‘Apple werkt aan eigen Bluetooth-variant voor audio’

Door: Raymon Mens - 44 reacties

Als het op het draadloze audio aankomt, heeft Apple al de nodige expertise dankzij AirPlay. Met de iPhone 7 in het vizier gaat het een stap verder en sleutelt aan een eigen Bluetooth-variant voor audio. Energie­zuinig­heid en audio­kwaliteit staan centraal.

Dat meldt zakenblad Forbes op basis van ingewijden. De iPhone-maker zou een eigen Bluetooth-chip voor de techonolgie hebben gemaakt en kan daar draadloze EarPods en de iPhone 7 mee uitrusten.

De techonolgie is afkomstig van Passif Semiconductor, een bedrijf dat is gespecialiseerd in chips voor energiezuinige communicatie en in 2013 overgenomen werd door Apple (toen dachten we nog dat het voor de ‘iWatch’ was… de tijd vliegt!). Apple wilde de Bluetooth-variant volgens Forbes al in 2015 uitbrengen, maar de prestaties waren nog ondermaats.

Draadloze Lightning-connector

Dat er behoefte is aan een energiezuinige Bluetooth-connectie voor audio, bewijzen draadloos oordopjes die momenteel op de markt zijn. De Samsung Gear IconX en Motorola Hint zijn klein, draadloos en passen direct in het oor, maar ook na anderhalf uur leeg.

Als Apple met een eigen Bluetooth-variant komt, werkt deze vrijwel zeker alleen op accessoires met ondersteuning voor de Bluetooth-variant. In eerste instantie zullen dat Apple-aparaten zijn. Omdat Bluetooth verder een standaard is, zullen andere apparaten wel werken, maar niet energiezuiniger zijn. Het lijkt er dus op dat Apple zijn eigen draadloze Lightning-connector aan het bouwen is.

Samsung Gear IconX
De Samsung Gear IconX.

Apple is lid van de Bluetooth Special Interest Group en kan zijn Bluetooth-variant indienen als nieuwe standaard, maar dat gaat wel even duren. De iPhone 7 wordt zonder minijack, maar waarschijnlijk standaard met Lightning-EarPods geleverd. Draadloze oordopjes kunnen vermoedelijk los aangeschaft worden. Eerder zagen we de merknaam AirPods al opduiken.

Reacties

44 reacties
 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Tuurlijk, het blijft Apple. Wil je de praktische oordopjes waardoor je nog naar audio kunt luisteren terwijl je je iPhone oplaadt? Betaal dan maar €89 bovenop die €800.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ
 • Profielfoto
  draugminaion

  Ik vindt oordopjes met snoertjes erg onpraktisch.ik gebruik ze nooit. Ik betaal er wel voor iedere keer. Ik luister altijd via lightning, al zo lang als lightning bestaat, en laad tegelijkertijd m’n telefoon op. Ik hoop dat ik deze keer niet hoef te betalen voor oordopjes en adapter die ik niet wil.

 • Profielfoto
  Superfly

  De Samsung Gear IconX en Motorola Hint zijn klein, draadloos en passen direct in het oor, maar ook na anderhalf uur leeg.

  Niet waar. Dit is 3 uur;-)

 • Profielfoto
  leavestone

  12 uur met noice canceling zou geweldig zijn maar als ze 6 uur halen al perfect.

 • Profielfoto
  knekkie

  Vergeet de Bragi Dash niet.

  Die Samsungs zijn complete ripoff van de Bragi Dash met als verschil dat de Bragi naast android ook werken met IOS en Windows 10. Dat is het €99,- prijs verschil waard in mijn ogen.

  Functioneel zijn de Bragi Dash en de gear iconx identiek. Samsung heeft traditioneel van verpakking tot bediening en functionaliteit goed af gekeken van de bron. Zelfs de website lijkt op die van Bragi Dash. Dus ook het opberg doosje dat gelijk als oplader van de oordopjes dient.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Tuurlijk, het blijft Apple. Wil je de praktische oordopjes waardoor je nog naar audio kunt luisteren terwijl je je iPhone oplaadt? Betaal dan maar €89 bovenop die €800.

  Ik begrijp dat gejank elke keer niet.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  @Ruwepit

  Je begrijpt niet dat mensen €900 een beetje te veel vinden? Bizar.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Ruwepit

  Je begrijpt niet dat mensen €900 een beetje te veel vinden? Bizar.

