iPhone 7: Force Touch homeknop en dual camera zo goed als zeker

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Over minder dan een maand wordt Tim Cook op het podium verwacht om de iPhone 7 te onthullen. Vandaag lijken twee hardnekkige geruchten zo goed als bevestigd te worden. Een ‘Force Touch’ homeknop en een dubbele camera in de iPhone 7 Plus.

Deze homeknop zal niet langer fysiek, maar drukgevoelig met haptische feedback zijn. Het werkt net als het Touch Force-trackpad van de MacBook: indrukken kan niet, maar het ‘klikgevoel’ is nog steeds aanwezig.

Er gaan natuurlijk al langer geruchten over een drukgevoelige home-knop en dubbele camera, maar die kwamen van Aziatische bronnen die op zijn minst een twijfelachtige reputatie hebben. Nu de doorgaans bijzonder goed geïnformeerde Mark Gurman op basis van eigen bronnen binnen Apple de geruchten bevestigt, is het een stuk zekerder.

iphone7-dual-16x9
Render: iPhone 7 Plus met dual camera.

De dubbele camera die volgens Gurman alleen naar de 5,5-inch iPhone 7 Plus komt, zorgt niet alleen voor optische zoom, maar ook voor betere foto’s in het donker. Een persoon die een prototype van de iPhone 7 Plus heeft gebruikt, omschrijft dat de camera’s tegelijkertijd een foto met verschillend kleurprofiel nemen en deze combineren tot één afbeelding. In donkere omstandigheden neemt de ruis aanzienlijk af.

De iPhone 7 wordt begin september verwacht. Volgens eerdere geruchten krijgt de smartphone standaard 32GB opslaggeheugen, maakt de minijack-poort plaats voor een tweede (stereo) speaker en verschilt het uiterlijk op minder aanwezige antennebanden na niet veel van de iPhone 6s. Oh ja, dat gerucht over een ‘space black’ iPhone 7? Trap er niet in!

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Usain

  Mwah, als de geruchten kloppen en iOS zo lelijk blijft als het nu is sla ik nog even over.

 • Profielfoto
  Frank Peters

  Mwah als alle geruchten kloppen, ga ik voor de 7 plus

 • Profielfoto
  puccini

  Als de vormgeving zo blijft zoals de 6 dan geen Iphone meer!

 • Profielfoto
  bjel

  Dat trackpad van een MacBook kan je wel degelijk indrukken.

 • Profielfoto
  yasser

  Dat trackpad van een MacBook kan je wel degelijk indrukken.

  Tuurlijk kan dat …. als je er met al je kracht op gaat liggen drukken ….

 • Profielfoto
  Niels

  Te zielig voor woorden…

  Antennelijnen die twee jaar geleden al zo hadden moeten zijn en verder geen nieuw ontwerp, gewoon triest.

  En dan het feit dat de dual camera bijna voor 100% alleen op de Plus variant komt(n) Het was al de grootste faal dat bij de 6 en 6S OIS alleen in de Plus zat, maar dit is gewoon mensen dwingen om te kiezen voor het toestel dat ‘toevallig’ 100 euro duurder is (als het al geen 200 euro wordt, aangezien er mogelijk ook nog een Plus komt met enkele camera). Want je gaat mij niet wijsmaken dat Apple niet de ontwerp mogelijkheden heeft om ook de 4.7 ook gewoon van een dubbele camera te voorzien. Zeker na 3 jaar ontwikkelig mag je toch wel iets meer moeite verwachten.

  Maar ach, iedereen koopt straks toch massaal de nieuwe iPhone en zolang de aandeelhouders tevreden zijn zal het ze bij Apple toch aan hun reet roesten.

  Alleen een beetje jammer dat je als je eenmaal in Apples ecosysteem zit, je er ook gelijk zo afhankelijk van bent. Anders zouden toch een hoop mensen ondertussen wel een overstap hebben gedaan om wat anders te proberen.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Die antennalijnen bovenop, is dat zoveel mooier? Is er feit in dit gerucht? Wie dwingt wie naar een ander toestel? Welke 3 jaar ontwikkeling? Zijn de aandeelhouders tevreden? Wordt de iPhone massaal gekocht? Waarom overstappen? Ben je zo ontevreden? Wat doe je op deze site?

