Verkoopcijfers Apple Watch: ups en downs

Door: Raymon Mens - 24 reacties

De ene dag zitten de verkoopcijfers van de Apple Watch in de lift en de andere dag blijkt het toch tegen te vallen. Zo gaat het bij een apparaat waar Apple geen verkoopcijfers van vrijgeeft en we moeten vertrouwen op de natte vinger van analisten.

Volgens analysebureau UBS verkocht Apple in het tweede kwartaal 1,7 miljoen Watches, 100.000 meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. IDC schat op zijn beurt dat er 1,6 miljoen stuks verkocht zijn.

Krimpend marktaandeel

IDC voegt echter een belangrijke nuance toe aan de cijfers en dat is de toename ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dan ziet het er ineens een stuk minder rooskleurig uit. Apple is de enige fabrikant waarbij de verkoop van april tot eind juni met maar liefst 55% daalde. Concurrenten zien juist een toenemende vraag naar hun wearables, zoals Samsung met 51% en Lenovo dat jaar-op-jaar gezien 75% meer wearables leverde.

top5smartwatchesq22016
Top 5 smartwatch-merken. Cijfers: IDG.

Apple blijft wel de grootste smartwatch-leverancier en leverde het afgelopen kwartaal 1,6 miljoen smartwatches, nog altijd een miljoen meer dan Samsung met 0,6 miljoen. Het marktaandeel krimpt echter wel van 72 procent vorig jaar naar 47 procent dit jaar. De hele smartwatch-markt lijkt ook wat in te zakken, er werden volgens IDC 32 procent minder smartwatches verkocht dan in het tweede kwartaal vorig jaar.

smartwatchtabel-q2-2016-idc
Klik/tap voor groter.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  [sarcasm] Toch leuk om te zien hoe onderwerpen waarin Apple niet zo goed uit de verf komt, gereduceerd worden tot ‘het valt allemaal wel mee en eigenlijk is er niets aan de hand’. [/sarcasm]

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit gaat nog wat geven wanneer er geen nieuwe Apple Watch getoond wordt in september. Ik denk namelijk niet dat dit gaat gebeuren omdat er vrij weinig te verbeteren valt aan de huidige hardware op dit moment en er ook nog helemaal niets gelekt is.

  Apple is denk ik meer op weg naar een klokje dat niet elk jaar een hardware upgrade krijgt zoals bij de iPhone, maar eens per 2 a 3 jaar. Dat kan makkelijk, want als ik zie wat watchOS 3 allemaal brengt dan heb ik het idee dat ik straks een compleet nieuwe Apple Watch bezit alleen door een hoop software aanpassingen.

  Ik denk dat Apple veel meer op bandjes gaat richten qua winsten met dit product. We hebben nu al 3 of 4 keer gezien dat Apple met een serie nieuwe bandjes komt. Daar zit volgens mij ook veel winst in voor Apple.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Dat van die bandjes ben ik het niet mee eens, al mijn medewatchdragers in de omgeving hebben deze op eBay gekocht. De hardware zelf kan zeker nog een aantal jaren mee en daarmee toont Apple zich toch weer de high-end leverancier. Evenals de bijhorende software die nu zo goed is, dat ik nog geen geluiden heb gehoord van massaal gebruik van Cydia of iets dergelijks op je watch (hobbyisten uitgezonderd). Wat ik zelf mis, is de snelle integratie van meldingen: het zou fijn zijn wanneer een Pokemon in de buurt doorgegeven werd op de Watch…..

 • Profielfoto
  kayintveen

  Nou ik vind dat er nog een hoop te verbeteren valt, ik vind het ontwerp echt heel basic en niet des-apple’s. Het is een beetje een dikke lompe kast, het doet mij een beetje iPhone 1 achtig aan. Al zou de kast was mooier zijn ben ik er zeker wel voor in. Nu vind ik het nog een beetje een baksteen om mn pols..

  Daarnaast (ik ben dus zelf geen gebruiker) hoor ik veel klachten over snelheid?

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe verhoudt dit zich tot Fitness trackers? Ik ben wel benieuwd of de daling van smartwatches ten koste is gegaan van de slimmer wordende fitness trackers die veel goedkoper zijn.

