Herfstgeruchten: nieuwe Mac Pro en Final Cut-update

29 reacties

September wordt met de iPhone 7 en Apple Watch 2 een iOS-feestje, maar in oktober gaan we naar verluidt ‘Back to the Mac’ en krijgen de professionele Apple-producten weer aandacht. Final Cut Pro X krijgt een update en de Mac Pro wordt vernieuwd.

Dat meldt vaksite LearnFinalCut op basis van eigen bronnen. De Mac Pro zou hardwarematige upgrades krijgen, terwijl Final Cut nieuwe functies van macOS Sierra gaat ondersteunen en QuickTime uitfaseert.

Final Cut Pro X

De video-professionals hebben verschillende aanwijzingen voor een uitgebreide Final Cut Pro-update in oktober. Allereerst is het logisch dat Final Cut nieuwe functies van macOS Sierra zoals Siri en herinneringen uit de foto’s-app importeren gaat ondersteunen. In macOS Sierra begint Apple ook met het uitfaseren van de QuickTime API’s waar Final Cut nu nog sterk op leunt, deze worden vervangen door AV Foundation.

Daarnaast schrijft ingewijde editor Larry Jordan dat FCPX al enige tijd niet meer bijgewerkt is omdat er een grote update aankomt. Van 28 tot en met 30 oktober vindt de FCPX Creative Summit in Cupertino plaats, een uitermate geschikt moment voor Apple om de aanwezige videoprofessionals bij te praten over de nieuwigheden.

Mac Pro

De Mac Pro is sinds december 2013 onveranderd, de Mac Mini kreeg in oktober 2014 zijn laatste update en ook de huidige Retina iMac viert in oktober alweer zijn eerste verjaardag. Hoog tijd voor nieuwe modellen. Code in Mac OS X El Capitan hint naar een nieuwe Mac Pro met 10 USB-poorten (USB-C?) met het typenummer “AAPLJ95,1”. De huidige Mac Pro heeft als typenummer “AAPLJ90,1” en het is daarom aannemelijk dat het om een nieuwe versie van het professionele Apple-werkstation gaat.

Over een nieuwe iMac of Mac Mini bestaan geen concrete geruchten, maar het is aannemelijk dat Apple in ieder geval zijn all-in-one-desktop van nieuwe Intel-chips en GPU’s voorziet. De nieuwe MacBook Pro met OLED-strip in plaats van functietoetsen wordt ook in oktober verwacht. Fingers crossed!

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  wat kan je zeggen behalve – het werd tijd OF misschien beter… too little too late !

 • Profielfoto
  joram

  Laat ze ook alsjeblieft die rot intel “GPU” vervangen voor mid-range nVidia of AMD GPU’s in de 21″ iMacs. Die huidige Intel 6200’s die ze nu hebben zijn gemiddeld net zo snel als de nVidia 650M die in mijn 3-4 jaar oude iMac zit, en ik snak al tijden naar een nieuwe 21″ iMac om m’n huidige beestje te vervangen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Boring… ✋

  Geen 4 kleuren goud, geen brievenbus formaat, dus kansloos.

 • Profielfoto
  Usain

  uitgebreide Final Cut Pro-update

  Hard nodig want Adobe Premiere Pro is voor de amateur professional al een betere keus, het enige waar FCPX nog niet in overtroffen is de optimalisatie voor de Mac. Het background renderen is superieur en maakt het exporteren van bestanden een stuk sneller.

 • Profielfoto
  wensink

  Wat wordt er bedoeld met quicktime uitgefaseerd?

 • Profielfoto
  Usain

  @Wensink Oude Quicktime troep word vervangen voor het moderne AV Foundation framework. Als gewone gebruiker zal je daar niet veel van merken.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Hopelijk komt Apple dan in fcpx ook met een plugin library. Er is geen beginnen aan om dat te beheren. Een rename of verplaatsing en je oude projecten hebben een probleem.