 • Profielfoto
  Niels

  @Spinozo: He kijk nou, nog een Apple fanboy die zich aangevallen en dus geroepen voelt om het op te nemen voor het ‘zielige’ Apple;)

  Om je vragen te beantwoorden:
  – de antennelijnen, dat is een kwestie van persoonlijke smaak zal ik maar zeggen
  – ‘feit in dit gerucht’ nee, niet 100%. Maar gezien de ‘leaks’ van voorgaande jaren kun je er nu toch wel voor 99,9% van uitgaan dat dit de nieuwe iPhones worden. Je bent wel erg naïef als je gelooft als dat er in september iets totaal anders wordt gepresenteerd.

  – er is geen dwang naar een ander toestel. Maar op een gegeven moment wil je als je iets nieuws koopt, toch echt iets wat daadwerkelijk nieuw is. Behalve wat hardware tweaks gaan deze iPhones niets extra’s leveren wat mijn huidige iPhone straks ook kan.

  – 3 jaar ontwikkeling: ja. De iPhone 6 is één jaar, de 6s nog eens één jaar en nu nog eens een jaar voor deze nieuwe iPhone.

  – als je beurswaarde van Apple de laatste tijd in de gaten hebt gehouden, zie je een stijgende lijn. Dus ja, de aandeelhouders zouden tevreden moeten zijn, die verdienen nu centjes (al is het voor sommigen natuurlijk nooit genoeg).

  – de iPhone wordt al jaren massaal verkocht en er is vooralsnog geen reden om aan te nemen dat dit met de nieuwe iPhone anders zal zijn. De grote massa koopt gewoon een nieuwe, al zit een piekjaar zoals bij de iPhone 6 er waarschijnlijk niet in.

  – ik ben zeer tevreden met mijn iPhone, iPad en MacBook. Maar op een gegeven moment zie je toch echt dat de boel stilstaat, zeker als je kijkt naar de ontwikkeling bij sommige concurrenten. Qua hardware hebben deze het gat gedicht en qua software lopen ze al jaren vooruit. Maar nu Apple zijn software aanvult met de oude features van concurrenten is het opeens geen ‘jatwerk’.

  – wat ik op deze site doe? Hopelijk hetzelfde als jij, namelijk Apple nieuwtjes volgen en via het forum samen met andere leden oplossingen voor problemen zoeken, etc. Het enige verschil, ik voel me niet persoonlijk aangevallen als iemand zich kritisch uitlaat over bepaalde zaken. Ik kijk graag vanuit een kritisch oogpunt naar dingen, want dat is namelijk de enige manier om ruimte tot verbetering te kunnen zien.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik dacht in de recente verkoopcijfers toch echt een fikse daling te zien in plaats van een stijging of gelijk blijvende verkoop.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Niels, dank voor je aanvullende uitleg. Het is me een stuk duidelijker geworden nu wat je bedoelde met je eerdere post.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb nog een iPhone 4 uit 2010
  Moet nog minimaal een jaar mee
  Ik moet voor de 19 augustus € 684 terugstorten op de rekening van de belastingdienst in Apeldoorn
  Voor die € 684,– had ik een leuke iPhone kunnen kopen
  Helaas voor Apple, ik hou mij niet met iPhones bezig. Ik hou de ontwikkelingen in de gaten op het gebied van iOS en Siërra het nieuwe besturingsysteem voor Mac

  Voor het nemen van foto’s gebruik ik mijn Sony cybershot camera, hier kan geen cellphone tegen op

  Gr

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik moet voor de 19 augustus € 684 terugstorten op de rekening van de belastingdienst in Apeldoorn

  Als je even belt met 0800-0543 kan je een betalingsregeling voor twaalf maanden krijgen.

