Apple’s voormalige sensor-chef opent boekje over de Apple Watch

Door: Raymon Mens - 10 reacties

De Apple Watch heeft een van de meest nauwkeurige hartslagmeters onder de smartwatches, maar daar ging een heel proces aan vooraf. Bob Messerschmidt was bij Apple verantwoordelijk voor de sensor en doet in een nieuw interview een boekje open.

De ontwikkeling van de sensor voor de Apple Watch begon in 2010, toen Steve Jobs nog de dagelijkse gang van zaken betrokken was. Het design-team van Jony Ive had veelal het laatste woord.

Opnieuw uitvinden sensor nodig

Messerschmidt vertelt: “Ik was verantwoordelijk voor de hartslagmeter en had bedacht om deze onderaan het bandje, direct op de polsaders te plaatsen.” Al snel werd duidelijk dat dit geen optie was: “Toen ik dit in een meeting aankaartte, vertelde het team van Ive dat het niet de trend was en dat bandjes verwisselbaar zouden worden en dus geen sensoren konden bevatten.”

Het volgende idee, om de sensor aan de onderkant van de Apple Watch te plaatsen, werd om technische redenen afgekeurd: “De sensor was alleen betrouwbaar als deze heel strak op de huid gedragen werd. We moesten uiteindelijk een nieuwe sensor maken die aan de onderkant van de Watch zat en ook bij het losjes dragen van de smartwatch een betrouwbare meting gaf. Eigenlijk moesten we het hele proces opnieuw uitvinden.”
SensorenAppleWatch

Markting vs. Engineering

Wie zwaait er naast het team van Jony Ive de scepter als het om nieuwe producten en features gaat? Apple’s voormalige sensor-chef merkt iets opvallends op. “Als ik met ontwikkelaars en engineers ging praten, zeiden ze altijd dat marketing niets te zeggen had over de functies die in producten en software zouden verschijnen. Als ik bij marketing zat, gaven zij juist de indruk dat de ontwikkelaars en engineers alleen maar uitvoerden wat marketing belangrijk vond.” Een balans die door de het E-team (Executives zoals Craig Federighi, Dan Riccio en Eddy Cue) zorgvuldig in stand wordt gehouden. Marketing en Engineering hebben alleen via het E-team contact met elkaar.

Het hele interview, waarin Messerschmidt ook omschrijft dat Apple eigenlijk nog steeds als een start-up wordt gerund, is het lezen waard.
(Bron: FastCompany)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  En weer een interviewtje. Het is toch smullen geblazen in het vakantieseizoen.:razz:

  BTW:
  Ik heb gehoord dat de Apple Watch 1 gewoon verkocht zal blijven worden naast de Apple Watch 2. Dan krijg je dus zoiets als bij de iPhones. Nieuwe versie en oudere versie voor een iets goedkopere prijs.
  Als Apple het voor elkaar krijg om de Apple Watch 1 voor 289,- te kunnen verkopen dan zitten ze denk ik heel erg goed gepositioneerd in deze markt. Waarschijnlijk komt het 38mm model wel helemaal te vervallen.

 • Profielfoto
  Mich

  “ik heb gehoord”

  Patience my friends, and we will all see!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Vraag blijft: Wie wil dat ding nu eigenlijk? Ik ken best wel wat mensen, maar niemand heeft zo’n ding.

 • Profielfoto
  Wootism

  Vraag blijft: Wie wil dat ding nu eigenlijk? Ik ken best wel wat mensen, maar niemand heeft zo’n ding.

  Je zal het geloven of niet, maar van mijn 40 collega’s hebben 35 een Apple Watch. Daarnaast hebben in mijn directe omgeving een stuk of 5 mensen zo’n ding.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan werk jij op een hele enge plaats. Wat is loos met die overige 5, hebben die geen armen?

 • Profielfoto
  Odie

  Ik heb er zelf een en er lopen hier nog een paar mensen met zo’n ding rond. Je kunt hele discussies hebben of het een nuttig device is, maar roepen “niemand heeft zo’n ding” is gewoon niet waar. Ik zie regelmatig ook (bekende) mensen op TV met zo’n ding om.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Klein tipje van de sluier opgelicht door Messerschmidt. Altijd interessant om iets te lezen over de ontwikkeling van producten, die – in elk geval bij de Apple Watch – soms lang kan duren. Ik hoop dat de volgende Apple Watch dunner wordt (eigenlijk het énige Apple product waar dat echt noodzakelijk is!) en dat er eindelijk functies in komen die er écht toe doen, wat dat is wat er nu heel erg mist. Belangrijke functies voor sport en gezondheid, zoals meten van hartritme, zuurstofgehalte van het bloed en misschien zelfs bloedsuikergehalte. Dan doe je echt een stap vooruit.

  Nu is de Apple Watch een leuk speeltje, meer niet. Leuk als je geld genoeg hebt, maar het mist de must have factor. Je kunt heel goed zonder.
  De meeste mensen van mijn familie en vrienden hebben iPhones en Macs, maar tot nu toe heb ik nog helemaal nooit iemand een Apple Watch zien dragen buiten een Apple Store. En dat zegt wel wat. Niet in Nederland, niet in andere landen waar ik geweest ben. Hopelijk is de volgende Apple Watch meer overtuigend.

 • Profielfoto
  Xcode

  @MacAanZee
  Het valt mij juist op dat ik steeds meer mensen met een Apple Watch zie. Ben ervan overtuigd dat het de best verkopende smartwatch is.

 • Profielfoto
  4GTL

  Wel tot nu toe heb ik slechts 1 persoon met een apple watch gezien, en ik komt veel verschillende mensen op een dag tegen. Het idee van een smartwatch spreekt me wel aan, maar tot nu toe heb ik er nog geen enkele gevonden waar ik meer dan 60€ aan wil geven. De mogelijkheden zij gewoon te beperkt.

  Totdat er betere toestellen uitkomen blijf ik wel bij mijn oldskool titanium analoge horloge, en een hartslagmeter van de Decathlon.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Totdat er betere toestellen uitkomen blijf ik wel bij mijn oldskool titanium analoge horloge, en een hartslagmeter van de Decathlon.

  .
  Dat is toch ook prima, niemand verplicht je tot iets. Bij de Aldi zijn trouwens de borrelnootjes in de aanbieding.(y)