  Je hebt dan geen Apps zoals op de Apple Watch. Maar qua functionaliteit heb je ook notificaties waarop je kan reageren en juist op sport gebied gaan deze apparaten veel verder dan de apple watch.

  Ik ben zelf van een Apple Watch naar een Microsoft Band 2 gegaan omdat die op sport gebied veel meer te bieden heeft.

  Denk aan: Niet smartphone afhankelijk en toch Competible met iOS android en Windows phone. Een ingebouwde GPS, Guided workouts, Een hoogte meter (om te zien hoe hood/zwaar die klim werkelijk was. of hoeveel trappen je gelopen hebt), Life tracking voor als je gaat hiken. en nog veel meer extras die we waarschijnlijk ook in de volgende Apple Watch generatie(‘s) gaan tegen komen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat van die bandjes ben ik het niet mee eens, al mijn medewatchdragers in de omgeving hebben deze op eBay gekocht.

  En wat is daar het verschil in dan. Die bandjes op eBay komen niet bij Apple vandaan?

  Of bedoel je nu bandjes die niet door Apple gemaakt zijn maar door andere bedrijven, dat is natuurlijk een hele andere sport. Dat heeft de iPhone ook. Veel meer mensen kopen cases en covers van andere merken dan Apple. Daar is niks mis mee, maar over het algemeen denk ik dat de goedkopere bandjes van Apple in vele kleuren en stijlen best wel eens populair kunnen zijn omdat je een bandje wisselen kunt vergelijken met een nieuwe body op je iPhone, niet gewoon een nieuwe case om je iPhone. Het is echt een onderdeel van je device, geen toevoeging ter bescherming van.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @knekkie

  Je hebt natuurlijk altijd baas boven baas voor de echte sportfanaten. Ik ben zeer tevreden over wat de Apple Watch doet qua sport en hardlopen maar als je natuurlijk een een device gaat zoeken dat professionals gebruiken dan kom je niet bij Apple Watch uit.
  Het is echt een consumenten ding en voor de meeste mensen nog steeds een hebbeding.

  https://www.youtube.com/watch?v=RbT5cAIxWgA

 • Profielfoto
  polansky

  Apple Watch = Prullaria en een dure hobby van Apple.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik denk dat als Apple kijkt naar het aantal garantiegevallen en retouren dan je nog wel eens heel erg verbaasd kunt zijn hoe blij Apple met dir product zal zijn. Ik denk dat dit device het meest duurbare product van Apple in de afgelopen 10 – 12 jaar.

  Ondanks dat je op dit moment veel te veel op de kroon van het horloge moet drukken om dingen gedaan te krijgen is dit knopje misschoen 800 keer zo strek als een Homeknop op de iPhone ooit geweest is.

  Vergis je niet, dit stukje device is echt niet des Apple als het op fragiliteit aankomt. Daar waar iPhones en MacBooks steeds dunner worden en je steeds meer de noodzaak voelt om deze dingen in extra beschermende factoren te stoppen zoals covers en cases heb je dat gevoel bij de Apple Watch totaal niet.

  Qua innovatie is het (nog) niet het meest complexe en doorontwikkelde product waardoor het niet meteen een noodzaak is om te hebben voor de meeste mensen maar het ding is echt wel ‘for real’ en daarna, de rest van de bedrijven in deze markt doet ook maar iets, net als Apple. Het is gewoon proberen wat werkt en wat niet werkt in deze fase.
  Of het in een horloge vorm ooit zal blijven bestaan weet ik niet, ik denk eerder dat Microsoft weer het juiste product heeft met de Microsoft Band – maar zoals je dat vaker ziet bij Microsoft heb ze wel het juiste idee, de basis, maar niet de beste hardware/software verhouding om het te laten functioneren.
  Ik zie voor de Apple Watch in de toekomst meer een Apple achtig bandje, iets dat toevallig om je pols zit en heel veel dingen kan meten en volgen. Een soort handsfree-kit voor mensen waarmee je deuren opent, en dingen automatisch doet in je huis en je gezondheid controleert en deelt met je artsen.
  Niet zo zeer in het smsen en mailen vanaf je pols.

