Nieuwe MacBook Pro: dunner, met OLED-strip, niet in september

Door: Raymon Mens - 28 reacties

De nieuwe MacBook Pro wordt de grootste vernieuwing in vier jaar. Vandaag deelt scooptijger Mark Gurman bij Bloomberg een details die zijn bronnen binnen Apple hebben bevestigd. Dunner? Ja. OLED-strip? Ja. Touch ID? Ja. Onthulling in september? Nee.

Volgens de bronnen van Gurman wordt de nieuwe MacBook Pro iets dunner, maar niet zo dun als de MacBook Air of 12-inch MacBook. Ook loopt deze niet taps toe. Apple zou er sinds begin dit jaar aan werken.

Toetsen per app, AMD ‘Polaris’ GPU

De afgelopen tijd zijn we lekker gemaakt met geruchten en renders van een MacBook Pro met OLED-strip in plaats van functietoesten. Volgens Bloomberg wil Apple zo snelle bediening van apps voor alle gebruikers mogelijk maken en niet alleen voor power users die toetsencombinaties willen onthouden. De toetsen zouden per app verschillen worden. Denk bij iTunes aan opties voor play, pauze en volume.

Door de integratie van een AMD ‘Polaris’ GPU, krijgen de grafische prestaties een boost terwijl de warmteontwikkeling gering blijft. Het aansluiten van een beeldscherm gaat volgens de bronnen via USB-C, dat tevens gebruikt wordt om de laptop op te laden.

macbook-oled-concept-16x9
Concept: Martin Hajek.

September wordt een iOS-feestje

De vernieuwingen zijn zo groot, dat Apple blijkbaar nog even nodig heeft om de productie van de MacBook Pro te starten. Volgens Bloomberg zien we deze niet tegelijk met de iPhone 7 in september. De nieuwe MacBook Pro zou nog wel dit jaar komen.

We hebben alle reden om aan te nemen dat dit juist is. Allereerst is Bloomberg vrij conservatief en leunt het voornamelijk op eigen bronnen. Ten tweede gebruikt Apple de zakelijke publicatie vaak om bewust informatie te lekken en verwachtingen te temperen. Tot slot werkt voormalig 9to5Mac-blogger Mark Gurman er tegenwoordig. Zijn bronnen bleken de afgelopen jaren meer dan nauwkeurig te zijn.

Reacties

28 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Zonde van de Macsafe, maar mooi dat er thunderbolt 3 inkomt met USBc.
  I hoop dat het toetsenbord niet hetzelfde is als die van de MacBook, want die vind ik niet heel fijn. Als hij iets minder stug is, zoals die van de iMac, is het al een stuk beter..
  Hoeveel poorten en welke erop komen ben ik ook nog wel benieuwd naar..

 • Profielfoto
  Shmoo

  5 poorten komen er in. Aan elke kant twee USB-C en een MicroSD sleuf rechts.

  De Air krijgt twee USB-C, aan elke kant één en een MicroSD sleuf. (13inch) het 11″ Air komt helemaal te vervallen.

  Btw de nieuwe Air kunnen we wel verwachten in september, levering in oktober en in de gebruikelijke kleuren. Het design van Air zal niet heel veel veranderen.

 • Profielfoto
  fangomas

  duh nog langer wachten

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar dan heb je ook wat.. Zo’n magnetron display op je MacBook is natuurlijk wel iets dat niemand heeft.

 • Profielfoto
  --help

  Jeetje wat lijkt het veel op de HP laptop die ik jááááááren geleden had zeg, kan niet wachten! (zucht …)

 • Profielfoto
  tomc

  Dwing me niet het schooljaar te beginnen met een MacBook Pro non retina uit 2012 Apple!!!
  Dit is een ramp voor iedereen die afhangt van een nieuwe MacBook.

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Krijgen we voor die hoge aanschafprijs ook een oplaadsnoer enzo erbij? Of knijpt Apple zijn trouwe afnemers hier ook mee uit?

 • Profielfoto
  --help

  Nummer 34: Ik had het duidelijker moeten vermelden blijkbaar … HP is een algemene benaming voor een willekeurige niet-Apple laptop.