 • Profielfoto
  xaddict

  Zolang QuickTime zelf maar niet verdwijnt óf geïntegreerd wordt in preview vind ik het allemaal best ?

  Het is namelijk nog altijd de beste manier om snel schermopnames (video) te maken zonder gedoe.

 • Profielfoto
  Buzz

  Het gaat hier om het QuickTime framework, dus de interfaces die programmeurs gebruiken, die in Sierra vervangen worden door het modernere AVFoundation. Er zijn volgens mij nog geen veranderingen in de Quicktime applicatie geconstateerd in Sierra. Het zou kunnen dat deze onder de motorkap nu gebruikt gaat maken van AVFoundation. De gebruiker hoeft daar dan niks van te merken.

 • Profielfoto
  knekkie

  Doet Apple nog iets op Pro video vlak dan?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Elke twee weken iPhone reclames maken over hoe goed de camera in de iPhone is.;-)

 • Profielfoto
  pannekoek

  Wel fijn! Eindelijk weer eens een MacPro gerucht!

  Nog niet te hard juichen, het is niet de eerste keer dat een verwijzing is gevonden naar een nieuw model, en dat de machine niet ten tonele is verschenen…

  http://www.onemorething.nl/2015/11/os-x-el-capitan-hint-naar-nieuwe-mac-pro-met-usb-c/

  Keep Hope Alive!

 • Profielfoto
  vanpuffelen

  Als ik dan toch met geld ga smijten wil ik er wel graag een 27″ retina scherm van Apple bij. Twee mag ook.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Nieuwe Mac Pro eindelijk. Apple heeft lang gewacht en vindt nu dan blijkbaar de tijd rijp ivm nieuwste Xeons van Intel en USB-C. En ja als deze uitkomt zal er dan eindelijk ook het langverwachte USB-C/TB3 scherm bijzitten. Ben benieuwd naar de specs en prijzen.
  Één ding is zeker: als je de Mac Pro wil hebben, koop hem dan kort na uitkomen. De prijs gaat niet naar beneden (is zelfs omhoog gegaan) en de hardware blijft jaren ongewijzigd. Dus om er optimaal van te profiteren zou ik zeggen; snel kopen! Als het voorspelde feestje tenminste doorgaat.

 • Profielfoto
  maconly

  Waar is de tijd gebleven dat ik hebbe hebbe riep bij nieuwe Apple producten, Tim Cook z’n club bekoort me niet .

 • Profielfoto
  Shmoo

  Verstand komt met de jaren zeggen ze toch wel eens? Mogelijk ligt het daaraan en niet aan Tim Cook.

 • Profielfoto
  Daantsjie

  En nu ook nog een nieuwe update van Logic Pro X

 • Profielfoto
  knekkie

  Voor de performance hoef je het niet te doen. Genoeg goekopere oplossingen zelfs binnen Apple. Is toch raar dat er iMac’s en MacBook Pro’s zijn die op vele vlakken beter presteren dan de Mac Pro? Ik voel mij best bekocht.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ben benieuwd naar de Mac pro. Toch op behoorlijk wat locaties geweest sinds 2013, maar buiten de Apple Store zelf om nog nooit een Mac pro in hete wild gespot. Lijkt me niet echt een verkoopknaller, ook niet onder de profs.

 • Profielfoto
  peteha

  De vorige versie van de Mac Pro heb ik 6 jaar tot volledige tevredenheid gebruikt en mijn huidige Mac pro sinds 2014 is nog weer een stuk beter. Echt zo’n werkpaard die gewoon altijd werkt, nooit herstart hoeft te worden. De beste investering ooit, voor de vorige Mac pro kreeg ik na 6 jaar nog 40% van de nieuwprijs. Idem dito met mijn 30-inch scherm, na 8 jaar nog steeds perfect. Dan is de hoge aanschafprijs al heel snel weer vergeten…..