  Ik begrijp dat gejank over prijzen elke keer niet.

 • Profielfoto
  StarDesign

  Lol, cybermen oordopjes.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vindt oordopjes met snoertjes erg onpraktisch. … Ik luister altijd via lightning, al zo lang als lightning bestaat, en laad tegelijkertijd m’n telefoon op…

  .
  Leg uit? Snoertjes vind je onpraktisch, maar je luistert al zolang de lightning-connector bestaat via lightning??

  Met wat?

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  @Ruwepit

  Ik herhaal mijn vraag, want ik geraak niet wijs uit je beknopte antwoorden: wat is er zo bizar aan het feit dat mensen €800 voor een telefoon al bijzonder veel geld vinden, en dat ze dan ook nog eens geld moeten opleggen om naar audio te kunnen luisteren terwijl die dure iPhone oplaadt?

  Van Apple mag je het beste verwachten. Form follows function. Dan wil je dat ze een kant-en-klare oplossing voorzien voor dat hele “er zit maar 1 poort op die iPhone”-probleem. En dan zijn veel mensen niet gelukkig als ze nog eens tientallen euro’s moeten opleggen voor draadloze dopjes. De gewone EarPods kosten al €39, hoeveel denk je dat “the most amazing, innovative, revolutionary AirPods” gaan kosten?

  Dát is mijn probleem. We weten allemaal dat Apple gelijk stond aan hoge prijzen, maar nu zijn die helaas ongerechtvaardigd. Bekijk maar een oude Steve-Keynote uit 2002: je betaalde veel, maar kreeg ook het beste van het beste en het snelste van het snelste. Duidelijk?

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik ben het met Ruwepit eens: Wie de prijzen niet gerechtvaardigd vindt heeft simpelweg de optie om zijn geld ergens anders uit te geven. Er steeds weer over blijven zeuren heeft weinig zin. Dat het vroeger anders was is ook onzin. De oordopjes die in 2001 bij de eerste iPods zaten waren zeer zeker niet het beste van het beste. De huidige goedkope dopjes zijn al veel beter, maar vallen natuurlijk nog steeds in de goedkoopste prijscategorie. Apple verkoopt ook al vele jaren lang duurdere hoofdtelefoons, namelijk de in-ear dopjes. Zoveel verandert er dus niet als het waar is dat er goedkope bedrade dopjes met de nieuwe iPhones meegeleverd worden, en er daarnaast duurdere draadloze dopjes te koop zullen zijn. Die duurdere dopjes zullen dan misschien de plek in nemen van de in-ear dopjes in Apple’s assortiment. Of ze zullen onder de naam Beats worden verkocht. We zullen zien. En op het moment dat features en prijzen duidelijk zijn zullen we zien of we er het geld voor over hebben. Dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Wie de prijzen niet gerechtvaardigd vindt heeft simpelweg de optie om zijn geld ergens anders uit te geven. Er steeds weer over blijven zeuren heeft weinig zin.

  Gelukkig dat jij wel uit het beknopte antwoord wijs kon.

  Bij elk artikel hebben we wel van dit soort, in mijn ogen, azijnzeikerds.
  Waren het niet deze oortjes geweest dan had men wel iets anders aangegrepen om over de prijzen te zeiken.
  Welkom bij Apple

  Dat het vroeger anders was is ook onzin

  Precies

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Bekijk maar een oude Steve-Keynote uit 2002

  Waarom zou ik naar een Keynote uit de periode dat jij nog in de luiers zat gaan kijken?

  Nogmaals, welkom bij Apple.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Dat gezeur over een paar stuivers de hele tijd. Als je het geld niet hebt om Apple spullen te kopen dan koop je het niet. Of je slaat een jaartje over en gaat sparen. Maar ga niet hier continu zeuren over de prijs ik ben het helemaal eens met Ruwe pit.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Vroeger,met Steve Jobs, was het helemaal niet beter, alhoewel velen dat zo graag denken. Dat heet nostalgie.
  Zo kwam Apple op een gegeven moment met “nieuwe oordopjes” waar ze naar eigen zeggen bijna twee jaar “research” naar hadden gedaan. De typische, van Steve Jobs bekende verkooptrucs (ook bekend als reality distortion field, werden van stal gehaald: weten jullie dat oren van verschillende mensen anders zijn!?!?!
  Jaja, afbeeldingen van een groot en een klein oor passeerden de revue!
  Gejuich van het publiek. Ongelooflijk! Daar moest ke toch wel een ziener van de klasse van Jobs voor zijn!
  Gelukkig dat Apple dit dilemma had weten te kraken. Na twee jaar diepgaand onderzoek!

