Upthere: clouddienst van voormalig Apple-manager gestart

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Upthere, een nieuwe concurrent voor Dropbox, iCloud en andere clouddiensten is uit betafase en kan vanaf nu door iedereen 3 maanden gratis getest worden. De dienst werkt met iOS, OS X, Android. De Windows- en webversie zijn nog in betafase.

De dienst is gemaakt door voormalig Apple-manager Bertrand Serlet, die lange tijd verantwoordelijk was voor OS X Tiger, Leopard en Snow Leopard. Upthere stelt, zoals de naam al zegt, de cloud centraal.

Niet langer eindeloos synchroniseren

Upthere hanteert een model waarbij bestanden niet tussen apparaten gesynchroniseerd worden, maar alleen in de cloud staan. Alle apparaten halen hun data uit de cloud en maken slechts lokaal een kleine cache. Dit werkt anders dan bijvoorbeeld Dropbox, waar bestanden volledig op alle computers gesynchroniseerd worden.

Upthere Home: net geen silo

Op de Mac en iOS is Upthere Home de centrale applicatie voor het beheren van en toegang tot bestanden. Upthere synchroniseert foto’s, video’s, muziek en alle andere bestanden vallen onder de noemer documenten. Upthere integreert niet met OS X of iOS en heeft dus zijn eigen Finder en muziekspeler ingebouwd.

Het werkt allemaal snel en vloeiend, synchroniseren gaat bijzonder snel, maar de dienst voelt wel als een silo. Het is mogelijk om foto’s en documenten in een externe editor te openen en ze na bewerking meteen weer terug te synchroniseren, maar het voelt op OS X tegendraads. Op iOS is dit veel minder een probleem omdat het daar gebruikelijk is om alle content in apps te verpakken.

Upthere Home Desktop
Upthere Home op OS X – Klik/tap voor groter.

Loops en flow

Bij Apple kreeg Upthere-oprichter Bertrand Serlet het niet doorgevoerd, maar de clouddienst laat de droom van Steve Jobs alsnog uitkomen. Er is geen bestandssysteem met mappen meer. In plaats van een map, maak je een ‘loop’ aan die zowel documenten als foto’s en muziek kan bevatten. In het tabblad ‘flow’ zie je een overzicht van alle gebeurtenissen en de applicatie importeert desgewenst de inhoud van iTunes en Foto’s van OS X.

Ongemakken

Tijdens een middagje testen met Upthere werden een aantal ongemakken van het cloud first-model duidelijk. Allereerst is de software soms te slim. Wanneer is een png-bestand een foto en geen document? Een logo in PNG-formaat verdwijnt automatisch in de sectie foto’s, maar moet onder documenten opgeslagen worden.

Er is vanaf iOS nog geen mogelijkheid om gemaakte foto’s direct in Upthere op te slaan. Daar is een aparte camera-app voor nodig, maar die is nog niet af en andere foto-apps als VSCO hebben geen weet van Upthere. De desktop-app is verder te incompleet om bijvoorbeeld iTunes te vervangen. Zo is er geen geen mogelijkheid om playlists te maken of metadata (artiest, titel, jaar, hoesje) te bewerken.

upthere-ios-android-001
Upthere op iOS en Android – Klik/tap voor groter.

Eerlijk businessmodel

Wat voor Upthere spreekt is het businessmodel. In plaats van in typische startup fashion eerst zoveel mogelijk gebruikers aan te trekken en daarna over verdienen na te denken, is het duidelijk: $ 4,99 voor 200GB opslag, extra opslag kost $ 1,99 per 100GB. De eerste drie maanden zijn gratis.
upthere-multi-001
Upthere is de moeite van het proberen waard. Het is ons echter onduidelijk voor wie de dienst eigenlijk is. Power users zullen geen genoegen nemen met de basisfunctionaliteit en silo-achtige werking, terwijl de gemiddelde consument waarschijnlijk genoeg heeft aan Dropbox en iCloud-foto’s.

(Op moment van schrijven was de Upthere-app nog niet in de Nederlandse iOS App Store beschikbaar)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Zit de wereld wel te wachten op Cloud-dienst nummer 378?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Jij hebt toch bij 374 een account omdat je er gratis opslag bij krijgt?

 • Profielfoto
  koen

  Lolol

 • Profielfoto
  Tony smeT

  Voor 11 Eur heb je 500GB, bij DropBox ongelimiteerd voor 12 Eur.
  De laatste doet het licht uit…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat je daar zegt klopt niet want alleen Dropbox Business heeft onbeperkt opslag – Dropbox Pro heeft 1TB opslag.

