zou openstellen voor derden: Dan blijven de banken en telecombedrijven voor altijd de dienst uitmaken, en houden we dit soort onderling gesteggel. Mijn keuze voor een bepaalde telecomprovider heeft toch niets, maar dan ook niets te maken met mijn gebruik van het OV?

  Het is toch logisch dat de verantwoordelijkheid voor het veilig kunnen betalen met NFC moet liggen bij de fabrikant van het OS van het NFC-apparaat, dus Apple of Google?

  Maar in Nederland zien de OV-bedrijven, banken en telecomproviders dit blijkbaar anders en in plaats zich bij Apple Pay en Google Wallet aan te sluiten willen ze zelf het wiel opnieuw uitvinden. Dat komt de klantvriendelijkheid volgens mij allerminst ten goede.

  Consumenten willen volgens mij maar wat graag hun betaalpas en OV-chipkaart thuis kunnen laten, als die functionaliteit in hun telefoon zit. Maar bedrijven, waaronder banken en vervoerders, willen natuurlijk het liefst een eigen oplossing, zodat ze consumentengedrag beter kunnen volgen. Vandaar de NFC in de bankpas en OV-chipkaart, de streepjescode op de bonuskaart van de supermarkt, etc.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Banken en providers gaan gewoon meewerken, maar het duurt even. Ze willen alles goed regelen. Ontwikkelingen als deze kan je niet tegenhouden. Alles wat technisch kan, gebeurt op een bepaald moment ook.

 • Profielfoto
  Buzz

  MacAanZee: Apple heeft er toch al voor gezorgd dat dit technisch mogelijk is, en goed geregeld is, zonder de NFC open te stellen voor developers? Zie het voorbeeld van het gebruik van Apple Pay in het openbaar vervoer in Londen!

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Mooi dat ze met Smart-OV doorgaan. Ik was deel van de oorspronkelijke testgroep, en het is me in die tijd erg goed bevallen. Ik hoop alleen was dat ze de kleine bugs (zoals af en toe niet willen uitcheken of niet automatisch de app willen openen) er met de nieuwe testversie uit hebben en dat het ook mogelijk wordt om producten op de virtuele kaart te laden.

 • Profielfoto
  puccini

  @Buzz

  “Consumenten willen volgens mij maar wat graag hun betaalpas en OV-chipkaart thuis kunnen laten, als die functionaliteit in hun telefoon zit.”

  Echt niet ! Hoe kom je er bij ?

 • Profielfoto
  Mr. Dragon

  @puccini

  Oké, jij dus niet, maar dat zegt niets over mening van de andere consumenten.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik denk dat bijna iedereen het handig vindt als je alles met je iPhone kunt doen. @Buzz: ik snap ook niet precies waarom de iPhone niet mee kan doen. Dat staat tenminste in het artikel. Eerder was er ergens in ons land dacht ik wel een proef met betalen met iPhones.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @MacAanZee

  Misschien, maar dat zal niet met NFC zijn geweest maar met een QR-code ofzo. Apple stelt de NFC antenne gewoon niet beschikbaar via een API, dus kunnen apps er ook geen gebruik van maken. NFC op de iPhone is echt alleen maar voor gebruik i.c.m. Apple Pay op dit moment. Op Android is NFC al vanaf dag 1 ‘open’.

  @puccini

  Wat Mr. Dragon al zegt: jij niet, ik wel. Gelukkig maakt Apple (en Google) er een keuze van, dus dan hoef jij daar niets mee te doen, maar kan ik dat wel. Iedereen blij.

 • Profielfoto
  4GTL

  Het is toch logisch dat de verantwoordelijkheid voor het veilig kunnen betalen met NFC moet liggen bij de fabrikant van het OS van het NFC-apparaat, dus Apple of Google?

  Consumenten willen volgens mij maar wat graag hun betaalpas en OV-chipkaart thuis kunnen laten, als die functionaliteit in hun telefoon zit. Maar bedrijven, waaronder banken en vervoerders, willen natuurlijk het liefst een eigen oplossing, zodat ze consumentengedrag beter kunnen volgen. Vandaar de NFC in de bankpas en OV-chipkaart, de streepjescode op de bonuskaart van de supermarkt, etc.

  En wat gaat de consument er beter van worden dat Apple of Google als tussenpersoon gaat werken bij betalingen? Als ik bij de bakker mijn brood ga halen en ik betaal het met een bankkaart betaal ik via mijn bank en de bank van mijn bakker de bakker. Dat zijn al 2 partijen die hun graantje winst meepikken, daar hoort echt geen derde partij bij tussen te zitten.

  Consumentengedrag volgen? Waarom niet? Ze gebruiken het om gerichte reclame te maken, misschien reclame die wel interessant is voor de consument. Bovendien de economie moet ook draaien. Wat denk je anders dat Apple en Google met je data doen? Hiervoor de handelaar in kwestie nog eens extra doen betalen om gerichte publiciteit te kunnen maken?