  Apple maakt mooie dingen, maar, om maar even bij het magische getal twee te blijven, er zijn twee dingen die ze nog nooit goed hebben gedaan: muizen en oordopjes.
  Beide zijn veel duurder dan de concurrentie, en beide zijn prut.

  Als je mooie klanken wil horen, koop je de Beyerdynamic T1 (http://www.cnet.com/news/beyerdynamic-t1-mercedes-benz-of-headphones/) en de Logitech MX Performance muis voor het betere muiswerk.

  Sony, het door Steve Jobs in de beginjaren van Apple zo geliefde bedrijf dat min of meer als voorbeeld diende in vele facetten, had in de tijd van de “nieuw” oordopjes in-ear dopjes die vele malen beter klonken en zaten. Uiteraard had Sony reeds iets meer ervaring dankzij jarenlange verkoop van Walkmans.

  Ook Sony was niet de goedkoopste, maar ook één van de betere.

  Ruwe Pit heeft groot gelijk: het gezeur over duur is wel heel erg Hollands en wellicht mede ingegeven door de manier waarop de Consumentenbond producten vergoelijkte: de prijs telde altijd zwaar mee.
  Lekker belangrijk als je het hebt over kwaliteit. Ik wil gewoon weten wat het beste klinkt (in dit geval).

  Draadloze oordopjes is waardeloos: het geluid is slecht, de batterijduur is slecht, maar belangrijker is het feit dat je ze binnen No-time kwijt bent.
  Het is als die minuscule USB-sticks: het kan heel klein, dus doen we het, maar je zoekt je een ongeluk.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Ik dacht servers en muizen.
  Misschien omdat ik oordopjes zelden gebruikt.

 • Profielfoto
  Kees123

  Velen hier slaan de plank volledig mis met wat NoPlasticPhones bedoelt. Ik kan het geld makkelijk missen, maar ik kan simpelweg de aankopen van sommige Apple producten voor het prijskaartje die eraan vast zit totaal niet verantwoorden. Het voelt ethisch gezien echt niet goed om 969 euro te betalen voor de grote iPhone met 64GB opslag. Een bijkomstigheid is dan dat het tegenwoordig simpelweg bij lange na niet het beste van het beste is wat je krijgt voor verreweg het duurste prijskaartje van de gehele mainstream smartphone markt. En dan komt Apple met nieuwe standaarden waar flink wat centen aan verbonden zitten waardoor de kas van Apple alleen nog maar meer gevuld wordt, maar hebben we dit wel nodig? Ik ben voor vooruitgang maar Apple bewijst nou niet echt meer dat ze de beste zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Kees123: Dat jij er de 969 Euro (of wat dan ook) niet voor over hebt is jouw keuze. Een ander mag daar toch anders over denken? De discussie over de prijs naar voren brengen leidt tot een welles/nietes discussie die volgens mij voor niemand interessant is, maar die desondanks al decennia voortduurt als het om Apple producten gaat.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Uiteindelijk vind ik het verlies van de minijack gewoon irritant. Deze hele discussie was niet nodig als die gewoon lekker bleef zitten. Doet mijn Bose met noise cancellation van €299 het ook gewoon bij mijn volgende toestel… is toch fijn en dan mag Apple best de volgende iPhone standaard zonder dopjes verkopen, zodat ik niet betaal voor wat ik niet gebruik.

  Dat laatste lijkt mij ook een prima argument voor standaard verkoop zonder dopjes, maar dan moet vervolgens niet de basisprijs worden opgedreven tot een prijs waar je er net zo goed die dopjes er ‘gratis’ bij had kunnen geven.

  Waarom is hier nu niemand meer die het annuleren van de minijack net zo’n beroerd idee vindt als het annuleren van de magsafe aansluiting op MacBook? Aan het begin van het gerucht was iedereen nog tegen, nu is iedereen gewend lijkt het. Ik vind het nog steeds gewoon butt.

  Waterdichtheid lukt ook met jack en als niet, nou ja dan niet: ik zwem er niet mee, fikse regenbuien overleeft hij prima en ik ben ook niet iemand met een borstzakje waaruit hij in het toilet valt of laat staan dat ik hem dan nog wil gebruiken.