 • Profielfoto
  imathijs

  First world problems…

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Opmerkelijk dat de hele smartwatch markt dus inzakt, qua totale verkopen; er zijn hooguit verschuivingen per merk. ‘Nieuwe’ merken verkopen meer (en waarschijnlijk voordeliger), Apple loopt terug. Ik vind het design ook niet mooi en apart genoeg en de functies zijn niet bijzonder. Het is het enige Apple apparaat waar je gewoon buiten kunt. Er is niet één functie waarvan je denkt “daarvoor moet ik echt de Apple Watch kopen” en dat is, zeker voor Apple, gevaarlijk. Het design moet beter, aparter (en zeker niet rond!). De fout is om het vooral als ‘horloge’ te willen verkopen.
  Nieuwe belangwekkende gezondheidsfuncties zijn beloofd en komen – hoop ik – snel. Als Apple er niet in slaagt om binnen een aantal maanden met een nieuw model te komen, nieuwe sensors en belangrijke gezondheidsfuncties in de Apple Watch, dan kon het wel eens over en uit zijn met de Apple Watch. Voor zover ik me kan herinneren is het sinds vele jaren het enige product waarvan Apple geen verkoopcijfers bekend maakt en dat is een heel slecht teken…!

  Hoewel het grootste deel van mijn familie en vrienden iPhone heeft als smartphone, is er helemaal niemand die een Apple Watch heeft of zelfs overweegt er een aan te schaffen en ik heb zelfs buiten de Apple Store nog nooit iemand gezien met een Apple Watch om zijn pols….!!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vraag me af hoe de Apple Watch in Nederland verkocht wordt. En zelfs hoeveel van de bezoekers/gebruikers van deze site Рdie je toch wel als hard-core Apple gebruikers kunt zien Рeen Apple Watch hebben gekocht. Is daar wel eens een enqu̻te naar gedaan op OMT?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Hoewel het grootste deel van mijn familie en vrienden iPhone heeft als smartphone, is er helemaal niemand die een Apple Watch heeft of zelfs overweegt er een aan te schaffen en ik heb zelfs buiten de Apple Store nog nooit iemand gezien met een Apple Watch om zijn pols….!!

  Ditto. Ook op mijn werk niemand…
  En toen de iPhone uitkwam waren ze er in mijn familie en omgeving als de kippen bij, dus wat dat betreft is de Apple Watch nog zeker geen homerun bij die doelgroep. De hele Smartwatch-categorie moet zijn rol als massa consumentenproduct nog steeeds zien waar te maken. Misschien zijn inderdaad de betere fitnnestrackers voor de meesten al genoeg (en een stuk betaalbaarder). Apple zal nog met iets unieks en echt onmisbaars willen komen, anders blijft het een nicheproduct.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik heb, euh, had een Apple Watch. Mooi ding maar het is het net niet. Te vaak moet je je telefoon alsnog uit je zak halen om te reageren op notificatie of om de app die er een half uur over doet om op te starten dan toch maar op je iphone te openen (Shazam, maps, etc).

  Nu heb ik een Huawei horloge en dat is veel beter uitgewerkt. De apps die erop staat starten tenminste binnen een fractie van een seconde en ik kan kiezen uit 2.000 user made watch faces in plaats van uit de 10 kinderachtige, onderontwikkelde faces die Apple levert. De kast is wel wat lomper, dat wel, maar het hele concept van het horloge is gewoon beter uitgedacht. Jammer dat Apple weer zoveel dicht timmert dat de Huawei niet helemaal uit de verf komt samen met een iPhone…

 • Profielfoto
  knekkie

  @Shmoo

  @knekkie

  Je hebt natuurlijk altijd baas boven baas voor de echte sportfanaten. Ik ben zeer tevreden over wat de Apple Watch doet qua sport en hardlopen maar als je natuurlijk een een device gaat zoeken dat professionals gebruiken dan kom je niet bij Apple Watch uit.
  Het is echt een consumenten ding en voor de meeste mensen nog steeds een hebbeding.

  https://www.youtube.com/watch?v=RbT5cAIxWgA

  Ik zie jou punt zeker. Voor de meerderheid van de Apple Watch kopers zal het apparaat op heel veel punten in de roos zijn en hoeft een opvolger alleen sneller te zijn en wellicht wat meer opslag te hebben voor muziek en apps ten opzichte van versie 1.