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Ik ben geen technicus, maar er zijn manieren genoeg om het te beveiligen

  Ik ben geen raketgeleerde, maar er zijn manieren genoeg om door zwarte gaten te vliegen.

 • Profielfoto
  Buzz

  @4GTL: Maar in dit concrete geval komt je telecomaanbieder er dus tussen, en zijn eigenaars van het merk mobiele telefoon waarbij de privacy binnen het betalingsverkeer beschermd wordt uitgesloten van deelname aan de test. Ik vind dat een bedenkelijke ontwikkeling.

  Apple doet trouwens helemaal niks met Apple Pay betalingsdata, want ze slaan die informatie niet op hun servers op (lees het er nog maar eens op na). Zo hoort het natuurlijk. Je kan er altijd nog voor kiezen om je te laten volgen door de winkels waar je je inkopen doet, zodat er gerichte reclame mogelijk is. Maar die keuze moet opt-in zijn, en dus onafhankelijk van het betalingssysteem zijn.

 • Profielfoto
  Hydræ
  Schmeink

  Ik sta te kijken van de vanzelfsprekendheid waarmee iedereen denkt dat iets in een keer moet kunnen.

  Maar dat klinkt wel logisch toch? Een klant heeft een iPhone en wil die gebruiken.

  Volgens Schmeink waren de onderhandelingen met telecombedrijven “niet altijd even makkelijk..

  Omdat elke partij andere belangen heeft. Een inkoppertje.;-)

  Schmeink

  Die garanties kunnen de OV-bedrijven niet geven omdat moeilijk te voorspellen is wat het betaalsysteem van de toekomst wordt.

  Schmeink zit dicht op het vuur, en doet zich nu voor als weervoorspeller. Dit soort zaken zijn toch wel te realiseren in afspraken op termijn? Banken willen ook graag centen verdienen, dus ga om de tafel en kom maar met een universeel systeem wat het OV (spoedig) kan implementeren. Iets wat voor iedereen werkt, dan komt er pas draagvlak.

  Schmeink

  Als het aan de banken ligt duurt het tot 2019…

  Dit klinkt mij iets teveel als het wijzende vingertje.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @SonofWoz: Jij ben ook niet Woz en ook niet Son of Woz waarschijnlijk:)

 • Profielfoto
  bassbug

  Alles doen op je (i)phone lijkt handig maar is ook een gevaar voor je privacy.
  Data die in je telefoon opgeslagen zit is gouden informatie voor allerlei gewenste en ongewenste partijen. Waarom vergeten mensen dat toch?

  Zaken gescheiden houden is ook voor je eigen veiligheid beter. Om maar niet te vergeten dat het ook zorgt dat je niet lui wordt. Weet iemand het GSM nummer van hun vrouw uit z’n hoofd? Ik bedoel maar…

 • Profielfoto
  Aiko.

  Waarom zou je een dun en klein kaartje dat alleen tegen mechanische schade beschermd moet worden thuis willen laten, om een dikkere en zwaardere telefoon te gebruiken die naast schadegevoelig ook nog eens aan lege batterijen onbruikbaar kan raken.

  Van die kaarten kan je ook makkelijk een reservekaart in bezit hebben, mocht er onverhoopt toch iets misgaan. Want dingen die misgaan is altijd een kwestie van tijd. Als je alles met de telefoon doet, zit je meteen met je handen in het haar als er iets niet goed gaat.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Laten we weer met contact geld aan de gang gaan. Privacy gegarandeerd!

 • Profielfoto
  Buzz

  Aiko: Van een lege batterij heb ik nooit last. En als je telefoon een keer kapot gaat of gestolen wordt haal je toch even dat stapeltje pasjes thuis op, of uit een diep weggestopt vakje van je tas?

  Als je pasjes gestolen worden en je ze laat blokkeren duurt het trouwens een paar dagen voordat je een vervangende pas krijgt. Van een reservepas is dan geen sprake. Als je telefoon gestolen wordt zet je gewoon via iCloud tijdelijk even Apple Pay uit.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Je kan aan dit artikel al zien wat er gebeurt als Apple de NFC chip zou openstellen voor derden: Dan blijven de banken en telecombedrijven voor altijd de dienst uitmaken, en houden we dit soort onderling gesteggel. Mijn keuze voor een bepaalde telecomprovider heeft toch niets, maar dan ook niets te maken met mijn gebruik van het OV?

  Het lijkt mij een nóg minder wenselijke situatie dat één bedrijf, namelijk Apple, ál het draadloze betalingsverkeer gaat reguleren.

 • Profielfoto
  Buzz

  franklinvv: Er zegt toch niemand dat Apple Pay dan maar een monopolie moet krijgen? Meerdere alternatieven zijn prima, maar liever niet dit soort domme alternatieven waarbij een telecomprovider de rol probeert over te nemen die logischerwijs bij een maker van hardware en besturingssysteem hoort.