 • Profielfoto
  maconly

  Dunner het toverwoord bij apple.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Willekeurige pc-laptop had jáááren geleden geen configureerbare touchstrip. Wel heb ik vaker een poging tot vingerafdrukherkenning gezien (IBM/Lenovo). Die werkten altijd ruk en gebruikte ik dan dus niet. Ook de touchpads waren altijd slecht trouwens, om niet te beginnen over die clitoris tussen de toetsen die voor muis moest doorgaan.

  Het design van de MBP is al vele generaties hetzelfde en was origineel toen het werd geïntroduceerd. De touchstrip waar het gerucht nu over gaat verandert dat design marginaal.

  Revolutionair? Nee misschien niet. Maar ik verwacht dat Apple’s implementatie wel werkt itt die van al die ‘HP’ laptops.

 • Profielfoto
  Domtoren

  Ik ben nog steeds tevreden met mijn MacBook pro uit 2010 maar als ik dit lees begin ik toch te twijfelen…

 • Profielfoto
  jordi99

  Lekker dan, moet je begin september een laptop aanschaffen voor je studie, laat de macbook pro nog langer op zich wachten, normaal ongeveer 270 dagen, nu al 450…

  Vind het ook zonde om nu de 15 inch pro te kopen en dan wetende dat deze eraan komt met best veel toffe features…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Je zal idd wel gek zijn om nu een nieuwe MacBook te kopen als er nieuwe aankomen. Ik moet wel lachen om de typering van Shmoo: ‘zo’n magnetron display’.
  Het lijkt daar inderdaad veel op. Maar dan een display van een goedkópe magnetron.. Het kan misschien handig zijn, maar mooi vind ik het niet. Niks voor Apple zo’n strip.

 • Profielfoto
  Lonestar

  Ziet er inderdaad erg indrukwekkend uit.
  Maar ja ik heb vorig jaar een MacBook Pro retina gekocht dus zit niet om een nieuwe te springen:grin:

  Vraag ik me af…. Zou er ook zo een oled strip op de toekomstige iMac keyboards komen??

 • Profielfoto
  Zwollywood

  Ik wou vorig jaar al een macbook kopen voor mn studie, dat heb ik toen uitgesteld omdat er toen misschien al nieuwen zouden komen, toen zou het misschien begin 2016 zijn, toen misschien maart/april. Maar er nu een kopen ga ik echt niet doen

 • Profielfoto
  Tykoen

  Het is wel vreselijk ouderwets als Apple niet met een touchscreen komt… en daar ziet het wel naar uit. Echt jammer, Apple MacBook gebruikers zullen het misschien niet missen, maar echt… iedereen met een touchscreen zegt noet meer zonder te kunnen!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Tykoen: ja idd. Nooit gedacht dat het zo zou gaan maar als ik gebruikers van zo’n ding bezig zie dan zie je gewoon dat het productiviteit oplevert. Steve jobs had hier ongelijk toen hij zich tegen verklaarde.

 • Profielfoto
  Casper

  Hmm, ik heb 1 september voor mijn studie een nieuwe Macbook Pro 15” nodig, ik heb namelijk een zware laptop nodig voor o.a. Solidworks.
  Nou wil ik natuurlijk de allernieuwste, alleen heb ik echt 1 september een laptop nodig. Dus ik ben opzoek naar een tijdelijke oplossing. Mijn huidige Air trekt Solidworks namelijk niet.

  Iemand toevallig ideeën? Een Macbook huren? Of tweedehands kopen en weer verkopen als de nieuwe uit is?

 • Profielfoto
  Shmoo

  ik heb namelijk een zware laptop nodig voor o.a. Solidworks.

  Iemand toevallig ideeën?

  .
  Een baksteen aan je MacBook Air vastmaken?

  Of volgend jaar pas aan je studie beginnen en dit jaar lekker elke dag uitslapen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Hmm, ik heb 1 september voor mijn studie een nieuwe Macbook Pro 15” nodig, ik heb namelijk een zware laptop nodig voor o.a. Solidworks. …

  Hebben scholen tegenwoordig geen computers meer?