 • Profielfoto
  4GTL

  Tja, je hebt 2 keuze’s, of je geeft het geld eraan, of je koopt iets anders.

  Ik ben 1 van de personen die iedereen bij de introductie van de eerste iPhone gek verklaarde, dat iemand ooit 500€ aan een telefoon kan uitgeven. Ondertussen heb ik als verstokte androidgebruiker mijn eerste iPhone SE van 589€ aangeschaft.

  Waarom? Ik was het beu dat de android telefoons intussen groter zijn geworden dan een gemiddelde TV uit de jaren 80, het slechte updatebeleid van android waardoor je toestel na anderhalf jaar waardeloos is geworden (met uitzondering van de nexus maar die heeft een slechte batterij), en toestellen als de Galaxy S7 (edge) zijn vrijwel even duur als een iPhone.

  Is mijn SE perfect? Nee verre van, ik kan gerust aan A4’tje voltypen met opmerkingen hierover, en hoe duurder een toestel is, hoe kritischer ik ben.
  Maar ondanks mijn opmerkingen en zijn prijs is dit het – voor mij persoonlijk – best geschikte toestel dat momenteel op de markt is. Daarom koop ik het ook.

  Tja die oortjes, ik blijf zweren bij Sony voor hoofdtelefoons en oortjes (de originele van mijn iPod waren na een week stuk), en bij voorkeur met kabel, ik heb geen zin om die dingen steeds op te laden of kwijt te spelen. Dat ik mijn telefoon niet kan opladen terwijl ik oortjes in heb zal me worst wezen. Ik laad mijn telefoon op in de auto, en dan speel ik muziek via de installatie van de auto, of op mijn bureau, waar oftewel de radio opstaat, of ik mijn hoofdtelefoon in de PC insteek.
  Dan rest er natuurlijk nog de vraag hoe ik mijn lightning hoofdtelefoon op mijn 8 jaar oude HP moet aansluiten, maar daar zal wel een adapterje voor komen.

 • Profielfoto
  Buzz

  Misschien goed om in herinnering te brengen dat de klassieke iPods van 2001-2006 een prijs hadden van €400-€600, afhankelijk van de capaciteit (5-40 GB). Je kon er alleen maar muziek mee luisteren, te selecteren met een klikwiel en zwart-wit scherm, en je kreeg er de 1e generatie Apple oortjes bij voor dat bedrag. Toch gingen ze als warme broodjes over de toonbank.

  Dan is de prijs van een huidige iPhone misschien beter in perspectief te plaatsen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Soms is het met Apple producten net als met Microsoft Office: het is het beste wat er is, maar het is niet altijd goed genoeg en soms zelfs gewoon ruk. [OpenOffice, iWorks, SuperOffice geprobeerd en zijn helemaal ontoereikend gebleken]

  Ik word nog liever dood gevonden dan dat ik een Android toestel koop dus dat is simpel, maar dat maakt me niet minder kritisch op Apple’s toestellen op bepaalde punten.

  De keuze “koop het of koop het niet” is dus wat mij betreft te simpel. Ik denk dat ik zal zoeken naar een koptelefoon-oplossing over lightning die niet zo dom uitsteekt dat hij knakt in je broekzak. Oortjes die ik kwijtraak of constant moet opladen wanneer ik ze wil gebruiken [ben een incidentele koptelefoonluisteraar] zie ik niet zitten.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @Buzz: god ja, als je dat terughaalt … inderdaad verbazingwekkend. Aan de andere kant zat daar veel terugverdiencapaciteit in de prijs verwerkt. De iPhone heeft dat niet meer nodig toch? Tuurlijk komt er eens een chipje bij, vingerafdrukscanner, 3D-touch enzo, maar de essentie bestaat nu al geruime tijd. Het lijkt soms alsof je eigenlijk vooral voor iOS betaalt. Dat heeft Apple dan wel slim gedaan, want iOS ontwikkelen kost natuurlijk ook gewoon geld.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik begrijp dat gejank over prijzen elke keer niet.

  Gelukkig voor Apple blijven er mensen zoals jij die gehoorzaam iedere keer hun portemonnee leeg schudden voor achterhaalde en veel te dure spullen. Keep up the good work.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  inderdaad: weer een nieuwe standaard? Er zijn al diverse High Fidelity Bluetooth Audio formaten beschikbaar …

  … kijk, je hebt SBC (Low Complexity Subband Coding) voor Bluetooth …
  … je hebt aptX voor Bluetooth …
  … je hebt aptX Lossless voor Bluetooth …
  … Je hebt LDAC voor Bluetooth …

  aptX wordt door MacOS ondersteund, maar moet wel in sommige gevallen geactiveerd worden … iOS heeft naar mijn weten helemaal geen ondersteuning voor aptX.

