Getest: geoptimaliseerde opslag in macOS Sierra

20 reacties

“Zit de schijf nu alweer vol?” – Het is een veelgehoorde uitspraak van gebruikers die een Mac met flashopslag hebben. In macOS Sierra helpt Apple met het vrijmaken van schijfruimte met een nieuwe functie genaamd ‘geoptimaliseerde opslag’.

De functie werkt verrassend goed en helpt niet alleen met het vrijmaken van ruimte, maar maakt ook inzichtelijk waar de grootste ruimtevreters zich bevinden. Een overzicht van de functies en test van de werking:

Enigszins verstopt

Wanneer er weinig vrije ruimte is, geeft macOS automatisch de suggestie om ruimte vrij te maken, maar de tool het optimaliseren van opslag is ook te openen via het Apple-icoon rechts → Over deze Mac → Opslag → Beheer.
sierra-beheer-opslag

Ruimtevreters spotten

Een van de beste functies van de tool is de mogelijkheid om snel ruimtevreters te spotten. Aan de rechterkant is een overzicht van alle systeemonderdelen zoals documenten, iOS-bestanden, iTunes en Programma’s met daarbij hoeveel schijfruimte deze onderdelen in beslag nemen. Daarmee spot je in no-time de grootste ruimtevreters die ook direct vanuit de applicatie te verwijderen zijn. Sorteren kan op grootte, soort en datum waarop een bestand het laatst geopend is.

sierra-disk-001
Overzicht met grootste ruimtevreters – Klik/tap voor groter.

In dit geval een virtuele Windows-machine die monsterachtige groottes aan begon te nemen na wat experimenteren, maar ook een boel oude video’s van Apple-events die in iTunes waren opgeslagen en downloads van oude iOS-versies die zijn blijven staan. De meeste bestanden konden direct vanuit de applicatie verwijderd worden, alleen bepaalde content zoals podcasts en video’s moeten via iTunes zelf verwijderd worden.

sierra-disk-002
iOS-backups en downloads – Klik/tap voor groter.

Als niet meteen duidelijk is welke bestanden en mappen de meeste ruimte innemen, is het vanaf het menu documenten mogelijk om via de bestandskiezer het ruimtegebruik per map te bekijken. Zo kun je diep graven in mappen in je home-directory.

sierra-disk-003
Gedetailleerd overzicht per map – klik/tap voor groter.

Permanent ruimte besparen

Met het weggooien van cookies, tijdelijke internetbestanden en logbestanden los je een chronisch tekort aan schijfruimte niet op. Apple weet dat en biedt in de tool een aantal structurele manieren om ruimte te besparen:

 • Documenten naar iCloud: dit slaat de Documenten-map en inhoud van je bureaublad op in iCloud. Alleen bestanden die je recent hebt geopend of vaak gebruikt worden gedownload en de rest blijft in iCloud staan. Voorwaarde is wel dat er genoeg iCloud-ruimte is.
 • iTunes: Films en TV-shows die via iTunes zijn aangeschaft en al bekeken zijn, kunnen automatisch verwijderd worden. Deze zijn altijd weer terug te downloaden vanuit het aankopen-scherm van iTunes.
 • Mail: Alleen recente bijlagen downloaden zorgt zeker bij grootgebruikers van mail voor meer schijfruimte. Standaard worden alle bijlagen gedownload, maar macOS biedt de mogelijkheid om oude bijlagen op de mailserver te laten staan.
 • Prullenmand: Simpel en effectief: bestanden die langer dan 30 dagen in de prullenmand staan, worden automatisch gewist.
sierra-disk-004
Permanent ruimte besparen met de aanbevelingen – Klik/tap voor groter.

Eindresultaat

Na 15 minuten met de tool voor om geoptimaliseerde opslag lukte het om 30GB aan ruimte vrij te maken op een SSD van 256GB. Niet slecht! Uiteraard kunnen de resultaten per gebruiker verschillen, maar Apple heeft zonder meer een overzichtelijk hulpprogramma afgeleverd. macOS Sierra is op moment van schrijven in bètafase en als publieke bèta beschikbaar. De definitieve release wordt eind september verwacht.

