Chrome slaat nieuwe nagel in doodskist Flash

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Dat Google de strijd die Steve Jobs tegen Flash in 2010 begon voort zou zetten, had niemand destijds verwacht. Nu is het realiteit en Chrome draait Flash de duimschroeven aan. Vanaf september blokkeert de browser standaard onzichtbare Flash-trackers.

Deze Flash-trackers zijn elementen van hooguit 5 bij 5 pixels. Volgens Google is 90 procent van alle Flashinhoud op het internet van deze onzichtbare soort. In Chrome 53 -release in september- wordt dat geblokkeerd.

Langzaam maar zeker

Terwijl Safari op iOS en OS X standaard geen Flash bevat, heeft Chrome een ingebouwde Flash Player. Daar worden door Google echter steeds meer restricties aan opgelegd. Zo wordt Flashinhoud die niet essentieel voor een pagina staat sinds vorig jaar geblokkeerd. Een overzicht van de maatregelen:

 • September 2015: → blokkade niet-essentiële Flashinhoud: sinds september van 2015 wordt niet-essentiële Flashinhoud standaard geblokkeerd.
 • September 2016 → blokkade Flash-trackers: vanaf september 2016 worden onzichtbare trackers op basis van Flash geblokkeerd. Volgens Google leidt dit tot aanzienlijk minder energieverbruik. Tracking is prima, maar dan wel op basis van HTML5. (Chrome 53)
 • Eind 2016 → alleen nog Flash voor 10 belangrijkste sites: Chrome zal eind dit jaar Flash standaard op alle websites blokkeren en wanneer beschikbaar standaard een HTML 5-alternatief tonen. Wanneer dat niet beschikbaar is, moet een gebruiker klikken om Flash te activeren. Alleen de 10 grootste sites zoals Amazon, Facebook, Twitch, Yahoo en YouTube mogen standaard Flash tonen. (Chrome 55)
 • Eind 2017 → geen uitzonderingen meer: Eind 2017 worden ook de uitzonderingen voor de 10 grootste sites opgeheven, is Flash standaard geblokkeerd en kan een pagina alleen op verzoek van de gebruiker met met Flash geladen worden.
jobs-applaus
Daar mag voor geklapt worden.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Het kistje zou nu onderhand wel eens uit elkaar moeten vallen met zoveel nagels erin. Misschien moet iemand hem buiten in de regen zetten, dan gaat het allemaal iets sneller.

  Wat een waardeloos bedrijf is dat Adobe eigenlijk toch als je gewoon eens gaat kijken wat ze de afgelopen 5 jaar gedaan hebben.

 • Profielfoto
  GafferTape

  Waarom die grootste 10 wel? Dat lijken me juist bedrijven die t best kunnen veroorloven om hun systemen te herschrijven.

 • Profielfoto
  peterjanp

  @Shmoo

  Wat een waardeloos bedrijf is dat Adobe eigenlijk toch als je gewoon eens gaat kijken wat ze de afgelopen 5 jaar gedaan hebben.

  Je moet begrijpen dat in 1996 (20 jaar geleden) flash uit kwam het internet er heel anders uit zag dan nu. CSS was net uit en met HTML kon je bijna niets doen. Flash gaf iedereen een tool waarmee developers en animators alles konden maken zonder de begrenzingen van HTML en CSS.

  Kort na de release van Flash kwam al snel CSS 2 en CSS 3 op samen met HTML 2,3,4,5 en JavaScript. Die veel sneller en beter werken dan Flash.

  Ik zou Adobe niet een waardeloos bedrijf noemen. Ze hebben ontzettend veel bijgedragen aan de groei van het internet. Dat vandaag 20 jaar later Flash een verouderde tool/manier van werken is is begrijpelijk. Het internet ontwikkeld heel erg snel en alles wat je vandaag leert kan morgen weer verouderd zijn.

 • Profielfoto
  SvS

  Helemaal eens met Peter Jan. Adobe doet het prima met de CC, hoor, en vele apps voor de iOS (die ik eigenlijk niet eens gebruik, ik wacht op indesign iOS app)
  Desondanks heeft het toch veel te lang geduurd met dat brakke Flash. Ik had het alleen veel eerder ten dode geschreven.
  Weet iemand hoe het zit met Magento webomgeving? Die kan niet zonder flash, blijkbaar.

 • Profielfoto
  SonofWoz

  Adobe CC (de meeste componenten ervan althans) is een ‘behemoth’ die het alleen in functionaliteit wint op andere, alternatieve software. Het staat al jaren niet meer op m’n Mac; ik hou nu éénmaal niet van software waarvan de installatie op een splinterbom lijkt…

 • Profielfoto
  Mulleke

  @SonofWoz:
  Ik ben met je eens dat Adobe CC best wel een draak is!
  Maar is er een goed alternatief voor Photoshop??

  Ik ben geen pro, maar gebruik het toch bijna wekelijks.

  Daarnaast vind ik het goed dat Google deze zwaar verouderde flash gaat blokkeren.
  Of Adobe zou al met een heel goed alternatief moeten komen!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is geen nieuwe nagel aan de doodskist van Flash. Volgens mij is het de laatste nagel. Flash kan nu echt begraven worden. Overigens zijn er toch nog (te) veel websites met flashfilmpjes. Die moeten nu toch een keer aan de bak!

 • Profielfoto
  polansky

  Hoeveel nagels kan die kist hebben?