Telco’s maken politiek steekspel van 5G

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Er wordt veel verwacht van 5G, de opvolger van 4G. Gegarandeerd 100mbit/s per apparaat, lage latency en meer capaciteit per zendmast waardoor providers wat losser met datalimieten kunnen worden. Maar providers willen helemaal niet losser worden.

Vandaag hebben KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Proximus en Orange een 5G-manifest ondertekend waarin de providers beloven al in 2020 5G aan te bieden, maar alleen als de Europese netneutraliteit wordt verzwakt.

De providers willen in ruil voor afzwakking van de netneutraliteit al in 2020 in minimaal één stad in iedere EU-lidstaat een 5G-netwerk in de lucht hebben. Voorheen werd verwacht dat het minimaal tot 2022 zou duren. Ook willen de providers dat voor diensten als WhatsApp en Skype dezelfde, strenge regels gaan gelden als voor de telco’s. Omdat deze diensten steeds meer gaan concurreren met traditioneel bellen en sms’en.

Providers: “Europese regels belemmeren investeringen…”

De providers stellen dat de regels voor de netneutraliteit investeringen in 5G belemmeren. De Europese regels schrijven voor dat providers verkeer gelijk moeten behandelen en geen dataverkeer belemmeren of blokkeren. De telco’s stellen dat ze hierdoor minder kans hebben om geld te verdienen.

Providers willen dat Google, Netflix en andere grote diensten extra laten betalen om de grote hoeveelheid data die ze genereren onafgeknepen over de netwerken te transporteren. Heel simpel gezegd: Google, Facebook en Netflix mogen van de provider best een steentje bijdragen aan mobiele netwerken voor hun content.

Brussel: “Deze dreigingen worden al jaren afgedraaid…”

Volgens Marietje Schaake, Europarlementslid names D66, is dit business as usual. Ze denkt niet dat Brussel gevoelig is voor de dreigingen. “Telco’s zijn al jaren deze dreigingen aan het afdraaien”, vertelt de politica tegen Tweakers. Providers zouden het volgens haar vooral proberen omdat Europa zichzelf als voorloper op het gebied van 5G wil zien.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Dit is terreur en kartelvorming.
  #telecommaffia wil gewoon net als de muziek industrie blijven verdienen op een oud gebaseerd verdien model zoals de jaren 90.

  Dus eigenlijk zeggen de providers : Je betaal 15 euro voor 2 gb datalimiet maar je moet ook nog eens extra betalen als je in die 2 gb datalimiet nog bepaalde extra diensten gebruik.

  En als klein kind spartelen ze aan alle kanten om dit voor elkaar te krijgen.
  Op geven moment gaan netflix en google internet aanbieden.

  Wat ook kosten opdrijvend is voor de provider. ZIjn de frequenties die door het land zelf verkocht worden. Geld gaat naar de staat, de belasting betaler kan meer betalen voor aan de provider want de prijs word opgedreven.

 • Profielfoto
  Zjories

  Providers zijn wereldwijd gewoon boeven maar de Nederlandse zijn toch wel een slag apart. Als ze (net zoals ongeveer elk ander land) sms’en gratis hadden gemaakt vanaf pak ‘m beet 2005 had whatsapp nooit van zo’n massale opkomst genoten. En nu huilie huilie doen dat ze geen inkomsten krijgen.

  Het word eens tijd dat ze dat makkelijk verdiende geld eens investeren en een minder belachelijk verdienmodel gaan hanteren.

 • Profielfoto
  joram

  Heel simpel toch? Dan blijven we lekker op 4G, én kleden we die (vul hier maar een verschrikkelijk woord in) gewoon helemaal uit.

  – Dreigen met netneutraliteit en 5G-innovaties? Boete.
  – Niet meewerken aan gewoon vooruitgang puur omdat je het liefst álles van je klanten in je eigen zakken steekt? Boete.
  – Niet gewoon je werk willen doen omdat je ook met 5G op een normale manier geld kunt verdienen? Boete.
  – Van mening zijn dat zwakkere netneutraliteit “beter voor de klant” is? Boete en een waarschuwing dat je geen onzin en leugens moet uitkramen.

  Het wordt hoog tijd dat overheden hun providers eens manieren gaat bijbrengen. Want als dit al jaren duurt volgens Marietje Schaake, dan moet ze blijkbaar worden bijgebracht dat je zo niet met de privacy van klanten én niet met de netneutraliteit om gaat. Des te meer omdat netneutraliteit nu net één van de belangrijkste redenen is dat het internet is gegroeid tot wat het is. Zodra je dat weg doet, heb je allerlei verschillende soorten “stukjes” internet, waarbij o.a. providers allemaal een klein stukje “in bezit” hebben.

