iOS 10 en macOS Sierra versimpelen beoordeling muziek

20 reacties

In iOS 10 en macOS Sierra gaat Apple het beoordelen van muziek behoorlijk versimpelen. De 1 tot en met 5 sterren die traditioneel aan nummers en albums toegekend kunnen worden, zijn vervangen door een simpele keuze: love of dislike.

Zowel op iOS 10 als macOS Sierra met iTunes 12.5 zijn de sterren standaard niet meer zichtbaar, maar is naast de mogelijkheid om een nummer een hartje te geven, ook een dislike-knop toegevoegd.

Vervangen en verborgen

De muziek-app kreeg in iOS 10 een grote make-over en Apple zet daarbij in op simpelheid. De mogelijkheid om een nummer te beoordelen met 1 tot en met 5 sterren is volledig verdwenen. In iOS 9.3 verschijnt de mogelijkheid om een nummer een aantal sterren toe te kennen na een tap op het hoesje, in iOS 10 gebeurt niets.

like-music-001
Like of Dislike in de Muziek-app van iOS 10.

In iTunes 12.5 op macOS Sierra is de mogelijkheid om een beoordeling met sterren te geven nog wel aanwezig, maar verstopt onder het menu ‘Info tonen’. Of Apple de beoordelingen definitief versimpelt en de sterren vervangt door hartjes is onzeker, gezien iOS 10 en macOS Sierra momenteel in betafase zijn.

itunes-likedislike-001
Love en dislike in iTunes 12.5 (Klik/tap voor groter).
itunes-12-4-ratings
Ratings in iTunes 12.4.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Of Apple de beoordelingen definitief versimpelt en de sterren vervangt door hartjes is onzeker, gezien iOS 10 en macOS Sierra momenteel in betafase zijn.

  In vorige beta’s is was de rating initieel ook afwezig. Hoop wel dat dat blijft want ik heb flink wat smart playlists die op basis van rating /playcount etc werken

 • Profielfoto
  Psmiles

  Wat een versimpeling. Het muziekoordeel teruggebracht tot twee smaken. En dat voor een tech bedrijf dat voorop wil lopen. FB is er al weer vanaf gestapt om alles tot zwart-wit te reduceren.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vraag mij ook af hoe dit een versimpeling is. Het enige dat ik mij hierbij kan voorstellen is dat er aan de achterkant een nieuw/ander waarderingssysteem zit dat op zoek gaat naar welke muziek jij leuk vindt. En dat systeem heeft dan alleen de optie Yes of No.

  Ik zie ook niet hoe dit een goede toevoeging kan zijn. Muziek is en films zijn zo divers dat je het niet met(y) of(n) kunt beoordelen.
  Op mij komt dit vooral over als Apple die ook graag iets van social media trekjes wilt implementeren maar het al 200 keer bewezen heeft dat als Apple zich op dat terrein bevindt dat het dan compleet fout gaat.

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Dat weet ik zo nog niet. Een muziekstuk, daar hou je van of daar hou je niet van. Ik heb nooit begrepen waarom je het ene lied drie sterren leuk vindt, en het andere vier sterren.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik ben het eens met SonofWoz. Ik vind nummers leuk om te horen, of slecht. En af en toe fantastisch. Voor mij is een duimpje omhoog en omlaag en heel af en toe een hartje of sterretje meer dan genoeg. Ik gebruik de sterren niet, wat maakt het verschil tussen 2 en 3 sterren?

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je een grote muziekverzameling hebt, zoals ik, dan geef je het op een gegeven moment op om 0 tot 5 sterren uit te delen aan elk liedje in je bibliotheek. Het is onbegonnen werk. Terwijl de beoordeling van je muziekverzameling uiterst nuttig is voor de “For You” aanbevelingen in Apple Music. Vandaar deze versimpeling, lijkt mij. Als ik onder de indruk van een nummer ben, dan tik ik op het hartje. Als Apple Music met een aanbeveling komt die ik niks vindt, was er tot nog toe niets aan te doen, behalve het nummer of de playlist skippen. Het doorgestreepte hartje lijkt me een prima toevoeging, om de aanbevelingen beter te maken.

  Het lijkt me dat de sterren metadata in iTunes op de Mac gewoon naast de hartjes behouden blijft.