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De vorige versie van de Mac Pro heb ik 6 jaar tot volledige tevredenheid gebruikt en mijn huidige Mac pro sinds 2014 is nog weer een stuk beter. Echt zo’n werkpaard die gewoon altijd werkt, nooit herstart hoeft te worden. De beste investering ooit, voor de vorige Mac pro kreeg ik na 6 jaar nog 40% van de nieuwprijs. Idem dito met mijn 30-inch scherm, na 8 jaar nog steeds perfect. Dan is de hoge aanschafprijs al heel snel weer vergeten…..

  Ben blij dat toch iemand het begrijpt. Ik denk net zo. Ik heb hier ook 2 27″ schermen van Apple staan. Werkt super! Ook mijn Macbook pro retina werkt nog goed.

  Ik zou nu echt wel een Mac Pro willen aanschaffen, maar het is inderdaad zoals “Ozzie X” zegt, nieuwe Mac Pro = zo snel mogelijk kopen…

  Ook wat Knekkie zegt daar kan ik best inkomen: Na een paar maanden dat de nieuwe Mac Pro uit was (2013/2014), kwamen er nieuwe iMacs uit en een nieuwe MBPR die inderdaad beter presteerde dan de Mac Pro. Dat is idd best balen :/

 • Profielfoto
  knekkie

  Laten we het beste hopen natuurlijk. Heel veel mensen smachten naar een waardig vervanger van hun Pro hardware. Alles is nu wel een beetje outdated. Geen probleem als de prijs er ook naar is maar Apple houd liever de prijzen het zelfde als bij de introductie en dat is de 3 jaar oude hardware gewoon niet waard. Hoe mooi Mac Pro en Macbook Pro ook zijn.

  Apple heeft tegenwoordig heel veel producten waar het op moet focussen.
  De aankondiging van de 2013 Mac Pro was AWESOME en het is nog steeds een geniale computer. Specs wise is ie in mijn ogen veel te snel obsolete geworden.

  Aan de andere kant Apple geeft met het lange wachten op een update, de kopers van een Mac Pro wel de tijd om de Mac Pro af te schrijven voor er een nieuw model gelanceerd wordt. ?

  Maar er moet iets heel geks gebeuren wil ik hierna opnieuw een Mac Pro aanschaffen.

 • Profielfoto
  polansky

  Apple heeft het toch volledig verknalt bij de Pro’s voor wat betreft software.

  De vorige versie van FCP was een regelrechte ramp doordat er allerlei features uitgelaten waren. Logic Pro is al jaren niet geupdate en lijkt een stille dood gestorven te zijn en Aperture was ooit hartstikke goed, maar vervangen door een of ander amateuristisch pakket dat zelfs de amateurfotograaf niet eens meer wil gebruiken.

  En dan voor wat betreft hardware – Apple loopt steeds verder achter.
  Mooi hoor retina en de vormgeving van een MBP is en blijft prachtig, maar wat er onder dat ‘moois’ schuil gaat is domweg niet meer van deze tijd en de update cyclus is domweg te lang geworden.

  Nee Apple is het aan het verkloten en dat is puur ingegeven omdat Apple vergeten is waar haar roots liggen.

  Apple is een consumentenmerk aan het worden een tweede Sony.
  Het momentum voor Apple is voorbij en de interesse neemt af.

  Wanneer komt er weer een product met een echte ‘wow’ factor?

 • Profielfoto
  Anami

  @polansky Logic Pro is al jaren niet geupdate en lijkt een stille dood gestorven te zijn

  Ik weet niet waar je die info vandaan haalt maar heb dit jaar al meerdere updates van logic pro x voor de kiezen gehad. We zitten nu op versie 10.2.4! Logic is allesbehalve dood. Enorme aanhang die alleen maar aan het groeien is ivm de prijs. Iedere DAW heeft zn sterke en zwakke punten maar Logic heeft een trouwe aanhang en is sterk met Midi (net zoals Cubase) Ook het toevoegen van Alchemy is een teken dat Logic verre van dood is.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik heb het niet over onbeduidende .dot updates die niets meer zijn dan bug fixes….

