Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 augustus 2016

Getest: geoptimaliseerde opslag in macOS Sierra

“Zit de schijf nu alweer vol?” – Het is een veelgehoorde uitspraak van gebruikers die een Mac met flashopslag hebben. In macOS Sierra helpt Apple met het vrijmaken van schijfruimte met een nieuwe functie genaamd ‘geoptimaliseerde opslag’.

De functie werkt verrassend goed en helpt niet alleen met het vrijmaken van ruimte, maar maakt ook inzichtelijk waar de grootste ruimtevreters zich bevinden. Een overzicht van de functies en test van de werking:

Enigszins verstopt

Wanneer er weinig vrije ruimte is, geeft macOS automatisch de suggestie om ruimte vrij te maken, maar de tool het optimaliseren van opslag is ook te openen via het Apple-icoon rechts → Over deze Mac → Opslag → Beheer.

Ruimtevreters spotten

Een van de beste functies van de tool is de mogelijkheid om snel ruimtevreters te spotten. Aan de rechterkant is een overzicht van alle systeemonderdelen zoals documenten, iOS-bestanden, iTunes en Programma’s met daarbij hoeveel schijfruimte deze onderdelen in beslag nemen. Daarmee spot je in no-time de grootste ruimtevreters die ook direct vanuit de applicatie te verwijderen zijn. Sorteren kan op grootte, soort en datum waarop een bestand het laatst geopend is.

Overzicht met grootste ruimtevreters – Klik/tap voor groter.

In dit geval een virtuele Windows-machine die monsterachtige groottes aan begon te nemen na wat experimenteren, maar ook een boel oude video’s van Apple-events die in iTunes waren opgeslagen en downloads van oude iOS-versies die zijn blijven staan. De meeste bestanden konden direct vanuit de applicatie verwijderd worden, alleen bepaalde content zoals podcasts en video’s moeten via iTunes zelf verwijderd worden.

iOS-backups en downloads – Klik/tap voor groter.

Als niet meteen duidelijk is welke bestanden en mappen de meeste ruimte innemen, is het vanaf het menu documenten mogelijk om via de bestandskiezer het ruimtegebruik per map te bekijken. Zo kun je diep graven in mappen in je home-directory.

Gedetailleerd overzicht per map – klik/tap voor groter.

Permanent ruimte besparen

Met het weggooien van cookies, tijdelijke internetbestanden en logbestanden los je een chronisch tekort aan schijfruimte niet op. Apple weet dat en biedt in de tool een aantal structurele manieren om ruimte te besparen:

  • Documenten naar iCloud: dit slaat de Documenten-map en inhoud van je bureaublad op in iCloud. Alleen bestanden die je recent hebt geopend of vaak gebruikt worden gedownload en de rest blijft in iCloud staan. Voorwaarde is wel dat er genoeg iCloud-ruimte is.
  • iTunes: Films en TV-shows die via iTunes zijn aangeschaft en al bekeken zijn, kunnen automatisch verwijderd worden. Deze zijn altijd weer terug te downloaden vanuit het aankopen-scherm van iTunes.
  • Mail: Alleen recente bijlagen downloaden zorgt zeker bij grootgebruikers van mail voor meer schijfruimte. Standaard worden alle bijlagen gedownload, maar macOS biedt de mogelijkheid om oude bijlagen op de mailserver te laten staan.
  • Prullenmand: Simpel en effectief: bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenmand staan, worden automatisch gewist.
Permanent ruimte besparen met de aanbevelingen – Klik/tap voor groter.

Eindresultaat

Na 15 minuten met de tool voor om geoptimaliseerde opslag lukte het om 30GB aan ruimte vrij te maken op een SSD van 256GB. Niet slecht! Uiteraard kunnen de resultaten per gebruiker verschillen, maar Apple heeft zonder meer een overzichtelijk hulpprogramma afgeleverd. macOS Sierra is op moment van schrijven in bètafase en als publieke bèta beschikbaar. De definitieve release wordt eind september verwacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Getest: geoptimaliseerde opslag in macOS Sierra
Sluiten