Maps-misser leidde tot publieke bèta’s

9 reacties

Apple Maps was kort na de lancering een ramp. Tim Cook moest zich verontschuldigen voor de slechte werking en de kop van Apple’s software-veteraan en Steve Jobs-lieveling Scot Forstall moest rollen. Toch hebben we ook iets goeds overgehouden aan het fiasco.

Door Apple Maps is de iPhone-maker in gaan zien dat het op grote schaal testen van nieuwe functies en apps noodzakelijk is. Dat was de aanleiding om publieke bètaversies van iOS en OS X aan te gaan bieden.

Volledig onderschat

Apple-chef Eddy Cue vertelt in een interview met Fast Company dat Apple de ontwikkeling van een eigen kaarten-app sterk onderschat heeft: “We hebben de complexiteit volledig onderschat. Alle wegen zijn bekend, alle adressen van restaurants zijn bekend en we hebben data van Yelp en OpenTable. We dachten: kom op, hoe moeilijk kan het zijn?!”

Het bleek toch aardig moeilijk. Al snel stond het internet vol klachten over verkeerd gepositioneerde plaatsen, waardoor argeloze gebruikers de woestijn in gestuurd werden. Ook de 3D-beelden waren vaak van slechte kwaliteit en in Nederland zag Apple Maps het Science Park in Amsterdam als recreatiepark in plaats van een bedrijventerrein.

maps-fail-001
Klik/tap voor groter.

Tests op grotere schaal nodig

Door Apple Maps zijn belangrijke verbeteringen aangebracht in het ontwikkelproces, vertelt Cue. “Apple Maps werkte geweldig voor iedereen die in Cupertino en de omgeving van het Apple-hoofdkantoor leefde. We hadden niet direct door dat er elders grote problemen waren omdat we geen feedback van grote groepen gebruikers konden verzamelen,” legt de man die bij Apple verantwoordelijk is voor internetsoftware en services uit. “Met de publieke beta’s kunnen we dat wel. De reden dat die bestaat, heeft direct te maken met Maps.”

Ano 2016 gaat het een stuk beter met Apple Maps en heeft Apple een groot team dat de kwaliteit van kaarten en gemarkeerde plaatsen checkt. Cue zegt verder nog dat hij Apple Maps in de toekomst graag pro-actiever ziet: “De app zou bijvoorbeeld kunnen aangeven dat ik een file kan ontwijken door 15 minuten later vanuit huis naar mijn werk te vertrekken.”

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  bassbug

  Een eigen kaarten app is natuurlijk een uitstekende tool om je gebruikers te volgen: waar gaan ze heen, waar wonen ze, wat bezoeken ze, hoe lang, etc. Allemaal waardevolle meta data voor Apple.

  Maar dan moet het wel goed en compleet zijn!

  Ik zie echter nog geen meerwaarde toe Google Maps

 • Profielfoto
  Jor1

  Ik gebruik maps altijd vanuit carplay. En rijd veelvuldig nederland rond. Het verloopt tegenwoordig echt vlekkeloos. Hij weet vrijwel elk adres en sluipweggetje. Fijne en duidelijke aanwijzingen. Heel soms nog iets te laat, maar dat gaat steeds beter.

  Ik zou graag de filemelding en 3D weergave in detailview willen zien.

 • Profielfoto
  puccini

  Het is nog steeds niet echt geweldig hoor met die “Apple Maps” zoek functie geeft heel veel fouten!
  Helaas maar waar, Google Maps heeft echt nog de voorkeur!

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik moet zeggen dat wanneer ik mutaties doorgeef (toevoegingen, wijziging van bestaande gegevens etc) deze gemiddeld genomen toch redelijk snel doorgevoerd worden.

  Hetgeen flink onderhoud nodig heeft is de categorieën. Niet alleen staan hier krankzinnige tussen, maar ontbreken er ook essentiële zaken.

 • Profielfoto
  MelvinCornelissen

  Ik heb Google maps al een tijdje niet meer gezien, maps werkt voor mij prima.

 • Profielfoto
  EvnL

  Nu nog OV-informatie voor heel Europa of het liefst zelfs overal en de toevoeging van fietsnavigatie op fietsgeschikte routes en ik ben helemaal blij.

 • Profielfoto
  4GTL

  Apple maps… ik heb het even getest en laat het al zeker tot een volgende grote update links liggen.

  Toen ik een adres in Kroatië ingaf omdat mijn tomtom het niet kon vinden toen ik op 5km van mijn bestemming stond, wou apple maps me naar Noorwegen een dikke 2500KM verder sturen terwijl google maps direct de juiste locatie had!

  En dan heb ik eens in Agenda bij een afspraak thuis ingetypt, stuurt hij me naar dezelfde straatnaam en huisnummer, maar wel in een dorp 20KM verder terwijl mijn adres juist staat in mijn contactgegevens:confused: P
  Poging 2 dan: Google Agenda, bij locatie ook gewoon thuis ingetypt, ik open mijn afspraak, tik op het adres, en google maps geeft probleemloos mijn thuisadres weer.

  Wat mij betreft nog veel werk aan de winkel in maps.

 • Profielfoto
  bassbug

  Grote voordeel is dat Google Maps (eigenlijk alle Google apps) een tikfout niet erg vindt. Bij Apple Maps moet je alles correct intypen anders herkent die het adres niet.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Apple maps vind ik supergoed, naast Google Maps. Ze zitten allebei wel eens fout, dan is het fijn dat je de ander ook hebt. De totaal nieuwe interface op IOS10 vind ik ook top.