Derde publieke beta iOS 10 en macOS Sierra beschikbaar

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Dat is snel! Een dag nadat ontwikkelaars voorzien werden van nieuwe beta’s, zijn nu publieke betatesters aan de beurt. Zowel van iOS 10 als macOS Sierra is een nieuwe publieke beta beschikbaar die technisch gelijk is aan beta 4 voor ontwikkelaars.

De grootste verandering in deze beta’s zijn de nieuwe emoji. Apple heeft de gele smileys een make-over gegeven en nieuwe genderneutrale emoji toegevoegd. Deze¬†zitten zowel in¬†iOS als macOS.

Kleine veranderingen naast emoji

Naast de nieuwe emoji zijn er voornamelijk in iOS 10 kleine cosmetische veranderingen doorgevoerd. Zo is de datum nu altijd zichtbaar in het notificatiescherm¬†en heeft Apple Music een nieuwe widget die bij albums meer van de artiest weergeeft. Apple heeft nog geen oplossing voor¬†de¬†grote letters van Apple Music die op een klein scherm¬†nogal snel worden afg…

ios10-b4-001
Klik/tap voor groter.

Tot slot maakt het toetsenbord nieuwe geluidjes. Je hoort ze in onderstaande video. Zelf testen? Via http://beta.apple.com kan iedereen zich aanmelden om de nieuwe iOS en macOS-versie te testen. iOS 10 wordt samen met de iPhone 7 begin september verwacht en macOS Sierra volgt waarschijnlijk enkele weken later.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Nee, de haptische feedback bij het vergrendelen is verdwenen:( Hoop dat die in toekomstige beta’s weer wordt toegevoegd, of in ieder geval als optie.

 • Profielfoto
  ShmŇćo

  Nou. Nou. Nou. Wat een vernieuwing weer. Wanneer gaat Apple weer eens echt innoveren? Nieuwe smilies. Wow! Terwijl Samsung maar door blijft innoveren met o.a. een irisscanner in de Galaxy Note 7.

 • Profielfoto
  Niels

  Nou. Nou. Nou. Wat een vernieuwing weer. Wanneer gaat Apple weer eens echt innoveren? Nieuwe smilies. Wow! Terwijl Samsung maar door blijft innoveren met o.a. een irisscanner in de Galaxy Note 7.

  Denk niet dat die irisscanner zo goed zal werken, al helemaal niet in niet-optimale condities zoals in het donker of met wisselend omgevingslicht. Geef mij dan maar gewoon Touch ID. En een stylus bij mijn telefoon, nee dankjewel, daar heb ik alleen behoefte aan bij mijn iPad.

  Overigens vind ik het edge to edge scherm van de note wel prachtig, samen met die IP-certificering en betere camera zijn dat de dingen die ik toch wel in een nieuwe iPhone wil zien.

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Toch heeft Shmoo wel een punt. De laatste jaren ben ik het enthousiasme kwijt wat ik had als Apple een nieuw Os aankondigde. Ik heb het nu voornamelijk over het Os voor computers. Hoewel ik het zelfde ook al begin te krijgen bij iOs.

  Anyway, de veranderingen van de laatste paar jaren komen op mij meer over als welkome puntjes op de ‘i’. Het lijkt er een beetje op dat computer besturingssystemen uit-ontwikkeld zijn. Hier en daar een nieuw handigheidje over kleine verbeteringen. Maar echt spraakmakende vernieuwingen zie ik niet meer de laatste paar jaar.

  Trouwens, elk jaar een nieuw Os, hoeft van mij niet. Haalt de spanning er af. Voor tablet en telefoons ligt dat wat anders.

 • Profielfoto
  cmug

  Nieuwe Beta erop gezet. Maar zit nog wel bugje in. De calendarAgent vreet >100% processorkracht voortdurend.
  . . . (later) Heb de bug inmiddels doorgeven via de feedback assistent .

 • Profielfoto
  Rolf

  hij connect niet meer met iTunes bij mij. Slechts laden, maar hij krijgt geen verbinding meer voor back-up en zo.

 • Profielfoto
  koen

  @cmug en @Rolf: niet vergeten om het door te geven aan Apple (y)

 • Profielfoto
  steveb

  Nou. Nou. Nou. Wat een vernieuwing weer. Wanneer gaat Apple weer eens echt innoveren? Nieuwe smilies. Wow! Terwijl Samsung maar door blijft innoveren met o.a. een irisscanner in de Galaxy Note 7.

  Denk niet dat die irisscanner zo goed zal werken, al helemaal niet in niet-optimale condities zoals in het donker of met wisselend omgevingslicht. Geef mij dan maar gewoon Touch ID. En een stylus bij mijn telefoon, nee dankjewel, daar heb ik alleen behoefte aan bij mijn iPad.

  Overigens vind ik het edge to edge scherm van de note wel prachtig, samen met die IP-certificering en betere camera zijn dat de dingen die ik toch wel in een nieuwe iPhone wil zien.

  ik benen blijf fan van apple
  maar ik wacht al 5jaar op een ip 68 certificaat
  iris scanner, het wordt blijkbaar gebruikt op sommige luchthavens in america ik ben benieuwd of het aplel ukt dit zo klein te maken dat het in de iphone past. dat zal wel nog een 2 jaar duren

  touch id is ok. misschien een upgrade. homebutten + touch id in het scherm zo endelijk eens een deftige inovatie zijn

  verder energie zuinige gps en 4g.. of 5g
  lifi (wifi maar dan met licht ipv radio golven) werkt op lichtsnelheid
  snel laad batterij zoals bij sommige electrische auto ‘s. 10 minuten = 80% laden

 • Profielfoto
  Rolf

  hij connect niet meer met iTunes bij mij. Slechts laden, maar hij krijgt geen verbinding meer voor back-up en zo.