 • Profielfoto
  Martink

  Klant bepaald wat die doet. Als die veel data genereert dan moet hij extra betalen. Is het dan niet overbodig om dan ook nog de klanten te belemmeren in het gebruik van zijn data door bepaalde diensten af te knijpen? Ik betaal dus ik wil volledige snelheid op het internet bij alle diensten die beschikbaar zijn.

  Het kost een telco niks extra’s om 2gb bij Google of Netflix vandaan te halen als bij andere weinig data verbruikende websites. Overbodig om hier extra geld voor te eisen dus.

 • Profielfoto
  MacRay

  Ben ik nou de enige die vind dat de telcos een punt hebben?
  De complete infrastrutuur moet onderhouden worden, toch?

  En dit: En ja sinds dat de staat gekozen heeft voor prifatisering willen de bedrijven winst maken. Logisch toch.

  Wacht ik vraag 100 mensen doordeweeks 100 brieven per persoon rond te brengen…is er ook maar iemand die dat gratis doet?

 • Profielfoto
  martijnsch

  Ben ik nou de enige die vind dat de telcos een punt hebben?
  De complete infrastrutuur moet onderhouden worden, toch?

  En dit: En ja sinds dat de staat gekozen heeft voor prifatisering willen de bedrijven winst maken. Logisch toch.

  Wacht ik vraag 100 mensen doordeweeks 100 brieven per persoon rond te brengen…is er ook maar iemand die dat gratis doet?

  Daar vragen ze toch ook geld voor, maar nu willen ze zich ook gaan bemoeien met de inhoud en afzender van die brieven… En daar ook nog op een een of andere manier geld mee verdienen.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Ik moet ook elke keer bij de reclame van t-mobile denken over innovatie en vooruitgang etc.
  En dan de beperkingen die je krijg bij t-mobile :D….

  @MacRay Natuurlijk. Maar dan moet het fear gebeuren.
  En dat gebeurd al jaren niet meer.

 • Profielfoto
  EnnoDG

  @MacRay Natuurlijk. Maar dan moet het fear gebeuren.
  En dat gebeurd al jaren niet meer.

  *fair

 • Profielfoto
  Lauwrence

  Gewoon het Chinese model:

  alles van de overheid, geen privé gezeik meer, alle neuzen 1 kant op.

 • Profielfoto
  Freddy Sunder

  Er zijn echter genoeg eurocraten die, mits een goed diner en een goed gevulde zak geld van de lobbyist, een luisterend oor hebben voor al die miserie waarmee de telecom providers te kampen hebben.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Als ze zo’n systeem ook in zouden voeren bij de motorvoertuigenbelasting dan gaan straks de eigenaren van auto’s met kleur X, waar er het grootste aantal van op de weg rijden, het hoogste bedrag betalen.

  Maar die zijn niet zwaarder dan auto’s met andere kleuren, rijden niet op andere banden, dus de weg slijt er niet harder van.

  Zelfde met dataverkeer. De gebruiker moet toch gewoon betalen voor hoeveel die het netwerk belast, en niet waarmee? Anders tijd om alleen op glasvezel en kabel te internetten, wordt er ten minste wel een zelfde prijs gerekend ongeacht welk dataverkeer je gebruikt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hehe

  “Ook willen de providers dat voor diensten als WhatsApp en Skype dezelfde, strenge regels gaan gelden als voor de telco’s. Omdat deze diensten steeds meer gaan concurreren met traditioneel bellen en sms’en.”

  Dus, dat zouden we ook nog eens extra moeten betalen? Skype is (godzijdank gratis en ook de reden dat videobellen zo populair is). Omdat je kan bellen en bv je geliefde zien en horen als die persoon ver weg is. Tegenwoordig word het ook bij medische instellingen gebruikt en in scholen. Dus dat betalend maken zou ik niet zo snel gaan over nadenken.

  Die concurreren trouwens helemaal niet want skype/snapchat is altijd gratis geweest, al weet ik wel dat er een soort pakketten bestaan voor skype voor belminuten aan te kopen.

  Enfin, als ze nog maar wat meer in hun zakken kunnen zetten zeker? Ik vraag me af wat ze voor 5G extra gaan vragen se…:-)