  Zo min mogelijk bij je hebben tijdens het sproten is wel zo fijn. Het belangrijkste dat Apple zou moeten aan passen voor types zoals ik is dus dat het ECHT als zelfstandig apparaat kan dienen tijdens het sporten zonder dat je je oversized iPhone 6 plus om je arm mee hoeft te zeulen puur voor de GPS en hoogte functionaliteit. 100% waterdicht zodat ie geschikt is om tijdens een stroman run of triatlon te gebruiken is zou ook fijn zijn. En op zijn minst de zelfde soort sensoren als in de Microsoft Band 2.

  Als dat het geval is met de Apple Watch 2 en watch OS3 maakt zijn belofte waar dan zal ik zeker opnieuw een Apple Watch overwegen.

 • Profielfoto
  ZCase

  Ik ga op reis en neem mee: een laadapparaat voor mijn horloge…

 • Profielfoto
  knekkie

  @ZCase
  Voila:

  klik

 • Profielfoto
  knekkie

  @Cenobyte

  Mooi ding maar het is het net niet. Te vaak moet je je telefoon alsnog uit je zak halen om te reageren op notificatie of om de app die er een half uur over doet om op te starten dan toch maar op je iphone te openen (Shazam, maps, etc)…

  De Apple Watch is mede door zijn traagheid en beperkte functionaliteit in mijn ogen een meer een sierraad dan een slim draagbare gadget. het weergeeft slechts dat wat je telefoon al deed en enkel en alleen als je telefoon in de buurt is of als je op wifi zit.

  Dat kan ik niet echt smart noemen. gewoon een veredeld second screen voor je iPhone in een mooi jasje.

  Zonde want het concept heeft echt potentie. Het was ook wel een beetje een teleurstelling toen ik m eenmaal had. Ik zag al Dick Tracy en Michael Knight taferelen voor mij. Iets wat denk ik technisch prima kan vandaag de dag.

  Wie weet komt de nieuwe Apple Watch dichter in de buurt.

 • Profielfoto
  4GTL

  De functies van de Apple watch zijn dan ook te beperkt.

  Beginnende met de batterij. Deze gaat maar 18u mee, terwijl ik van een smartwatch verwacht dat ik deze ’s nachts kan dragen, zodat ze mijn slaapritmes kan analyseren, en me met behulp van trillingen aan de pols kan wekken op het ideale moment. Opladen? dat moet dan maar kunnen terwijl ik aan het douchen ben of dergelijke.

  Ook wil ik op een kampeervakantie van pakweg 2 weken mijn smartwatch kunnen gebruiken zonder me druk te maken om een oplader. Een smartphone kan je met een powerbank opladen, een horloge aan zo een ding hangen is dan weer niet handig.

  Momenteel is een smartwatch een zeer beperkte afstandsbediening voor iets dat in je broekzak zit. Het enige wat het meer kan is je hartslag meten, en laat een hartslagmeter van 20€ in de decathlon nu net hetzelfde doen… En de batterij gaat zelfs 2 jaar mee!

  Wat mij betreft moet heel het smartwatch idee beter uitgewerkt worden vooralleer ik overga tot de aankoop hiervan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @4GTL

  Jij hebt duidelijk geen Apple Watch en ook nooit de moeite genomen om je te verdiepen erin. Je roept maar wat over de batterij. Allemaal meningen die nergens op slaan.

  Ik wil een elektrische Ferrari die meer vermogen heeft dan zijn voorganger en waarmee ik naar Barcelona en terug kan rijden zonder op te laden.

 • Profielfoto
  4GTL

  @Shmoo,

  Ik heb geen apple watch, geen enkele smartwatch want mijn mening gaat ook over alle andere smartwatches op de markt.

  Me in de apple watch verdiept heb ik niet nee… Ik even de apple site doorgenomen, en tot het besluit gekomen dat dit voor mij persoonlijk een waardeloos apparaat is.

  De elektrische Ferrari is trouwens een goed voorbeeld, nuja de elektrische auto toch. Zolang de elektrische auto niet in staat is om me op 1 dag – met pakweg 3 tussenstops van 30-45 min – 1100KM te verplaatsen, is dat ding voor mij een waardeloos stuk blik op wielen en blijf ik bij de ouderwetse verbrandingsmotor.

