Prisma maakt kunst van je kiekjes

Door: Raymon Mens - 30 reacties

Prisma is prima! De app met kunstige fotofilters is naast Pokémon Go momenteel een behoorlijke hype aan het worden en dat is terecht. De app van een Russische startup tovert foto’s om in kunstwerken in ruim 33 verschillende stijlen.

De app maakt gebruik van neurale netwerken in de cloud die een foto ‘hertekenen’ in verschillende beroemde stijlen. Van Mondriaan en Kandinsky tot verschillende nieuwe stijlen. De intensiteit is snel instelbaar.

Prisma werkt op dezelfde manier als Google’s Deep Dream dat eveneens kunstmatige intelligentie op foto’s loslaat. De resultaten zijn vooral bij foto’s met gebouwen of mensen erg indrukwekkend.

prisma-001
Vakantiekiek getransformeerd tot kunstwerk (klik/tap voor groter).

De app vereist geen account en bevat naast de mogelijkheid om bestaande foto’s te bewerken ook een camera. Je kunstwerk kan direct op Facebook, Instagram of met de native deel-extensie van iOS opgeslagen en gedeeld worden. De makers beloven de filters continu uit te breiden. Het menu “Activeer een Promo Code” wijst erop dat de app op lange termijn wellicht betaalde functies krijgt, maar vooralsnog is Prisma helemaal gratis.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  MajorApple

  Dit is best wel een briljante applicatie. Bedankt voor de tip!

 • Profielfoto
  sedikit

  Kunst?……..Kunstwerken?….33 verschillende stijlen?…. Wat een onnozele pretenties. Leuk spelletje, meer niet. Heeft allemaal helemaal niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de originele “stijlen”/kunstenaars. Een zeer armetierige benadering van de lege verpakking. De kunstenaars waaraan gerefereerd wordt, zouden zich in hun graf omdraaien.

 • Profielfoto
  morwatz

  @sedikit
  Hoe bedoel je zuur!

 • Profielfoto
  sedikit

  @morwatz,
  Ik heb nergens het woord “zuur” gebruikt hoor! Bovendien ben ik, als je dat bedoelt, zelf nog nooit in mijn leven zuur geweest. Verspilling van energie. Verder heb ik totaal geen zin in het verdedigen van mijn bovenstaande (professionele) reactie.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  sedikit is een amateur op het gebied van de kunst van het leven.

 • Profielfoto
  swappa001

  sedikit 10 minuten geleden
  @morwatz,
  Ik heb nergens het woord “zuur” gebruikt hoor! Bovendien ben ik, als je dat bedoelt, zelf nog nooit in mijn leven zuur geweest. Verspilling van energie. Verder heb ik totaal geen zin in het verdedigen van mijn bovenstaande (professionele) reactie.

  Klinkt anders aardig zuur in mijn ogen. Een echte professional weet een open houding aan te nemen en kijkt vooruit. Ik zou me als kunstenaar omdraaien in mijn graf van n opmerking als de uwe.(n)

 • Profielfoto
  sedikit

  Kennelijk een voor jullie totaal onbekend gebied aangeboord, gezien de voorspelbare reacties.Grote woorden als”zuur” en “amateur op het gebied van het leven” (Sjoelbakken is dat ook Gijs Raggers?) Grappig! “Als het maar lijkt”, niet?! ;!
  Wat ik vaak in “het echte leven” bij dit soort discussies pleeg te zeggen (spaart veel onnodige moeite) is, “Als jij net zoveel verstand van mijn beroep hebt, als ik van het jouwe, zou je dit niet zeggen”! Meestal valt er een stilte en zie ik een verwarde blik, zo van “shit, nooit aan gedacht”!

 • Profielfoto
  swappa001

  @sedikit

  Meestal valt er een stilte en zie ik een verwarde blik, zo van “shit, nooit aan gedacht”!

  waarschijnlijk omdat je onzin uitkraamt. Het feit dat je de tijd neemt om op mijn reactie te antwoorden met een lap text waar inhoudelijk niks in staat, zegt al genoeg.

