‘Apple wil de TV-gids opnieuw uitvinden’

9 reacties

Nu de Apple TV 4 met tvOS op de markt is, begint Apple aan fase twee van zijn plan om televisiekijken te vernieuwen. Volgens media­journalist Peter Kafka van Re/Code is dat een TV-gids die een universeel overzicht biedt van content op streamingdiensten.

De gids zou een app voor tvOS en iOS worden die niet alleen een overzicht van content op streamingdiensten biedt, maar ook voorkomt dat je tussen apps moet ‘zappen’ om naar iets te kijken.

Realistisch plan

Apple heeft wel vaker wilde plannen met de Apple TV gehad, zoals het aanbieden van een eigen TV-streamingdienst met een beperkt aantal zenders. Daar kwam het bedrijf uit Cupertino echter de gevestigde mediabedrijven tegen die tijdens de onderhandelingen over de tarieven geen krimp gaven. Dat plan is in de ijskast gezet.

Het aanbieden van een universele TV-gids is wel een realistisch plan. Apple beschikt voor Siri en de zoekfunctie van tvOS al over een grote hoeveelheid metadata van streamingdiensten zoals Netflix en HBO. In de toekomst kunnen ontwikkelaars ook metadata aanleveren en zou Apple een ‘Voor Jou’ functie kunnen ontwikkelen die aanbevelingen doet.
appletv-siri-005
Apple zou hierdoor een tussenpersoon voor aanbieders (de producenten) en klanten (de kijkers) worden. Zo ging het met muziek in de iTunes Store ook en met de Apple News-app (niet in Nederland) is het niet anders. De vraag is of aanbieders als Netflix en HBO te porren zijn voor een gids die hun eigen apps min of meer overbodig maakt. Het zal met ‘moderne’ mediabedrijven in ieder geval een stuk gemakkelijker onderhandelen zijn dan met de kabel-dinosauriers.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Dan zullen we voor HBO toch eerst HBO Now in Nederland moeten hebben, ik vrees dat het met de huidige HBO OD of GO niet zal werken. Zou wel mooi zijn hoor als we middels de ATV4 gebruik zouden kunnen maken van HBO, op wat voor manier dan ook, zolang het maar geen airplay is.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Tv gids impliceert dat op vaste tijdstippen een geprogrammeerde productie wordt uitgezonden. Wie doet dat nog tegenwoordig? We bingen toch allemaal series?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Jeeeuj!!! Zou het schakelen tussen al die diensten en het eigen materiaal ook overbodig kunnen maken. Althans, ik hoop dat ze ook de films en series die ik zelf in iTunes heb gezet, ook meenemen.

  Anders is het alleen maar een soort Trivago, lood om oud ijzer dus.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dan zullen we voor HBO toch eerst HBO Now in Nederland moeten hebben, ik vrees dat het met de huidige HBO OD of GO niet zal werken.

  Hij knakworst..;-)

  Begrijp je nu nog steeds niet dat als Apple zegt dat ze iets opnieuw willen uitvinden dat dit synoniem staat aan:

  God Bless America, land that I love.
  Stand beside her, and guide her, through the night with the light from above.
  From the mountains, to the prairies, to the oceans, let’s fuck Holland.

  God Bless America, my home sweet home…

  Kortom over 5 jaar werkt het ook een beetje in Nederland.

 • Profielfoto
  pippen2

  Dit kan de Apple TV direct een groot succes maken. Als ik het goed inschat kunnen ontwikkelaars van een app hun content zelf toevoegen aan de algemene tv-gids. De gebruiker kan vervolgens via die tv-gids door alle streams zappen” zonder naar andere apps te gaan. Dat is direct het antwoord op alle andere streamingdiensten. Apple hoeft zo geen eigen dienst meer op te zetten. De tv-gids bevat alleen programma’s waar de gebruiker recht op heeft. Ik geloof dat dit echt de toekomst van tv kijken is.

 • Profielfoto
  strigoi

  Tv gids impliceert dat op vaste tijdstippen een geprogrammeerde productie wordt uitgezonden. Wie doet dat nog tegenwoordig? We bingen toch allemaal series?

  Dit geval impliceert het eerder een persoonlijke gids/guide. Hetgeen wat ik alleen maar kan toejuichen, het zou top zijn als deze binnen één omgeving aanbevelingen kan doen uit verschillende bronnen en ze ook kan tonen. De huidige Siri icm zoeken binnen films, series en andere content is echt compleet achterhaalt.

  Ik wil een gids die mij aanbevelingen doet; films, series, docu, programma’s etc die relevant zijn voor mij. Niet zoeken op een “film” “met” “Tom Cruise”, oid. Dan ga je er al vanuit dat de gebruiker weet wat hij zoekt, tenzij je een hardcore Tom Cruise fanboy/girl bent en alle films met Tom Cruise erin wilt zien.

 • Profielfoto
  steveb

  Dan zullen we voor HBO toch eerst HBO Now in Nederland moeten hebben, ik vrees dat het met de huidige HBO OD of GO niet zal werken. Zou wel mooi zijn hoor als we middels de ATV4 gebruik zouden kunnen maken van HBO, op wat voor manier dan ook, zolang het maar geen airplay is.

  apple begint van zijn ambities problemen te maken.
  1. grootse ideeën
  2. onderhandelingen
  3. alles de diepvries in
  4. geruchten doen de ronde en concurenten zijn geïnspireerd.

  dit zien we niet alleem bij apple tv. (hoelang duurde het tussen versie 3 en 4?)
  maar ook met al de rest.
  mac pro: dit was het paradepaardje onder de mac computers. ondertussen al 3 jaar aan het doodbloeden wegens niet meer vernieuwd

  cinema / thunderbolt display ….

  zelfs de iphone
  batterij is hopeloos verouder
  scherm: weigeren om te genaieten van inovatie van energie zuinige schermen
  processor. snel ok maar nog steeds dual core. kan quadcore of octa core niet beter zijn voor multi tasking?

  kortom we worden te arrogant om de technologische vooruitgang van anderen te gebruiken in de iphone

 • Profielfoto
  MEEUW

  de tv gids van nu .nl vind ik nog het beste. Alles in 1 overzicht wat er nu komt en straks komt. alle zenders.
  Kan alleen geen alternatief vinden.
  het wil nog wel eens vaak plat liggen.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Lekker belangeijk. Ambitieniveau van de stoeprand.