Apple versterkt zijn kunstmatige intelligentie en koopt Turi

6 reacties

Bij kunstmatige intelligentie denk je misschien aan Siri, maar Apple past het op steeds meer plaatsen toe. Bijvoorbeeld de automatische herkenning van foto’s in iOS 10, de ‘Voor Jou’ functie van Apple Music en aanbevelingen in de nieuwe Apple Store-app.

De aankoop van Turi, een startup die gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning, past prima in dit plaatje. Apple heeft het bedrijfje uit Seattle overgenomen, bevestigt GeekWire.

Turi heeft een eigen AI-platform dat ontwikkelaars en datawetenschappers kunnen gebruiken voor onder andere het doen van aanbevelingen aan de hand van big data, sentimentanalyse, het maken van klantprofielen en voorspellen van gedrag van gebruikers van websites en applicaties. Waarschijnlijk integreert Apple de achterliggende technologie (en medewerkers) van de start-up in zijn eigen diensten.
turi-diensten-001
Apple kocht eerder al kleine bedrijven die zich in kunstmatige intelligentie specialiseren. Zo werd vorig jaar het Britse Vocal IQ ingelijfd en heeft de overname van Perceptio waarschijnlijk bijgedragen aan de automatische herkenning van foto’s in iOS 10.

Voor Turi zou honderd miljoen dollar betaald zijn, al heeft Apple dit niet officieel bevestigd. Het bedrijf uit Cupertino beperkte zich tot de gebruikelijke verklaring: “Apple koopt af en toe kleine technologiebedrijven en we spreken doorgaans niet over het doel of de plannen.”

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  100 miljoen voor een bedrijf waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord.

  Het gaat echt allemaal nergens meer over.

 • Profielfoto
  polansky

  Turi heeft een eigen AI-platform dat ontwikkelaars en datawetenschappers kunnen gebruiken voor onder andere het doen van aanbevelingen aan de hand van big data, sentimentanalyse, het maken van klantprofielen en voorspellen van gedrag van gebruikers van websites en applicaties.

  .
  .
  Maar Apple let wel goed op je privacy…. Ondanks dat ze wel alles van je willen weten….

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Shmoo Het gaat wel degenlijk ergens over beste Shmoo, want Apple koopt juist dit soort bedrijven op om dat ze het zelfde willen kunnen als de concurrentie*, maar zonder dat er bergen privé data in de cloud voor moeten geanalyseerd worden. Neem het zoals bovengenoemde bedrijf Perceptio, met hun aankoop kan Apple in iOS 10 “on-device” herkenning van objecten en plaatsen uitvoeren op foto’s zonder dat die foto’s de telefoon hoeven te verlaten.

  Concurrenten: *Google, Facebook, i.o. Doen het zelfde, maar op hun servers, niet lokaal op het apparaat. en dat is iets waar Apple heel duidelijk over is, dat ze iets technische willen kunnen doen, zonder dat daar de privacy van de gebruiker op het spel/te koop staat.

 • Profielfoto
  polansky

  Concurrenten: *Google, Facebook, i.o. Doen het zelfde, maar op hun servers, niet lokaal op het apparaat. en dat is iets waar Apple heel duidelijk over is, dat ze iets technische willen kunnen doen, zonder dat daar de privacy van de gebruiker op het spel/te koop staat.

  .
  Geloof je het zelf?
  Als het tot op device niveau is terug te brengen is het te relateren aan de gebruiker en dus ook aan jouw NAW gegevens – privacy my ass zul je bedoelen. Natuurlijk gebruikt en verkoopt Apple die gegevens, dat is juist waar dit soort bedrijven geld mee verdienen. Je gaat geen 100 miljoen steken in een bedrijf als de gegevens die dat bedrijf produceert zichzelf niet terugverdienen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Nee Polansky, dat geloven we niet. Maar zo zwart wit als jij het voorstelt is het nu ook weer niet. ;).

 • Profielfoto
  Bert Vanaeken

  @polansky nou ja wat ben jij voor een insider? Ming Chi Kuo zou jaloers moeten zijn op jou! Ga solliciteren bij de inlichtingendiensten, zij zullen graag zulke mensen in dienst nemen!