  Over de iPhone, die blijft wel verkopen, ander design of niet…

 • Profielfoto
  Kees123

  @NielsDam

  Amen. Je argumenten zijn erg sterk en ik denk er net zo over. Ik ben een Apple liefhebber en heb thuis werkelijk bijna alles staan wat Apple te bieden heeft. Toch merk ik dat het er sinds 2 jaar écht niet beter meer op wordt. Ik wil en hoop altijd dat Apple echt een beest van een product uitbrengt, maar vandaag de dag krijgen we dat niet meer. En dan is het zo frustrerend dat jij de hoofdprijs betaald, het duurste wat er op de markt te krijgen is, maar dat je zeker niet het beste hebt.

  Een voorbeeld is dat de geruchten gaan dat Apple volgend jaar met een 5,8 inch OLED telefoon gaat komen met gebogen randen in een wat compactere behuizing dan nu. Daarnaast zal Apple dit jaar of volgend jaar ook wel technieken zoals waterdichtheid, draadloos laden en snelladen introduceren en zal de resolutie van het scherm naar 1440p gaan. Wat revolutionair! Oh wacht… Dat toestel bestaat al en heeft de S7 Edge/Note 7.

  Is dit niet frustrerend mensen? Maar in september vraagt Apple inderdaad voor het model met de dual camera wat alleen in de Plus modellen beschikbaar is 900 euro, en voegt het verder vrijwel niks toe tov de 6s Plus, is het design grotendeels hetzelfde(lees: LOMP) en moeten wij weer blij zijn met een nieuwe Bluetooth-audio standaard. Man man wat een innovatie weer.

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb het beste met Apple voor en wil zo graag dat Apple het goed doet en het beste van het beste is wat er te krijgen is. Ik ben blij dat ik steeds meer medestanders op deze website heb, want langzamerhand beginnen steeds meer mensen de scam van Apple in te zien. Het bedrijf draait niet meer om superieure producten boven alles, maar om aandeelhouders en hun wil boven alles. Hopelijk krijgt Apple een flinke wake up call met kelderende sales, want alleen op die manier zal het roer omgaan.

  Ik sta op de rand van overstappen naar Android, maar ik wil dat helemaal niet.. Dilemma dilemma

 • Profielfoto
  Lonestar

  Mensen zijn ook nooit tevreden…
  Wacht eerst gewoon eventjes af tot je daadwerkelijk ziet en geef dan pas commentaar;-)

  En nogmaals…
  Nu mekkert een groot deel dat men alles eraan kut vind, maar straks wel als eerste ermee rond lopen:lol:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Kees123 @NielsDam: precies hoe ik er ook over denk en ik heb hetzelfde gevoel als jij Kees. Alleen heb ik de stap al genomen om in ieder geval alleen met mijn telefoon over te stappen. Ik wilde graag 64Gb geheugen en een groot scherm en kwam dan met de nieuwste iPhone 7 plus op 950 euro uit. Verder gebruik ik mijn telefoon graag als navigatie en muziekdrager in mijn auto en zit alles aangesloten via de audio plug. Dat zou ik gaan verliezen…

  Toch maar eens rond gaan kijken en ik ben gaan overwegen wat ik zou gaan missen. Ik vind het synchroniseren van adressen en agenda eigenlijk het belangrijkst.

  Om een lang verhaal kort te maken: ik kocht een Oneplus3 (€399) en een Huawei smartwatch (€300) en was in totaal veel minder geld kwijt dan voor een iPhone! Synchronisatie van adressen en agenda verloopt perfect via Google. Foto’s synchroniseren werkt eindelijk perfect en simpel, ook via Google. Wat een verbetering t.o.v. Apple’s icloud zeg! Ik kan gewoon simpel overal inloggen en mijn foto’s zien en bewerken, kan veel simpeler dingen delen en zit niet met vreemde, ingewikkelde dingen die ik alleen met de Foto’s app vanop mijn computer kan benaderen (en dan alleen met recent OS!).

