Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 juli 2016

Rechter haalt streep door omstreden garantieregel Apple

De rechtbank van Amsterdam heeft een streep gehaald door een garantieregel van Apple. Het bedrijf vervangt defecte iPhones binnen de garantietermijn altijd door een refurbished model, maar daar hoeft de klant volgens de rechter niet mee akkoord te gaan.

De rechter bepaalde dat Apple een vrouw, die een refurbished iPhone aangeboden kreeg ter vervanging van haar defecte exemplaar, een compleet nieuwe iPhone moet vergoeden. Apple draait ook op voor de proceskosten.

Nieuw toestel of koop ontbinden

Het gaat om een vrouw die in december 2014 voor 799 euro een iPhone 6 Plus kocht. De iPhone startte in augustus niet meer op en het lukte Apple niet om het toestel te repareren. De vrouw kreeg een refurbished iPhone ter vervanging aangeboden, maar ging hier niet mee akkoord en wilde een nieuw toestel of de koopovereenkomst ontbinden.

De vrouw beriep zich op artikel 21 van Burgerlijk Wetboek 7 en eiste dat Apple een nieuwe smartphone verstrekte. Apple bestreed dit en stelde dat de iPhone op moment van levering functioneerde. De vrouw zou op basis van de garantieregeling recht hebben op een vervangend toestel, maar een refurbished iPhone zou volstaan.

Geen ongegronde verrijking

De kantonrechter stelde de vrouw in het gelijk. In de uitspraak lezen we: “Van een Iphone* van € 799,00 mag een koper verwachten dat deze niet al na 8 maanden onherstelbaar defect is, gelet op haar eigen garantieregeling van een jaar is ook Apple die mening toegedaan. Dat de Iphone op het moment van aflevering functioneerde staat aan dit oordeel niet in de weg.”
[* Ja, een griffier weet blijkbaar niet hoe je iPhone schrijft…]

In het oordeel speelde ook een arrest van het Europese Hof uit 2008 mee. Daarin staat dat het leveren van een nieuw product als vervanging van een defect exemplaar binnen de garantietermijn geen ongegronde verrijking oplevert, maar dat de koper slechts met vertraging een goed ontvangt dat overeen gekomen is.
Apple Store Amsterdam
Apple werd veroordeeld tot een betaling aan eiseres van € 799,00 (nieuwprijs van de iPhone) en het vergoeden van de proceskosten á € 377,98. Peanuts voor Apple, maar wel een belangrijke uitspraak voor consumenten die bij een reparatiezaak geen genoegen nemen met een refurbished iPhone als vervanging. De volledige uitspraak is hier te lezen.

(Via: Tweakers)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechter haalt streep door omstreden garantieregel Apple
Sluiten