  AptX en LDAC streamen tussen de 300 en de 900kbps … En hebben in sommige opzichten veel weg van FLAC … Maar dan over Bluetooth …

  Talloze merken ondersteunen deze standaard reeds. Vele Android telefoons bieden allang HD Audio, zowel via de kabel als draadloos …

  Daarnaast heb je vele merken die middels het gangbare bluetooth protocol de mogelijkheid bieden om audio bestanden rechtstreeks naar de ingebouwd DAC te sturen, mits deze in een voor de chip begrijpelijk formaat zijn opgeslagen. Te denken valt aan ‘Mp3’, ‘AAC’, ‘Ogg’ en nog een aantal formaten …

  … maar nee, men heeft geen zin in licentiekosten dus gaat men zelf iets brouwen … Zoals eerder gesteld … En daar is de volgende ‘standaard’ *zucht* …

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik begrijp dat gejank over prijzen elke keer niet.

  Gelukkig voor Apple blijven er mensen zoals jij die gehoorzaam iedere keer hun portemonnee leeg schudden voor achterhaalde en veel te dure spullen. Keep up the good work.

  Daarmee mag jij aansluiten bij de stompzinnigheid van NoplasticPhones.
  Wat een enorme stupide reactie. Jij kent mij niet, jij weet niet wat ik uitgeef en jij denkt dan te kunnen beoordelen of ik gehoorzaam? Dat level heb jij niet.

  Blijkbaar is de materie te hoog gegrepen voor een aantal. Blijf dan maar lekker zeiken over de prijzen.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Daarmee mag jij aansluiten bij de stompzinnigheid van NoplasticPhones.
  Wat een enorme stupide reactie. Jij kent mij niet, jij weet niet wat ik uitgeef en jij denkt dan te kunnen beoordelen of ik gehoorzaam? Dat level heb jij niet.

  Blijkbaar is de materie te hoog gegrepen voor een aantal. Blijf dan maar lekker zeiken over de prijzen.

  Ik zeik niet over hoge prijzen hoor. Ik ben allang afgehaakt en ben erg gelukkig met een telefoon die de helft kost en meer biedt. Ik constateer alleen dat jij je geld graag over de balk gooit omdat er een Apple logo op staat. Lekker blijven doen, wat mij betreft niks mis mee.

  Ik vind het alleen erg vreemd dat Apple steeds MINDER gaat bieden en er steeds meer geld voor gaat vragen. Vroeger liep Apple voorop, nu zijn het nog slechts arrogante geldkloppers op telefoongebied. En als ik dan ook nog lees dat men de computermarkt eigenlijk als een tweederangsmarkt ziet en de mobiele markt voor hun de belangrijkste markt is dan vraag ik mij af hoe lang al die schapen als jij nog achter Apple blijven hobbelen en hoe lang het nog duurt eer Apple LG achterop gaat en verlies gaat draaien. De trend is al ingezet: de omzet en winst loopt fiks terug.

  Overigens vind ik Apple nog steeds veruit superieur op computergebied, met hun OSX en computers. Vandaar dat ik ook nog steeds hier kom. Ik ben alleen geen blinde Appleaanbidder meer (ja, dat was ik wel).

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Cenobyte. zoals ik al zei: je hebt het level niet. Je kent me niet maar plak rustig een etiket op me. Stompzinnig dus.

 • Profielfoto
  4GTL

  @ Ruwepit,

  Ik ben het wel deels met je eens, maar kritiek moet er zijn… Zonder kritiek op producten zou men gaan stoppen met innoveren.

  En dat lijkt me tegenwoordig wel een probleem bij Apple, gebrek aan innovatie. Hun huidige producten zijn in het algemeen prima, maar iedereen begint dat unieke wat bij Apple hoor te missen…

  Om maar een voorbeeld te geven, elke PC was een beige rechthoekige metalen bak met 1,44Mb diskettestation, rs232 poorten en een centronics poort voor de printer op aan te sluiten…
  En toen kwam Apple! Een prachtige kleurrijke iMac G3, geen diskettestation, enkel maar USB poorten, en airport voorzieningen. Draadloos internet eind jaren 90??? Er waren toen nog genoeg mensen die niet eens internet of zelfs een computer in huis hadden!

