Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 juli 2016

Telco’s maken politiek steekspel van 5G

Er wordt veel verwacht van 5G, de opvolger van 4G. Gegarandeerd 100mbit/s per apparaat, lage latency en meer capaciteit per zendmast waardoor providers wat losser met datalimieten kunnen worden. Maar providers willen helemaal niet losser worden.

Vandaag hebben KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Proximus en Orange een waarin de providers beloven al in 2020 5G aan te bieden, maar alleen als de Europese netneutraliteit wordt verzwakt.

De providers willen in ruil voor afzwakking van de netneutraliteit al in 2020 in minimaal één stad in iedere EU-lidstaat een 5G-netwerk in de lucht hebben. Voorheen werd verwacht dat het minimaal tot 2022 zou duren. Ook willen de providers dat voor diensten als WhatsApp en Skype dezelfde, strenge regels gaan gelden als voor de telco’s. Omdat deze diensten steeds meer gaan concurreren met traditioneel bellen en sms’en.

Providers: “Europese regels belemmeren investeringen…”

De providers stellen dat de regels voor de netneutraliteit investeringen in 5G belemmeren. De Europese regels schrijven voor dat providers verkeer gelijk moeten behandelen en geen dataverkeer belemmeren of blokkeren. De telco’s stellen dat ze hierdoor minder kans hebben om geld te verdienen.

Providers willen dat Google, Netflix en andere grote diensten extra laten betalen om de grote hoeveelheid data die ze genereren onafgeknepen over de netwerken te transporteren. Heel simpel gezegd: Google, Facebook en Netflix mogen van de provider best een steentje bijdragen aan mobiele netwerken voor hun content.

Brussel: “Deze dreigingen worden al jaren afgedraaid…”

Volgens Marietje Schaake, Europarlementslid names D66, is dit business as usual. Ze denkt niet dat Brussel gevoelig is voor de dreigingen. “Telco’s zijn al jaren deze dreigingen aan het afdraaien”, vertelt de politica tegen Tweakers. Providers zouden het volgens haar vooral proberen omdat Europa zichzelf als voorloper op het gebied van 5G wil zien.

Reageer op artikel:
Telco’s maken politiek steekspel van 5G
Sluiten