Snowden-case maakt iPhone tap-proof

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Klokkenluider Edward Snowden is bezig met de ontwikkeling van een iPhone-hoes die kan garanderen dat het apparaat geen radio­signalen uitstuurt. Volgens de man die NSA-schandalen onthulde is het inschakelen van vliegtuigmodus niet altijd voldoende.

Snowden ontwerpt de hoes samen met hardware-hacker Andrew Huang en vertelt tegen Wired dat de case voorkomt dat dissidenten, journalisten of andere critici hun locatie prijsgeven in landen met autoritaire regimes.

Metingen via simkaartslot

De hoes bevat een vervangende tray voor in het simkaartslot en de simkaart gaat in de hoes zelf. Via het simkaartslot maken diverse draadjes direct contact met de printplaat van de iPhone. Zo kan de hoes meten of de antennes van de iPhone daadwerkelijk radiosignalen uitzenden. De hoes maakt onderscheid tussen Bluetooth, GPS, Wi-Fi, NFC en mobiele data. Een display geeft aan of er signalen actief zijn.
snowden-case-001
Als er geen verbinding zou mogen zijn, maar er toch signaal gedetecteerd wordt, geeft de case een waarschuwing en kan een ‘kill switch’ geactiveerd worden die alle signalen direct onderdrukt. Volgens Snowden gebruiken staatshackers en opsporingsdiensten vaak methodes om vliegtuigmodus te omzeilen en kunnen telefoons die ‘uit’ staan nog steeds straling lekken.

Er is nog geen prototype van de hoes, dat hopen Snowden en Huang volgend jaar af te hebben. De heren hebben tijdens de presentatie van hun project op het Massachusetts Institute of Technology een gedetailleerde technische beschrijving gepubliceerd. De software en hardware zal open source zijn.

snowden-sim
Experimentele metingen via het simkaartslot.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Nummer 34

  Geef die man een standbeeld

 • Profielfoto
  koolenboer

  Of je winkelt je iPhone in aluminium folie ?

 • Profielfoto
  polansky

  Onzinnig product – op het moment dat je gaat bellen is er altijd contact nodig met een zendmast en daarmee is dus ook alles te onderscheppen.

  Geen telefoon gebruiken is dan nog altijd het beste advies.

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Of je winkelt je iPhone in aluminium folie ?

  Gehuld in aluminium folie winkelen voor een iphone?
  of de iphone in aluminium folie wikkelen?

  :razz:

 • Profielfoto
  Pietje13

  Waar lees je iets over bellen Polansky?? Heel kort door de bocht om dit product onzinnig te noemen… Dat jij het niet gaat gebruiken is prima maar ga dan geen onzinnige reacties plaatsen terwijl je alleen de titel hebt gelezen.

  Lees het artikel nog eens door. Ik zou beginnen bij de tweede alinea en daarna het tweede deel van alinea vier.

 • Profielfoto
  koolenboer

  @marco #damnyouautocorrect ?

 • Profielfoto
  Needler

  Waar lees je iets over bellen Polansky?? Heel kort door de bocht om dit product onzinnig te noemen… Dat jij het niet gaat gebruiken is prima maar ga dan geen onzinnige reacties plaatsen terwijl je alleen de titel hebt gelezen.

  Lees het artikel nog eens door. Ik zou beginnen bij de tweede alinea en daarna het tweede deel van alinea vier.

  Polansky is volgens mij niet de slimste hier op OMT. Ik negeer hem vaak.

 • Profielfoto
  venco58

  Ik snap het product, maar gaat niet heel het probleem oplossen. Want (polansky heeft meer gelijk dan sommige denken) er gaat ook heel veel info over de de masten als je je telefoon gebruikt. Dus helemaal niet gebruiken en niet meenemen is de enige oplossing echte oplossing.

 • Profielfoto
  Pietje13

  Sorry Venco58, maar ook jij leest volgens mij niet goed.

  Dit apparaat checkt wat voor signalen er worden uitgezonden terwijl je in vliegtuigmodus bent. Blijkbaar zijn er staatshackers en opsporingsdiensten die nog steeds signaal uit je telefoon kunnen halen zelfs als deze in vliegtuigmodus staat.

  Snowden zegt zelf dat zijn doelgroep voornamelijk “dissidenten, journalisten of andere critici ” zijn. Met andere woorden: voor 99,9% van de bevolking is dit product totaal nutteloos.

  Voorbeeld: journalist die onder de radar staat van een opsporingsdienst (en dat door de aard van zijn werk vermoedelijk weet) heeft een gesprek met een zeer belangrijk dissident die anoniem wil blijven waardoor het van enorm belang is dat ze niet worden afgeluisterd. Na dit gesprek wil de journalist een taxi bellen of naar huis navigeren, met zijn vrouw appen dat hij de boodschappen doet en even zijn mail checken of er nog nieuwtjes zijn. Dan is je telefoon geheel thuis laten dus geen optie maar is het wel fijn om te weten dat je tijdens je meeting niet afgeluisterd kan worden.

 • Profielfoto
  Asimkaymak

  Ik ben bang dat dit naast kritische journalisten ook tereur groepen zullen profiteren. Dat maakt zo’n mooi goed bedoelde idee zo ingewikkeld ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben bang dat dit naast kritische journalisten ook tereur groepen zullen profiteren. Dat maakt zo’n mooi goed bedoelde idee zo ingewikkeld ?

  Ik begrijp je angst, maar denk je niet dat die grote terreurgroepen sowieso al geen anonieme communicatie hebben. Of enige andere middelen hebben.

  Punt is, als we moeten denken zoals jij redeneert, moeten er eigenlijk veel dingen de wereld uitgeholpen worden. Zou het geen idee zijn om alle wapens te vernietigen? Maar echt allemaal? Ook wapens als messen & bijlen. Want ja, die terreurgroepen die gebruiken toch ook geen stro om je keel over te snijden… ?

 • Profielfoto
  venco58

  Pietje: ik begrijp het wel. Ik wil enkel er niet te diep op ingaan om mensen niet wijzer te maken dan nodig is. gesprekken tappen gaat altijd lukken. Want in werkelijkheid wordt de telefoon niet getapt. Maar stuurt de provider het gesprek door naar de autoriteit. De term tap bestaat uit de tijd dat inderdaad vaste lijnen nog werden afgetapt. Als de provider dit “getapte” gesprek doorzet krijg de autoriteit ook de extra info zoals locatie gsm mast en zo. Met die info kan je echt heel veel. Dit hoesje is dus meer om het locatie uit peilen tegen te gaan als je er geen gebruik van maakt.

 • Profielfoto
  ml66

  M.a.w. Apple’s airplane mode is niet wat het beloofd te zijn. Dit in tegenstelling tot hun fanatieke privacy campagnes…

 • Profielfoto
  Domtoren

  Voorbeeld: journalist die onder de radar staat van een opsporingsdienst (en dat door de aard van zijn werk vermoedelijk weet) heeft een gesprek met een zeer belangrijk dissident die anoniem wil blijven waardoor het van enorm belang is dat ze niet worden afgeluisterd.

  In dit scenario zou ik niet op de technologie van Snowden vertrouwen maar de iPhone uitzetten en in mijn hotelkamer achterlaten tijdens die ontmoeting.