  Dat was een product jaren voorsprong had op de concurrentie, misschien bestond de technologie dat erin zal allemaal al wel, maar het is het gehele plaatje dat de iMac G3 zo uniek maakte.

  Dus wat mij betreft mag iedereen volop kritiek geven, zodat Apple door heeft dat ze terug iets spectaculairs mogen bouwen.

 • Profielfoto
  Kees123

  @doctor_apple

  En dat is precies wat er mis gaat. Apple stopt teveel tijd en geld in zulk soort onnodige dingen, waardoor het op veel belangrijkere vlakken echt gaat achterlopen. Worden we nou echt blij van zo een nieuwe standaard waardoor de kwaliteit marginaal beter wordt en de gemiddelde consument het verschil niet eens kan horen? Benut dat geld en de tijd voor een grotere accucapaciteit, voor het adopteren van snellere laadtechnieken en draadloos laden, maak die schermranden wat kleiner zodat het niet zo lomp vast houd (Plus varianten) en zo kan ik nog een uur doorgaan. Er is zoveel wat vandaag de dag niet deugt aan de iPhone, dat je zo moe wordt van zulk soort onzin.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Cenobyte. zoals ik al zei: je hebt het level niet. Je kent me niet maar plak rustig een etiket op me. Stompzinnig dus.

  Stompzinnig is roepen dat iemand “het level niet heeft”. Praat gewoon Nederlands. Leef jij soms in een computerspel? Daar heb je die iPhone natuurlijk voor nodig: om de hele dag mee te Pokemonnen:lol:

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @doctor_apple

  En dat is precies wat er mis gaat. Apple stopt teveel tijd en geld in zulk soort onnodige dingen, waardoor het op veel belangrijkere vlakken echt gaat achterlopen. Worden we nou echt blij van zo een nieuwe standaard waardoor de kwaliteit marginaal beter wordt en de gemiddelde consument het verschil niet eens kan horen? Benut dat geld en de tijd voor een grotere accucapaciteit, voor het adopteren van snellere laadtechnieken en draadloos laden, maak die schermranden wat kleiner zodat het niet zo lomp vast houd (Plus varianten) en zo kan ik nog een uur doorgaan. Er is zoveel wat vandaag de dag niet deugt aan de iPhone, dat je zo moe wordt van zulk soort onzin.

  Precies verwoord zoals ik erover denk. Apple gaat naar dingen op zoek die mensen juist afstoot, zoals een nieuwe Bluetooth waardoor je speciale (dure) Apple rommel moet kopen en het weglaten van de Audio plug waardoor je wederom dure Apple rommel moet kopen. Juist dat is hetgeen wat mij heeft weggejaagd van de iPhone. En ik was zo’n fan dat ik de allereerste iPhone speciaal uit Amerika heb laten komen! Inmiddels loopt Apple achter de feiten aan en gaan ze gekke, arrogante en nutteloze dingen verzinnen om mensen steeds maar weer hun zooi op te dringen. Erg irritant is dat aan het worden.

 • Profielfoto
  Spinozo

  @Cenobyte, je hebt valide punten wat betreft keuzes die Apple nu maakt maar dat neemt niet weg dat de prijzen een redelijk constant karakter hebben. Daar discussie over voeren heeft geen enkele zin. Als de discussie zou gaan om alle nieuwe (on)mogelijkheden dan is dat prima. Maar continu de prijzen aanhalen wat je nu veel ziet gebeuren is ronduit gênant en dergelijke reacties zouden wat mij betreft verwijderd mogen worden. Om de discussie verder met je te voeren. De redenen dat Apple nu wat aan het achterlopen is mij inziens omdat er teveel druk heeft gestaan om nieuwe producten. Apple is te veel bezig geweest om snel een horloge en apple tv op de markt te brengen en heeft de focus verloren op hun twee belangrijkste categorieën: de iPhone en de Mac. Die nieuwe ontwikkeling heeft veel gevraagd van het bedrijf en is instant succes is uit gebleven. Het is niet meer dan normaal dat er nu een adempauze is ontstaan en hopelijk pakt Apple de draad weer op met nieuwe Macs dit jaar en een dikke iPhone volgend jaar. Dat ze ondertussen matige updates uitbrengen is wel te begrijpen toch?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Cenobyte. zoals ik al zei: je hebt het level niet. Je kent me niet maar plak rustig een etiket op me. Stompzinnig dus.