 • Profielfoto
  Carlo

  Ik krijg op mijn cursussen photoshop of iets anders ook permanent mensen over de vloer die denken dat alles een effect is. Een effect is iets dat iemand uitdenkt en achter een button stopt om het te activeren. Leuk om iets te doen voor eventjes, na 10 versies ben je het kotsbeu, en wil je weer een ander ‘effect’. Iets creatief doen is, je gereedschappen kennen ze combineren en vooral… een idee hebben. Software is een hulpmiddel, net zoals een doka dat was voor een fotograaf. maar alles vertrekt van de ‘kunst’ om iets te zien… Waardeloos dit soort van apps

 • Profielfoto
  swappa001

  @sedikit
  p.s. ik zie in de vCard dat je al 5040 reacties heb gepost op deze site, ik begin me af te vragen of je überhaupt ergens “professioneel” aan de gang bent. lijkt er op dat je aardig wat tijd om handen hebt.

 • Profielfoto
  sedikit

  @sedikit
  p.s. ik zie in de vCard dat je al 5040 reacties heb gepost op deze site, ik begin me af te vragen of je überhaupt ergens “professioneel” aan de gang bent. lijkt er op dat je aardig wat tijd om handen hebt.

  Kenmerkende slordigheid Jeroen! Ik ben lid sinds 2004 (toen was jij 11), Dan tellen de jaren mee hè! Misschien toch maar even mijn PB lezen?

 • Profielfoto
  swappa001

  @sedikit
  420 posts op jaarlijkse basis is alsnog aanzienlijk veel. maar met dit eindeloze gebral snap ik wel hoe je aan zulke aantallen komt. heerlijk zo die discussies op t web.:evil:

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Wat een geweldig conversatie hier, diep inhoudelijk ook.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Heftige reacties op een naar mijn mening leuke app. Heb het even getest en het werkt leuk. De app is leuk om effecten toe te voegen, er wordt volgens mij nergens aangegeven dat het vervolgens ook in het museum kan hangen. Voor veel mensen een leuk speeltje en dat is het dan ook.

  Creativiteit is heel wat anders uiteraard! Dat is een vak of een gave. De discussie gaat wat mij betreft scheef en heeft niks te maken met deze app. De titel van het bericht misschien niet te zwaar nemen.

 • Profielfoto
  App69

  @ Maverick2001 ??

 • Profielfoto
  Tomac5

  Voor een gratis app komen er prima resultaten uit. Niet alles is leuk, maar in de basis is dit erg goed te doen. Enig minpunt vind ik de resolutie van de afbeeldingen. Het is niet echt af te drukken op groot formaat en dat is jammer

 • Profielfoto
  Shmoo

  Prima kunst als je het op canvas laat printen.:nerd:

 • Profielfoto
  Tomac5

  Ik heb het over 100 X 100 cm. Het is jammer dat ie geen volle resolutie ondersteunt vd camera. Wellicht in een update

 • Profielfoto
  Melle

  Ik denk dat die kunstenaars met veel bewondering zouden kijken en alles zouden willen leren hoe dit werkt. Leuke app – toffe stijlen – interessante resultaten.

 • Profielfoto
  MrJvG

  Kunst?……..Kunstwerken?….33 verschillende stijlen?…. Wat een onnozele pretenties.

  Jeetje, maak je niet zo druk. Het is maar een app en dit is maar een website die Apple nieuws brengt en af en toe een leuke app tip zoals deze.
  Voor kunst discussies dien je toch echt ergens anders te zijn.

  En ja ik vind het wel een kunstwerk wat ik via Prisma met mijn foto’s kon doen.
  Resultaat met 1 druk op je iPhone. Dat was een aantal jaren geleden niet eens voor te stellen….:smile:

 • Profielfoto
  essiw

  Ik ben het met sedkit eens dat dit inderdaad niet kunst te noemen valt. Tis gewoon een app met wat effectjes. Uitgezoomd ziet et er dan nog wel uit, maar als je op het plaatje drukt. Overigens wel een kinderachtige discussie over een reactie op een website… volgensmij was er met de (eerste) reactie van sedkit niets mis, men mag toch wel zijn mening uitten?

 • Profielfoto
  MrJvG

  De klok en de klepel. Programmaatje “Prisma maakt kunst”:.

  Oke je hebt verstand van ‘kunst’. Maar je hoeft je mening nog niet op te dringen. Ik zie geen verschil tussen de afbeeldingen, zou ook niet weten wat er voor verschil in zit. Kunt is persoonlijk, ik vind de Prisma resultaten wel kunst.

