Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 augustus 2016

Apple vs. patenttroll: rechtszaak om half miljard moet over

VirnetX is een bedrijf dat zich het best als patenttroll laat omschrijven. Het brengt zelf geen producten op de markt en verdient alleen aan de exploitatie van patenten die het heeft opgekocht of aangevraagd. Apple is er al jaren mee in een juridische strijd verwikkeld.

Een lichtpuntje in de strijd komt uit Texas. Een rechter heeft in hoger beroep besloten dat een rechtszaak tussen Apple en VirnetX over moet en de iPhone-maker een boete van 625 miljoen dollar voor het schenden van patenten niet hoeft te betalen.

VPN, FaceTime en iMessage

De zaak vond plaats in februari en ging om verschillende patenten die Apple volgens VirnetX schendt in onder andere iOS en OS X. Bij VPN, FaceTime en iMessage worden op verschillende manieren beveiligde verbindingen opgezet en VirnetX heeft patenten (1,2,3,4) die een soortgelijke functie op basis van DNS-namen omschrijven.

Hoewel Apple aanvankelijk schuldig aan het schenden van de patenten werd bevonden, heeft een federale rechter het vonnis ongeldig verklaard. De rechter is van mening dat de aanvankelijk twee losse zaken onterecht tot een zaak zijn gecombineerd en dat de jury mogelijk verward werd door een groot aantal verwijzingen naar een eerdere zaak. Beide zaken moeten nu apart overgedaan worden.

Op 26 september dient de eerste van de twee zaken. Apple en VirnetX stonden al eerder tegenover elkaar in de rechtbank. In 2012 werd Apple veroordeeld tot het betalen van 368 miljoen dollar én een procent van de omzet van iPhones en iPads omdat de Always-On-VPN-functie een patent zou schenden. In hoger beroep werd de zaak afgewezen. (Via: Reuters)

Reageer op artikel:
Apple vs. patenttroll: rechtszaak om half miljard moet over
Sluiten