  Zo blijf ik ook bij een klassiek horloge tot dat een smartwatch pas echt goed werkt. En zeg nu zelf, is de hele dag door het uur kunnen aflezen, de gebruikelijke gezondheids en bewegingstoestanden in kaart brengen, en je slaapritme bekijken, en dat zonder een snoer aan mijn pols te brengen zoveel gevraagd? Van mijn part vinden ze een draadloze lader die vanop mijn nachtkastje werk uit, maar momenteel is een smartwatch nog niet ‘smart’ genoeg.

  Meningen die nergens op slaan? Ik ben potentiële klant van een product dat aan mijn eisen voldoet, dus mijn mening slaat wel ergens op…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  De functies van de Apple watch zijn dan ook te beperkt.

  Beginnende met de batterij. Deze gaat maar 18u mee, terwijl ik van een smartwatch verwacht dat ik deze ’s nachts kan dragen, zodat ze mijn slaapritmes kan analyseren, en me met behulp van trillingen aan de pols kan wekken op het ideale moment. Opladen? dat moet dan maar kunnen terwijl ik aan het douchen ben of dergelijke.

  Ook wil ik op een kampeervakantie van pakweg 2 weken mijn smartwatch kunnen gebruiken zonder me druk te maken om een oplader. Een smartphone kan je met een powerbank opladen, een horloge aan zo een ding hangen is dan weer niet handig.

  Momenteel is een smartwatch een zeer beperkte afstandsbediening voor iets dat in je broekzak zit. Het enige wat het meer kan is je hartslag meten, en laat een hartslagmeter van 20€ in de decathlon nu net hetzelfde doen… En de batterij gaat zelfs 2 jaar mee!

  Wat mij betreft moet heel het smartwatch idee beter uitgewerkt worden vooralleer ik overga tot de aankoop hiervan.

  Wat een hoop bullshit verkoop je! Hieruit blijkt dat jij je totaal niet verdiept hebt in de materie. Jammer..

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Meningen die nergens op slaan? Ik ben potentiële klant van een product dat aan mijn eisen voldoet, dus mijn mening slaat wel ergens op…

  Nee, je mening is iets anders. Je feitelijkheden die je verkondigd zijn niet correct. Jij vormt je dus een mening over zaken die anders zijn dan jij nu zegt. Die slaan dus nergens op.

  Inhoudelijk voel ik niet de behoefte opkomen om stap voor stap uit te leggen waar je de bocht uitgaat maar het zijn een aantal bochten tegelijk.

 • Profielfoto
  knekkie

  @Ruwepit

  4GTL heeft weldegelijk steekhoudende punten.
  Dat jij het je niet kan voorstellen dat iemand op die manier overweegt of een product de koop waard is ligt aan jou. Of het nu gaat om een smart watch of een elektrische auto. Je smartphone doet al jaren prima waar een smartwatch vandaag de dag te kort schiet. Idem voor een elektrische auto vs een auto met verbrandingsmotor.

  Het is om die reden heel logisch dat je eerst bedenkt of het product aan je wensen voldoet voordat je het koopt. Het is ook logisch dat je de ontwikkelingen volgt van een product dat interessant is maar op dit moment niet (geheel) aan je wensen voldoet. Het is ook logisch dat je tot die tijd vast houd aan dat wat altijd gewerkt heeft als dit efficiënter blijkt te zijn. Mee gaan met je tijd en inleveren in het kunnen doen wat je gedaan krijgen wilt is geen vooruitgang. Al designt Apple er nog zo’n mooi jasje omheen.

  @OMTcommunity

  Wie voor wat kiest moet die persoon zelf weten. Ons portemonnee liegt niet
  Ik vind het zelf nogal zonde van mijn geld als ik iets koop dat mooi is maar maar niet in staat is om het product te vervangen dat het probeert te vervangen. Een Apple Watch is mij al die concessies niet waard. Dan geeft ik dat geld liever aan iets anders uit. Dat meer mensen zo denken is aan de dalende verkoop cijfers te zien

  De Apple Watch is voor velen slechts een oplossing opzoek naar een probleem.