 • Profielfoto
  they

  Ik gebruikte altijd alles hoger dan 3 sterren om deze automatisch te syncen naar mijn iphone. Soms werd ik een nummer zat, maar gaf ik toch 2 sterren zodat hij nog opviel in de volledige library. En nummers met 5 sterren kwamen in een playlist die ik echt heel vaak luisterde. Jammer dit, alles moet tegenwoordig maar worden versimpeld.

 • Profielfoto
  mowat

  Al mijn slimme afspeellijsten zijn gebaseerd op het systeem of ik ze 1 , 2 .. of 5 sterren toeken , ongeacht of ik die van 4 toevallig beter vind dan die van 3 . Het is gewoon een manier om een slimme map samen te stellen. Wat gaat er gebeuren als ik upgrade van El capitan naar MacOSSierra ? Alle afspeellijsten naar de vaantjes ? Niet zo’n erg slimme “vereenvoudiging” , Apple , neen zelfs stom.

 • Profielfoto
  xaddict

  En zo raken we maar weer eens fijne functionaliteit kwijt omdat de interface leger moet (MOET!!!) en Bep van Sef van de tante van Olaf het ook moet begrijpen.

  Hoe geef je op deze manier nou aan dat je een paar nummers echt wel veel veter vind dan alle andere goede nummers?

  Of hoe geef je aan dat het een goed nummer is maar dat je het zat bent geraakt (ik gaf die altijd drie sterren en luisterde via automatische playlists voornamelijk naar 4 en 5 sterren nummers)

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ach, rustig maar. Een iOS versie verder zal de functionaliteit wel weer terug komen en geintroduceerd worden als …. *** IN – NO – VA – TIE ***;-)

 • Profielfoto
  Lifebeats

  ik hoop dat de rating met sterren wel blijf want ik gebruik deze heel veel voor beoordeling van mijn muziek .
  eerst beoordelen in iTunes daarna naar recordbox

 • Profielfoto
  Di May

  Slecht idee !

 • Profielfoto
  Buzz

  Wat een grote onzinreacties. Er is helemaal geen sprake van dat de ratings en het gebruik ervan in smart playlists in iTunes verdwijnt!

  In de iTunes beta in Sierra is het doorgestreepte hartje ook aanwezig als een *extra* meta-data item. De sterretjes rating is daarnaast ook nog steeds aanwezig.

  In de interface op de iPhone is er van oudsher minder plek voor alle metadata, en was het aanmaken van smart playlists altijd al onmogelijk. Er verandert dus niet zo veel, behalve dat het makkelijker wordt om Apple Music van je muzieksmaak op de hoogte te stellen.

 • Profielfoto
  mowat

  @Buzz
  Zelfs als hetgeen je zegt waar is dan is er nog geen sprake van “grote onzinreacties”.
  Dat zegt enkel maar dat het artikel ( of jouw reactie) niet kloppen. De mensen hier hebben alleen maar , en zondere enige onzin , gereageerd op hetgeen in het artikel staat.

 • Profielfoto
  Buzz

  Mowat: Het is sowieso onzin om zo overdreven te reageren op veranderingen tijdens een beta proces. Wacht nu eerst maar eens af wat de release wel of niet gaat brengen.

  Als je onemorething.nl langer dan vandaag leest, dan weet je ook dat je niet alles meteen voor 100% waar aan moet nemen wat Raymon opschrijft. Het artikel suggereert dat de sterren ook in Sierra verwijderd zouden kunnen gaan worden. Dat is natuurlijk zo, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Het artikel is ook inaccuraat door te zeggen dat de sterren in Sierra alleen in het info venster te zien / veranderen zijn. In de lijst met songs is het ook nog gewoon te vinden.

  Er is in Sierra dus feitelijk nog niks aan de functionaliteit veranderd, alleen aan de interface. En in iOS is er niks veranderd dat van belang is voor mensen die sterren gebruiken voor slimme afspeellijsten, want die moest je toch altijd al in iTunes opstellen. Toch schreeuwen verschillende mensen hier al moord en brand. Dat vind ik gewoon onzinreacties.

  Ook denk ik dat een doorgestreept hartje een prima toevoeging is, want veel minder dubbelzinnig dan de sterren rating, maar daar gaan de klagers natuurlijk helemaal niet op in.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik hoop toch ook dat de sterretjes blijven. Ik heb toch enige playlists op die manier.