 • Profielfoto
  Casper

  ik heb namelijk een zware laptop nodig voor o.a. Solidworks.

  Iemand toevallig ideeën?

  .
  Een baksteen aan je MacBook Air vastmaken?

  Of volgend jaar pas aan je studie beginnen en dit jaar lekker elke dag uitslapen.

  Ha goeie!, jij bent vast de leukste thuis..

  Hmm, ik heb 1 september voor mijn studie een nieuwe Macbook Pro 15” nodig, ik heb namelijk een zware laptop nodig voor o.a. Solidworks. …

  Hebben scholen tegenwoordig geen computers meer?

  Helaas geen computers waar Solidworks op draait.

  Voor €2200,- een nieuwe 15″ 2,5ghz kopen via MP en als de nieuwe uit is weer verkopen lijkt mij op dit moment de beste keuze.

  Of heeft iemand een betere tip voor mij?:smile:

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  http://macrent.nl bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Volgens mij heb jij een griepje!;-)

  90,- per dag voor een MacBook Pro te huren of 350,- per maand. Dat zijn van die bedrijfjes die alleen bestaan op papier. Kan mij niet voorstellen dat er mensen/bedrijven zijn die hier intrappen.

  Voor dat geld koop je gewoon een huidige MacBook Pro bij Apple en verkoop je dat model weer over 2 a 3 maanden en dan lever je minder dan 350,- in qua nieuwwaarde. Plus je krijgt dan ook nog eens een 300,- Beats koptelefoon erbij dus veel verlies hoef je niet te nemen mocht je die Beats koptelefoon ook nog verkopen.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Casper.

  Vreemde school… Zowel het Grafisch Lyceum Rotterdam als de Willem de Kooning Academie Rotterdam hadden voldoende lokalen vol computers geladen met de juiste software.

  Je kon je gehele opleiding doen zonder zelf een computer te bezitten. Zo kon arm en rijk leren ervaring opdoen en goed slagen. Software instructie lokalen waren er in overvloed. Zelfs voor buiten de lessen om waren er voldoende computers beschikbaar tot 22:00 Dan ging de academie dicht.

  Het lijkt mij sterk dat dit uniek is in Rotterdam.

  Het lijkt mij sterk dat jij een opleiding doet die van elke student verlangt een 2200 computer te kopen en een Solidworks licentie als drempel voor deelname aan de opleiding.

  Tijden zijn veranderd blijkbaar. Blij dat ik daar geen last van gehad heb.
  Aan de andere kant. Je kan het ook als uitdaging zien en de periode uitzitten tot Apple nieuwe machines heeft gelanceerd. Tot die tijd kan je uit de voeten op de traditionele manier. Ook niet verkeerd om te weten hoe technisch tekenen met de hand gaat. Het lijkt mij dat je naast Solid Works nog voldoende andere dingen te doen krijgt waar geen Apple met SolidWorks voor nodig is.

 • Profielfoto
  knekkie

  Maar het beste advies wat betreft Apple computers kopen is.

  NU kopen als je er NU en nodig hebt. Anders lekker wachten tot Apple de laatste nieuwe Mac Book Pro heeft aangekondigd.

 • Profielfoto
  Wootism

  Maar het beste advies wat betreft Apple computers kopen is.

  NU kopen als je er NU en nodig hebt. Anders lekker wachten tot Apple de laatste nieuwe Mac Book Pro heeft aangekondigd.

  Matig advies….
  Wacht gewoon twee maanden. Als je NU een Macbook koopt, is hij over 2 maanden verouderd onder het mom van ‘oud model’.
  En dat merk je aan de inruilwaarde.

 • Profielfoto
  mixup87

  @casper kijk eens op computer leasen. Wellicht een idee om het te leasen, scheelt wel weer in de portomonee, maar natuurlijk kom je denk ik op langer termijn wel duurder uit

 • Profielfoto
  mixup87

  Hmm. linkje werkte niet, ik bedoelde Computer.nl. laterz!