Dropbox komt met moderne Google Docs-concurrent

9 reacties

Dropbox heeft een nieuwe dienst genaamd Paper gelanceerd. De dienst richt zich voornamelijk op online en via apps aan documenten werken, alleen of met collega’s. Paper is als publieke beta beschikbaar voor alle Dropbox-gebruikers.

Dropbox Paper werkt zowel op het web als met apps voor iOS en Android. Documenten kunnen voorzien worden van foto’s, tabellen, taaklijsten, tekst, embeds, opgemaakte code en er is ondersteuning voor @mentions.

Papieren tijdperk voorbij

Alles in Dropbox Paper wijst erop dat we het papieren tijdperk definitief hebben verlaten. Zo begint een document niet als leeg A4-tje op een beeldscherm, maar gewoon als groot canvas waar tekst op geschreven kan worden en elementen zoals lijsten en tabellen toegevoegd kunnen worden.

Geplakte links worden automatisch omgezet in embeds. Er is natuurlijk ondersteuning voor YouTube en Vimeo, maar ook voor SoundCloud, Pinterest en afbeeldingen kunnen tot een galerij gecombineerd worden. Je hoeft dat allemaal niet te gebruiken, de functionaliteit voor simpele to-do-lijsten en tabellen is op orde.

Schermafbeelding 2016-08-04 om 12.16.15
Dropbox Paper in de browser. (klik/tap voor groter)

Apps en samenwerken

Naast de browserversie zijn er ook apps voor iOS en Android beschikbaar. Daar kunnen simpele bewerkingen in gedaan worden zoals het toevoegen van tekst en bewerken van to-do-lijsten. De apps dienen bij samenwerken ook om op @mentions te kunnen reageren en er seintjes over te krijgen. Op moment van schrijven is de iOS-app echter nog niet in de Nederlandse App Store beschikbaar.
dropbox-paper-mobile-ext
Samenwerken in Paper ging in onze kleine test prima. Getypte worden worden zo goed als real-time gesynchroniseerd (daar kan iCloud wat van leren) en de opmerkingen en @mentions komen snel door. Paper is niet de meest uitgebreide tool, maar wel een van de modernste.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik ben een beetje huiverig geworden voor ‘nieuwe’ Dropbox diensten die niets met het cloudsysteem te maken hebben. Ze beginnen meestal ergens met veel passie aan en dan na een jaar krijg je ineens geen updates meer, en na 2 of 3 jaar trekken ze de stekker eruit omdat het toch allemaal niet is wat het moet zijn.

  Nee laat Dropbox maar gewoon doen waar het goed in is, mijn bestandjes beheren. Verder moeten ze overal vanaf blijven en verwacht ik niets van hen. Ja wacht, one more thing. Een Mac app die niet 7 minuten nodig heeft om op te starten en bij te werken wanneer ik mijn computer aanzet zou ook wel lekker zijn.
  Verder nooit problemen met Dropbox.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  ‘Moderne Google Docs’????

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahaha

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ha fijn! Weer een cloud dienst die je documenten leest, om vervolgens gerichte reclame naar je toe te spammen. Er is geen ding als gratis lunch….

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik ga het eens bekijken, interessant die online apps nu ik steeds meer mijn MacBook Pro links laat liggen sinds de aanschaf van een Chromebook.

 • Profielfoto
  seek

  “Getypte worden worden” moet “Getypte woorden worden” zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Dydefox

  Dat zou toch helemaal niet passen in de bedrijfscultuur van Dropbox?

  Dropbox is toch geen Twitter, Facebook of vergelijkbare ‘gratis’ dienst die je kunt gebruiken en welke reclame nodig heeft om online te blijven. Dropbox maakt gewoon winst door hun diensten te verkopen voor 99,- per jaar.

  Apple plaatst toch ook geen reclames in je mailbox omdat Pages, iOS of OS X gratis is. Ze verdienen toch gewoon geld met de verkoop van iPhones en Macs.

 • Profielfoto
  JWB

  Ik gebruik Paper al een tijdje en ik moet zeggen: het valt niet tegen. Voor mij hoeven al die handige, gezellige teamdingetjes niet zo, maar om snel wat gedachten op papier te zetten en even iemand laten meelezen, voldoet het perfect.

  Ik zie Paper zelf niet zozeer als een Google Docs-concurrent, het lijkt meer op Byword en andere schrijf-/schrijversprogramma’s. De grootste voordeel van Paper is dat het ‘licht aanvoelt’ en een paar handige, doch eenvoudige lay-out handigheidjes heeft.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Net ff geprobeerd en ik vind het erg goed. Ideaal zelfs. MAAR: waar kan je in GOdsnaam bewaren? Het gemaakte document staat nergens op je Dropbox! Tjeezus wat een verschrikking weer!

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Welk probleem lost dit op? Zakelijke wereld werkt met Office. Google docs is a mess. Rest zoals iWorks spielerei oplossing.