  En ja, een bepaald nummer kan ik super fijn vinden dat geef ik dan 5 + een hartje.

  Als ik een nummer goed vind, maar niet om altijd te horen, of niet altijd in de stemming zou zijn om dat nummer te horen, geef ik het 3 of 4 sterren.

  Nummers die ik minder goed vind krijgen dan 1 of 2 sterren.

  Soms is het ook gewoon voor de kwaliteit van een nummer aan te geven. En dan bedoel ik echt de “geluidskwaliteit”. Niet het al dan niet graag beluisteren van het nummer.

  Dus ja, ik hoop dat de sterretjes blijven, ik vind ze nuttig. In iOS kan ik het nog ergens begrijpen dat ze het iets simpeler willen aanpakken. Daar ga ik persoonlijk zelf ook niet met sterretjes bezig zitten, maar daar ga ik in principe ook enkel en alleen liedjes opzetten die ik echt leuk vind en wil beluisteren. Alleen al maar wegens plaatsgebrek anders :/

 • Profielfoto
  Buzz

  De indeling die mensen maken met de sterretjes kan je ook nabootsen met vijf of zes playlists. Dus als de sterretjes al zouden verdwijnen, en dat lijkt me, zoals gezegd, sterk, dan zou iTunes bij het upgraden van de library de nummers voor je in zulke afspeellijsten kunnen plaatsen. Of een track al dan niet in zo’n playlist staat kan dan ook weer in smart playlists worden gebruikt.

  Voordeel t.o.v. de sterretjes is dat je playlists een duidelijkere naam kan geven, gebaseerd op de echte criteria, zoals geluidskwaliteit en ook of je een nummer wel of niet goed vindt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Maar dan heb je weer een hoop extra playlists… Over “versimpeling” gesproken….

 • Profielfoto
  Di May

  De realiteit van de verdwenen ‘stermatige’ beoordeling is een feit.
  Wat mij betreft een groot gemis.

  Want op basis van onder meer daarop zijn mijn playlists samengesteld.

  Onbegrijpelijk dat apple dit doet.

 • Profielfoto
  SmittyDidIT

  Wat mij betreft een geen versimpeling… maar een verslechtering!

  20,000 songs met heel veel smart playlists gebaseerd op granulaire beoordelingen per song als ook vele andere attributen en kenmerken.

  Voor diegenen die het nut van een Like of Like Not als een uitkomst zien… Als ik een song niet goed vindt staat hij niet meer in mijn library… dus in die zin zou elke song in mijn library een hartje hebben. maar er zijn ook gelegenheids songs die ik normaal niet zou afspelen maar bij bepaalde gelegenheden misschien wel. En soms wil ik wat meer afwisseling en ook minder beoordeelde songs horen… In een wereld waar iedereen alleen nog maar wil wat hij of zij goed genoeg vindt is dit misschien moeilijk voor te stellen ;-P

  Bij gebrek aan een echt taggings mechanisme is een combinatie van Genre en Beoordelingen onmisbaar voor muziek-liefhebbers met grote libraries die er iets meer uit willen halen dan de de gemiddelde luisteraar… Dat zijn ook de mensen die 160Gb iPods kochten, en nu de 128Gb of 64Gb iOS devices… om hun eigen muziek op hun eigen manier in te delen…

  De music app op ios10 heeft overigens nog veel meer onhebbelijkheden… vindt je songtekst nog maar eens snel… ik kan nu wel zonder leesbril de app bediening maar moet door hoepels springen om de songtekst naar boven te halen… als je m al ziet want daar zit een enorme bug! voor diegenen die de lyrisch in iTunes zelf toegevoegd hebben! Het is er nog steeds maar de Music app ziet/herkend ‘m niet meer…

  iTunes en de music app hadden hun eigen onhebbelijkheden en beperkingen.. maar de integratie was altijd een reden om de music app van Apple te gebruiken.

  Ben nu overgestapt op de Cesium app die laat de lyrisch wel zien en heeft ook de mogelijkheid om de beoordelingen te zien.. ! En nog veel meer… Apple laat het liggen…

  #gatindemarkt voor andere muziek apps…