  Update. Ik denk dat verschil tussen public beta 2 en 3 zit in feit welke iTunes versie hij accepteert. Op mijn oudere Mac Pro synct hij nu niet meer, op mijn Macbook wel, en die heeft nieuwste versie.

 • Profielfoto
  martfra

  De grootste verandering in deze beta’s zijn de nieuwe emoji. Apple heeft de gele smileys een make-over gegeven en nieuwe genderneutrale emoji toegevoegd. Deze zitten zowel in iOS als macOS.

  Ik doe het bijna in mijn broek van de spanning. Ik hou het niet meer. De gele smileys hebben een make-over gekregen. Waarom laat Apple ons tot september wachten voor we deze wereldveranderende doorbraak kunnen gebruiken? Laten we met z’n allen het Apple hoofdkantoor bestormen. Zijn ze nou helemaal gek geworden ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je vergeet natuurlijk gewoon de Tap Tap Tap Tap Tap Emojify!

  Moet je dat SBS 6 publiek op de achtergrond eens horen joelen bij grotere en meer emoji’s. Serieus, als je over 2 a 3 jaar 30 jaar of ouder bent en je hebt een iPhone dan is er iets met je aan de hand.

 • Profielfoto
  plonserd

  Terwijl Samsung maar door blijft innoveren met o.a. een irisscanner in de Galaxy Note 7.

  Wat is er dan mis met Touch ID?

 • Profielfoto
  mowat

  Voor mij hadden ze in MacOS Sierra die saaie grijze onduidelijk icoontjes waar we als sinds 10.7 of zo in onze navigatiebalk mee zitten eens mogen aanpassen naar iets duidelijkere , kleurigere , pretigger ogende exemplaren. Waar haalde Jobs of iemand van zijn mensen die rotdingen in hemelsnaam vandaag ? Was er iemand depressief misschien op dat moment ? Design noem ik het toch ook niet. En als men dan nog de mogelijkheid had voorzien om naar keuze kleur of grijs in te stellen in systeemvoorkeuren .. Mijn ogen worden er door die dingen niet beter op.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Over welke icoontjes heb jij het dan?

 • Profielfoto
  mowat

  @Shmoo
  In eerste instantie die van interne en externe schijven en partities , timemachineschijf enz. ., alles zier et hetzelfde uit. En ook die van de lijst favorieten (programma’s , films , documenten , afbeeldingen enz.) Zo’n saaie en grijze eenheidsworstvoorstelling ….
  Dus in grote lijnen alles wat je in de navigatiekolom ziet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Die zouden idd weer wat groter en duidelijker kunnen ja,, maar kleur daar ben ik niet zo’n voorstander van.

 • Profielfoto
  mowat

  @Shmoo
  Het hoeven van mij ook niet zo’n felle opvallende kleurenenpalletten te zijn , maar in de oude systemen was een externe schijf duidelijk (geelachtig) te onderscheiden van de interne schijf en de timemachine had een blauwachtig uitzicht. Niet fel , maar wel netjes afgelijnd en je kon ze echt duidelijk van het anderen onderscheiden. Nu is het zo allemaal als rijtjeshuizen in een witte (grijze) woonwijk. Al zouden ze er maar een gele of blauwe of rode stip opzetten ….of als je toch graag kleur ziet een eenvoudige manier om kleur aan of uit te zetten. Dat lijkt me toch niet zo’n heksentoer.

 • Profielfoto
  mmww

  Ik ben echt iPhone, Smartphone moe. Het heeft mijn interesse echt niet meer zo. Dit was een paar jaar geleden wel anders. Allemaal veel van het zelfde tegenwoordig, en zo zichtbaar dat ze de boel flink aan het uitmelken zijn. Ik kijk over een paar jaar wel weer rond, mocht mijn 6s plus traag zijn.

 • Profielfoto
  Luc

  Hoe zit het met de functionaliteit waarbij je vanuit de phone app direct kan kiezen om te bellen via WhatsApp of andere VOIP app (skype, Mobilevoip …)

 • Profielfoto
  Barry Heutinck

  Kan apps niet verwijderen. Lang indrukken resulteert niet in veranderende apps met kruisje .. iemand nog meer last van?

 • Profielfoto
  xaddict

  Shmoo is steeds beter aan het worden in overdrijven.:)

  Het gaat hier om een iteratie van een beta van een iOS versie. Dus een kleine aanpassing op grotere aanpassingen op een langzaam veranderend systeem.

  In de tussentijd zijn er al z√≥veel artikelen uitgekomen over allerlei wijzigingen in deze en eerdere iOS versies (en b√®ta’s/ mini-updates etc.) dat een beta update NATUURLIJK niks nieuws/interessants meer brengt.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik ben echt iPhone, Smartphone moe. Het heeft mijn interesse echt niet meer zo..

  Je bent niet de enige, sterker nog, er is nog maar een heel klein percentage die echt op de nieuwe modellen zit te wachten. Ik heb zelf mijn 6S ingeruild voor een SE, die nieuwe features heb ik niet nodig bleek, wel het kleine formaat met de snelheid van de 6S.
  .
  Grote kans dat de MacBook Pro i7 en de MacBook Air hier in huis ook de laatste zijn, heb ik (en mijn vrouw) allemaal niet meer nodig, zelfs de nieuwe iPad Air 2 wordt al steeds minder gepakt. Wij zijn overgestapt op een doodeenvoudige… Chromebook.
  .
  Minimaliseren heet dat tegenwoordig.