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Van 14Gb naar 98Gb vrij. Ook in ongeveer 15 a 20 minuten. Gaat niet vanzelf een een gebruiker die meer verstand van zaken heeft haalt er meer uit, maar prima tool. Gebruik al jaren Daisydisk maar dit gaat toch iets makkelijker en dat zegt veel.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  dit zal een melkkoe worden voor apples, immers als iedereen zijn desktop en documenten in de cloud zetten kan apple weer icloud opslag verkopen

 • Profielfoto
  Shmoo

  Allemaal leuk en aardig dat Apple zich met dit soort dingen bezig wilt houden maar zou het niet ook een goed idee zijn als ze eerst eens het problemen fixen dat mensen überhaupt kunnen zien en weten waar al hun data in is gaan zitten?

  Ik bedoel, wij nu al drie jaar op rij mensen aan het vertellen dat dit soort schermpjes niet kloppen. En dat ‘Overige’ alles is dat Apple niet kan uitvogelen.

  Als ze nou eens eerst gewoon een systeem zouden maken dat je fatsoenlijk kunt zien dat je X hoeveelheid van dit soort bestanden hebt en Z hoeveelheid van dat soort bestanden dan zou het probleem handmatig al heel eenvoudig op te lossen zijn. Nu is het vooral, we hebben zoveel foto’s, zoveel video’s en wat documenten en de rest is ‘overige’ want dat kunnen wij ook allemaal niet uitvogelen waar dat allemaal thuis hoort.

 • Profielfoto
  Shmoo

  dit zal een melkkoe worden voor apples, immers als iedereen zijn desktop en documenten in de cloud zetten kan apple weer icloud opslag verkopen

  We gaan natuurlijk ook gewoon standaard meer opslag krijgen dan die 5GB wat het nu is. Ik denk dat we tijdens de release van macOS standaard 20 of 25GB iCloud Drive ruimte gaan krijgen als je kunt aantonen dat je een Mac bezit of zoiets en dat je 100 of 200GB kunt kopen voor 1,-

  Natuurlijk zal het de bedoeling zijn dat je die 1,- p/maand gaat betalen waar ik verder geen moeite mee zou hebben al ga ik deze functie niet eens gebruiken omdat ik altijd voldoende ruimte heb op mijn computers.

  Ik wil gewoon een fatsoenlijke cloud infrastructuur zoals Dropbox, waar ik zelf kan aangeven welke folders en sub-folders ik wel of niet wil laten syncen met een computer. Zolang dat er niet is zal Dropbox voor mij altijd 5 jaar voorsprong houden.

 • Profielfoto
  davidem

  Een van de grootste ruimtevreters zie ik niet genoemd: lokale Time-machine backups. Dus ik ben benieuwd of dat terugkomt in het beheer programma… En of je daar wat aan kan doen:)

 • Profielfoto
  wensink

  Slim van Apple, nu kunnen we allemaal de goedkoopste macbook kopen, ipv een paar honderd euro extra te moeten betalen voor wat meer opslag.

 • Profielfoto
  Shmoo

  256GB gaat sowieso de standaard worden kijk maar naar de Retina MacBook dus er valt niet meer veel te verdienen aan extra opslag in je computer voor Apple.

  Clouddiensten worden steeds toegankelijker dus je hebt niet meer veel ruimte nodig in je computer. Vroeger gingen we elk jaar van 320 – 500 – 1TB – 2TB standaard geheugen in onze Macs. Dat gaat hem niet worden met SSD en Flash opslag. 256GB is meer dan prima voor normaal gebruik, 500 is heel erg goed en 1TB dan heb je serieus werk te verzetten. Alles dat daar weer bovenkomt is de externe HD cowboys.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Shmoo: Zou jij aub gewoon een potlood en een gum en een kladblok willen kopen van welk merk dan ook en ons hier met je onzin gezeur en gezever niet meer lastig willen vallen.

