Ook Facebook wordt een beetje Snapchat met filters en stickers

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Binnenkort in de Facebook-app: filters en stickers voor selfies. Het sociale netwerk van Mark Zuckerberg test de functie die aan Snapchat doet denken in Canada en Brazilië. Facebook gebruikt van de technologie van MSQRD, dat het eerder dit jaar kocht.

De filters en stickers moeten je verleiden om meer foto’s te delen. Er is een sterke daling merkbaar in de persoonlijke verhalen en foto’s die Facebook-gebruikers delen en het sociale netwerk probeert dat aan te jagen.

De modus operandi bij Facebook lijkt momenteel het kopiëren van Snapchat te zijn. Het sociale netwerk probeerde de app met automatisch verdwijnende foto’s diverse malen te kopen, maar Snapchat wilde zelfstandig blijven. Onlangs kreeg Instagram (ook van Facebook) al verhalen die automatisch verdwijnen, net als op Snapchat.

fb-sticker
In testfase: filters in de Facebook-app.

De camera met filters verschijnt in de testfase direct boven het veld ‘Waar denk je aan?’. Na een tik op de camera kunnen verschillende filters gekozen worden. Een woordvoerder van Facebook zegt tegen The Verge op een snelle, wereldwijde uitrol te hopen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat leuk zeg..

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Waarschuwing: kan als zeuren worden geïnterpreteerd (dus de groep die altijd om zeuren zeurt mag dit lekker overslaan)

  Volgens mij is het ‘probleem’ dat de Facebook-generatie (mensen die ruwweg 16-25 waren tussen 2006 en 2010) allang is opgegroeid. En wat er voor in de plaats is gekomen zijn een hoop 50-plussers die alleen maar ‘inspirational’ plaatjes (mijn grootste FB ergernis) plaatsen en sub-18’ers die alleen maar clickbait, memes en stomme reacties achterlaten. Toen de share-knop zijn intrede deed was het verschil meteen merkbaar: ‘original content’ (vakantiefoto’s, statusupdates, locatie delen, etc.) verdween bijna onmiddellijk en de spam vloog/vliegt je sindsdien om de oren. En dat typisch Nederlandse kuddegedrag draagt dan ook nog eens een steentje bij.

  Mijn account is nog actief, maar ik allang niet meer. Ik zie het nut er niet meer van; het echte sociale aspect is er al een hele poos vanaf. En dit soort praktijken helpen daar ook niet bij, sterker nog, het werkt voor mij juist averechts. Voor mij was Facebook altijd leuk om een paar vakantiefoto’s, foto’s van verjaardagen en algemene leuke gebeurtenissen met vrienden (en niet noodzakelijke familie:lol: )te delen. Pure, originele foto’s, niet al deze sticker-onzin. Als je dat omstreek 2006-2010 wilde moest je bij Photobucket aankloppen, niet bij Facebook. Ik kwam er rond 2009 bij, en toen was het nog een paar jaar ‘goed’. Volgens mij lag de omslag rond 2011-2012. Ik vind het wel eens jammer, maar daar blijft het dan ook wel bij. Gelukkig wordt je niet geforceerd om FB te gebruiken (op een paar hotspots na).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat de Facebook generatie nu vooral 35+ is en zelf nog iets ouder. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker je van dit platform los kunt komen. Jeugd, kan veel makkelijker switchen tussen dingen die hip zijn maar oudere hadden in het begin heel erg die afwachtende fase, wat is dat dan? Is dat wel voor mij? Hoe moet dat? En nu spanderen ze er zoveel tijd op dat ze niet eens door hebben dat het een verslaving is geworden.

 • Profielfoto
  polansky

  Lachwekkende reacties hierboven – lekker afgeven op de ‘oudjes’ terwijl ze niet doorhebben dat ze zelf ook ouder worden.

  Hoe ‘hip’ ben je straks zelf als je zelf 35+ wordt? Dan behoor je ook tot die oude sukkels die de boel verzieken zoals jullie ze nu eigenlijk min of meer beschrijven.

  Bovendien is het heel dom om zaken in te vullen voor een leeftijdscategorie waarvan je zelf nog geen deel uitmaakt.

  Ach ja, wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen en de eeuwige jeugd heeft niemand. Ook jullie niet!

 • Profielfoto
  Jaap Blom

  @Wagffle:

  “Waarschuwing: kan als zeuren worden geïnterpreteerd (dus de groep die altijd om zeuren zeurt mag dit lekker overslaan)”

  Sneu……

 • Profielfoto
  Ezra

  Mijn reden dat ik niet meer zoveel deel op Facebook is, omdat er steeds meer foto’s en video’s in mijn tijdlijn verschijnen (denk aan virale videos en tag diegene in deze foto dingen). Een optie als ‘Verberg dat mensen iets liken in mijn nieuwspagina’ zou Facebook zo veel leuker maken voor mij. Vroeger zag je veel persoonlijke berichten, dat is nu wel anders