  Stompzinnig is roepen dat iemand “het level niet heeft”. Praat gewoon Nederlands. Leef jij soms in een computerspel? Daar heb je die iPhone natuurlijk voor nodig: om de hele dag mee te Pokemonnen:lol:

  Wederom zo’n stompzinnige aanname. Nee, ik behoor niet tot de ruim 2 miljoen Pokemonners in Nederland. Wel knap dat je daar al aan dacht trouwens. Iets met referentiekader?

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @ Ruwepit,

  Ik ben het wel deels met je eens, maar kritiek moet er zijn… Zonder kritiek op producten zou men gaan stoppen met innoveren.

  Kritiek prima maar het stompzinnig janken over de prijzen die Apple hanteert is lachwekkend. Maar zo’n volk trekt Apple blijkbaar helaas ook aan.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  @Spinozo: ik heb het niet alleen over de hoge prijzen, want die zijn inderdaad niet echt veel veranderd. Ik heb het over de combinatie van hoge prijzen en voorop lopen op gebied van ontwikkeling. Want dat deed Apple altijd en toen was ik ook bereid de prijs te betalen die men vroeg voor een Apple product. De iPhone was een geweldige innovatie en bleef zeker 5 jaar lang voor op alles wat concurrenten probeerden na te maken. Ik heb jaren geleden al eens met een Android toestel gespeeld en vond het toen vreselijk. Lelijke dikke plastic dingen met een verschrikkelijk OS erop.

  Dan de uitstraling van de iPhone. En het geweldige OS dat op een of andere manier heel erg basic en rudimentair was en toch veel functionaliteit bood. Terwijl je bij Android overal in onsamenhangende zij- boven- onder- en tussenschermpjes floepte waar ik stapelgek van zou worden.

  En nu? Nu zijn we aangekomen op een moment dat Apple met veel bombarie aankondigt dat ze een nieuwe Bluetooth standaard ontwikkelt. Dat men de audio plug weglaat. En dat verder… euh… de iPhone 7 eigenlijk gewoon een 6 is. O ja, en we krijgen waarschijnlijk een homeknop die niet meer klikt… Die Oneplus al meer dan een jaar heeft. Met een vingerafdrukscanner die 10x sneller is dan die van Apple. En we krijgen Gorilla Glass versie 20 waardoor we de iPhone nu vanaf 80cm kunnen laten vallen in plaats van 60cm.

  Het is erg triest gesteld met de iPhone als ik deze “onthullingen” lees. Droevig. Zelfs B-merken als LG en Huawei steken Apple nog voorbij op sommige vlakken en het is triest om te moeten constateren dat merken als Huawei, Oneplus en Samsung veel mooiere toestellen maakt dan Apple, vaak voor veel minder geld en met veel meer mogelijkheden aan boord.

  Het is dus niet alleen de prijs, want die betaalde ik altijd graag. Het is de combinatie van een hoge prijs met achterhaalde techniek en gebrek aan innovatie waar ik van baal.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Apple is uniek in de software + hardware combinatie maar kan op de langere termijn de strijd niet aan met de rest van de wereld. Dit is in het PC tijdperk gebeurt: Microsoft icm IBM, Dell, HP haalden in en alle goedkope B merken drukten door. Dit is inmiddels gebeurt met Android icm Samsung en co,waarbij de genadeklap nu door de Chinaphones wordt toegebracht. Op tablet gebied gaat het nog redelijk qua marktleiderschap maar dat komt met name door de slinkende markt. Apple moet dus door, wat dat betreft is de focus van vorig jaar op nieuwe markten niet gek. Toch denk ik dat het ecosysteem dermate krachtig is dat het lucratief blijft om flink in te zetten op de oude cashcows. Al is het alleen maar omdat de Mac divisie heeft laten zien dat een opleving mogelijk is, ondanks al die concurrentie.