 • Profielfoto
  Anami

  @polansky
  Dude, weet je überhaupt wel wat Alchemy is? Je roept heel stellig dat logic op sterven na dood is maar je hebt echt geen idee.
  Versie 10.2.4 is de meest recente update die vooral gericht is op performance. Maar om de andere versies die er afgelopen jaar zijn geweest af te schilderen als bug fixes en .dot updates…:| Je roept maar wat om te roepen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Op sommige punten ben ik het wel eens met Polansky. Maar inderdaad, werk jij eigenlijk zelf met Logic Pro x? Ik anders wel, en het is idd verre van dood. Trouwens, het heeft een complete “refresh” gehad na Logic 9, alles is veranderd, het hele uiterlijk (veel moderner) en mee met Cubase. Ik heb geen nood aan elke keer een logic pro update om de haverklap om dan weer circa €200 te moeten uitgeven. velen werken trouwens ook nog met logic pro 9 (wat ook nog perfect werkt). Echte producers staan niet meteen te springen voor een complete vernieuwing net omdat ze zo vertrouwd zijn met het programma waar ze muziek mee maken. Dat lijkt me ook niet meer dan logisch. Een paar dingetjes hier en daar vernieuwen of updaten lijkt mij goed.

  Op hardware gebied ben ik het eens met Knekkie… De Mac pro is te verouderd om de prijs die ze er voor vragen nog te rechtvaardigen. Ik denk dat ik op ong. €10 000 uitkom als je hem helemaal “upgrade”. Dat is niet meer te rechtvaardigen voor de hardware die er in zit. Zeker niet voor de processor. (over de gpu kan ik zo niet meespreken maar ik veronderstel dat er na 3j (bijna 4) wel iets beters op de markt is)

  Dit gezegd zijnde hoop ik echt op een goeie update van de Mac Pro. De vormfactor is wat het is. Ik vind het wel gedurfd en de windows pc’s hebben intussen hun varianten van deze vormfactor ook. Laat ons ook niet vergeten dat tot 2013 Apple qua vernieuwing wel mee was (Macbook Pro retina – die overigens al in midden 2012 getoond werd) was echt een super mooi ding en voor mij hoeft het ook zeker niet dunner. Behoud alles hoe het is maar vernieuw de specs en mss meer plaats voor een grotere batterij indien de chips verkleinen (processor,ram,ssd,…)

  Maar goed. Apple komt wel weer terug, maar ze zullen inderdaad met iets moeten afkomen waarvan iedereen denkt: wow, dit moet ik hebben…

 • Profielfoto
  Anami

  @DBCreations

  Klopt, ik werk met Logic pro x. Erg blij mee. Soms is de zwarte interface wel veel als je er veel mee werkt. Werk niet met de andere programma’s waar Polansky het over heeft dus daar kan ik niets over zeggen. Viel me alleen op wat hij zei over Logic zei. Verder hoop ik serieus op een nieuwe Mac Pro. Het is tijd voor een nieuwe mac voor mij en ik kan al heel veel mensen om mij heen die wachten op een nieuwe Mac Pro.
  Fingers crossed!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Anami,

  Ik werk ook met Final cut pro. Maar alleen sinds de X versie, dus ik kan er niet veel over zeggen, wel hoor ik van overal dat dat programma idd niet meer zo “pro” lijkt te zijn maar ik ben er persoonlijk wel tevreden van. Ik maak nu ook geen professionele films. Maar goed. Logic Pro x gebruik ik al enige tijd. Ik heb ook nog Logic pro 9 liggen en vandaar dat ik ook zei dat de interface van LPX strakker is en dat het helemaal niet nodig is om bv Logic Pro 11 uit te brengen. LPX is mee met alle andere DAW’s maar mss heeft Polansky daar geen ervaring mee.:-)

  Ik zelf wacht ook op een nieuwe Mac(book)Pro. Geloof me, liefst een Mac Pro, maar een macbook pro zit er denk ik eerder aan te komen…:-)