Apple vs. patenttroll: rechtszaak om half miljard moet over

Door: Raymon Mens - 10 reacties

VirnetX is een bedrijf dat zich het best als patenttroll laat omschrijven. Het brengt zelf geen producten op de markt en verdient alleen aan de exploitatie van patenten die het heeft opgekocht of aangevraagd. Apple is er al jaren mee in een juridische strijd verwikkeld.

Een lichtpuntje in de strijd komt uit Texas. Een rechter heeft in hoger beroep besloten dat een rechtszaak tussen Apple en VirnetX over moet en de iPhone-maker een boete van 625 miljoen dollar voor het schenden van patenten niet hoeft te betalen.

VPN, FaceTime en iMessage

De zaak vond plaats in februari en ging om verschillende patenten die Apple volgens VirnetX schendt in onder andere iOS en OS X. Bij VPN, FaceTime en iMessage worden op verschillende manieren beveiligde verbindingen opgezet en VirnetX heeft patenten (1,2,3,4) die een soortgelijke functie op basis van DNS-namen omschrijven.

Hoewel Apple aanvankelijk schuldig aan het schenden van de patenten werd bevonden, heeft een federale rechter het vonnis ongeldig verklaard. De rechter is van mening dat de aanvankelijk twee losse zaken onterecht tot een zaak zijn gecombineerd en dat de jury mogelijk verward werd door een groot aantal verwijzingen naar een eerdere zaak. Beide zaken moeten nu apart overgedaan worden.
imessage-versleuteling-mindergrijs-16x9
Op 26 september dient de eerste van de twee zaken. Apple en VirnetX stonden al eerder tegenover elkaar in de rechtbank. In 2012 werd Apple veroordeeld tot het betalen van 368 miljoen dollar én een procent van de omzet van iPhones en iPads omdat de Always-On-VPN-functie een patent zou schenden. In hoger beroep werd de zaak afgewezen. (Via: Reuters)

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  sallandsebeer

  Apple is zelf geen haar beter.

 • Profielfoto
  sanderman

  Wauw, goed onderbouwd ook, Sallandsebeer…

 • Profielfoto
  koen

  Patenttroll, mooi woord(y)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Misschien is een beroepskeuzeadvies voor Helena.

  Klein beetje omscholing aanvragen, van OMT-troll naar patenttroll.

 • Profielfoto
  yasser

  Misschien is een beroepskeuzeadvies voor Helena.

  Klein beetje omscholing aanvragen, van OMT-troll naar patenttroll.

  :grin:

 • Profielfoto
  sciletto

  Goed voor VirnetX! Ik heb zo een hekel aan dat soort bedrijven. Van mij mogen ook al die patenten ingetrokken worden als er niks mee gedaan wordt. Het belemmert technologische voortgang en maakt een deuk in de economie met al die boetes.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Om nog maar te zwijgen over de zaak-kosten die VirnetX nu zelf mag betalen voor beide partijen. =)

 • Profielfoto
  Nummer 36

  Blackvibes 9 minuten geleden
  Om nog maar te zwijgen over de zaak-kosten die VirnetX nu zelf mag betalen voor beide partijen. =)

  Dat is natuurlijk onzin. Het vonnis is ongeldig verklaart, niemand heeft nog gewonnen of verloren. Waarom verzin je dit soort dingen?

  Goed voor VirnetX! Ik heb zo een hekel aan dat soort bedrijven. Van mij mogen ook al die patenten ingetrokken worden als er niks mee gedaan wordt. Het belemmert technologische voortgang en maakt een deuk in de economie met al die boetes.

  Hoewel Apple hier een voorsprong heeft omdat zij wel producten maken, heeft Apple ook patenten waar ze tot nu toe nog niks mee hebben gedaan. Het is natuurlijk mogelijk dat VirnetX in de toekomst producten gaat ontwerpen of maken en dat zij inbreuk op hun patenten bestrijden.

 • Profielfoto
  davidem

  Het is natuurlijk mogelijk dat VirnetX in de toekomst producten gaat ontwerpen of maken en dat zij inbreuk op hun patenten bestrijden.

  Haha… hilarisch. Maar even serieus: Waarom verzin je dit soort dingen?:lol:

 • Profielfoto
  PowerMac

  Voor advocaten en alle medewerkers bij zulk een rechtszaak is het uiteraard geweldig: wat zouden ze doen zonder al die patenttrollen?

  Aan de andere kant: stel je hebt een goed/geniaal idee en één van de grote spelers gaat ermee aan de haal? Das ook niet leuk….