  Dropbox Pro kost:
  – 9,99 per maand
  – 99,- per jaar (8,25 p/maand)

  Dropbox Business kost:
  – 12,- p/maand per gebruiker met een minimale afname is 5 gebruikers, dus 72,60 p/maand.
  – 726,- per jaar voor 5 gebruikers.

  Dropbox Pro is incl. BTW en Dropbox Business excl. BTW.

 • Profielfoto
  leavestone

  Begrijp niet hoe dat voelt siloachtig. Wel geeft dit een groot nadeel aan wat mijnsinziens onderbelicht is in dit artikel. Zijnde zonder netwerk kan je niet bij je spullen. Zou prettig zijn als de meest recent gebruikte bestanden naar al je apparaten gepushed worden zodat je door kan en geen vertraging hebt in je workflow.

 • Profielfoto
  PowerMac

  In de nieuwe MacOS hebben ze iets soortgelijks: docs die regelmatig gebruikt worden lokaal en de rest externe opslag. Dat is leuk met de toekomstige 10G oid maar juist daar waar je snel internet hebt (thuis of op kantoor) kunnen deze diensten niet op tegen relatief goedkope en supersnelle harde schijven.
  “On the road” is juist het meeslepen van deze schijven onhandig maar gebrek aan (snel) internet zorgt dat ik dus altijd met een paar USB3 harddisks van 3 TB op pad ben.
  Daar verandert iCloud, Dropbox of deze Upthere niets aan.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Siloachtig wordt wolkachtig in de autocorrect? maar bij beide woorden kan ik moeilijk voorstellen wat het betekent. Soort “bottleneck” idee denk ik?

 • Profielfoto
  EGrafland

  Ik zou best eens willen experimenteren met een operating system dat op keywords of tags is gebaseerd, maar verder zie ik heel weinig wat voor dit product spreekt.
  Oh ja … “Synchroniseren duurt zo lang!”
  “Nou, dan synchroniseren we toch gewoon niet! Of een beetje…”
  Pfff.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je anno 2016 nog steeds denkt aan externe HD’s, USB-sticks en het aantal opslag in TB dan zijn dit soort diensten en clouddiensten in het algemeen niet voor jou.

  Het is altijd mooi om te lezen dat wanneer het over clouddiensten gaat, dat er dan altijd dat groepje komt opdagen dat in een dag tijd 5TB aan data verwerkt.
  Clouddienst zijn niet voor jullie gemaakt en zullen ze de komende 5 jaar ook niet zijn/worden. Accepteer nu gewoon dat jullie bij dat hele kleine groepje horen dat niet geschikt is voor dit soort diensten.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Dat groepje hoor ik in elk geval ook bij dan. Ik heb 1TB intern en plaats niets in de Cloud dat ik niet ook op mijn schijf heb. Ik heb met Citrix ervaren hoe k*t het is als je van (1) internet en (2) een externe dienst afhankelijk bent. Ook andere diensten laten het regelmatig afweten.

  Als je consument bent voor wie het niet uitmaakt op welke hardware je zit te ‘werken’ [sic] dan is de Cloud je ding. Als het wel uitmaakt op welke hardware je zit en beschikbaarheid ervan cruciaal is, dan komt de Cloud alleen voor specifieke, afgebakende doelen in beeld en zeker niet voor het overnemen van al je lokale ruimte.

  Ik ‘Facebook’, ‘Twitter’, ‘GitHub’ en meer. Allemaal Cloud. Heb ook een beetje Dropbox. Ook Cloud, gratis account. Maar iCloud Foto’s niet. Veel te duur. Ik kan me nog herinneren toen ik jaren terug backups maakte op de TimeCapsule op 802.11g. Sheesh… de hele nacht stond hij mijn virtuele machines te backuppen. Op 802.11n wordt dat echt niet veel beter. Harde schijven zijn voor de afzienbare toekomst, mijn toekomst. Scheelt ook in de privacy-vraagstukken.

  Tenslotte: Dropbox, Google Drive, SharePoint, OneDrive, iCloud … where the hell is my data???[/I] … o gelukkig … gewoon op mijn schijf te vinden in de Finder en met Sherlock … euh Spotlight.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Juist anno 2016 is enen foto een groter bestand dan anno iPhone 1.
  Dan hebben we het nog niet over films a HD van een paar minuutjes.
  Natuurlijk zijn de 140 tekens van Shmoo goed te doen anno 2016, maar “werk”-bestanden die zich typisch in GB’s laten vertalen niet.