 • Profielfoto
  peterharte

  @Shmoo: Koop geen Apple apparatuur en hou op met zeuren!

 • Profielfoto
  BlueSky

  Daar kan je heel snel wel degelijk wat aan doen. n.l. :

  open een terminal en typ :

  sudo tmutil disablelocal ( gevolgd door enter en wachtwoord)

  en voila, local timemachine snapshots behoren tot het verleden.

  Een van de grootste ruimtevreters zie ik niet genoemd: lokale Time-machine backups. Dus ik ben benieuwd of dat terugkomt in het beheer programma… En of je daar wat aan kan doen:)

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Whoow! Een Mac die zelf z’n trash leeg gooit… Da’s innovatie!!!!

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Marc Enschede, stop met het kopen van Apple producten, foei!;-)

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik wilde ook graag mijn documenten-map in iCloud zetten, maar helaas gaat dat niet. Er verschijnt dan een melding dat ik teveel kleine bestanden heb. Ik maak websites en al mijn projecten staan uiteraard op mijn computer. Dat zijn veel kleine bestanden. Het lukt Apple dan blijkbaar niet om dat goed te synchroniseren naar iCloud. Heel jammer! Het is dus weer een “net-niet” verhaal…

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Dit is eigenlijk niet nodig, aangezien de local shapshots vanzelf verdwijnen wanneer je hardeschijf ruimte onder een bepaald percentage vrije ruimte komt.

  Daar kan je heel snel wel degelijk wat aan doen. n.l. :

  open een terminal en typ :

  sudo tmutil disablelocal ( gevolgd door enter en wachtwoord)

  en voila, local timemachine snapshots behoren tot het verleden.

  Een van de grootste ruimtevreters zie ik niet genoemd: lokale Time-machine backups. Dus ik ben benieuwd of dat terugkomt in het beheer programma… En of je daar wat aan kan doen:)

 • Profielfoto
  davidem

  @BlueSky: dank, die wist ik inderdaad al. Was meer als vraag bedoeld of je dat dan ook via die nieuwe interface kan fixen.:smile:

  @Owentje: Da’s niet helemaal waar… Ik heb op diverse (oudere) Macbooks met kleinere schijven al diverse malen deze truuk moeten toepassen om ruimte vrij te maken, omdat het niet helemaal volautomagisch opgeruimd werd. Bijvoorbeeld nog slechts 3 GB vrij en een local backup van bijna 30GB.

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Hoe zou het met windows zijn intussen?
  Zou je daar al kunnen zien hoe groot een map is ? (zonder alt+enter) te doen doen op elk map afzonderlijk.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Het zou wel zo moeten zijn, alleen is het niet zo dat het meteen gebeurd en zeker met harde schijven er meer ‘vertraging’ optreed met het verwijderen (afhankelijk van OS versie begint het verwijderen al bij 10/20 % vrije ruimte).
  Maar ik ben het er wel mee eens dat het gedrag niet geheel voorspelbaar en wetenschap is.

  @BlueSky: dank, die wist ik inderdaad al. Was meer als vraag bedoeld of je dat dan ook via die nieuwe interface kan fixen.:smile:

  @Owentje: Da’s niet helemaal waar… Ik heb op diverse (oudere) Macbooks met kleinere schijven al diverse malen deze truuk moeten toepassen om ruimte vrij te maken, omdat het niet helemaal volautomagisch opgeruimd werd. Bijvoorbeeld nog slechts 3 GB vrij en een local backup van bijna 30GB.

 • Profielfoto
  NapO

  waar zijn de tijden van,…ik heb gewoon een memory stick, externe hdd usb 3.0 of een NAS waar ik mn zooi kan opslaan…

  ‘sodehannes” op met al die cloud opslag meuk….:sad:

 • Profielfoto
  iMachia

  ‘sodehannes” op met al die cloud opslag meuk….:sad:

  Hear hear!

 • Profielfoto
  Ree

  @Raymon; kun je ook wat vertellen over de automatische de-duplicatie van het nieuwe bestand-systeem?