  De overstap naar Android heeft mijn vermoeden bevestigd: Apple is te rigide en te onflexibel als het aankomt op gebruiksgemak. Ooit had Apple de beste producten en diensten en kon men zich dat permitteren, maar persoonlijk vind ik dat er inmiddels betere smartphones zijn. Google Fotos werkt beter dan het rampenplan dat icloud en Foto’s heet. Zelfs de nieuwste generatie Android smartwatches werken beter dan de Apple Watch, zo leerde ik snel. En als je kiest voor een merk dat weinig bloatware op zijn smartphone smijt, zoals Oneplus, dan is het werken met Android ook zeker geen straf. Zo vind ik het standaard toetsenbord op de telefoons, met het swypen, veel beter werken dan de toetsenbordjes op de iPhone.

  Als je de overstap overweegt: durf dan echt eens door te zetten. Je zult verbaasd staan. En qua synchroniseren werkt het nog steeds perfect samen met mijn Apple iMac en laptop en iPad. Naast Google gebruik ik nog steeds Evernote en Dropbox en alleen Herinneringen heb ik moeten vervangen door de gratis ToDoist, wat ook prima werkt op iPad en iMac.

 • Profielfoto
  Kees123

  @Cenobyte

  Precies de telefoon die ik zwaar aan het overwegen ben! Je verhaal heeft mijn vermoeden wel flink versterkt en ik denk ook echt dat het een vooruitgang zal zijn. Toch durf ik nog niet.. haha. Alle gekochte apps en alle andere Apple producten die ik bezit hebben mij echt in het Apple ecosysteem gelockt. En net nu de OnePlus 3 een aantal weken niet leverbaar is, dus dat helpt ook niet mee.

  Maar goed we zitten op een Apple website. Zal er niet te veel op in gaan voordat we azijnzeikers krijgen hier.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De iPhone 6 Plus, die ik heb (en de 6S Plus) maakten al heel wat betere foto’s in schemerdonker dan hun kleine broertjes. Alleen maar prima als dit met deze ‘dubbele camera’ nog verder wordt versterkt. Al begrijp ik niet helemaal waarom je daarvoor een ‘dubbele’ camera nodig hebt.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Poezenbeest Ik heb een hekel aan betalingsregelingen. Ik heb een regeling met mijn huissponsor de RABO bank, omdat ik daar nog een hypothecaire verplichting heb lopen. Vele jongeren hebben een duur abonnement bij een willekeurige telco. Met alle gevolgen van dien. Later als deze groep jongeren een hypothecaire verplichting willen hebben / aangaan met een financiële instelling heeft men misschien een probleem.
  Omdat deze groep jongeren al geregistreerd staat bij het BKR in Tiel. Dit kan net het verschil uitmaken of je net wel of net niet een huisje / appartementje kunt kopen.
  Afgezien daarvan, ik vind het heerlijk om af en toe niet meer bereikbaar te zijn, terwijl ik vroeger voor mijn werkgever een Nederlandse Telco telecomoperator 24 uur per / dag zeven dagen / week bereikbaar was.
  In het onderwijs, moet men hier veel meer aandacht aanbesteden. wat de gevolgen zijn als leerlingen dure abonnementen afsluiten bij een willekeurige telco.

  Gr.

 • Profielfoto
  Zwollywood

  @cenobyte, @kees123
  Ik denk er precies hetzelfde over. Twee jaar geleden al een oneplus One genomen. Nu was het weer tijd voor een nieuwe telefoon, toen weer gekeken naar een iPhone 6s plus, er van uit gaande dat de iPhone 7 net zo duur zou worden. Als je dan 64 gb opslag wil ben je gewoon bijna duizend euro kwijt. Ik heb vorige week een oneplus 3 besteld, de One was al een heerlijke telefoon, maakt mooie foto’s, ik heb geen seconde spijt gehad. Er zijn trouwens nog wel een aantal anderen op het forum die ook een oneplus toestel hebben.

 • Profielfoto
  AT024

  @OMT: Waarom maken jullie het ons zo lastig om op eerdere comment van de mensen te kunnen reageren. Quote?…. Kan toch makkelijker allemaal???

  @Spinozo: wat een geniale opmering van jou..
  @NielsDam: volgens mij ben je zelf een Applefanboy.. haha