 • Profielfoto
  sedikit

  MrJvG,
  (Ik zet de reactie waaraan jij refereert even opnieuw terug, omdat de afbeeldingen verdwenen zijn)

  Voorbeeldje. Uit de grote serie bomen van Piet Mondriaan. Verder zonder commentaar:

  voor het geval de afbeelding hier niet te zien is
  https://goo.gl/FeTnQ0
  Over de klok en de klepel. “Prisma maakt kunst”:

  Afbeelding in bericht/bovenste rij helemaal rechts

 • Profielfoto
  sedikit

  @MrJvG,
  Hoezo “opdringen”? Mag ik mijn oordeel over dat programmaatje soms niet geven? Mag ik het niet hebben over de stijlen en de kunstenaars waaraan het programmaath]je (foutief) refereert? Het moet niet gekker worden!
  Ik neem aan, gezien de titel in je avatar-naam, dat je Meester in de Rechten bent. Stel dat je Meester in de Rechten zou zijn, stel dat jij hier formuleringen tegen zou komen die de pretentie hebben zo uit het Wetboek van Strafrecht afkomstig te zijn. Dan zou ik het volkomen juist vinden dat je probeert aan te tonen dat die formuleringen niet juist zijn. Ik zou er dan geen seconde aan denken jouw commentaar in twijfel te trekken. Dit voorbeeld is toepasbaar op ieder beroep. Ieder heug z’n meug. Ik ga me niet verder (zinloos)vermoeien!

 • Profielfoto
  MrJvG

  Mag ik mijn oordeel over dat programmaatje soms niet geven? Mag ik het niet hebben over de stijlen en de kunstenaars waaraan het programmaath]je (foutief) refereert?

  Dat mag je zeker! Maar hey ik weet begod niet wat je bedoelt met die foto’s die je upload. En ik denk een groot gedeelte van de bezoekers van deze site ook niet. Denk ook dat vrij weinig mensen het boeit dat de stijlen fout refereren.

  Ik neem aan, gezien de titel in je avatar-naam, dat je Meester in de Rechten bent. Stel dat je Meester in de Rechten zou zijn, stel dat jij hier formuleringen tegen zou komen die de pretentie hebben zo uit het Wetboek van Strafrecht afkomstig te zijn.

  Uhh nee! Neem dat en stel dat maar niet.

 • Profielfoto
  sedikit

  (“Dit voorbeeld is toepasbaar op ieder beroep”)
  Het gaat/ging me gewoon over de pretenties van dit programmaatje. Die kloppen niet. Enige moeite doen bij het kijken geen kwaad. En zeker niet als het kunst betreft. Het is meer dan wat je ziet. Meer dan de verpakking. Verder is me het eerlijk gezegd worst wat men met dit spelletje doet of denkt te doen. Ik heb gezegd, amen! ;!

 • Profielfoto
  Ton Haex

  @sedkit1: Je hebt ook genoeg gezegd over dit progammaatje. Amen. Ga jij je maar vermaken met de meer verheven “Kunst”. Maar wat is kunst?

 • Profielfoto
  Pokerface

  Leuke discussie.

  @Sedkit1: Voor iemand die geen zin heeft om zich te verdedigen, heb je wel veel berichten nodig…
  En wat is een professionele reactie? Is dat je werk, reacties plaatsen? Krijg je er betaald voor?

  On topic: Wat betekent ruim 33 verschillende stijlen? Zijn dat er 34? Of was je bij het tellen bij 33 gestopt en bleven er toen nog een aantal over? Ik zou het exacte aantal noemen of het gewoon over tientallen stijlen hebben.

  Anyway, mijn interesse is gewekt met dit artikel, dus ik ga hem downloaden!

 • Profielfoto
  Melle

  @pokerface – het eerste deel van je reactie: goud waard. Echt kunstig onze kunstenaar tot zwijgen gebracht. Maakt hem ook tot een echte kunstenaar/martelaar/verdediger van de hogere zaak.

  En ik heb intussen zelf al twee van die prisma dingetjes op instagram gegooid. Perfect zoals het zijn moet: even een hype en dan snel terug in de vergeetput… Of Facebook koopt het bedrijfje achter die app en dan zien we dit mss nog terug in instagram. Wie zal het zeggen?

 • Profielfoto
  BomC

  @Sedkit1: dat is een wat beperkte opvatting van kunst, lijkt me. Creativiteit en uitdrukkingsvaardigheid is niet afhankelijk van gereedschappen, maar gebruikt ze juist. De claim van Prisma dat een foto altijd kunst wordt is natuurlijk onzin. Maar je kunt wel degelijk kunst scheppen met Prisma.