 • Profielfoto
  Kees123

  @Ruwepit

  Je vergeet dat de instalversie van de iPhone 6 jaar geleden ook 16GB was en dat dat toen meer dan zat ruimte was met 720p filmen en 5 megapixel foto’s, tezamen met een niet al te hoge resolutie scherm. Inmiddels is de 6(s) Plus eindelijk aanbeland bij 1080p(wat nu ook al begint achter te lopen), er kan 4k gefilmd worden, foto’s worden gemaakt op 12 megapixels en er is zoiets als Live Photos. Wat doet Apple? Het biedt voor die belachelijk hoge prijs nog steeds maar 16GB. Zo wordt je dus gedwongen naar een grotere opslag want vandaag de dag kan 16GB echt niet. Tel dus gewoon 110 euro op de instapprijs. Begrijp je nu het gezeur om de prijzen? ‘Budget’ telefoons van 399 euro beginnen met 64GB, en wij gaan dit jaar blij zijn dat Apple eindelijk op de 32GB stapt. Oh wat revolutionair weer…

 • Profielfoto
  Cenobyte

  En vergeet ook niet, als je oneerbiedig “chinaphones” roep, dat de iPhone ook gewoon in China in elkaar gezet wordt…

 • Profielfoto
  4GTL

  @ Ruwepit,

  Ik ben het wel deels met je eens, maar kritiek moet er zijn… Zonder kritiek op producten zou men gaan stoppen met innoveren.

  Kritiek prima maar het stompzinnig janken over de prijzen die Apple hanteert is lachwekkend. Maar zo’n volk trekt Apple blijkbaar helaas ook aan.

  Dewelke ook (potentiële) klanten zijn, die goede of slechte reclame maken.

  Feit blijft wel dat de concurrentie ook geen spectaculair “revolutionairdere” toestellen maakt.

  Op de android markt is men momenteel wel bezig om nieuwe functies aan de lopende band te bedenken, en onze telefoons slimmer te maken, en dat lukt ze vrij goed. Ondanks het feit dat Siri beter werkt dan Google Now voelt Android slimmer aan iOS.

  Wat men op de android markt dan wel vergeet is van te zorgen dat de bestaande toestellen vlot blijven draaien. En dat zorgt op termijn voor veel ergernis bij de gebruikers. En dan heb ik liever een telefoon met minder “nieuwe revolutionaire” functies, maar die het gewoon blijft doen.

  Ik ben de eerste om te roepen dat het hoog tijd is dat iemand eens met iets echt nieuws komt, maakt me niet uit wie, het merklogo dat op het voor mij meest geschikte toestel staat kan me geen barst schelen, maar ik vind persoonlijk niet dat Apple achterstand heeft op Android.

 • Profielfoto
  Mark Smits

  Hoogste tijd dat iemand (Apple nu) de bluetooth audio techniek gaat aanpakken. De techniek is momenteel kwalitatief onvoldoende. Ik hoop op de onderstaande aanpassingen:
  * bluetooth speaker altijd actief stand-by. Hierdoor kan de bluetooth speaker altijd gekozen worden tijdens het afspelen van audio.
  * bluetooth speaker actief indien er een audio signaal wordt ontvangen;
  * extra toevoegen en verwijderen van bekende bluetooth speakers;
  * duidelijke melding indien bluetooth speaker niet beschikbaar is;
  * beveiliging moet beter en functioneel minstens net zo simpel.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Men schijnt te vergeten dat Apple in de eerste iMac geen floppy station en enkel USB connectivity had: dat was destijds heel vreemd.
  Je zocht je een ongeluk voor adapters voor een andere muis of voor een printer, of was verplicht iets nieuws te kopen: Apple spullen waren moeilijk te vinden behalve in donkere zijstraatjes waar je enkel professionele mensen tegenkwam (op zoek naar een nieuw font bijvoorbeeld) want er was geen internet en er waren geen Apple Stores waar 13-jarigen klaagden over de prijs.

  In die tijd was een Apple winkel te vergelijken met een Ferrari showroom: daar hoor je (waarschijnlijk) ook niemand zeggen dat Ferrari het geld uit je broek klopt.

  USB was wel degelijk op de peecee’s maar niemand kende het of gebruikte het.
  Apple verhief het tot de standaard.
  Er was zelfs een pagina grote uitleg over USB op hun website.

  Natuurlijk was de eerste (en latere) iMacs veel duurder dan een Compaq oid.
  Maar het verkocht als een gek.

  Ook de iPods deden het beter dan de Walkmans, ondanks de allerbelabberde koptelefoon.

  Dat heet vooruitgang.

  En nee, Apple kwam niet elke twee jaar met iets vernieuwends, ook Steve Jobs niet, ook al denkt iedereen dat vandaag de dag.
  .